Florida vlog
| 18 juli 2019

Niet aankomen op vakantie – Mijn tips!

Voor mijn gevoel schrijf ik hier elk jaar een artikel over. Hoe ga je om met vakantie en gezond eten/afvallen/niet aankomen?? Telkens weer krijg ik er echter ontzettend veel vragen over. Daarnaast vind ik het gewoon een heel belangrijk punt om te bespreken, dus ook dit jaar wil ik er aandacht aan besteden! Ik merk bij vrijwel al mijn cliënten dat het een issue is. Heel wat mensen zien een beetje op tegen de vakantie, omdat ze zich afvragen hoe ze dat met eten moeten gaan doen. Ik geef je mijn tips!

Meest belangrijk: wat wil je??

Laten we eerst eens even een hartig woordje samen spreken. Vind je het ECHT heel belangrijk om niet aan te komen of af te vallen tijdens je vakantie? Heb je het ervoor over dat je dan meer moet opletten dan je normaal zou doen? Op deze vraag is geen goed of fout antwoord te geven, maar het is wél belangrijk om er goed over na te denken.

Zelf vind ik dit eigenlijk niet zo heel belangrijk. In mijn ‘normale leven’ let ik al best heel veel op gezond eten. Tijdens mijn vakantie vind ik het juist even helemaal prima om het een beetje los te laten. Dat betekent echt niet dat ik all-out ga en alles eet wat los en vast zit! Ik ben echter wel wat makkelijker als ik ergens zin in heb.

Omdat ik bewust mezelf wat vrijer laat, houd ik er na mijn vakantie rekening mee dat ik iets zwaarder ben. Vrijwel altijd is dit ook zo, vaak zo’n 1-2kg. Gezond leven oppakken lijkt na de vakantie vaak makkelijker dan het is. Mij lukt het vaak niet direct om weer helemaal mijn normale patroon te volgen, waardoor het me vaak zo’n 2 maanden kost om die 1-2kg weer kwijt te raken. Ik vind dat echter helemaal prima!

vakantie tenerife 7

Als je (veel) aankomen wilt voorkomen

Wil jij tóch voorkomen dat je aankomt, of wil je het gewicht dat je aankomt beperken? Dan heb ik een aantal tips voor je. Ik gebruik deze tips zelf ook! Sommige heel consequent, andere in mindere mate. Dat verschilt een beetje per vakantie en per moment.

Wat vind je écht lekker, en wat hoeft eigenlijk niet?

Dit is echt de allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven! Bedenk goed wat jij echt heel erg lekker vindt en waar je het prima vindt om gezondere keuzes te maken. Ik vind bijvoorbeeld een gezond ontbijt prima, houd van water drinken, ben niet een enorme alcohol-zuipkont en houd van salades bij de lunch. Daarentegen vind ik het WEL heel lekker om bijna dagelijks een ijsje te eten, een paar cocktails te drinken en om ‘s avonds in een restaurant te nemen waar ik echt zin in heb, onafhankelijk van hoe ongezond het is.

Voldoende water drinken

Veel water drinken zorgt ervoor dat je minder snel snaaibuien hebt. Bovendien is het goed voor je algehele gezondheid en bespaar je flink wat calorieën en suikers als je minder frisdrank en vruchtensappen drinkt. Zeker in warme landen is het ontzettend belangrijk om voldoende te drinken. Kies dus lekker voor water of spa rood!

Gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes kunnen ontzettend calorierijk zijn. Regelmatig een ijsje op vakantie vind ik heerlijk! Ik probeer echter af te wisselen met bijvoorbeeld fruit of rauwkost. In het buitenland is fruit vaak ZO lekker! Absoluut geen straf dus, naar mijn idee. Door gezonde snacks toe te voegen aan je eetpatroon, is het een stuk gemakkelijker om de ongezonde keuzes te beperken.

Bewegen

Tijdens een strandvakantie beweeg je vaak minder dan thuis. Wil je beperken hoe veel je aankomt? Dan kun je besluiten meer te bewegen. Je kunt natuurlijk de sportschool in je hotel bezoeken, of er eentje opzoeken in de buurt. Je kunt echter ook een lange strandwandeling maken, een stuk zwemmen, beachtennissen of badmintonnen. Genoeg opties die ook nog eens leuk zijn om te doen!

Gezond uit eten

Veel mensen gaan op vakantie vaak uit eten. Vaak eet je hier ongezonder dan thuis, maar dit kun je natuurlijk beperken. Vermijd stokbrood met kruidenboter, drink water of cola light, kies voor mager vlees of vis, beperk de hoeveelheid saus, neem geen toetje en/of bestel extra groenten. Besef hierbij goed dat het JOUW keuze is wat je doet. Lekker gaan voor spareribs met friet kan natuurlijk ook ;).

Ook kun je besluiten om vaker zelf te koken op vakantie. Op de camping kan dit prima, maar ook in een appartement is dit goed te doen.

lanzarote 1

Conclusie

Als je gezond eet of bezig bent met afvallen, dan lijkt een vakantie misschien een ‘probleem’. Probeer er echter nuchter in te staan! Is het écht zo’n probleem als je 2kg aankomt en dat in de weken na de vakantie er weer af moet krijgen?? Persoonlijk vind ik het juist heerlijk om tijdens een vakantie minder op te letten dan normaal. Uit eten gaan, ijsjes, cocktails…I love it! Wel vind ik het belangrijk om hier een beetje maat in te houden, met behulp van de tips hierboven.

Dit kan voor jou natuurlijk helemaal anders zijn, maar ik denk dat het goed is om over na te denken en jezelf de eerlijke keuze te geven. Hoe dan ook, panieken is naar mijn idee ECHT niet nodig! Zonde van de vakantie, toch!?

Groetjes, Marloes

Hoe ga jij om met gezond eten tijdens de vakantie?

4 reacties

  1. Ik ga dit jaar naar Oostenrijk op vakantie, wat betekend lekker veel bergwandelingen maken. Hierdoor kan ik gerust lekker eten en die heerlijke Oostenrijkse wijnen drinken! Nog maar 4 weken wachten!!

  2. Wij gaan naar Duitsland, ik zie er helemaal niet tegenop. Het is heerlijk je te kunnen laten gaan! Door alle wandelingen gaan de calorieën er zo weer af vooral als je in de bergen loopt! Ik snap alleen niet waarom ik thuis dan moet oppassen. Ik werk in de huishouding en maak 4 halve dagen schoon bij verschillende mensen! Ik volleybal 1,5 uur per week, nu even niet vakantietijd! Heb natuurlijk mijn eigen huis ook nog, maar het zal wel niet genoeg zijn qua beweging.

  3. Heey daar is tie haha!

    Je hebt helemaal gelijk..!! Af en toe nergens naar kijken moet kunnen, zal echt niet zo zijn dat ik hierdoor 1.000kalorien per dag extra eet..!! Tis niet voor niks vakantie!

    Dank je wel voor je nuchtere blik Marloes, gr Priscilla

  4. Ik val juist een paar kilo af vóór de vakantie zodat ik op vakantie kan eten wat ik wil haha. Heerlijk elke avond een ijsje en vaak uit eten. Als ik dan thuis kom en 2 kilo ben aangekomen is het niet erg want die 2 kilo ben ik voor de vakantie al afgevallen haha.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram