Afvallen Leefstijl Persoonlijk Voedingstips

Motivatie #3 – Neem de tijd!

Door

Week zonder suiker

Een tijd terug plaatste ik verschillende artikelen over motivatie rondom gezond leven. Ik vertelde mijn verhaal in dit artikel over geloven in jezelf, daarvoor vertelde ik hoe belangrijk het is om van je lichaam te houden. Vandaag een stuk over jezelf de tijd geven… Veranderen van leefstijl, gezonder leven, fitter worden en/of afvallen duurt vaak best heel lang! Hierdoor vinden veel mensen het lastig om het vol te houden. Een van mijn volhoud-tips is dat het heel goed is om jezelf vooraf (en tijdens het traject) volop de tijd te gunnen…

Ik krijg dagelijks ontzettend veel mensen die fanatiek bezig zijn gegaan met het gezonder maken van hun leefstijl. Na een tijdje blijken ze het toch lastiger te vinden dan gedacht en ze geven op. Een van de meest gestelde vragen in mijn mailbox is dan ook: hoe houd je gezond leven/afvallen vol? Ik maakte daar eerder al een video over. Ik noem in de video een aantal keer dat het tijd kost om je leefstijl te veranderen en dat het proces langzaam gaat. Daar wil ik in dit artikel verder op in gaan.

gezonde-vegetarische-recepten

Verwachtingen
Ik merk dat mensen die gezonder gaan leven, vaak ontzettend veel van zichzelf verwachten. Minstens 4x per week sporten, iedere dag veel groenten en fruit eten, niet meer snoepen en geen alcohol meer. Dit lijkt misschien een ideaal plaatje, maar in mijn ogen is niets minder waar. Er zijn namelijk maar weinig mensen op de wereld die zo’n vreselijk gezond leefpatroon op hele lange termijn volhouden! Misschien lukt dit je een paar weken, maar uiteindelijk ga je de mist in en voelt het alsof je gefaalt hebt.

Misschien is het dus handiger om je verwachtingen filnk wat bij te schaven. Begin bijvoorbeeld met één of twee keer per week sporten als je dat nu nog niet doet. Of probeer 4 avonden per week een gezonde maaltijd te maken. Of als je momenteel 7 dagen per week snoept, probeer dit eens te verlagen naar 4 dagen per week.

Misschien heb je met deze kleine verwachtingen van jezelf nog niet het leefpatroon te pakken wat je uiteindelijk zou willen hebben, maar het is op deze manier WEL lang vol te houden. Als je jouw doel goed onder de knie hebt, kun je altijd nog een stapje verder gaan!!

Collage vakantie

Snel resultaat!?
Gezond gaan leven kun je niet van de ene op de andere dag doen. Het kost je maanden en waarschijnlijk zelfs jaren om een gezond patroon op te bouwen. Als ik naar mezelf kijk, ben ik rond mijn 19e begonnen met gezonder gaan leven. Nu (elf jaar later) merk ik dat mijn leefstijl nog steeds heel langzaam iets gezonder en meer in balans wordt. Ik zie dit ook terug in mijn fitheid en mijn lichaam. Er zijn duidelijk veranderingen, maar die veranderingen hebben wel jaren geduurd. Naar mijn idee is dat alleen maar positief, naar eigen ervaring weet ik dat je van snel afvallen écht niet vrolijker en fitter word.

Ik heb in periodes in mijn leven ook het idee gehad dat ik snel resultaat wilde zien, in bijvoorbeeld het verlagen van mijn vetpercentage. Ik ging ineens nóg meer sporten en veel gezonder eten. Het resultaat was dat ik alleen maar gefrustreerd raakte, snel moe was en vaak chagrijnig of geïrriteerd. Inmiddels weet ik dat de resultaten écht wel komen, maar niet vandaag of volgende week, ik geef mezelf langer de tijd.

Een van de super grote voordelen van resultaten die zich lanzgaam ontwikkelen, is dat ze ook niet zomaar weer verdwijnen! Ik heb al heel veel mensen in korte tijd veel zien afvallen, een groot deel van die mensen zijn inmiddels weer een stuk zwaarder. Ook ken ik veel mensen die langzaam zijn gaan afvallen, fitter zijn geworden of spieren hebben gekregen. Doordat hun proces langzaam ging, is hun nieuwe leefstijl een gewoonte voor ze geworden. Ze zullen hierdoor niet snel weer terugvallen in hun oude patroon!

2003-2007

Ik in 2003 – 2005 – 2005 en 2007

Mijn patroon en gedachten
Soms zijn er weken in mijn leven dat ik ontzettend gezond eet, maar het gaat ook wel eens een periode minder goed. Ik probeer deze periodes te accepteren, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik weet dat ik er alleen maar gefrustreerd van raak als ik van mezelf eis dat ik altijd gezond eet en 4x per week sport. Soms lukt dat gewoon even niet en dat is helemaal prima

Ook gun ik mezelf meerdere keren per week (vaak 2-3 keer) een genietmomentje. Op zulke momenten eet of drink ik lekker wat ik wil! Vaak komt het erop neer dat ik een flink stuk (lees: een reep) chocolade op eet, of een halve zak met dropjes. Ook ga ik regelmatig met mijn vriend (all you can eat) sushi eten, echt een guilty pleasure van ons!

Om een lang verhaal kort te maken, geef jezelf de tijd. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is ontzettend moeilijk in de wereld van tegenwoordig, waarin alles snel gaat. Geduld hebben met jezelf én met je lichaam is echter het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Ik probeer mezelf er altijd aan te herinneren dat ik een mens ben, geen robot :).
Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb gegeven!

Groetjes, Marloes

Herken jij jezelf in dit verhaal? Hoe ga je hiermee om?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (13)
 1. Theodoortje 6 jaargeleden

  Mooi en duidelijk verhaal!

  Reageer
 2. Sandra 6 jaargeleden

  Goed advies weer! Ik vind het erg fijn dat je benoemt dat het niet erg is om soms even los te gaan en dat het soms gewoon even minder gaat. Ik merk dat ik vaak na een weekendje weg (met heerlijk en ongezond eten) zin heb om maandag weer gezond te gaan eten. Niet omdat het moet, maar omdat ik me er prettiger bij voel.

  Reageer
 3. Cindy 6 jaargeleden

  Ik heb zelf echt ernstige obesitas en heb juist hierdoor gezegd dat ik er ongeveer 5 jaar over wil doen om op een voor mij zelf mooi gewicht te komen. En de weegschaal ook voorlopig de deur uit te doen omdat dit alleen maar gaat frustreren. Ben nu eerst begonnen met 2 keer per week naar de sportschool te gaan en bewuster gaan Letten op hoeveel ik eet en wanneer ik veel te veel eet. En inderdaad ook geniet momenten ingelast. Weet nu dus ook nog niet of ik ben afgevallen afgelopen maand, weet alleen dat ik 3 cm kwijt ben op me buik en ik me riem strakker moet doen haha. Maar door er zo mee om te gaan is het veel minder frustrerend en voelt het zoveel beter en niet als een strafkamp.

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Super goed Cindy! Ik ben mega trots op je. Dat je riem strakker moet is een heel goed teken :). Houd vol hoor meid, you can do this!

   Reageer
 4. Marleen 6 jaargeleden

  Hi marloes zit al tijdje met een vraagje en heb eigelijl nog nooit eerder iets gevraad maar volg je wel al een tijdje

  Hou jij ook rekening met je macro verdeling
  Ik lees dit oveal in terug.

  Dus dat get niet alleen is hoeveel calorien je binnen krijgt maar ook uit welke macro dit zijn…..
  Dit voor spieropbouw en resulaat je fitness doelstellingen . En wat hanteer jij dan en hoe jun j3 dit voor jezelf bepalen als je vooral spiermassa wil opbouwen en vet verlagen

  Gr marleen

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Ja dat doe ik…maar ik ben er niet 100% nauwkeurig mee. In mijn laatste What I Eat in a Day video vertel ik hier meer over. Deze vind je op mijn YouTube kanaal.

   Reageer
   • Marleen 6 jaargeleden

    ?

    .

    Reageer
   • marleen 6 jaargeleden

    welke hoeveelheden houd jij dan aan in grammen voor je koolhydraten en vetten eiwitten?

    en hoe weet je in welke marcos je het beste kunt minderen en de andere groep juist vergoten is dit op basis van je vetpercentage?

    en op basis van hoeveel calorien per dag kun je dit basseren dit is toch iedere dag anders?

    Reageer
 5. Kim 6 jaargeleden

  Mooi artikel!!

  Reageer
 6. Marita 6 jaargeleden

  Hoi Marloes,

  Dank voor dit mooi geschreven artikel!
  Denk dat veel mensen dit af en toe nodig hebben om te lezen ( ik wel tenminste) dit zet mij even weer met beide benen op de grond.En dat je zeker niet altijd 24/7 bezig kunt zijn met een healty lifestyle. Thx!

  Reageer
 7. Anja 6 jaargeleden

  Mooi artikel hier kan ik nou echt geïnspireerd van worden sinds kort heb ik besloten dat ik graag wat gezonder wil gaan leven en dat ik ga beginnen met sporten. Dit geeft mij echt motivatie en een goed beeld hoe ik het beste dit traject in kan gaan.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.