Maaltijdvervangers gezond
Afvallen Voedingstips

Zijn maaltijdvervangers gezond? – Shakes en repen

Door

Eigenlijk al vanaf de start van optimavita.nl, krijg ik vragen over maaltijdvervangende producten. Tot nu toe heb ik deze vragen zo veel mogelijk persoonlijk beantwoord, maar ik vond het toch tijd worden voor een artikel hierover! Het blijven namelijk populaire producten om te gebruiken tijdens het afvallen. Ik heb hier zo mijn twijfels bij. Waarom, dat leg ik je hieronder uit.

Wat zijn maaltijdvervangers

Het woord zegt het eigenlijk al, maaltijdvervangers zijn producten die een complete maaltijd vervangen! Je neemt een shake of een reep in plaats van een maaltijd. Deze producten claimen alle benodigde voedingsstoffen te bevatten voor een volwaardige inname.

Diëten die gebruik maken van maaltijdvervangers zijn bijvoorbeeld Modifast, Camebridge, Herbalife en Weight care. Je kunt maaltijdvervangers echter ook gewoon op zichzelf staand kopen bij bijvoorbeeld drogisten, de Tuinen en zelfs bij Body en Fitshop. Omdat een aantal van deze winkels een ‘gezond imago’ hebben, denken veel mensen goed bezig te zijn.

Hoe worden ze gebruikt

Het verschilt per product wat aangeraden wordt. Bij sommige diëten eet (of drink!) je alleen nog maar repen en/of shakes. Bij andere methodes vervang je dagelijks één of twee maaltijden door een reep of een shake.

De voordelen

Er zitten natuurlijk best wat voordelen aan zulk soort methodes. Anders zouden ze ook niet zo populair zijn. Om een volledig beeld te geven, zet ik ze hieronder voor je op een rijtje.

 • Het is makkelijk! Dat is denk ik reden nummer 1 waarom deze producten gebruikt worden. Je hoeft niet na te denken over wat je gaat eten en je krijgt toch alle voedingsstoffen binnen.
 • Je valt vaak flink af met zulk soort diëten, omdat een shake of een reep vaak minder calorieën bevat dan een normale maaltijd.
 • Ook meenemen is makkelijk, een reep of een zakje met poeder gooi je zo in je tas.
 • Helemaal geen ‘normale’ voeding eten is voor veel mensen vaak makkelijker dan een klein beetje eten en de juiste keuzes maken.

Zoals je ziet, gaan de meeste voordelen over gemak en snel gewicht verliezen.

Kwark havermout aardbei

De nadelen

Naar mijn idee zitten er flink wat meer nadelen dan voordelen aan het gebruik van deze producten. Ook die zet ik op een rijtje.

 • Het is vaak best duur! Veel shakes en repen zijn duurder dan een gemiddelde maaltijd, zeker als je voor meerdere mensen/momenten tegelijk kookt.
 • De kans op tekorten aan vitamines en mineralen is heel groot. Maaltijdvervangers zijn namelijk vaak écht niet zo volwaardig als ze zeggen te zijn. Lees bijvoorbeeld eens deze onafhankelijke test van de Consumentenbond.
 • Je bent erg beperkt in je sociale leven als je maaltijdvervangers gebruikt. Eten met anderen wordt namelijk heel lastig en je kunt aan veel dingen niet meer mee doen.
 • Maaltijdvervangers zijn bijna altijd zoet, waardoor je jezelf erg went aan een zoete smaak. In sommige gevallen bevatten ze zelfs ontzettend veel suikers! Ook dit lees je terug in het onderzoek dat ik hierboven linkte.
 • Mensen gebruiken het vaak als tijdelijke oplossing om flink wat af te vallen. Als ze vervolgens weer normaal gaan eten, merken ze dat ze tegen dezelfde problemen aanlopen als eerder. Ze komen weer flink aan en wegen uiteindelijk vaak nog zwaarder dan voor het starten van het dieet.
 • Ze verzadigen lang niet altijd zo goed als een normale maaltijd, waardoor je vaak veel trek hebt.

Mijn conclusie

Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik ben absoluut geen fan van maaltijdvervangers. Ik snap dat het heel verleidelijk is om ze te gaan gebruiken, omdat het makkelijk en snel resultaat geeft. Bedenk je echter goed dat dit resultaat zeer waarschijnlijk niet blijvend gaat zijn en dat je flinke tekorten kunt oplopen!

Uiteindelijk is de énige manier om blijvend af te vallen en gezond te zijn, jezelf een gezonde leefstijl aanleren. Dit is uiteraard een stuk lastiger en het duurt langer, maar uiteindelijk pluk je daar 100% zeker de vruchten van. Gezond leven lijkt in het begin misschien meer werk, maar als het eenmaal een gewoonte is, valt dat ontzettend mee. Bedenk je bijvoorbeeld dat kwark in een bakje doen en banaan en muesli eroverheen mikken ook écht maar 1-2 minuten werk is :).

Als je aan het overwegen was om maaltijdvervangers te gaan gebruiken, hoop ik ZO dat ik je met dit artikel heb kunnen overtuigen het niet te doen. Ik heb inmiddels al heel wat cliënten op mijn spreekuur ontvangen die uit ervaring kunnen zeggen dat het niet werkt.

Start met kleine stapjes een gezondere leefstijl, dan is het eindresultaat zo veel mooier! Heb je hier hulp bij nodig? Zoek dan eens een diëtist bij jou in de buurt op. Dit wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeraar.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens maaltijdvervangers gebruikt?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reactie (1)
 1. Eveline 4 jarengeleden

  Hallo Marloes, een oud blogje van jou die met wijze woorden voor mij optijd kwamen. Dank je wel. Sinds november bezig met afvallen, maar het gaat niet snel genoeg naar mijn zin. Na het lezen toch maar besloten om de shakes maar niet te doen en te kijken naar simpele aanpassingen in mijn eetpatroon. Groet. Eveline

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: