Lichaam verandert
Afvallen Lichaamsmetingen

Je lichaam verandert als je ouder wordt – Maar is nog steeds sexy!

Door

Ik ben pas 34, maar nu al merk ik dat mijn lichaam er niet meer hetzelfde uitziet als toen ik 25 was. Ook merk ik dat het anders reageert. In mijn praktijk bespreek ik dit onderwerp vaak met mijn cliënten, want vrijwel iedereen ervaart dit in meer of mindere mate! Ook op optimavita.nl is het hoog tijd om het er eens grondig over te hebben.

Het ‘probleem’

Ons lichaam verandert door de jaren heen flink. Onder andere door onze leefstijl, maar ook door ‘normale’ processen zoals verandering van hormonen, vetverdeling, spieropbouw en -afbraak en door het algemene proces van ouder worden.

Het is een natuurlijk proces dat we langzaam iets minder spieren en iets meer vet krijgen, naarmate we ouder worden. Vaak begint dit al zichtbaar te worden rond je 30e. Ook wordt onze huid vaak iets slapper en gaat het opbouwen van spieren moeizamer.

Daarnaast vertraagd onze stofwisseling langzaam, waardoor veel mensen iets aankomen of in ieder geval minder makkelijk afvallen. Ik schreef eerder een uitgebreid artikel over waarom afvallen boven de 50 zo lastig is.

ronde billen progressie

Mijn ervaring

Ook al ben ik pas 34, ik merk ook al zeker veranderingen! De huid rond mijn buik, armen, benen en billen is niet meer zo strak als het ooit was. Een paar maanden geleden keek ik verwonderd naar de huid van m’n bovenarmen, die ineens ging ‘rimpelen’ bij bepaalde oefeningen. Dit werd versterkt doordat ik minder krachtoefeningen deed in de periode dat de sportscholen dicht waren. Mijn spierkracht is toen best een beetje achteruit gegaan. Het opbouwen daarvan neemt meer tijd in beslag dan toen ik 20 was.

Mijn billen waren ongeveer 2 jaar terug heel mooi rond, na hard trainen. Inmiddels zijn die weer wat platter geworden :). Hardlopen gaat nog goed, maar conditie opbouwen gaat iets langzamer dan jaren geleden. Ook ben ik iets sneller stijf en kan mijn lichaam langer pijn doen na een zware training.

Het weer kwijtraken van vakantiekilo’s gaat minder snel dan voorheen, terwijl die extra kilo’s er ook iets sneller op komen.

 

Mentaal proces…

Soms is dit alles een strijd in je hoofd. Mentaal is het wennen dat je lichaam er anders uit gaat zien en dat je er voor je gevoel minder grip op hebt. Zelf kan ik dit gelukkig aardig relativeren, maar ik merk dat heel veel mensen er onwijs moeite mee kunnen hebben.

Mijn tips voor jou

Uiteindelijk zul je moeten accepteren dat jouw lichaam niet meer hetzelfde is dan toen je 20 was. Mij helpt het onwijs om te realiseren dat iedereen dit heeft. Ook al lijkt iemand op z’n 50e nog zo fit, ook diegene zal het verschil merken met 30 jaar geleden!

Daarnaast vind ik het fijn om mezelf echt een keuze te geven. Als ik 100% zou gaan voor een geweldige conditie en een super strak lichaam, dan is dit nog steeds haalbaar. Ik zal er alleen meer tijd in moeten steken dan vroeger en strenger moeten zijn in training en voeding. Dat heb ik er gewoon niet altijd voor over! Ik vind trainen en gezond eten belangrijk, maar ik geniet ook onwijs van een rustdag en een ongezonde maaltijd.

Tenslotte probeer ik mezelf er constant aan te herinneren dat ik mijn lichaam dankbaar mag zijn voor de mooie dingen die het wél heeft. Dan heb ik niet zeker niet direct over mijn best wel strakke buik, maar vooral over het feit dat ik gezond ben, niet vaak ziek ben en dat mijn lijf over het algemeen goed functioneert. Is dat niet zo veel belangrijker dan die ronde billen, die strakke huid of dat hele lage vetpercentage?

Dit is overigens ook de reden dan ik geen vergelijkingsfoto’s plaats van mijn lichaam nu, met mijn lichaam van 2 jaar geleden. Ik vind het namelijk niet uit maken! Ik voel me goed, dat is wat telt. Overigens zal een ander waarschijnlijk ook nauwelijks verschil zien, dat merk ik zelf alleen omdat ik er zo op let.

Kortom, ja mijn billen zijn wat minder rond, mijn huid wordt iets slapper, mijn spieren zijn iets minder sterk en mijn vetpercentage is niet op zijn laagste punt ooit…maar ik voel me nog steeds fit, gezond en sexy!! Onthoud hierbij dat hoe sexy iemand is, zeer weinig te maken heeft met de vormen van het lichaam, maar veel meer met hoe diegene zich voelt. Ik was sexy toen ik 25 was, ik ben dat nu en ik ben dat als ik 85 ben…als ik dat zelf maar zo voel! ♥

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jouw ervaringen op dit gebied. Misschien heb je zelfs nog wel aanvullende tips, die voor jou heel goed werken.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij de grootste verandering in jouw eigen lichaam?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (7)
 1. M 11 maandengeleden

  My body is an instrument, not an ornament

  Reageer
  • Marloes 11 maandengeleden

   Dat kan! Mijne is beide, want ik ben er ook super trots op :).

   Reageer
 2. Conny 11 maandengeleden

  Ik ben 60 en ik ben echt te zwaar maar ondanks dat kan ik me ook nog wel seky voelen. Een groot verschil is dat ik er niet meer veel mee bezig ben maar als ik naar een feestje ga of als ik lekker gedoucht heb en me opgetut heb, kan ik mij nog best seky voelen vooral als ik dans op feestjes, heerlijk!

  Reageer
 3. Sandy 11 maandengeleden

  Hoi Marloes, wil je misschien eens een paar artikelen wijden aan eten en bewegen voor ouderen?
  Ik ben zelf 65 dus ben geïnteresseerd in 60 + adviezen, maar misschien anderen in 50 + of 70 +

  Reageer
  • Teha 11 maandengeleden

   Ja,ik ben ook 65 en daarin geïnteresseerd!

   Reageer
 4. Stefanie 11 maandengeleden

  Wat een inspirerende blog! Nu 28 jaar en al onwijs dankbaar voor wat m’n lijf voor voor mij doorstaan heeft! Nonh-hodgkin overwonnen en nu een huisje van een tweede kindje. M’n huid is door alles al meer aan het rimpelen en conditie en kracht had ik liever wat meer, maar wat dankbaar ben ik dat ik met m’n zoon kan rennen en spelen! ❤️ Thanks for the reminder to be kinder to our body’s!

  Reageer
 5. Wivineke 11 maandengeleden

  Ik word 30 dit jaar en ik begin het verschil ook wel al te merken ja…
  Wat kleine lijntjes rond de ogen, een iets minder platte buik.. maar he! Wel moeder van een prachtige zoon en die heeft toch mooi in die buik gezeten!!
  Waar ik 10 jaar geleden tot aan het begin van mijn zwangerschap 5 dagen in de week in de sportschool te vinden was, zit ik nu liever lekker met mijn gezinnetje op de bank. En doe ik het met 2x sporten in de week.
  Qua eten doen we het wel netjes, daar let ik op.
  Maar in het weekendje komt er wel een zak chips tevoorschijn en zeg ik ook geen nee tegen een glas G&T!!
  Love ouder worden! Je prioriteiten veranderen en die iets minder platte buik neem ik graag voor lief als ik zie wat ik wr voor terug krijg!!
  Top artikel!!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: