Persoonlijke update

Mijn vetpercentage is hoog!?

Twee weken terug plaatste ik een video waarin ik een sportmedisch onderzoek onderging bij een sportarts. Daar kwam onder andere uit dat mijn vetpercentage 25,3% is. Ik heb hier heel veel verbaasde reacties op gehad. Hoe kan dit bij mij ‘zo hoog’ zijn. Ik wil je daar vandaag meer over vertellen.

Wat is een gezond vetpercentage

Je vetpercentage wil zeggen het deel van jouw lichaam dat uit vet bestaat. We hebben vet nodig om in leven te blijven. Onder andere als energievoorraad maar ook om verschillende processen in ons lichaam goed te laten verlopen. Vrouwen hebben een hoger vetpercentage dan mannen, omdat dit nodig is voor onder andere onze vruchtbaarheid. Hieronder zie je een overzicht van de richtlijnen voor een gezond vetpercentage:

Vrouwen

17-29 jaar: 20-25%

30-39 jaar: 22,5-27,5%

40+ jaar: 25-30%

Mannen

17-29 jaar: 10-15%

30-39 jaar: 12,5-17,5%

40+ jaar: 15-20%

Deze richtlijnen kunnen per bron een klein beetje variëren. Het advies voor (top)sporters kan een klein beetje afwijken. Ik ben 33 jaar, mijn vetpercentage van 25,3% valt dus perfect binnen de norm.

We zijn allemaal anders… Bron foto: reddit.com

De manier van meten

Verschillende manieren van meten kunnen een totaal andere uitslag nemen. De 25,3% die bij mij uit de sporttest kwam, was gemeten met een huidplooimeting. Een week daarvoor stond ik op een weegschaal die vetpercentage kan bepalen, die gaf een resultaat van 21,1%. Een wereld van verschil!

Naar mijn ervaring is een huidplooimeting een betere benadering van de werkelijkheid. Ergens maakt dat echter helemaal niet zo veel uit. Mijn cliënten meet ik vrijwel altijd met een weegschaal. Het gaat me namelijk niet om het precieze getal dat uit de meting komt, maar om het verloop van dat getal. Als iemand wil afvallen, dan zou het vetpercentage langzaam naar beneden moeten gaan, bij iemand die aan wil komen gebeurt het tegenovergestelde.

Het beeld vanuit de (social) media

In de (social) mediawereld zien we HEEL veel mensen met een heel laag vetpercentage. Vooral in de fitnesswereld. Bedenk echter dat deze mensen eigenlijk topsporters zijn. Het zijn vaak fitnessmodellen die hun geld verdienen met hoe ze eruit zien. Ze hebben dus ook een vetpercentage dat aan de lage kant zit, vergelijkbaar met die van topsporters.

Daarnaast merk ik dat veel mensen alleen de meest gunstige metingen delen. Ik zou ook kunnen zeggen dat mijn vetpercentage 21,1% is, omdat de weegschaalmeting dat aan gaf. Tenslotte zijn er natuurlijk mensen die de waarheid iets verdraaien. Mensen zeggen vaak dat ze iets minder wegen of een iets lager vetpercentage hebben dan in werkelijkheid het geval is. Laat je dus vooral niet gek maken!

Hoe ik gezonder ben gaan leven
Op deze foto was mijn vetpercentage lager dan hij nu is. Ik had toen meer een drive om hard te sporten en gezond te eten. Nu heb ik dat minder…en dat is ook ok.

Balans tussen gezond en leuk leven

Natuurlijk is het hebben van een vetpercentage dat valt binnen de normwaarden gezond. Je hebt op die manier het minste kant op verschillende ziektes en aandoeningen. Verlies ook echter jouw eigen situatie niet uit het oog. Ben je al gedaald van een vetpercentage van 40% naar eentje van 32%, dan is dat helemaal geweldig!! Misschien is tevreden zijn met een percentage dat iets boven de norm ligt dan helemaal niet zo’n gek idee.

Ik zeg altijd tegen mijn cliënten dat het naar mijn idee heel belangrijk is om een balans te vinden tussen gezond zijn en ontspannen en leuk kunnen leven. Waar die balans ligt, verschilt per persoon. 100% gezond leven is echter voor vrijwel niemand haalbaar.

Natuurlijk zou ik een lager vetpercentage kunnen hebben en natuurlijk zou dat beter zijn voor mijn hardloopprestaties. Ik vind het echter niet nodig.

Mijn conclusie

Wat je exacte vetpercentage is, is nauwelijks 100% zeker te zeggen. Zelfs de meest ingenieuze apparatuur heeft een kleine afwijking. Focus daarom niet teveel op het getal, maar vooral op hoe jij je voelt! Als je wilt afvallen of aankomen, laat je dan altijd op dezelfde manier meten. Op deze manier kun je de verandering van het getal in de gaten houden. Dit is zo veel meer waardevol dan het exacte nummer.

Of mijn werkelijke vetpercentage 25,3 is of 21,1 kan me eigenlijk niet zo veel schelen (al weet ik zeker dat 25,3 meer nauwkeurig is). Ik word er toch ook niet anders om? Ik voel me goed, weet dat ik fit ben en kan daarnaast mijn genietmomentjes houden. Dat is voor mij het meest belangrijke. Dat ik daarmee een iets te hoog vetpercentage heb voor een fanatieke hardloper, vind ik prima. Misschien heb ik ooit nog de drive om dat te veranderen, maar momenteel in ieder geval niet :).

Laat jouw humeur niet beïnvloeden door getalletjes! ♥

Groetjes, Marloes

Heb jij jouw vetpercentage wel eens laten meten? Wat deed dat met je?

10 reacties

 1. Lang, heel lang focuste ik alleen maar op het getal op de weegschaal. Mede door jouw site kwam ik er achter dat er nog zoveel meer belangrijk is. Zo stelde je ooit de vraag: waarom wil je afvallen…en daar heb ik toch dagen over moeten denken.😩Ook jouw foto die je liet zien met een heup een beetje naar voren,zette me aan het denken over al die perfecte plaatjes.
  Ik heb toen mijn vetpercentage laten meten en ook allerlei andere testjes en daaruit bleek dat ik met alles in de gezonde waarden zat. Ik ben 64 jaar dus best trots daarop. En zo kon ik langzaam dat getal wat minder belangrijk laten worden.
  Dank Marloes voor al je fijne en eerlijke informatie!

  1. Wow, dit vind ik ZO leuk om te horen…want dat is ook precies het doel! Laten we ons focussen op een fit gevoel en een gezond lichaam, zonder teveel te letten op het getal op de weegschaal ♥

 2. Ik heb daar in m’n zwangerschap extreem veel last van gehad…uiteindelijk was ik 15 kg aangekomen, vooral in de eerste maanden heel veel. Na de bevalling was ik in 2 weken die 15 kg zo goed als kwijt. Moet vooral vocht zijn geweest….en mensen maar opmerkingen maken…en ik maar stressen erom. Pffff….Daar heb ik wel van geleerd!

 3. Lieve Marloes,

  Ik volg sinds een paar weken je blog en vind het heerlijk dat je alles zo nuchter bekijkt. Eerlijk en gezond advies. Voorheen volgde ik dieet na dieet dat vervolgens resulteerde in nog meer kilo’s en angst om te sporten. Door jou te volgen kan ik nu thuis beginnen met beginners workouts zodat de stap naar de fitness school kleiner word. Ook ben ik begonnen met gewoon gezonder te eten zonder dat ik calorieën aan het tellen ben. Ik ben meer bezig met hoe ik me hierbij voel dan de cijfers die er aan hangen. Dank je wel! Je geeft me weer plezier in bewegen!

 4. Hoi Marloes,
  Ik volg je blogs al langere tijd. Super leuk, interessant en leerzaam. Nu plaats ik voor het eerst een reactie. Dank voor deze blog en je nuchtere en realistische opmerkingen. So true. Maar we (ik) vergeet dit vaak.
  Dank!
  Groet Karin

 5. hi,

  naast jou Marloes, motiveren deze opmerkingen hiervoor mij ook van andere volgers! Ik merk dat ik snel ‘geobserdeerd’ ben door gezond of me gewicht of vetpercentage en dan dus niks meer ongezond mogen eten of alles afwegen + kcal tellen. En op het moment dat ik er mee bezig ben, vaak véél ongezonder eet dan dat ik bewust keuzes maak o.b.v. hoe me lichaam er op reageert. Het is de kunst om naar me lichaam te gaan leren luisteren en daar op te gaan focussen i.p.v. cijfertjes :), best lastig soms maar dit motiveert weer! En ook fijn om te weten dat ik niet de enige ben die het lastig vindt hahaha.

 6. Hoi,
  Volgens mijn weegschaal heb ik een vetpercentage van 35/36%, bij een lengte van 1.65. Mijn BMI is 24, netjes dus maar met vet te hoog. Kun je uitleggen hoe dat komt?

  1. Volgens mij omdat je voldoende eet, maar dat wat je eet niet zo gezond is. En dat je daardoor wel op gewicht blijft maar in verhouding meer vet hebt.

 7. Hoi,
  Je hebt helemaal gelijk Marloes dat je zegt dat je een balans moet zoeken tussen gezond en lekker leven. Alleen is dat dus zo verschrikkelijk lastig. Hetzelfde is als mensen zeggen je moet gewoon minder eten, minder Kcal en dan val je ‘gewoon’ af. Ook dat is verschrikkelijk moeilijk! Ik ben jaren geleden gestopt met roken. Dit is een aantal weken zwaar, je hebt een nicotine verslaving. Maar na een aantal weken wordt dit stoppen steeds makkelijker. Je verslaving verdwijnt. Met eten is dit een stuk lastiger, je kunt niet stoppen met eten……..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram