Afvallen zonder sporten
Afvallen Beweegtips

Kun je Afvallen zonder Sporten? – Vetverbranding #5

Door

Het is weer hoog tijd voor een video in de serie over vetverbranding. Ik ga weer een van de meest gestelde vragen op dit gebied beantwoorden. Vandaag hebben we het over afvallen zonder sporten of bewegen. Kan dat eigenlijk? Ik ga het je zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Afvallen zonder sporten

Heel vaak krijg ik de vraag of het perse nodig is om te sporten, als je wilt afvallen. Ik kan je alvast verklappen dat dat niet het geval is! Ik merk dat heel veel mensen een te hoge verwachting hebben van sport op hun energieverbruik. In mijn ogen is bewegen minimaal net zo belangrijk. Ik schreef al eerder een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

Als je wilt afvallen, moet je minder eten dan je verbruikt. Als je niet beweegt of sport, is je verbruik een stuk minder. Afvallen wordt daarmee lastiger, maar niet onmogelijk. Het is alleen zaak om dan heel weinig te eten.

Ik raad het absoluut niet aan!

Je moet dus eigenlijk veel te weinig eten in dat geval. Onder andere om deze reden raad ik zeker niet aan om een afvalpoging te doen terwijl je niet of nauwelijks beweegt. Er liggen namelijk een aantal belangrijke risico’s op de loer:

 • De kans op tekorten in je voeding is mega groot.
 • Als je zo weinig moet eten, heeft dat een grote negatieve invloed op je energielevel en humeur.
 • Je weerstand wordt lager als je zo weinig eet, waardoor de kans op ziektes groter is.

Bewegen en sporten is gezond.

Bovendien ben ik van mening dat afvallen niet de reden moet zijn dat je beweegt en/of sport. Dit heeft namelijk nog zo veel andere positieve effecten op je gezondheid! Je verkleint onder andere de kans op blessures doordat je houding verbetert en je spieren sterker wordt. Daarnaast verkleint het de kans op verschillende aandoeningen.

Kortom, gewoon lekker bewegen en sporten!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens geprobeerd af te vallen zonder sport?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (22)
 1. silke 4 jarengeleden

  ik ben een aantal jaar geleden (onbewust) afgevallen zonder te sporten, enkel dagdagelijkse dingen.
  het is zeker mogelijk, maar ik heb wel 3 jaar gedaan over 12 kilo. als je dus niet wilt sporten dan moet je wel veel geduld hebben. ik had mijn doel niet op afvallen en stond nooit op de weegschaal, dus voor mij voelde het plots als snel afvallen, omdat ik er dus niet mee bezig was en het plots merkte, maar als je echt doelbewust af wilt vallen denk ik toch dat je zal moeten sporten.

  ik raad sporten trouwens echt wel aan, zoals marloes al schreef, het is goed voor zoveel dingen! afvallen is echt de laatste reden volgens mij dat je zou moeten gaan sporten.

  ik ben trouwens, nu weer 5 jaar verder, nog steeds op hetzelfde gewicht, dus heel traag afvallen is echt de boodschap!

  Reageer
 2. Sandra CH 4 jarengeleden

  Is het niet zo dat mensen met zwaar overgewicht een veel hogere verbranding hebben? Dan is minder eten nog wel te doen.
  Ik was wel verbaasd dat je zei dat de gemiddelde vrouw 1700-2000 kcal verbruikt. Veel instanties van nog steeds uit van 2000 gemiddeld, dus ik kan me voorstellen dat mensen daarvan uitgaan. En vervolgens teleurgesteld raken:) ik heb het voor mezelf ooit uitgerekend op basis van gewicht en lengte en kwam op een verbruik 1600. Nogal een verschil!

  Reageer
  • silke 4 jarengeleden

   2000 was volgens mij vroeger weldegelijk het gemiddelde, maar wij mensen zijn veel minder actief dan vroeger, dus het gemiddelde energieverbruik ligt nu lager.

   1600 is wel heel weinig, eet je dit ook en blijf je hiermee stabiel? die calculators kloppen niet altijd of worden niet altijd goed ingevuld. ik ben er heel zeker van dat je meer dan 1600 kcal op een dag nodig hebt tenzij je in een rolstoel zit?

   sorry marloes dat ik in jouw plaats antwoord, hopelijk vind het je niet vervelend?

   Reageer
   • Sandra CH 4 jarengeleden

    Goed punt van de activiteit, daar had ik niet echt over nagedacht!

    Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Inderdaad verbrand je meer als je overgewicht hebt! 1600kcal is waarschijnlijk je basaalmetabolisme, daar komt nog een toeslag voor beweging overheen. Veel instanties gaan uit van minimaal 30 minuten matig intensief bewegen per dag, dan kom je dus wel uit rond 2000kcal. Aangezien veel mensen tegenwoordig een zittend beroep hebben en daarnaast soms weinig bewegen, zie ik regelmatig voorkomen dat iemand inderdaad op 1700kcal uitkomt.

   Reageer
   • Sandra CH 4 jarengeleden

    Hm, wordt tijd dat instanties die basislijn eens aanpassen, want het is wel een beetje misleidend…

    Reageer
 3. Eloise 4 jarengeleden

  Kan je vet verbranden zonder af te vallen??

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Daar variëren verschillende bronnen over. Uit eigen ervaring (en ervaring van anderen) weet ik dat het kan als je daarnaast hele zware krachttraining doet en dus spieren opbouwt. Dat gaat echter veel langzamer dan veel mensen denken. Het kan dus in mijn ogen, maar het is zeker niet de meest efficiënte manier.

   Reageer
 4. Anoniem 4 jarengeleden

  Met fanatiek wielrennen verband je zeker 500 (vaak meer) calorieen per uur, en met een beetje op je voeding letten houd je ook je vetverbranding wel goed. Lucky me dat ik wielrennen het mooiste vind wat er is! 😀 haha.

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Hahah, zeker lucky you! Toch is 500kcal wel echt veel hoor, voor een gemiddelde vrouw van rond de 65kg. Dan moet je wel echt een pittige wielrentraining hebben :).

   Reageer
   • Anoniem 4 jarengeleden

    minimaal 80km en 30+ km/u gemiddeld valt daar wel onder 🙂

    Reageer
 5. Inge 4 jarengeleden

  Hoi marloes,
  Ik loop hard en de dag na het hardlopen weeg ik altijd meer dan als ik noet gelopen heb. Ik eet niets meer. Kun jij dit uitleggen?
  Groetjes!

  Reageer
  • silke 4 jarengeleden

   ik ben marloes niet, maar ik weet wel een antwoord op je vraag.
   als je sport houden je spieren vocht vast voor herstel, dit zie je natuurlijk terug op de weegschaal,
   maar het is dus geen vet of aankomen.

   Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Ik heb dit ook wel eens gemerkt na een zware training! Ik heb het vermoeden dat je door miniscule spierbeschadigingen je misschien iets meer vocht vasthoudt. Daar leg ik vaak de oorzaak, om mezelf gerust te stellen 😉

   Reageer
 6. Sjaak 4 jarengeleden

  Hoi Marloes, ik moet voor mijn werk elke dag 5. 3 kilometer op de fiets heen en weer terug. Verder sport ik niet maar ik let wel op mijn voeding is dit dan voldoende beweging per dag?

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   Dan beweeg je inderdaad voldoende. Voor je conditie zou het echter wel goed zijn om ook 1-2 momentjes ‘echt’ te sporten.

   Reageer
 7. Ik 4 jarengeleden

  Is 2 x per week een workout van jou doen van een half uur naast gezond eten ook voldoende om af te vallen?

  En hoe zet ik die knop toch om???? grrr?

  Reageer
  • Marloes 4 jarengeleden

   2x per week een half uur bewegen (en verder niets) is wel echt weinig. Zie het niet als een schakelaar die om moet, maar als een dimmer 😉

   Reageer
   • Ik 4 jarengeleden

    Wat raad je dan aan voor iemand die niet van sporten houdt en savonds te moe is door werk etc..?

    Reageer
    • Marloes 4 jarengeleden

     Je kunt dan bijvoorbeeld proberen ‘s avonds nog een klein stukje te wandelen, of in het weekend een sportmoment in te plannen.

     Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: