lust geen volkoren pasta
Afvallen Voedingstips

Mijn gezin lust geen volkoren pasta! – Tips van een diëtist

Door

Als je met gezond leven bezig bent, dan weet je misschien wel dat volkoren pasta gezonder is dan ‘normale’ witte pasta. Het bevat namelijk meer vezels, vitamines en mineralen. Maar wat als je gezin, je partner of je huisgenoot moppert zodra jij een pan volkoren spaghetti op tafel zet? Ik geef je mijn tips!

Het probleem

Jep, volkoren pasta is gezonder dan witte pasta. Je kunt het beste volkoren macaroni, volkoren penne en volkoren spaghetti op tafel zetten als je gezond wilt leven. Zoals ik hierboven al zei, het bevat meer vezels, vitamines en mineralen doordat de hele graankorrel is gebruikt bij de productie. Bij witte pasta is die graankorrel gemalen, waardoor waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.

Volkoren pasta heeft daardoor echter een andere smaak en structuur dan witte pasta. Als je niet anders weet, dan is dat waarschijnlijk geen enkel probleem. Ik merk echter dat veel mensen moeite hebben met overstappen op de volkoren variant. Jouw spaghetti bolognese krijgt namelijk een andere smaak en bite dan je gewend bent. Vooral kinderen zullen hier moeite mee hebben.

Wat nou als jij heel gemotiveerd bent om gezonde keuzes te maken en graag volkoren pasta wil eten, maar jouw partner, gezin of huisgenoot is het daar TOTAAL niet meer eens?

Spaghetti bolognese vegetarisch

De opties…

Wat mij betreft zijn er een aantal opties:

 • Nooit meer pasta eten
 • Ze eten maar gewoon volkoren pasta mee. Jij kookt, dus jij bepaalt.
 • Twee soorten pasta koken. Wat maakt het ook eigenlijk uit om twee pannen op het vuur te hebben staan?
 • Een middenweg zoeken: vezelrijke witte pasta! Bijvoorbeeld Honig heeft zo’n variant. Dit bevat meer vezels, maar helaas niet de vitamines en mineralen die volkoren pasta wel bevat.
 • Accepteren en gaan voor witte pasta in plaats van volkoren pasta.

Wat is de juiste keuze?

Wat mij betreft is er geen goede of slechte keuze. Alles heeft voordelen en nadelen. De ene optie zorgt voor ontevreden tafelgenoten, de ander voor meer werk en de volgende voor een minder gezonde maaltijd.

Wat ik je wil meegeven: kies datgene dat bij jou en jouw leven past. Doe er niet te moeilijk over. Dit is maar zo’n klein component van gezond leven. Ik zal dat hieronder verder toelichten.

Mijn keuze: witte pasta!

Als ik alleen eet, kies ik absoluut voor volkoren pasta. Sven vindt echter een stuk minder lekker. De optie die voor mij het beste werkt, is op momenten dat we samen eten gewoon te gaan voor witte pasta. Ja, het is een beetje minder gezond dan volkoren pasta, maar dat haal ik op anderen manieren wel weer in. Ik zorg bijvoorbeeld dat ik veel groenten bij mijn pasta eet, niet te vaak kies voor ongezondere sauzen en ik schep 1x op in plaats van nog meer te nemen. Daarnaast eet ik wél volkoren brood, volkoren crackers, volkoren ontbijtgranen en gebruiken we meestal zilvervliesrijst. Ik eet vrijwel elke dag 250g groenten en 2 stuks fruit. Mijn vezels krijg ik daardoor toch wel binnen.

Oftewel, maak je niet te druk als een bepaald component in jouw gezonde leefstijl niet helemaal gezond is. Het gaat om het totale plaatje.

Groetjes, Marloes

Wat voor soort pasta gebruik jij?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Lisa 2 jaargeleden

  Haha, zó herkenbaar. Ik kook twee soorten pasta, gewoon en volkoren. Bij lasagna niet maar dan doe ik in mijn stuk meer groente en een plakje lasagna minder.

  Reageer
 2. Nientje 2 jaargeleden

  Ben vorig jaar overgestapt naar volkoren pasta. En ik vind het lekker! Eerder had ik het nooit geprobeerd, omdat ik bij voorbaat al dacht dat het niet lekker was.
  Ik woon alleen, dus geen problemen met mee-eters. Als ik eters krijg, vraag ik wat ze willen qua pasta en pas ik me daarop aan.

  Reageer
 3. Margot 2 jaargeleden

  De biologische volkoren spaghetti van Albert Heijn vinden wij echt heel lekker. Het was voor ons nauwelijks wennen. Als we eters hebben, zijn die ook altijd positief erover.

  Reageer
 4. Romy 2 jaargeleden

  Ik en mijn gezin vinden volkoren pasta lekkerder dan witte.

  Reageer
 5. Mo 2 jaargeleden

  Je zou ook 50/50 kunnen doen. Helft volkoren, helft witte. En met een lading (gezonde) saus proeft de rest er misschien niks van👍😁

  Reageer
  • Vera 2 jaargeleden

   Zo langzaam opbouwen… Van 20/80 naar 50/50 naar 80/20… Misschien merkt niemand het inderdaad 👍

   Reageer
 6. Chantal 2 jaargeleden

  Ligt ook aan het merk en het product! De volkoren penne van ah bio vind ik veel lekkerdere dan bijv van grand italia! Ook wraps is veel verschil. Santa Maria volkoren is eigenlijk niet helemaal volkoren maar smaakt ook “lekkerder” dan puur volkoren dus al overstap een goede keuze! En ben erachter dat in sommige zilvervliesrijst minder vezels zit dan andere (lassie bijv de helft dan het eigen merk!) lees dus altijd de etiketten! (Misschien een idee voor een blog? Ik heb zo 10 dezelfde producten waarbij het merk soms de helft van de calorieën, vet, vezels of eiwitten uitmaakt ! Zoals hummus, rundertartaar, pesto, zilvervliesrijst, wraps etc ) Wij kiezen er nu thuis voor om pasta wel volkoren te eten maar rijst niet omdat we dat echt minder vinden. Denk dat de balans inderdaad belangrijk is

  Reageer
  • Wivineke 2 jaargeleden

   Ooh dat wist ik niet dat dat per merk ook nog verschilt! Wij kiezen altijd voor volkorenproducten en zilvervliesrijst enz.. maar ii heb eerlijk gezegd nog nooit naar de etiketten gekeken😅 hele goede tip!

   Reageer
 7. Lisette 2 jaargeleden

  Herkenbaar. De mister vindt volkomen pasta ‘te doen’ , maar is anti-zilvervliesrijst. Dus bij ons is de pasta volkoren, maar de rijst wel wit.
  Prima opgelost vind ik zelf 🙂

  Reageer
 8. Bianca 2 jaargeleden

  Altijd volkoren pasta hier. Mijn zoon is een super lastige eter maar volkoren pasta eet hij wel zonder mokken 😁

  Reageer
 9. Mirjam 2 jaargeleden

  Mijn vriend wilde echt liever geen volkoren pasta of zilvervliesrijst. En ook geen volkorenbrood. Hij had het idee dat zijn maag en darmen daar niet goed op reageerden. Omdat het wel gezonder is hebben we het stap voor stap gedaan. Eerst een deel witte en een deel volkoren pasta. En met brood bijvoorbeeld van de 4 er 1 volkoren nemen. Dat hebben we steeds een beetje verhoogd en daar reageerde zijn lijf ook goed op.

  Inmiddels zijn we volledig over op volkoren brood en pasta en zilvervliesrijst. Wel fijn volkoren brood en alleen de volkoren pasta van de Aldi, omdat die minder droog/korrelig is.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.