Niet teveel aankomen in december
| 5 december 2020

Niet teveel aankomen in december…?? Een opdracht!

Je kent het misschien wel, genieten tijdens de feestdagen vind je mega belangrijk, maar tegelijkertijd wil je eigenlijk niet teveel aankomen in december. Elk jaar besteed ik aandacht aan dit onderwerp op optimavita.nl, want het houdt veel mensen bezig. Ook deze keer wil ik je mijn tips geven, want ik hoop dat je daardoor minder zorgen hebt tijdens deze prachtige maand.

Het probleem

December heeft eigenlijk maar een paar échte feestdagen. Toch zijn er de hele maand speciale dingen. Een chocoladeletter op je werk, gezinsleden die met lekkere dingen thuis komen, verleidingen in de winkels, etentjes met vrienden en familie, een heerlijk kerstpakket en ga zo maar door. Voor je het weet eet je vrijwel elke dag ongezonder dan je eigenlijk van plan was.

In principe hoeft dat geen probleem te zijn, maar ik merk dat het veel mensen stress oplevert! Ze waren juist zo goed bezig met gezond leven. Deze maand verpest alles. Ze vinden het zonde om in 1 maand 4 kilo aan te komen en je flink wat minder fit te voelen. Aan de andere kant wil je ook niet constant ‘nee’ hoeven zeggen en wel gezellig mee kunnen doen met de rest.

Ik begrijp dit helemaal! Genieten van lekker eten en drinken is enorm belangrijk voor me, maar ik wil me ook fit blijven voelen.

Mijn visie

Wat mij betreft gaat het vooral om jezelf een oprechte keuze te geven. Wat wil je?

 1. Onbeperkt eten en drinken en accepteren dat je je minder fit voelt aan het einde van de maand?
 2. Wil je genieten van eten en drinken maar ook af en toe weigeren om je fitte gevoel te behouden?
 3. Of wil je volledig gaan voor een ultiem fit lichaam en daarom ook in december vrijwel alleen maar gezonde keuzes maken?

Alle drie deze keuzes zijn prima! Het is jouw keuze, besef dat goed. Bedenk echter vooraf wat je wilt en heb vrede met de consequenties.

Omdat je dit artikel leest, ga ik er even vanuit dat de kans groot is dat je (net als ik) voor keuze 2 gaat. Je wilt genieten, maar je vindt het niet zo nodig om elke dag ongezond te eten. Dat betekent dat je keuzes zult moeten gaan maken! Dit lijkt vaak erger dan het is. We eten namelijk heel vaak ongezonde dingen zonder dat we er écht van genieten.

Een opdracht voor jou

Het is dus belangrijk om erachter te komen welke ongezonde momenten écht waardevol voor jou zijn en welke eigenlijk niet hoeven. Daar heb ik een opdracht voor. Probeer deze in de komende dagen eens uit te voeren (of vandaag al, want Sinterklaasavond is misschien wel de perfecte oefening!).

Als je iets ongezonds krijgt aangeboden of wilt pakken, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 1. Hoeveel zin heb ik op dit moment in iets ongezonds, op een schaal van 1-10? 
 2. Hoe lekker vind ik dit specifieke product, op een schaal van 1-10? 

Stel je krijgt iets super lekkers voor je neus, in mijn geval bijvoorbeeld chocolade (een 9!), maar het is een moment waarop je er eigenlijk niet zo’n behoefte aan hebt, bij mij bijvoorbeeld om 10uur in de ochtend op mijn werk (een 6). Misschien kan ik dit genietmomentje dan misschien beter overslaan, omdat ik weet dat er opties komen waar ik gelukkiger van word.

Ook kan het zo zijn dat het moment perfect is, voor mij is dat bijvoorbeeld gezellig met familie samen zijn op zaterdagavond (een 10!), maar je krijgt iets voor je neus wat je eigenlijk niet geweldig lekker vindt, voor mij bijvoorbeeld droge worst (een 6). Ook dit is misschien een moment dat je over zou kunnen slaan.

Stel mijn moeder komt op een zaterdagavond dat we gezellig samen zijn aan met chocolade en een lekker likeurtje, dan ben ik de eerste die het vol enthousiasme zal aannemen ♥.

Zo kies ik bewust de momenten en producten uit waar ik gelukkig van wordt. Op de andere momenten voelt het niet echt als straf om het te laten staan, omdat ik bewust heb nagedacht over het feit dat het moment of het product eigenlijk niet ideaal is.

Conclusie

Probeer eens te oefenen met ongezonde dingen niet zo maar in je mond stoppen, maar eerst nadenken over hoe lekker je het vindt en hoeveel trek je er op dat moment in hebt. Vooral tijdens periodes dat je veel ongezonde dingen krijgt aangeboden (december!), is dat onwijs waardevol. Zo kun je meedoen op de momenten waar je écht gelukkig van wordt, zonder elke dag ongezonde keuzes te maken.

De perfecte momenten en de meest heerlijke producten zijn natuurlijk volledig persoonlijk. Probeer uit te vinden wat dat voor jou is.

Groetjes, Marloes

Wat zijn voor jou waardevolle momenten? En wat zijn producten die écht een 9 of een 10 zijn? 

5 reacties

 1. Omdat ik de laatste maanden (ook vanwege de cursus) al zo bezig ben met ‘is het het waard?’ en bij een ‘nee’ iets afslaan, vind ik het nu ook al een stuk makkelijker! Heb bijvoorbeeld nog geen kruidnoot of iets aangeraakt. Maar vandaag (pakjesmiddag met de kids) mag ik chocokruidnootjes. Deze heb ik zelf uitgekozen als genietmoment. En doordat je niet vaak snoept blijft het ook speciaal en lekker. Ik ga zo ook vol vertrouwen december in 🙂

 2. Goed artikel!
  Vanavond waren mijn ouders hier met een zak vol cadeautjes. Ik kreeg o.a. een chocoladeletter. Dat was voor mij hét moment om ‘m direct op te trekken en een paar flinke stukken ervan te eten. Op zulke momenten geniet ik er dan ook echt van.
  Naast de echte feestdagen en wat extra pepernoten, eten wij in december vrij gezond.

 3. He Marloes,

  Bedankt voor dit artikel, komt “toevallig heel goed van pas.
  Ik heb sinds dit jaar jouw kanaal gevonden en ben bewuster bezig met gezonder leven.
  Ik houd de laatste tijd een lijstje bij van mijn geniet momenten en evalueer dan achteraf of ik echt behoeften aan had en of ik er van heb genoten.
  Meestal “plan” ik dan een paar geniet momentjes en kom ik er achter waar ik echt van genoot en wat niet echt nodig was.
  Vandaag had ik mezelf echter voorgenomen “onbeperkt te snoepen ” en dit resulteerde dan ook in een gigantische vreetbui. Ik baal er nu van maar wil er ook van leren, blijkbaar heb ik het nodig om grenzen te stellen voor mezelf en geniet ik er niet meer van als ik meerdere “lekkere dingen” achter elkaar eet.
  Dankzij al jouw tips ga ik nu weer in vertrouwen verder en laat ik het schuldgevoel los.

  Fijne feestdagen, liefs

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram