| 11 augustus 2016

Leefstijl veranderen vs. Dieet – 8 Grote Verschillen

Gezond2

Er zijn ontzettend veel verschillende diëten op de markt, je kunt het zo gek niet bedenken en het bestaat. Mensen die willen afvallen, weten echter vaak wel dat zulke diëten niet werken. Op korte termijn val je er echt wel van af, maar dat gewicht komt er meestal dubbel en dwars weer op als je stopt met het dieet. Langzaam je leefstijl veranderen is eigenlijk het enige dat écht structureel helpt bij het aanpakken van jouw overgewicht. Ik geef je in dit artikel 8 grote verschillen tussen deze twee aanpakken.

Hieronder de voor mij grootste verschillen tussen het volgen van een dieet en het veranderen van je leefstijl. In mijn praktijk help ik mijn cliënten bij het vinden van een gezonde leefstijl die bij hen past.

1. Een leefstijl past bij jou, een dieet is opgesteld door iemand anders
Bij een dieet volg je vaak richtlijnen uit een boek of van internet, die werken voor diegene die het heeft opgesteld (en voor sommigen van haar/zijn cliënten). Als je jouw leefstijl gaat veranderen, ga je eerst kritisch kijken naar hoe JIJ eet, hoeveel JIJ beweegt en wat JIJ lekker vindt. Je gaat aanpassingen doen waar jij je comfortabel bij voelt en die in jouw patroon passen. Hierdoor zijn ze veel beter vol te houden op lange termijn. Iedereen is immers anders!

2. Een dieet volg je vaak voor een bepaalde tijd, een leefstijl is voor altijd

Aan een dieet is vaak een termijn verbonden. Je eet voor een bepaalde periode op een bepaalde manier. Wat ga je daarna dan doen?? Vaak vallen mensen terug in hun oude gedrag, waardoor ze weer aankomen. Bij het veranderen van een leefstijl, leer ik mensen dat de veranderingen de rest van hun leven haalbaar moeten zijn. Hierdoor zijn je resultaten ook voor de rest van je leven.

Wat ik eet gezond afvallen

3. Bij een dieet is het niet de bedoeling dat je fouten maakt, bij een leefstijl kan dat best
Bij een dieet kun je zelden iets ongezonds eten, dat past nu eenmaal niet in het plan. Bij een gezonde leefstijl kan dit zeker wel! Ik coach mijn cliënten zelfs vaak zo, dat ze weten dat het erbij hoort om af en toe lekker te snoepen. Door dit in gedachten te houden, voelen ze zich niet schuldig als je iets ongezonds eten. De leefstijl is niet direct ‘verpest’. Hierdoor heb je ook geen reden om op te geven!

4. Mensen die een dieet volgen, hebben vaak honger. Bij een leefstijl is dit niet zo!
Honger lijden is écht niet nodig om af te vallen. Mijn cliënten zijn hier vaak erg verbaasd over. Waar je bij een streng dieet regelmatig trek zult hebben, hoeft dit bij een leefstijl echt niet zo te zijn! Je leert namelijk jouw voeding indelen op een manier die bij jou past. Sommige mensen eten ‘s ochtends liever iets meer, anderen in de middag. Door deze aanpassingen naar jouw wens, zul je echt geen honger ervaren.

5. Een leefstijl is meer dan voeding alleen, je focust bijvoorbeeld ook op bewegen
Dit vind ik een ontzettend belangrijk puntje. Heel veel mensen denken bij afvallen alleen aan het aanpassen van hun voeding. Het is echter véél effectiever om ook te kijken naar hoe veel je beweegt en hoe vaak je sporten (ik zie sporten en bewegen als twee aparte aandachtspunten!). Ook kan een professional je helpen om jouw manier van denken aan te passen. Tenslotte kijk ik bijvoorbeeld ook naar wat en hoeveel iemand drinkt, hoe snel hij/zij eet, hoe groot de porties zijn en hoe de regelmaat is. Veel meer dus dan alleen wat je naar binnen werkt.

Bewegen sporten

6. De weegschaal bepaalt bij het veranderen van je leefstijl niet langer je succes
Bij een dieet heb je pas succes als je afvalt, want dat is nu eenmaal je doel! Ik vind dit geen juiste manier van denken. Ik geloof dat je op veel meer manieren succes kunt hebben. Bijvoorbeeld als je voor de eerste keer een workout hebt afgerond, als je 2x per dag een stuk fruit neemt als je dit eerder niet deed of als je minder eetbuien hebt dan voorheen. Succes is voor mij totaal onafhankelijk van wat je weegt. Ik heb zelfs liever dat een cliënt een klein beetje overgewicht heeft, maar zich super fit voelt, dan iemand met een perfect gewicht die juist totaal niet fit is. Bij het veranderen van je leefstijl gaat het om de veranderingen die je maakt, gewicht is niet je hoofddoel. Uiteindelijk zul je merken dat je juist daardoor echt wel gaat afvallen.

7. Een leefstijl kun je aanpassen aan bepaalde omstandigheden, een dieet niet
Als jij op vakantie gaat, of bijvoorbeeld een verjaardag hebt, kun je jouw leefstijl een beetje aanpassen voor die week of die dag. Speciale dingen horen namelijk bij je leven! Het is dan helemaal niet erg om wat minder gezond te eten voor een periode. In een dieet past dit vaak niet, waardoor je het gevoel krijgt dat je weer opnieuw kunt beginnen.

Snoepen2

8. Bij een dieet gooi je alles radicaal om, een nieuwe leefstijl start je geleidelijk

Een dieet volg je óf helemaal…óf helemaal niet. Er is geen tussenweg. Bij een leefstijl begin je met kleine veranderingen en bouw je langzaam op. Je kunt hierdoor wennen aan je nieuwe patroon. Ook heb je zelf in de hand, welke veranderingen je eerst wilt gaan maken. Hierdoor past het weer veel beter bij wie je bent. Je houdt het daardoor langer vol!

Je snapt misschien nu ook nog iets beter waarom het veranderen van je leefstijl uiteindelijk veel effectiever is voor het bevorderen van je gezondheid. Het volgen van een dieet voor een bepaalde tijd, is voor vaak veel makkelijker dan structureel je eigen gewoontes aanpassen. Op de lange termijn schiet je er echter niet veel mee op.

Als je hulp wilt bij het veranderen van je leefstijl, kun je altijd aankloppen bij een diëtist of een andere leefstijlprofessional. Ook kun je deze vraag neerleggen bij je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste persoon bij jou in de buurt.

Groetjes, Marloes

Heb jij ervaring met een van deze twee aanpakken? Of misschien wel met allebei? Wat werkt goed voor jou?

20 reacties

 1. Goed artikel! Ik vind het ook zoveel relaxter klinken om je leefstijl stap voor stap aan te passen dan wanneer je “op dieet” bent. Dat klinkt echt als een big thing en als je je er een dag niet aan hebt gehouden voelt het alsof je dieet mislukt is, terwijl je bij leefstijlverandering gewoon weer de draad op kan pikken en je meteen weer gezondere keuzes kunt maken zonder dat mislukte gevoel. Ik ben geneigd de focus op mijn gewicht te hebben en wil eigenlijk altijd wel afvallen (terwijl ik gezond gewicht heb) ,maar realiseer me na het lezen van dit artikel weer dat het belangrijker is om gewoon gezonde keuzes te maken om goed in mn vel te zitten.

 2. Ik heb altijd een beetje moeite met mensen die ‘op dieet’ gaan. Het klinkt zo als een straf en vaak is niet alleen het dieet maar ook het resultaat na het dieet tijdelijk.
  Goed dat je mensen niet een raar dieet aanpraat maar kijkt naar de levensstijl. 🙂

 3. Als ik een gebakje op het werk af sla, vragen ze altijd of ik op dieet ben. Mijn antwoord is dan ook altijd: Nee, ik doe aan een gezonde lifestyle.☺
  Als ik op verjaardag visite bij dierbaren ben geniet ik wel van een gebakje.

 4. Leuk artikel zoals altijd. Je hebt al vaak artikelen geschreven over vetverbranding, maar zou je een keer een artikel kunnen doen over hoe je beste je vet% kunnen opmeten (welke weegschalen zijn de beste voor dat voor thuis of ander technieken je thuis kunnen gebruiken om vet% te meten). Groeten, Anneke.

 5. Helemaal waar! Ik heb allerlei dieeten geprobeerd en viel wel af, maar kwam vervolgens even snel weer aan. Nu heb ik mijn leefstijl omgegooid met behulp van jouw artikelen/video’s en ben inmiddels zonder moeite ruim 11 kilo afgevallen!! En het lukt mij nu veel beter om het vol te houden

 6. Heerlijk heerlijk heerlijk. Kijk dit soort dingen maken me erg blij. Dankje Marloes xxxx
  Elke ochtend bij m’n ontbijt lees ik elk artikel van je door:D

 7. Leuk om je artikel te lezen, door jouw artikelen ben ik kritisch naar mijn voeding gaan kijken. Mijn leefstijl veranderen is veel leuker dan een dieet volgen. Gisteren heeft mijn collega bonbons getrakteerd, dan hoef ik mij niet schuldig te voelen omdat dit eenmalig is. Chips was wekelijks mijn favoriet, ik ben nu 2 weken gestopt en ik mis het niet meer. Er ligt zelfs nog een zak dicht in mijn kast, die ik eerst wekelijks op at. Ik denk dat veel ook een gewoonte was geworden. Chocolade wordt mijn volgende stap om die te minderen. En ik sport 3x per week, ik hoop dat dit mij gaat helpen. Misschien een tip: sinds een tijdje heb ik een ‘drink water’ app op mijn telefoon, dat helpt!

  1. Precies zo doe ik t ook. Bij mij gaat het echt niet om mijn gewicht maar meer om mij gezonder te voelen. Iedere keer een ander wat minder gezond deel pak ik aan en dat gaat geleidelijk.

 8. Wat een heerlijk artikel, dit komt op een goed moment, ik kan ook heel erg dieet denken. Als ik daar nou eerst eens vanaf zou zijn, dan heb ik al een grote stap gemaakt :-). Heel erg fijn artikel. Dankjewel!

 9. Leuk artikel Marloes!
  ik hou mij dus eigenlijk al een tijdje aan een gezond eetpatroon. Ik wil dan ook nog graag een kilootje of 5 kwijt. Enige is dus dat ik gewoon niets meer afval en ik zit gewoon echt tegen licht overgewicht aan. Ik beweeg voldoende en eet gezond. Om het vol te houden hou ik in het weekend vaak een cheatday. Wat
  raad jij aan om in mijn geval te doen? Kcal bij houden?

  1. In mijn ogen is het nooit een slecht idee om je voeding bij te houden om meer inzicht te krijgen in wat je eet. Misschien kom je wel achter een bepaalde gewoonte die je gewichtsverlies in de weg zit. Ook heb ik wel eens gehoord dat mensen te weinig eten en daardoor niet afvallen. Ga ook bij jezelf na hoe groot je cheatday is. Voorbeeld: Wanneer je dan een extra reep chocola (+- 500 kcal), een zak chips (+- 500 kcal) en een doner met patat (+-1500 kcal) extra eet, eet je ongeveer 4000kcal op een dag en eet je voor twee. Dan is die ene gezonde dag niet zo heel nuttig gweest. Een keertje kan dit ook wel, maar wekelijks zou ik niet aanraden om voor 8 a 9 dagen te eten.

 10. Ik ben ontzettend blij met je blog en ben 4 maanden bezig met het veranderen van mijn leefstijl. We koken 9 van de 10x een recept van jou. Ondertussen ben ik -10 kilo kwijt!

  Een half jaar geleden ben ik naar de huisarts gegaan vanwege mijn overgewicht, dat was nogal een deceptie. Hij zei: “Kies gewoon voor komkommer in plaats van chips, het is geen hogere wiskunde. Of je moet nog een kilo of 20 aankomen, dan kom je in aanmerking voor een maagverkleining, dat is aan jou.”
  Enigszins verbouwereerd ben ik naar huis gegaan.

  Gelukkig is jouw blog positief en motiverend en lukt het me momenteel ‘zelf’. Bedankt!

  1. Wow, wat ontzettend goed om te horen! Ik ben zooooooo trots op je. Sommige dokters beseffen inderdaad niet dat het voor veel mensen juist WEL heel moeilijk is om de knop echt om te zetten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram