Persoonlijke update
Afvallen Lichaamsmetingen

Is mijn vetpercentage gezond?

Door

Heel veel van mijn cliënten zijn ontzettend benieuwd naar hun vetpercentage. Vervolgens stellen ze mij de vraag: ‘Is mijn vetpercentage gezond’? Aan de ene kant snap ik dat als sportfreak en ‘gezondheidsgoeroe’ heel goed, aan de andere kant hoop ik dat mensen beseffen hoe ontzettend relatief het getal is dat ik ze geef. In mijn praktijk leg ik dat heel vaak uit, ook online heb ik het er al eens over gehad. Toch vond ik het hoog tijd om het weer eens te benoemen.

Vet hebben we nodig!

Allereerst even het belangrijkste. Vet heeft een ontzettend slecht imago, maar ons lichaam heeft het nodig om goed te kunnen functioneren. Het werkt onder andere als bescherming en als isolering tegen kou en warmte, maar heeft daarnaast nog vele andere functies.

Vrouwen hebben een wat hoger vetpercentage nodig dan mannen, om gezond te zijn. Dit heeft onder andere te maken met hormonen en vruchtbaarheid.

Is mijn vetpercentage gezond?

Er zijn tabellen die aangeven wat jouw vetpercentage ongeveer zou moeten zijn volgens de richtlijn. Een voorbeeld daarvan vind je hieronder. Zoals je ziet is er een aparte tabel voor mannen en voor vrouwen. Hoe hoger je leeftijd, hoe hoger het normale vetpercentage is. De blauwe percentages zijn erg lage waarden, de groene zijn ideaal volgens de norm, de gele zijn gemiddeld voor mensen van die leeftijd en de rode zijn echt boven gemiddeld ongezond.

Is mijn vetpercentage gezond

Het is niet zo simpel!

Het is echter allemaal niet zo simpel als het lijkt. Uitslagen van meetwaarden kunnen namelijk onwijs verschillen. Ik vertelde ongeveer een jaar geleden dat mijn vetpercentage bij de sportarts gemeten is op 25,3%, op datzelfde moment was hij volgens de weegschaal in mijn praktijk 21,1%. Nogal een verschil dus! Volgens de tabel (ik was toen 33 jaar), was mijn vetpercentage óf bijna blauw….óf bijna geel!

Wat ‘de juiste gemeten waarde’ is, is moeilijk te zeggen. Betrouwbare metingen kunnen alleen met ontzettend kostbare apparatuur in een ziekenhuis of laboratorium gedaan worden. Alle andere metingen, moet je met een korreltje zout nemen. De ene fancy weegschaal is de ander niet en de ene persoon voert een huidplooimeting net iets anders uit dan de andere. Alle meetmethodes hebben zo hun eigen afwijkingen en nadelen.

Je kunt dus vrijwel nooit met zekerheid zeggen ‘dit is mijn vetpercentage!’.

Wat moet je dan met het getal?

Tóch kan het naar mijn idee waardevol zijn om af en toe je vetpercentage te laten meten. Niet om het getal te weten, maar om vooruitgang te kunnen zien! In een proces van afvallen, gezonder leven en/of training voor een wedstrijd is het zo ontzettend leuk om getallen te zien waardoor je weet dat je dichter bij je doel komt! Soms zie je geen daling in je gewicht, maar wél in vetpercentage. Bijvoorbeeld als je keihard aan krachttraining bent gaan doen. In dat geval is het heel fijn om een vetpercentagemeting te doen, om niet onnodig gedemotiveerd te raken.

buikomvang meten hoe

Mijn tip om te weten hoe jouw vetpercentage/gewicht is

Wil jij weten of je gezond bent volgens de norm? Dan raad ik je aan verschillende metingen te doen. Bereken jouw BMI door je lengte en gewicht te bepalen, meet jouw buikomvang en check die met de richtlijnen EN bepaal je vetpercentage en vergelijk met de richtlijn.

Aan de andere kant…DIT HOEFT ALLEMAAL ECHT NIET! Vaak weten we stiekem dondersgoed van onszelf of we gezond bezig zijn of niet. Bovendien heb ik 100x liever dat je ietsiepietsie overgewicht hebt volgens de norm, maar dat je verder helemaal gezond bent lichamelijk en psychisch, dan dat je jouw hele leven lang stress hebt rondom een paar kilo afvallen. Een uitgebreid artikel over waarom ik soms streven naar een gezond gewicht afraad, vind je hier.

Mijn conclusie

Jouw vetpercentage laten meten, geeft in vrijwel alle gevallen alleen een indicatie van de werkelijkheid. Verschillende methodes zullen verschillende resultaten geven. Of jouw vetpercentage gezond is, is dus wat mij betreft niet zo makkelijk te zeggen (tenzij het extreem laag of extreem hoog is natuurlijk). Doe zo’n meting dus niet om te weten of jij gezond bent, daar is echt meer informatie voor nodig!

Het kan wel nuttig zijn om je vetpercentage te laten meten, als jij jouw vooruitgang/verloop zichtbaar wilt krijgen voor jezelf. Laat het dan wel altijd op dezelfde manier, op hetzelfde moment en door dezelfde persoon meten.

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven.

Groetjes, Marloes

Weet jij jouw vetpercentage?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Yvonne 2 jarengeleden

  in aanvulling op dit artikel: lees het boek: Vet belangrijk, van Boon&v.Rossum. Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. De schrijvers zijn beiden internisten in een NL academisch ziekenhuis.

  Reageer
 2. Roos 2 jarengeleden

  Mijn vetpercentage weet ik alleen van mijn huidige weegschaal en als ik zo kijk, zit ik redelijk goed. Nog best tevreden. Tuurlijk mag het ietjes minder, zou net wat gezonder zijn. Zit qua BMI ook nog net boven wat goed is. Maar voel me wel lekker zo 🙂

  Reageer
 3. A 2 jarengeleden

  Ik ben wat kilo’s verloren. En m’n vetpercentage is ook omlaag gegaan.
  Ik vind het wel interessant om het bij te houden zo nu en dan .

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: