Afvallen Leefstijl Persoonlijk Voedingstips

Mijn Struggle: Gezond eten na de Vakantie

Door

Gezond eten op vakantie

Als diëtist en sportlover denken veel mensen dat ik nooit moeite heb met gezond leven. Mijn eetpatroon is vast helemaal perfect en ik heb nergens moeite mee, right!? Hell no! Ook ik heb periodes waarin het allemaal even niet zo gaat als dat het ‘hoort’. Dit is voor mij zo’n periode, vlak na mijn vakantie. Soms heb ik totaal geen moeite om weer back on track te komen, maar deze keer valt dat vies tegen. Ik deel vandaag mijn struggles met je.

Normaal gesproken na een vakantie…
Ik houd van gezond eten en ik vind sporten super leuk. In een vakantieperiode laat ik mijn gezonde patroon vaak gewoon even los. Ik eet lekker waar ik zin in heb en geniet intens. Als ik thuis kom, heb ik vaak gewoon weer heel veel zin om mijn gezonde leefstijl weer op te pakken. Gezond eten gaat dan eigenlijk als vanzelf, omdat ik me daar prettiger bij voel. Soms is dat echter eventjes helemaal anders, zoals ook deze keer!

Vakantie vlog zakynthos

Mijn ‘probleem’
Mijn hoofdmaaltijden zijn gewoon lekker gezond, dat vind ik nu eenmaal het fijnst. Ik merk alleen dat ik constant zoete trek houdt. Vrijwel iedere dag heb ik trek in zoet, terwijl ik dat normaal gesproken niet heb als ik in mijn gezonde ‘vibe’ zit. Dat is ook heel verklaarbaar, want suiker werkt echt een soort van verslavend. Het geeft je lichaam een snelle boost aan energie, wat eventjes heel fijn voelt.

Normaal gesproken kan ik dus prima nee zeggen tegen al het lekkers dat ik zie in de winkels, of krijg aangeboden op feestjes en verjaardagen. Nu lukt het me even niet! Ik ben elke dag aan het denken aan lekkere dingen en wat ik zou willen eten. Wat dus echt niet normaal is voor mij.

Hoe ga ik hiermee om?
Ik kan hier natuurlijk ontzettend tegen gaan vechten, maar ik weet dat dit alleen maar averechts werkt. Hoe meer ik ‘niet mag snoepen’, hoe sterker de drang wordt om het toch te doen. Ik heb daarom besloten om me er gewoon maar even aan toe te geven. Ik eet de laatste dagen een stuk meer ongezonde tussendoortjes en geef me even over aan mijn gevoel. Ik merk dit natuurlijk wel aan mijn lichaam. Het is niet dat ik kilo’s aankom, want ik sport ook gewoon nog veel. Ik merk echter wel dat ik iets minder energie heb, mijn darmen zijn wat meer van slag en mijn lichaam voelt direct iets minder strak. Ik kan daar ontzettend van gaan balen, maar dat doe ik niet! Ik weet dat dit even mijn eigen keuze is en dat het gezonde leven vanzelf wel weer komt. Ik krijg echt wel een moment dat ik er weer helemaal klaar mee ben en weer gezonder wil gaan leven. Op dat gevoel probeer ik te vertrouwen, maar dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk :).

Mijn plan voor de komende tijd
Ik ben als jullie dit lezen een paar dagen in Dusseldorf, mijn vriend moet daar golfen (hij is professioneel golfer) en ik ga kijken bij zijn wedstrijd. Mijn ouders zijn daar ook voor een paar dagen dus ik ga ook met hen gezellig de stad verkennen. Ik heb nu al besloten dat ik in ieder geval tot en met zondag lekker ga genieten. Ik neem in de trein gewoon wat lekkers mee en ik let niet teveel op gezond eten.

Vanaf maandag ga ik opnieuw bekijken hoe ik erin sta. Stiekem verwacht (hoop!) ik dat ik dan weer meer gemotiveerd ben om mijn normale leefstijl weer op te pakken. Als dit nog niet zo is, ga ik gewoon nog even op deze voet verder. Zodra mijn motivatie weer opborrelt, pak ik dat met beide handen aan en plan ik even een strengere periode in. Vanaf dan schrap ik voor minimaal een week even alle toegevoegde suikers uit mijn voeding, zodat ik soort van kan afkicken. Ik merk dat ik dat fijn vindt, omdat dan de drang naar suiker ook weer direct vermindert. De eerste paar dagen is dat even doorzetten, maar die kracht heb ik dan ook wel weer door mijn periode van genieten.

Waarom vertel ik dit!?
Ik schrijf dit artikel, omdat ik je wil laten zien dat het ook bij mij écht niet altijd perfect gaat. Naar mijn idee moet je daar niet altijd tegen vechten. Soms is het goed om jezelf even een off-periode te gunnen. Zet dan wel een duidelijke grens, vanaf wanneer je wel weer gezond bezig gaat. Houd je dan natuurlijk wel aan je eigen grens! Mijn grens is komende maandag, of eventueel een paar dagen later als mijn motivatie dan nog niet helemaal terug is. Door het geloof in mijzelf, waar ik eerder over schreef, weet ik dat ik het dan weer kan oppakken!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit artikel. Ik ben heel erg benieuwd hoe jij omgaat met dit soort periodes.

Groetjes, Marloes

Heb jij vaak mindere periodes? Hoe ga je ermee om? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (15)
 1. Marlous 6 jarengeleden

  Wat goed en eerlijk dat je dit ook met ons deelt Marloes. Ik moet zeggen dat ik het ‘fijn’ vind om te lezen. Niet fijn voor jou, maar wel fijn als relativering dat ook gezonde food/sportlovers deze fases hebben.
  Toevallig vertelde mijn personal trainer hetzelfde; zij had 3 weken terug een vrijgezellenweekend en is daarna op vakantie gegaan en ‘struggelt’ sindsdien met precies dezelfde dingen die jij beschrijft; trek in zoet, minder energie etc. Ik denk dat een stukje bewustwording de beste stap is om weer terug te gaan naar een goede balans. Succes ermee!
  Ikzelf heb niet zo vaak ‘mindere periodes’. Die duren hooguit 2 dagen en dan pak ik het weer op. Over 1,5 week ga ik 2 weken naar Curaçao en ik ben benieuwd hoe het daar zal gaan. Aan de voorbereiding ligt het niet, want ik weet globaal al hoe ik het wil doen met training/voeding.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Dank je wel!! Tuurlijk hebben wij ook fases 🙂

   Reageer
 2. Jessica - Eat.Run.Love 6 jarengeleden

  Heel herkenbaar. Zelf merk ik het vooral als ik ook lichamelijk niet zo fit ben. Heb nu last van mijn rug waardoor ik minder kan sporten dan normaal. Ik merk dat ik dan ook moeite heb om gezonde keuzes te maken. Alsof het allemaal even niet uitmaakt…

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Precies! Komt echt wel weer goed 🙂

   Reageer
 3. Ellen 6 jarengeleden

  Wat was ik blij met je artikel. Heb nu precies hetzelfde. Ik kom maar niet uit mijn dip.
  In de sportschool vandaag kon ik wel huilen. Mijn redelijk strakke buik leek wel ontploft. Ik weet dat het weer goed kan komen, maar dan moet ik wel terug naar mijn oude ritme en dat lukt echt even niet. Volgende week staat er ook alweer van alles gepland aan bbq ‘s en dergelijke. Het stemmetje in mijn hoofd wil terug naar de gezonde flow en toch lukt het me niet.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Even toegeven dan! Het komt echt wel weer. Ik ontplof lekker met je mee 😉

   Reageer
 4. Sandra 6 jarengeleden

  AAAAHHHH, wat fijn om dit te lezen…Ik zit nu gelukkig ook in mijn gezonde “vibe” maar ik kan al op zien tegen de vakantie over een paar weken…. en dan vooral daarna weer… Ik heb daar ook altijd zo’n moeite mee: na de vakantie en na de kerstperiode….(zeg maar in Januari..) Maar ik ga dit artikel er elke keer bij pakken als ik in zak en as zit….Heel erg bedankt Marloes om dit met ons te delen!!!

  Groeten Sandra.

  Reageer
 5. Ise 6 jarengeleden

  Tof dat je dit ook laat zien! Succes verder en geniet lekker 😉

  Reageer
 6. Sabrina 6 jarengeleden

  Heel herkenbaar! Ik heb dit al na een weekendje flink”zondigen”. Juist om die reden probeer ik niet teveel en te lang te zondigen. Niet omdat je er direct van aankomt, maar juist omdat het zo moeilijk is om het weer af te leren. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die hier last van heeft ?

  Reageer
 7. Brenda 6 jarengeleden

  Wat een mooie aanvulling ook weer op je vorige onderwerp ‘heb ik echt zin in eten’… Het ging bij mij ook lekker. Totdat ik opeens gewoon weer van die snoepbuien kreeg. Eerst ging ik van mezelf balen, maar toen ging ik aan jouw blogs denken. Dus heb ik me maar overgegeven, voor ongeveer anderhalve week. Opeens had ik daarna meteen weer zoiets van ‘klaaaaaaaaaaar!’. En dan doe ik net als jij voor mezelf een week lang geen toegevoegde suikers. Ik voel me dan weer stukken beter. Af en toe heb ik nog zo’n ‘zondig periode’, maar door jouw blogs worden die een stuk draaglijker én korter 😉

  Reageer
 8. Oma 6 jarengeleden

  Geen wonder dat je even niet alle lekkere dingen kan laten staan. Duitsland met zijn heerlijke Zwartwalderkirstoarte mits Shane en die heerlijke vleeswaren daar. Gewoon even van genieten hoor!! Lieve groeten aan allemaal van ons beide!

  Reageer
 9. Mariska 6 jarengeleden

  Fijn artikel! Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je van slowjuicen vindt? Ik drink nu al een paar maanden iedere ochtend op de nuchtere maag een zelfgemaakte groentesap en ik heb echt het idee dat ik daardoor minder cravings heb naar suiker. Meestal kies ik voor spinazie, wortels of romaine sla. Een van die drie juice ik dan met een halve komkommer, een zure groene appel, een stuk gember en halve citroen. Met rode bieten heb ik ook wel eens gedaan, maar daar kreeg ik echt een suikerdip van. Te zoet. Ik heb zelf echt het idee dat ik door de dag te starten met een groentesap minder zin heb ik zoet. Ik kan me ook veel beter beheersen in de supermarkt en zoetigheid laten liggen.

  Reageer
 10. Katinka 6 jarengeleden

  Goed dat je dit deelt met ons, Marloes! Zal voor velen herkenbaar zijn. Ook voor mij echt ontzettend. Ik kan maanden gezond eten en dat gaat prima, maar daarna kan ik een periode hebben dat ik vanaf ‘s ochtends vroeg zin heb in Snickers en friet. Wel even frustrerend vind ik dat altijd. De laatste tijd ben ik weer gezond bezig. Maar er komt vast ook wel weer een tijdje dat ik het moeilijker ga vinden en allerlei ongezonde verleidingen niet meer kan weerstaan. Ik ben benieuwd hoe het vanaf morgen bij je gaat, als je weer suikers gaat minderen! 🙂

  Reageer
 11. Irene 6 jarengeleden

  Oww dit heb ik zo erg tijdens mijn menstruatie periode. Dan lukt de hele maand mijn dieet/gezonde eetpatroon super goed, tot dan.
  Echt heel vervelend.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: