What I eat in a week eten
| 4 april 2021

Omdenken bij afvallen: Eet iets voordat je ergens heen gaat!

Gezond eten en gezonde keuzes maken kan in veel situaties lastig zijn. Zeker als je wordt geconfronteerd met ongezonde dingen die je heel lekker vindt. Je kunt het jezelf makkelijker maken door verschillende trucjes te gebruiken. ‘Omdenken bij afvallen’, noem ik dat. Vandaag bespreek ik er eentje!

Verleidingen…

Er zijn ZO veel verleidingen overal, als het om ongezond eten gaat. In de stad, bij een vriendin, als je langs de bakker loopt, op een verjaardag, in de supermarkt en op het station…overal is lekkers te krijgen, ruikt het lekker en zie je andere mensen lekkere dingen eten. Het is dan ontzettend lastig om jezelf in te houden. Natuurlijk hoeft dat ook echt niet altijd! Ik ben de eerste die je zal aanmoedigen af en toe lekker te genieten. Als je dit echter heel vaak doet, kan het negatieve effecten hebben op je gezondheid. Daarom heb ik een trucje voor je, waarmee je deze verleidingen iets makkelijker kunt weerstaan.

Hoe de meeste mensen denken

Ik merk dat veel mensen die willen afvallen of gezonder willen gaan leven, zich richten op weinig eten. Ze nemen liever een boterham minder of slaan een tussendoortje over, omdat ze dan ‘calorieën besparen’. Ze denken dat dit nodig is om af te vallen.

Bij speciale gelegenheden merk ik dat deze mensen geneigd zijn ‘de rest van de dag rustig aan te doen’ als ze ‘s avonds een etentje of een feestje hebben, of als ze bijvoorbeeld weten dat ze een gebakje gaan eten in de stad. Ze compenseren hiervoor door minder te ontbijten of te lunchen.

Het gevolg is vaak dat ze op het feestje, bij het etentje of in de stad veel meer eten dan ze vooraf gepland hadden, omdat ze zo veel trek hebben! In sommige gevallen is het zelfs zo dat ze daar vervolgens van gaan balen, in een negatief gedachtenpatroon komen en de volgende dagen ook meer ongezonde keuzes maken.

Omdenken!

Ik daag je uit om eens andersom te denken. Vooral op momenten dat je eigenlijk liever niet te veel ongezonde dingen wilt eten. Bijvoorbeeld als je meerdere speciale gelegenheden in een week hebt. Neem juist die extra boterham of dat schaaltje kwark voordat je weg gaat, of neem extra gezonde snacks mee voor onderweg, zodat je minder trek hebt! Van wat extra gezonde dingen eten, kom je écht niet zo maar aan. Bovendien scheelt het je onderaan de streep juist flink wat calorieën, doordat je aan een minder grote portie van het ongezonde eten voldoende hebt en/of verleidingen makkelijker kunt weerstaan.

Met deze methode is het makkelijker om voorbij de donutzaak op het station te lopen, om de hapjes bij je vriendin thuis een beetje te beperken en om niet bordenvol lekkers naar binnen te schuiven tijdens een etentje.

Wees niet te streng

Als je mijn visie een beetje kent dan weet je hoe ik denk, maar ik wil dit toch nog even een keertje benoemen: ongezond eten hoef je natuurlijk niet altijd te voorkomen! Het is helemaal prima om regelmatig te genieten van iets minder gezonds, OOK als je wilt afvallen. Zelfs je af en toe flink laten gaan op een feestje of een etentje, zie ik echt niet als probleem.

Deze truc is dan ook puur bedoeld voor mensen die graag iets zouden willen minderen met snacken en snaaien, maar wie dat nog niet zo goed lukt. Zie het als een aanvulling op jouw gereedschapskist, waar je uit kunt pakken wat je nodig hebt als het even niet lukt.

Ik ben heel benieuwd of jij dit wel eens geprobeerd hebt, of dat je dat gaat doen in de komende tijd. Voor mij en voor veel van mijn cliënten werkt het als een trein!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens bewust meer gezonde producten voor een feestje of etentje?

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram