Mijn beweegplan
| 17 april 2021

Mijn nieuwe sport/beweeg plan! 6 dagen bewegen…

Jongens…het kan zo niet langer! De afgelopen tijd schieten sporten en bewegen er steeds vaker in bij mij. Het excuus: ik ben zwanger, beetje moe, beetje misselijk, niet zo’n zin, wil bankhangen en ga zo maar door. Dat wil ik anders hebben! Daarom heb ik een plan bedacht: ik ga de komende tijd minimaal 6 dagen per week bewegen. Lijkt ambitieus hè? Maar dat valt mee…ik leg het hieronder uit!

Mijn probleem

Het sporten en bewegen schiet er de laatste weken steeds vaker bij in. Inmiddels ben ik 14 weken zwanger. De afgelopen tijd was ik regelmatig een beetje misselijk of wat meer moe. Dat greep ik met beide handen aan als excuus om niet te hoeven bewegen en sporten. Ik besloot ‘lief te zijn voor mezelf’ en mezelf meer rust te geven. Klinkt mooi, right!? Wat ik echter altijd al wist als sportprofessional, maar nu weer even extra realiseer: minder bewegen is in veel gevallen NIET goed voor jezelf zorgen. Ik voel me er dan ook écht niet beter door.

De werkelijkheid

Doordat ik inmiddels een paar weken minder gesport en bewogen heb, heb ik er ook steeds minder zin in. Ik voel me vaker lamlendig, ben vaker chagrijnig en kan zowel fysiek als mentaal minder aan. Natuurlijk heeft mijn zwangerschap daar ook een rol in, maar ik weet ZEKER dat beweging hier een oplossing voor gaat zijn. Ik weet dat ik me juíst beter ga voelen als ik meer beweeg, ondanks dat het misschien vooraf niet zo voelt. Daarnaast is bewegen super goed voor mijn eigen gezondheid EN die van mijn ongeboren kindje.

Beweeg en sport jij heel veel op een dag, waardoor de kans op overtraining op de loer ligt? Of sport je 5x of meer ZEER intensief, waardoor je lichaam niet goed kan herstellen? Of ben je ziek, heb je een bepaalde aandoening of klachten aan botten/gewrichten? Dan is jezelf meer rust geven absoluut een goed idee.

Voor de meeste mensen geldt echter: bewegen is ZO goed voor je, niet alleen fysiek…maar ook mentaal ♥.

Bewegen wandelen

6 dagen per week bewegen

Kortom, het is hoog tijd dat er wat gebeurt! Daarom heb ik een plan bedacht. Ik ga in de komende tijd elke week minimaal 6 dagen per week sporten en/of bewegen. Ik weet dat dit VEEL te ambitieus klinkt, maar ik zal hieronder mijn spelregels samenvatten:

 • Elke vorm van sporten en beweging is goed. Op dagen dat ik me minder fit voel, kies ik bijvoorbeeld voor wandelen of fietsen. Op fitte dagen kan ik gaan hardlopen, oefeningen doen of een andere vorm van sport.
 • Een korte periode is prima! 20 minuten sporten of bewegen op een dag is dus al voldoende. Zo houd ik het haalbaar, want 20 minuten kun je op elke dag wel vrij maken!
 • Ook ga ik zo veel mogelijk volgen waar ik op dat moment zin in heb. Of ik nu wil dansen, fietsen, krachtoefeningen wil doen of gewoon lekker wil wandelen met een podcast op, alles is helemaal prima. Hierin verplicht ik mezelf tot niets.
 • Natuurlijk mag ik een uitzondering maken als ik bijvoorbeeld ziek ben of ergens pijn heb, het moet vooral 100% verantwoord blijven. Ik doe dit voor mijn gezondheid en die van mijn kindje. Dat staat voorop.

Het voordeel van 6 dagen…

Ik hoor je denken, waarom dan direct 6 dagen en niet gewoon 3 ofzo? Ik merk dat ik het in mijn drukke werkweek lastig vind om tijd te maken voor een uur sporten. Zeker nu ik ook wat vaker moe ben door de zwangerschap, kost het me veel motivatie en discipline. Als ik 6x per week ga bewegen, dan is het ook prima als ik korter train of beweeg! Ik ga namelijk gewoon de volgende dag weer. De drempel voelt voor mij dan een stuk lager.

Ook is het makkelijker als bewegen of sporten in je routine zit. Als je 6x per week beweegt, dan is dat vrijwel dagelijks. Je hoeft je dus niet meer af te vragen OF je gaat sporten/bewegen die dag, je vraagt je alleen af WANNEER op de dag je dat gaat doen. Het is niet meer een vraag of je gaat, want je gaat sowieso. Ook dat maakt het voor mij mentaal makkelijker.

Sporten en bewegen wordt op die manier een onderdeel van je dagelijkse routine. Dat is hoe ik het heel graag (weer) zou willen hebben, want ik weet dat het me ontzettend gelukkig maakt.

Habit tracker maken

Sven doet mee!

Weet je wat ik super leuk vind? Sven was ook al van plan deze uitdaging aan te gaan! Hij heeft namelijk het sporten juist weer helemaal te pakken de afgelopen tijd en is volop aan het kickboksen, hardlopen en oefeningen doen. Hij merkt hoe ontzettend goed hij zich daarbij voelt en wil er dus vooral een routine van maken. Ook hij vindt het makkelijker om te gaan als hij ‘maar 20 minuten’ hoeft hard te lopen en ziet het belang van het creëren van een routine. Hij doet dus lekker met me mee, alleen waarschijnlijk een stuk intensiever :).

Ik denk zelfs dat ik een Habit tracker voor ons ga maken, zodat we kunnen bijhouden op welke dagen we bewogen hebben. Als extra stimulans! Hier vind je de video waarin ik uitleg hoe je een habit tracker maakt.

Groetjes, Marloes

Heb ik je geïnspireerd? Doe je met ons mee?

 

 

5 reacties

 1. Een habit tracker stimuleert enorm! Na jouw video destijds, ben ik hier ook mee begonnen. Hierin hield ik allerlei vormen van bewegen en meditatie momenten bij. Het kleuren achteraf is zo leuk! Nog steeds probeer ik elke dag te bewegen. Elke dag yoga of stretch oefeningen. Op vrije dagen pak ik de ebike en maak ik mooie tochten, ook in de winter. De wandelapp Ommetje stimuleert me om 20 min per dag te lopen. Nog steeds schrijf ik alle beweeg momenten op. Wat jij zegt is zó waar, hoe meer het routine wordt, hoe makkelijker het is. Het hoort gewoon bij de dag!
  Fijn dat Sven mee doet, nóg een extra stimulans!!

 2. Super goed idee om een daglijkse routin ervan te maken! Ik heb jouw habit tracker voor bewegen gelijk nagemaakt:)!
  Groetjes Anne

 3. Elke ochtend (in het weekend niet) doe ik een workout van jou. Geen twijfel mogelijk dus niet eens de vraag : zal ik wel of niet? Het is gewoon mijn begin van de dag! Standaard meteen na het opstaan sporten. Ik sta er zelfs vroeger voor op om ,voordat de dag met de dagelijkse dingen los barst, lekker ff iets voor mezelf te hebben/doen. Als het sporten door een vroege afspraak bv niet door kan gaan ga ik die dag wel ff wandelen of fietsen maar merk dat ik dan alweer uit kijk naar een pittige workout in de ochtend

 4. Leuk! Ik sport al minimaal 5 keer in de week. Maar doe wel mee met deze uitdaging. Voor mij ligt de uitdaging vooral in het normale bewegen, dus wandelen en/of fietsen. Heb nu met mezelf de afspraak gemaakt als het hier in het dorp is en dus op fietsafstand ik ga fietsen ipv met de auto.

 5. Ik zag het laatst al in je vlog voorbij komen! En grappig, want dit doe ik al een tijd 🙂
  4x per week een work-out van minimaal 20min en wandelingen met de hond en dan 3x per week langere wandeling+wandelingen met de hond.
  Voelt niet als ‘moeten’ en is een fijne routine geworden. De vraag ‘zal ik gaan vandaag’ vind ik ook lastiger als ‘wanneer ga ik vandaag’. En mijn gezin is er ook aangewend en werkt/denkt met me mee. Top!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram