Wanneer heb je een eetstoornis
| 5 oktober 2019

Je wordt niet mooier als je afvalt…

Heel veel mensen hebben afvallen als doel. Ik merk dat een van de redenen vaak is dat ze dat mooier vinden. Dat doet me pijn. Naar mijn idee is een persoon namelijk zéker niet per definitie mooier als hij/zij slank is! Daar wil ik graag met jullie over praten in dit artikel.

Wanneer is iemand mooi?

Schoonheidsidealen veranderen door de jaren heen. Volgens wetenschappers vinden wij biologisch gezien iemand knap als hij/zij een symmetrisch gezicht heeft. Ook is het aantrekkelijk als iemand lacht en zelfvertrouwen uitstraalt.

Het ‘ideale’ figuur wisselt met de tijd. Je kent misschien de schilderijen van Rubens wel, met daarop naakte vrouwen met een maatje meer. Dit vond men in 1600 heel mooi! Rond 1990-2000 zag je juist een trend van hele dunne catwalkmodellen.

Inmiddels is dat al lang niet meer zo. Gelukkig maar, naar mijn idee! In reclames en zelfs in de modewereld zien we modellen van allerlei maten en vormen. Het beeld dat alleen slank mooi is, bestaat daar al een tijd niet meer.

In ons hoofd is dat anders…

Voor onszelf zien we dat echter vaak anders. We vinden onszelf snel ‘te dik’ en daardoor niet mooi. Dan maar op dieet, want je moet nu toch echt die kilo’s afvallen. ‘Wat moeten anderen wel niet denken’ en ‘Zo kun je echt niet in bikini’. Zijn gedachten die ik vaak van cliënten hoor.

Heel veel mensen geloven oprecht dat anderen ze knapper gaan vinden, als ze slanker zouden zijn. In ieder geval denken ze dat zij zichzelf mooier gaan vinden met een paar kilo minder. Ik kan daar heel verdrietig over worden. Vaak valt het dan ook flink tegen als ze eenmaal zijn afgevallen. Dan kom je er pas achter dat jezelf mooi vinden, niets te maken heeft met je gewicht…

Gewicht zegt niets over schoonheid

Heb je wel eens opgelet hoe je over andere denkt? Hoe zie jij jouw vriendin met een maatje meer? Of die celebrity die is aangekomen? Daar denken we ineens heel anders over! Sterker nog, sommige mensen met overgewicht vinden we eigenlijk gewoon prachtig! Net als sommige slanke mensen.

Of iemand mooi is, heeft totaal niets met gewicht te maken. Als iemand straalt, zich goed voelt en blij is met zichzelf, dan vinden we diegene al snel mooi. Ongeacht de kledingmaat. Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak, maar dat is met alles zo! Er zijn mannen en vrouwen die liever een slanke partner hebben, maar daarentegen zijn er net zo goed mensen die de voorkeur hebben voor een maatje meer. Net als dat de ene persoon liever pizza eet en de ander liever pannenkoeken :).

Toch raad ik afvallen aan!

Maar wacht eens even Marloes…waarom stimuleer je dan mensen in hun afvalproces??

Dit heeft niets, ik herhaal: NIETS, met schoonheid te maken. Het is echter een feit dat het hebben van overgewicht niet goed is voor onze gezondheid. We voelen ons er minder fit door, hebben minder energie en de kans op veel verschillende aandoeningen en ziektes is een stuk groter.

Dat is naar mijn idee de belangrijkste reden om te willen afvallen. Niet omdat je er mooier van wordt. Dat is namelijk niet zo!

Mijn conclusie

Als jij wilt afvallen, doe dat dan om de juiste redenen. Natuurlijk kan het zo zijn dat jij jouw eigen lichaam fijner vind met een maatje minder, maar dat heeft denk ik vooral met je gevoel van fitheid te maken.

Of jij jezelf mooi vindt, heeft te maken met de mate van eigenwaarde die je hebt. Dit is onafhankelijk van het gewicht op de weegschaal! Natuurlijk hebben we allemaal wel eens negatieve gedachtes over ons eigen lichaam. Zo lang je ze maar kunt relativeren, is dat echt niet zo erg!

Wees trots op wie jij bent en zet een grote glimlach op je gezicht als je dit leest! Dat kun je de wereld aan. ♥

Groetjes, Marloes

Herken jij de negatieve gedachtes als je wat zwaarder wordt?

24 reacties

 1. Je bent echt een topper, Marloes. Dank je voor de mooie woorden! Dat ik afval is enkel en alleen voor mezelf. Al geef ik toe, toen ik in nog jong was deed ik het wel voor de buitenwereld, maar werd toch nog wel eens flink afgekraakt op hoe ik eruit zag door mannen. dus het maakt niet of iemand nu slank is of niet. Mensen kunnen altijd gemeen zijn…
  Maar dat is nu anders, ik ben Annet, of ik nu make up op laat doen ( wat zelden gebeurt ) of ik nu maatje meer of maatje minder ben. Ik blijf dezelfde Annet, met al me minder leuke kanten en me goede kanten.

  1. Zo waar. Jarenlang gevochten om maar af te vallen. Weeg nu al een paar jaar hetzelfde,vrij lage gewicht. Ikzelf ben zeer tevreden maar het commentaar van anderen….maar ik deed het voor mezelf.
   Door een hernia nu aan de morfine en vier kilo eraf waardoor ik ondergewicht heb. Daar word je echt niet mooier van. En dan weer dat commentaar. Alsof ik dat zelf niet zie. Mensen! Vermoeiend 😃

   1. Wat een mooie woorden weer! Het was voor mij en mijn omgeving een eyeopener dat ik mezelf helemaal niet beter ging voelen na de 35 kg minder, mooi voelen zit van binnen, en heeft niets met een getal op de weegschaal te maken. Mensen dachten wel dat ik me beter zou voelen met 35 kg minder, maar ik bennog steeds dezelfde, met dezelfde gedachtes, alleen wat lichter in gewicht. Nu mn gedachtes nog!

 2. Mijn dank is groot, ik wil graag wat kilo’s kwijt maar vind mij mooier als ik wat voller ben! Ik krijg ook al gauw dat mensen aan mij vragen of ik ziek ben als ik afval en ik weeg echt te veel! Maar het past gewoon bij mij. Als kind al was ik stevig en dat vind ik niet erg! Anderen waren daar meer mee bezig dan ikzelf. Het gaat om mijn gevoel!

 3. Ik wordt letterlijk niet mooier van afvallen. Ik ben 17 kg afgevallen op een rustig tempo en ik heb veel erbij gesport. Toch heb ik enorm veel rimpels in mijn gezicht gekregen en zie ik er ouder uit dan de 41 die ben. Ook mijn buik, borsten, benen en armen hangen slap. Toch ben ik blij dat ik afgevallen ben want ik voel me toch mooier omdat ik me gezonder voel en sterker!

 4. Ik ben inmiddels 21 kilo afgevallen, echt een foto model zal ik nooit worden en is ook nooit een doel geweest, maar ik voel me er een stuk fitter en gezonder bij.
  Mijn knop ging om toen ik in december 2018 achter een zeker 20 jaar jongere vrouw liep die waggelde door de winkel. Ik was 97,6 kg en ik schat dat zij ruim boven de 120 zat. Dit wil ik niet was mijn beslissing.
  Ik ben begonnen met magere producten te eten, koolhydraten zo veel mogelijk te beperken en veel groente en fruit te eten.
  Resultaat van 97,6 naar 76.6, dus nu 21 kg afgevallen.
  Van maat 48 naar maat 40. Super trots op mezelf en ik zit veel beter in mijn vel. Nou ja niet letterlijk want ik heb een beetje vel over nu, maar je weet wat ik bedoel.
  Gezonder eten en daardoor afvallen is volgens mij nog altijd de beste methode.
  Nooit geen shake’s of medicijnen gebruikt en dat ga ik ook zekers niet doen.

 5. Heel erg bedankt, dit had ik echt even nodig. Ik ben in herstel van Anorexia en struggle heel erg met body image. Ik kijk ook altijd je YouTube videos en ik vind het echt geweldig wat je doet, met dit ook, mensen laten inzien dat ze mooi zijn no matter what. Respect🙏

 6. Wow, dit komt wel even binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn motivatie om af te vallen is dat ik mezelf mooi en aantrekkelijk wil vinden. Om eerlijk te zijn vind ik mezelf soms al mooi, maar denk ik dat anderen me vooral zien als ‘dik/stevig’. Misschien is dit ook wel de reden dat ik niet echt gemotiveerd blijf. Ik ga me focussen op mijn gezondheid en goed voor mezelf zorgen. Dank je wel!

 7. Toch is onze maatschappij wel meer ingesteld op dat overgewicht ongezond is en ondergewicht minder vaak. Het is namelijk ook afhankelijk van wat je setpoint is. Iemand kan er met een klein beetje ondergewicht lichamelijk best slecht aan toe zijn. En met een klein beetje ondergewicht echt goed fit zijn

 8. Hoi lieve Marloes,

  Heb jou youtube kanaal toevallig gevonden. Nu ongeveer meer dan 2 maanden een trouwe volger.

  Door jou heb ik de stap gezet om naar een diëtiste te gaan vandaag. Ik hoopte hierin gehoord en gezien te worden. Echter viel dit erg tegen.
  Ik kreeg eigenlijk informatie over voeding die ik eigenlijk al had. Kortom mij werd opgelegd wat ik niet en nooit meer moest gaan eten. En dat was een gesprek van 50 min.

  Terug naar huis zat ik enorm te malen in mijn hoofd. Verdorie dacht ik. Ik weet echt wel wat gezond eten inhoud, wat verzadigd vetten inhouden en waar deze in zitten.

  De reden om een dietiste te vragenom hulp was ook om te kijken naar mezelf als persoon en waarom ik elke keer de mist inga met afvallen. Ik baalde enorm vandaag.

  Ik ga toch maar meer naar je vorige video’s en workouts kijken en jou als diëtiste gebruiken op afstand. Dat voelt velen malen beter dan een professional waarbij ik me niet prettig voel.

  Ik wil afvallen omdat ik gezonder wil leven. Ik wil voorkomen dat ik aandoeningen ga krijgen.
  Alleen de discipline en besef om echt de knop om te schakelen is voor mij nog onduidelijk.

  Dank voor je artikelen. Jij bent een steun voor mij.
  Keep it up.

  Doe je ook aan digitale consults ?

  Met vriendelijke groet,

  Cal

  1. Heel herkenbaar. Ik heb dezelfde ervaring. Ik volg nu een online coachplan bij skinnyminds(voorheen het geheim van slanke mensen) , wat erg gefocust is op je mindset. Je hebt ook andere die zoiets aanbieden. Misschien goed om hierop te zoeken? En jammer he dat Marlies geen digitale coaching doet (zover ik weet). Ik dacht er ook aan na de laatste vlog.

   1. He Lieneke
    Wat fijn om van je te horen dat er zoiets is als mindset ‘afvallen’, ik ga het even opzoeken op internet.
    Ja vind dit heel jammer. Ben zelfs geneigd om een keer gewoon langs te komen bij je Marlies. Dan rijd ik wel even vanuit Enschede die kant uit. Geen probleem.
    Dank Lieneke nogmaals, wie weet helpt me dit de goede weg op.

 9. Ik wil graag afvallen omdat het gezonder is. Je sleept ook niet de hele dag dat gewicht mee.
  Het probleem bij is dat ik zelf vind dat ik lelijk word. Ik word snel mager in mijn gezicht. Ik krijg zo’n kippenekje. Mensen in mijn omgeving denken dat een ernstige ziekte heb en vragen of ik wel gezond ben.
  Mijn streefgewicht is 70 kilo. Als je met 1.65m 70 kilo weegt ben je echt niet te licht, maar ik zie er zeker in mijn gezicht en nek mager uit.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram