Review yes it's pizza
Afvallen Voedingstips

Kan ongezond eten in het weekend kwaad bij afvallen?

Door

Zoals jullie weten ben ik ontzettend fan van genietmomentjes. Alleen maar gezond eten houdt vrijwel niemand vol. Mijn cliënten geef ik dan ook vaak de tip om 2x per week een genietmomentje in te plannen. Ik krijg daarop wel eens de vraag of het kwaad kan als je in het weekend ongezond eet als je wilt afvallen. Kun je inderdaad in 1 weekend al je harde werken van de week teniet doen? Ik leg het je zo goed mogelijk uit.

Als je wilt afvallen…

Ik heb het al vaker verteld, maar nog even voor de duidelijkheid: als je wilt afvallen, zul je minder calorieën moeten innemen dan je verbruikt. Veel mensen kiezen ervoor om hun verbruik iets te verhogen met behulp van beweging, in combinatie met een lagere inname door gezonde voeding.

Voor een gezonde manier van afvallen raad ik vaak aan om zo’n 300-500kcal onder je behoefte te eten. Zoals ik eerder vertelde laat ik mijn cliënten hier niet zelf mee rekenen. Ik ben namelijk niet zo’n fan van altijd maar calorieën tellen. In mijn advies houd ik er uiteraard wel rekening mee. Bovendien ga ik in dit artikel WEL rekenen, om het je duidelijk te kunnen maken.

Hoe ziet jouw week qua inname eruit?

Ok, je wilt dus afvallen. Laten we zeggen dat je dagelijkse energiebehoefte 2000kcal is (dit verschilt echter onwijs per persoon). Omdat je wilt afvallen, besluit je 1600kcal te eten. In het weekend vind je echter dat je het een stuk meer los mag laten. Dit is wat er gebeurt…

Doordeweeks ben je goed op weg om je doel te bereiken. In het weekend laat je jezelf gaan en onderaan de streep kom je op 0 uit. Je zult deze week dus niet afvallen. Laten we duidelijk hebben dat de -400kcal groen zijn omdat ze passen bij je doel, niet omdat ik het voor iedereen goed vind om onder zijn caloriebehoefte te eten.

3000kcal veel?

3000kcal in het weekend eten lijkt misschien ontzettend veel. Dit is echter voor veel mensen heel realistisch. Ik zal het je laten zien met twee berekeningen. Links een weekend eetpatroon voor een zoetekauw en rechts voor een hartige eter.

De hoofdmaaltijden in deze menu’s zijn naar mijn idee best gezond (op de pizza na). Toch kom je in beide gevallen over de 3000kcal heen omdat je meerdere genietmomentjes per dag hebt (links: appeltaart, biscuitjes en chocolade, rechts: pizza, wijn en chips). Ik heb het hier nog niet eens over bijvoorbeeld een avond flink stappen of een high tea met vriendinnen.

aanleg om dik te worden feit fabel

Mijn tips voor jou

Heb jij het idee dat dit de reden zou kunnen zijn dat jij niet afvalt terwijl je dat wel heel graag zou willen? Dan raad ik je een om een kritisch te kijken naar het patroon in de weekenden. Focus niet op de doordeweekse dagen, want die zijn het probleem niet. Ga eens bepalen wat jij in het weekend écht belangrijke genietmomentjes vind. Wil je bijvoorbeeld ‘s avonds een wijntje kunnen drinken met wat chips erbij? Eet dan een redelijke gezonde avondmaaltijd in plaats van een pizza. Wil jij ‘s avonds chocolade eten? Sla dan het gebakje en de biscuitjes eens over.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om beide van jouw genietmomentjes op 1 dag te plannen. Stel je eet op zaterdag 3000kcal en gaat op zondag weer terug naar jouw ‘normale’ patroon van 1600kcal of zelfs 2000kcal, dan zul je evengoed afvallen.

Heb je behoefte aan extra motivatie en tips? Kijk dan nog eens deze video die ik ruim twee jaar terug maakte.

Conclusie

Af en toe jezelf een weekend laten gaan in een periode van afvallen is helemaal geen probleem. Als je dit echter te vaak doet, zul je niet de resultaten bereiken die je wilt. Probeer daarom goed te kiezen tussen verschillende genietmomentjes. Welke wil je er écht inhouden en welke hoeven eigenlijk niet?

Calorieën tellen is daarbij echt niet noodzakelijk. Ik gebruik het in dit artikel alleen om mijn uitleg te versterken. Een goede maatstaf op lange termijn is je lichaamsgewicht. Uiteraard zegt het verschil na 1 dag of na 1 week vrijwel niets. Sta wekelijks op een vast moment op de weegschaal en houdt je vooruitgang bij. Als je totaal niet afvalt na een aantal weken, weet je dat je inname nog iets te hoog in verhouding tot je verbruik.

Groetjes, Marloes

Herken je dit ‘probleem’?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Bianca W 3 jaargeleden

  Goedemorgen,
  Wat een duidelijke overzicht zo over je energie -inname en daarnaast de berekening. Dit kon best wel eens het “probleem” zijn waar ik tegenaan loop.
  Bedankt voor dit artikel, ik ga er mee aan de slag!
  Groetjes Bianca

  Reageer
 2. Ilse W 3 jaargeleden

  Top artikel. Precies waar ik al zo lang mee worstel. Weet het wel, maar nu druk je me even met m’n neus op de feiten.

  Reageer
 3. rianne 3 jaargeleden

  Dit is echt het probleem waar ik mee worstel! Doordeweeks gaat het super en mis ik de ongezonde snacks totaal niet.. Vanaf vrijdagavond gaat er een knop om in mijn hoofd en heb ik enorme behoefte aan alles wat maar ongezond is en neem dan ook vaak in 1x veel te veel terwijl het dan niet eens meer genieten is.. om op maandag weer te denken: nu begin ik écht! 🙁

  Reageer
 4. Conny 3 jaargeleden

  Heel herkenbaar ook van Rianne. Ik zeg op een feestje door de week ook makkelijk alles af. Maar dat weekend is bij ons vaak vol met leuke dingen waarvan uit eten of een verplaatste verjaardag de voornaamste dingen zijn. Ik ben een bierdrinker🍻😁! Speciaal biertjes vind ik heerlijk en dan is snacken ook zo lekker. We wonen vlak aan de Duitse grens, (mijn man is er geboren) en hebben veel Duitse gewoontes. Daar kunnen ze er wat van! Heb er al veel van naast mij neer gelegd maar steeds maar nee zeggen vind ik héél moeilijk. De Duitsers hebben ook veel meer feestdagen! We hebben vaak feestjes, een buurvrouw die 50 wordt of een 25 jarige bruiloft, uitje met ons volleybal team. Voetbal kijken met vrienden! Zóó véél gezelligheid. Ik wordt volgend jaar 60 en geniet volop maar het spookje in mijn hoofd fluistert mij vaak in dat het allemaal niet super gezond is.

  Reageer
 5. Gugu 3 jaargeleden

  Onzin, gezond eten geef kanker ook en niet echt lekker, een keer leven eet lekker, hamburgers, chocolade, vet, friet, dat is een goede eten 🤤

  Reageer
  • Antoinet 3 jaargeleden

   Slimmert

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.