Minder eten en Afvallen met 10 Simpele Trucs!

De titel van dit artikel lijkt misschien op een TelSell reclame, maar ik ga je vandaag toch ECHT simpele trucs geven waardoor je minder snel teveel eet. Overgewicht is een wereldwijd probleem, er is dan ook veel onderzoek gedaan naar waarom wij meer eten dan we nodig hebben. Uit die onderzoeken blijkt dat we met simpele aanpassingen geneigd zijn om minder te eten! Ik zet er vandaag een heel aantal op een rijtje.

Je kent het vast wel: je neemt je voor om niet teveel te eten, maar aan het einde van de maaltijd kom je tot de conclusie dat je tóch meer naar binnen het geschoven dan je eigenlijk had gewild. Onderzoek wijst uit dat we met de volgende simpele aanpassingen minder eten.

De tips hoef je natuurlijk niet te gebruiken als jij normale porties eet. Ze zijn bedoeld voor diegenen die het lastig vinden om het bij een normale portie te houden en snel teveel eten.

1. Eet langzaam
Ik heb het al vaak gezegd, als je langzaam eet dan voel je beter als je voldoende hebt gegeten. Je maag moet namelijk een seintje geven aan de hersenen als hij voldoende gevuld is. Dit seintje wordt niet direct afgegeven, dat duurt even. Als je te snel eet, eet je dus meer en heb je vaker een overvol gevoel. Leg anders gewoon af en toe je bestek even neer.

2. Kauw vaak en goed
Niet alleen zijn de voedingsstoffen dan beter op te nemen voor je lichaam, kauwen wekt ook een verzadigingsgevoel op. Als je vaak kauwt, dan registreert je lichaam dat. Er worden eerder verzadigingshormonen afgegeven, waardoor je minder snel teveel eet.

3. Neem kleine hapjes
Hierdoor eet je automatisch langzamer, maar je hebt ook het gevoel dat je meer eet. Hoe veel wij eten, wordt voor een heel groot deel mentaal bepaalt. Als je vaker een hapje naar je mond brengt (wat gebeurt als je kleine hapjes neemt), dan zal je eerder een verzadigd gevoel hebben.

4. Kleinere borden
Dit is denk ik een van de meest bekende trucs om minder te eten. Onderzoek wijst uit dat mensen minder eten als ze een kleiner bord hebben. Ook dit heeft te maken met het voor de gek houden van onze hersenen. Je portie ziet er namelijk groter uit op een kleiner bord. Zo heb ik hieronder dezelfde hoeveelheid friet met mayo op twee verschillende borden gelegd. Dit geldt natuurlijk ook voor kommen en schaaltjes.

5. Kleinere glazen
Ditzelfde geldt voor glazen. Als jij jouw calorierijke drankjes als frisdrank, alcoholische dranken of vruchtensappen drinkt uit een kleiner glas, dan ben je geneigd minder te drinken. Voor het drinken van thee en water kun je het tegenovergestelde doen, gebruik grote glazen om jezelf te stimuleren om meer te drinken!

6. Kleiner bestek
We gaan nog even door. Het blijkt namelijk dat wij ook minder eten door kleiner bestek! Logisch eigenlijk, want je neemt automatisch kleinere hapjes. Ook kleinere opscheplepels werken heel effectief, je schept hiermee eerder een kleinere portie op.

7. Kleur van je bord en tafellaken
Zelfs de kleur van je bord heeft te maken met hoeveel je eet. Onderzoek wijst uit dat je het beste een groot contrast kunt hebben tussen de kleur van je bord en het eten. Als je bijvoorbeeld bloemkool met kip en aardappel eet van een wit bord, zul je meer eten dan als je voor een zwart bord kiest! Van rode borden schijnen mensen het minst te eten, omdat rood staat voor gevaar. Om nu massaal op zoek te gaan naar rode borden vind ik echter wat ver gaan ;). Oh…en het schijnt dat je je tafellaken of placemats het beste kunt hebben in dezelfde kleur als je bord. Bizar hè, hoe ver deze onderzoeken gaan.

8. Aandacht bij het eten
Ook is het heel belangrijk dat je je aandacht bij het eten houdt. Als je tussendoor werkt, tv kijkt, de krant leest of social media checkt, eet je sneller een te grote portie

9. Mooie presentatie
Als een maaltijd er mooi uit ziet, eten we over het algemeen minder. Van onaantrekkelijk voedsel eet je meer. Steek dus wat extra aandacht in je presentatie, dat zou wel eens super goed kunnen zijn voor je lijn ;).

10. Rustige omgeving
Als je eet in een rustige omgeving, neem je een kleinere portie. Waarschijnlijk komt dit doordat je zelf onrustig wordt als je omgeving dat ook is, waardoor je geneigd bent om sneller te eten. Zoek dus een rustig plekje op voor je maaltijd!

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips! Het is natuurlijk echt niet mijn bedoeling om je zo min mogelijk te laten eten. Zie deze tips dan ook echt als steuntje in de rug, als jij moeite hebt bij het nemen van kleine porties.

Groetjes, Marloes

Kende jij deze tips al? Heb je aanvullingen?

8 reacties

  1. Toen ik mijn eerste date had met mijn vriend, gingen we uit eten. We namen toen alle tijd voor ons eten en aten op een normaal tempo. Na een paar weken bleek dat hij toch wel een stuk sneller at dan hij op de date leek te doen. Bleek dat hij toen heel erg zijn best had gedaan voor mij om zo langzaam mogelijk te kauwen, omdat hij bang was dat ik ‘snel eten’ een afknapper vond, haha. Tegenwoordig eten we dus de eerste vier minuten ‘samen’, waarna ik vervolgens nog tien minuten aan het kauwen ben. Uiteraard blijft ie bij me zitten, maar een beetje ongezellig is het wel. Nu heb ik mooi nog een argument waarom hij wat rustiger aan moet doen, thanks! 🙂

  2. Meeste tips inderdaad wel van gehoord. Bij ons thuis wordt er altijd mega snel gegeten. Sinds ik uit huis ben eet ik een stuk langzamer. Nog altijd wel snel in vergelijking met vriendinnen. Maar als ik weer eens bij mn ouders eer, ben ik wel drie keer zo lang bezig. We komen er wel :p

  3. Ik heb het meer kauwen, en daarmee langzamer eten, vandaag geprobeerd en ik vond het eigenlijk wel heel fijn! Bij mijn ouders thuis wordt altijd snel gegeten, dus het is was wel eventjes wennen (en ik dacht er aan het begin van de maaltijden ook niet meteen aan, oeps!); maar na de maaltijd voelde ik mijn maag een stuk prettiger aan. Ik had een minder opgeblazen gevoel en precies genoeg gegeten naar mijn idee. Bedankt voor de tips!
    Ik heb ook wel eens gelezen dat het drinken van een glas/glazen water voor de maaltijd zou helpen met afvallen.

  4. O wat ben ik blij met deze tips. Ik ben altijd het laatste klaar met eten omdat ik wel goed moet kauwen omdat het anders niet lekker voelt in mijn maag. Maar er is mij dikwijls verweten dat ik zat te kieskauwen en dat is beslist nietwaar, want het eten smaakt mij juist prima. Als ik snel eet proef ik het niet goed en ligt het niet lekker op mijn maag. Nu weet ik zeker dat ik het juist goed doe. Dank je wel Marloes!!!!!!!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram