word je dik van koffie

Kom je aan van koffie?

Vandaag weer eens een artikel over een vraag die ik heel vaak krijg: kom je aan van koffie? Je hoort hier wisselende geluiden over, waardoor mensen niet precies weten hoe het zit. Ik probeer je in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen hoe het zit.

Word je dik van koffie?

Zoals ik al vaker heb verteld, kom je in principe alleen aan als je meer calorieën eet dan je verbruikt. Om 1 kg vet aan te komen, moet je 7000 kcal meer eten dan je verbruikt. Dat lijkt misschien veel, maar als je elke dag 19kcal teveel eet, kom je elk jaar een kilo aan.

Kom je aan van koffie

Producten waar je snel van aankomt, bevatten veel calorieën óf je eet er hele grote porties van. Bij koffie is dit een beetje een verhaal apart, het ligt er namelijk aan hoe je jouw koffie drinkt! De verschillen tussen soorten leg ik hieronder zo duidelijk mogelijk uit.

Zwarte koffie

Gewone zwarte koffie bevat nauwelijks calorieën. Je komt er dus ook niet van aan! De reden waarom het niet verstandig is om dagelijks ontzettend veel koffie te drinken, zit hem niet in de calorieën maar in de cafeïne. Dit stofje werkt verslavend en het kan onrust, nervositeit, slaapproblemen of zelfs hartkloppingen met zich meebrengen. De ene persoon is veel gevoeliger voor cafeïne dan de ander, vaak weten we dat wel van onszelf. Ervaar je al snel een onrustig gevoel na een kopje koffie? Dan kun je het om die reden beter beperken. Herken je deze klachten niet? Dan kunnen een paar kopjes koffie per dag echt geen kwaad. Ik raad dan meestal een maximum van 6 kopjes per dag aan.

Koffie met melk en/of suiker

Dat suiker niet zo gezond is om te gebruiken, dat weten de meeste mensen wel. Ieder suikerklontje bevat 16kcal (en natuurlijk 4g suiker). Koffiemelk kan echter ook hard aantikken. Een klein cupje volle koffiemelk bevat 12kcal. Werk je met scheutjes melk, dan doe je er al snel meer in! Dagelijks 8 kopjes koffie met volle koffiemelk, zorgt voor 96kcal extra. Dit lijkt weinig, maar in een week zijn dit 672kcal! 8 kopjes koffie per dag met melk en 1 suikerklontje, zorgen voor 1568kcal extra per week. Dat is voor veel mensen bijna een hele dagbehoefte extra.

Lust je echt geen zwarte koffie, drink dan liever halfvolle (+-9kcal per kopje) of magere koffiemelk (+-5kcal per kopje). In plaats van suiker zou je een zoetje kunnen nemen. Ik zou echter aanraden om jezelf aan te leren om ongezoete koffie te drinken. Je voorkomt dan dat je later meer trek in zoet krijgt. Bovendien kan zoetstof in grote hoeveelheid schadelijk zijn.

coffee addict

Capuccino, Latte Macchiato en andere speciale koffie

Het wordt een heel ander verhaal bij speciale koffies. Deze worden namelijk gemaakt met hele volvette melk. Dat schuimt goed en geeft extra smaak. Een kleine cappuccino bevat daardoor al snel 40kcal. Een grote cappuccino van de Starbucks met volle melk (= standaard) komt zelfs al over de 130kcal! Een gemiddelde latte macchiato komt op +-100kcal en een grote van de Starbucks op ruim 220kcal. Er zijn zelfs koffiesoorten van de Starbucks die over de 400kcal per drankje bevatten. Zoals bijvoorbeeld een café mocha met slagroom. Dat tikt natuurlijk mega hard aan!

Bij sommige koffietentjes kun je vragen of ze halfvolle melk, magere melk of amandelmelk gebruiken bij het maken van jouw drankje. Dit scheelt natuurlijk in calorieën.

Mijn conclusie

Je komt zeker niet aan van normale zwarte koffie. Al je er suiker of melk aan toevoegt of kiest voor speciale koffies, kan de hoeveelheid calorieën wel snel oplopen. Ik vind dit geen probleem voor af en toe! Het is echter wel goed om het je te beseffen. Op de meeste dagen neem ik gewoon mijn zwarte koffie, thee en water en af en toe verwen ik mezelf met datgene waar ik zin in heb! Soms is dat een cappuccino, soms een heerlijke café mocha met extra veel slagroom :).

Een cappuccino per dag kan echt geen kwaad, maar als je dagelijks veel van deze jongens naar binnen werkt, tikken de calorieën hard aan!

Ik hoop dat het iets duidelijker voor je is geworden! Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!

Groetjes, Marloes

Drink jij veel koffie? Welke variant is jouw favoriet?

 

16 reacties

 1. Koffie met gekookte halfvolle melk, zit daar veel calorieën in? Dat lees ik niet echt in uw verhaal, terwijl dat op de Veluwe heel veel gedrongen wordt.

 2. Koffieleut hier! Ik drink tussen de 3-6 kopjes per dag:) het liefst koffie met amandelmelk en zoetjes (ik heb geen last van zoete trek na zoetjes) Zwarte koffie drink ik bijna nooit.

 3. Hoi Marloes, goed om te lezen!
  Zelf drink ik m’n koffie zwart en het liefste een espresso, dat vind ik het lekkerst.
  S’morgens drink ik er meestal twee, en soms s’middags nog eentje.
  S’avonds drink ik geen koffie meer, liever thee?

 4. je doet me bijna spontaan een hartaanval krijgen hahaha

  maar toen las ik dat het ging over de specialere koffies, gelukkig! ook wel logisch dat je daar van aan kan komen als je er meerdere per dag drinkt.

  zelf drink ik niet zo vaak koffie, maar af en toe koop ik een pakje oploskoffie in plaats van thee, vooral in de wintermaanden en dan kan ik wel genieten van een simpel kopje zwarte koffie.

 5. Ik ben een echte thee-leut die af en toe graag een lekkere koffie drinkt. Als juf maak ik elke ochtend een thermoskan met thee voor de ochtend. In de middag drink ik soms een cappuccino uit de koffie-machine….niet de lekkerste overigens. Die drink ik thuis: eerst een beetje gewone melk in de magnetron verwarmen, dan de senseo-koffie erover heen en een klein scheutje karamel-siroop….hmmmm….even echte traktatie vind ik dat!
  Maar de hoofdmoot blijft thee….heerlijk als basis!

 6. Hoi Marloes,
  Duidelijk verhaal 🙂 en ook logisch toch?
  Ik drink 1 kopje koffie per dag, na mijn kopje thee, op werk drink ik deze met suiker en melk en verder de hele dag groene thee.
  Thuis (woe, zat en zon) drink ik een lekker Latte macchiato 1x per week met een klein scheutje caramel likeur en verder ook alleen maar thee,

  Me lovesss latte !!! hihi

  Groetjes

 7. Ik ben een echte koffieleut! Vroeger dronk ik mijn koffie altijd met melk en veel suiker maar toen ik (jaren geleden) wilde gaan afvallen besloot ik de suiker achterwege te laten. In eerste instantie vond ik koffie ineens minder lekker. Toen ik mijn dieet na een aantal maanden niet langer volhield gooide ik weer suiker in de koffie en toen vond ik het toch vies! 🙂 Sindsdien drink ik mijn koffie alleen nog maar met een scheutje halfvolle melk. Minder of geen suiker, daar wen je dus best snel aan!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram