Negatieve calorieen
Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

Negatieve calorieën, feit of fabel?

Door

Als je bepaalde producten zou eten, zoals bleekselderij en komkommer, zou het je lichaam meer energie kosten om die te verwerken, dan dat de producten zelf leveren. Hierdoor zou je kunnen afvallen! Klopt dat eigenlijk wel? Of hebben we hier te maken met een hardnekking fabel? Ik leg het je zo goed mogelijk uit.

Wat zijn negatieve calorieën?

Met negatieve calorieën wordt bedoeld dat bepaalde producten meer energie kosten om te verteren, dan dat ze zelf bevatten. Om een voorbeeld te geven: 100g komkommer bevat ongeveer 13kcal. Als je dit eet, moet je lichaam aan de slag gaan met het afbreken van de komkommer, zodat hij opgenomen kan worden door je lichaam (en deels uitgescheiden kan worden met je ontlasting). Als het je lichaam meer dan 13kcal kost om dit proces door te maken, zou je dus kunnen afvallen door komkommer te eten! Je valt namelijk af als je meer energie verbruikt dan je binnen krijgt.

Bij welke producten zou dit het geval zijn?

Op internet vind je veel artikelen met producten die voor negatieve calorieën zouden zorgen. Vooral bleekselderij en komkommer worden vaak genoemd. Ook andere groenten vind ik vaak terug in de lijsten en soms zelfs fruit!

Opmerkelijk vind ik dat in veel van de artikelen koud water niet wordt genoemd, terwijl dit ook een goed voorbeeld zou kunnen zijn. Als je koud water drinkt, moet je lichaam dit verwarmen naar lichaamstemperatuur. Dat kost energie, terwijl het water zelf geen energie levert.

meer drinken waarom en tips

Bestaan negatieve calorieën echt?

Het is ontzettend lastig, zo niet onmogelijk, om precies te meten hoeveel energie ons lichaam steekt in het verteren van 100g komkommer. Wel weten we dat dit een ontzettend kleine hoeveelheid is. Dagelijks verbruiken we ongeveer 10% van onze energie aan het verbranden van voeding. Daarmee bedoel ik de TOTALE hoeveelheid voeding. Ook is bekend dat het verteren van eiwit ons lichaam meer energie kost dan het verteren van koolhydraten (wat in komkommer zit).

Bij heel veel producten zullen negatieve calorieën dus écht niet aan de orde zijn. Zeker niet bij fruit en zelfs bij groenten is het de vraag.

Afvallen door bleekselderij eten

Ok, laten we in het meest gunstige geval stellen dat 100g bleekselderij verteren 16kcal kost voor je lichaam. Het levert je lichaam 14kcal, dus per 100g bleekselderij heb je (in dit rekenvoorbeeld) 2kcal winst!

Stel je wilt een kilo afvallen, dan moet je ongeveer 7.700 kcal minder binnen krijgen dan je verbruikt. Dit komt neer op 3850 porties van 100g bleekselderij, oftewel 385kg bleekselderij! Succes daarmee ;).

Bovendien ga ik er daarbij vanuit dat je verder precies evenveel verbruikt als dat je inneemt.

Mijn conclusie

Áls negatieve calorieën al bestaan, dan schiet je er totaal niets mee op in je afvalproces. Het verschil is daarvoor simpelweg te klein. Bleekselderij en komkommer zijn natuurlijk gewoon gezonde producten om te eten, maar verwacht niet dat je ervan afvalt. Ook van koud water drinken zul je niet afvallen, al is voldoende drinken natuurlijk wel heel belangrijk in het afvalproces.

Focus liever op ongezonde producten vervangen door gezonde producten en/of op meer bewegen als je wilt afvallen! Daardoor zul je VEEL betere resultaten zien.

Groetjes, Marloes

Had jij wel eens gehoord van negatieve calorieën?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. Conny 3 jaargeleden

  Wel eens van gehoord, nooit in verdiept! Daarom dank je, je hebt me weer wijzer gemaakt! Dat vind ik nou zo leuk en super makkelijk van jou poststukjes. Dit was ook een onderwerp waar ik niet 1,2,3 aan zou denken! Toch vond ik het intressant, bedankt!

  Reageer
 2. M 3 jaargeleden

  Eindelijk snap ik wat negatieve calorieën zijn. Vroeger heeft een buurvrouw mij wel eens gevraagt welke produkten dat waren. Ze wilde zelf graag afvallen en dacht dat “negatieve calorieën” de oplossing voor haar probleem was. Ik zei tegen haar dat het onzin was, een verkoop truc, want ze had ergens een flyer zien liggen van een boek dat beweerde dat er 12 produkten waren waarvan je zou afvallen….. Ze wilde geen geld voor het boek betalen en dacht via mij toch aan die 12 produkten te komen. Ze was nogal boos op mij, helemaal overtuigd dat het wel bestond, alleen wilde ik het haar gewoon niet vertellen……
  Zelf dacht ik dat negatieve calorieën te maken had met produkten die je verbrandings mechanisme zouden verhogen, zoals groene thee. Maar ik vraag me sterk af hoeveel dat werkelijk bij draagt. Waarschijnlijk moet je zoveel groene thee drinken dat je werkelijk groen begint te zien. En dan zal het gunstige effect nog minimaal zijn. Denk ik.

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Tjah, wondermiddelen bestaan helaas niet inderdaad! Anders hadden artsen er al lang dankbaar gebruik van gemaakt :).

   Reageer
 3. Frances 3 jaargeleden

  Ja ik had er wel van gehoord, maar ook toen werd het direct in hetzelfde artikel al naar het rijk der fabelen verwezen.

  Reageer
 4. Ezra 3 jaargeleden

  Ik denk dat het de meeste mensen er meer om gaat dat (als het concept klopt) je dus tijdens je afvalproces, onbeperkt komkommer kan eten. Niet dat je daadwerkelijk ervan afvalt.

  Reageer
 5. Bas 3 jaargeleden

  Negatieve calorieën bestaan echt. Je kunt bijvoorbeeld de vetverbranding stimuleren door veel groenten te eten (en daarmee veel vezels). Ook zijn noten niet dikmakend, omdat ze juist je metabolisme fors stimuleren. Er is zelfs een verband tussen noten en minder overgewicht. Het model met calorieën is trouwens minder belangrijk dan de hormonen. Insuline is het vetopslaghormoon, dat voorkomt dat je uberhaubt vet kunt verbranden. Dus als je veel snelle koolhydraten eet kan je lichaam alleen nog maar het metabolisme omlaag brengen. Vandaar ook het jojo effect bij een hoog-koolhydraatdieet.

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Ik ben het zeker niet met je eens Bas. Groenten en vezels helpen je af te vallen doordat je langer een vol gevoel houdt, evenals noten. Maar je valt niet af door groenten of noten te eten :). Het verband tussen noten eten en minder overgewicht zit hem waarschijnlijk in het feit dat mensen die meer noten eten sowieso vaak een gezonder leefpatroon hebben. Het negatieve effect van je insulinespiegel op het afvallen daar ben ik het volledig met je eens. Maar dat heeft niets met het onderwerp van dit artikel te maken.

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.