Is Honing Gezond?

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om minder suiker te eten. Ik merk dat honing vaak als vervanger voor suiker wordt gebruikt. Maar is honing gezond? Of valt het misschien best wel tegen? En wat is het verschil met suiker? Ik probeer het je in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen.

Wat is honing?
Honing is een product dat gemaakt wordt door bijen. De bij zuigt nectar uit bloemen, hier maakt hij uiteindelijk honing van. De smaak van verschillende soorten honing varieert, doordat verschillende bloemen andere nectar hebben. Fun fact: de meeste veganisten eten dus geen honing, omdat het een product is dat gemaakt wordt door dieren. Honing is dus wel een natuurlijk product, er worden geen chemische bewerkingen op toegepast. Dit is bij onze tafelsuiker wel het geval.

Waarom zou het gezond zijn?
Er zijn een aantal redenen waarom honing vaak wordt bestempeld als gezond:

  • Honing zou werken als middel tegen ontstekingen. In het lichaam wordt het echter heel snel opgenomen, waardoor deze werking verloren gaat. Het wordt soms wel op de huid gesmeerd, dat zou kunnen helpen bij kleine wondjes of ontstekingen.
  • Het is rijk aan anti-oxidanten, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Deze anti-oxidanten zitten echter ook in vers fruit en groenten, die qua voedingswaarden naar mijn idee beter zijn. Daarover hieronder meer.
  • Het zorgt voor minder pieken in de bloedsuikerspiegel dan suiker, omdat het langzamer wordt opgenomen in het lichaam (het heeft een lagere glycemische index). Dat is inderdaad het geval, maar de glycemische index van honing is nog steeds veel hoger dan die van veel andere producten. Voor je vergelijking, de glycemische index van tafelsuiker is ongeveer 65, die van honing ongeveer 61, die van een banaan 51 en van een appel 36. (Bron: diabetesfonds)
  • Het geeft je veel energie. Ja, dat is zo, omdat suiker veel energie (calorieën!) bevat en snel door het lichaam wordt opgenomen. Voor het sporten is dat ideaal, zeker als je een topprestatie wilt leveren. (Top)sporters gebruiken daarom graag een vorm van suiker (of honing) voor het sporten. Voor de gemiddelde persoon is het naar mijn idee niet aan te raden om heel veel honing of suiker te gebruiken, omdat die toch al snel teveel calorieën binnen krijgen.

De voedingswaarde
Nu gaan we eens kijken naar de voedingswaarde van honing. Wat zit er eigenlijk precies in? Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suikers, de rest is water. Suikers die in honing voorkomen zijn onder andere fructose, glucose en sacharose. De precieze samenstelling kan per soort honing verschillen.

Hieronder vergelijk ik de voedingswaarde van 100g honing met die van 100g suiker. Voor de vergelijking heb ik ook de waarden van 100g appel erbij gezet. Het is een beetje apart om suiker en honing te vergelijken met fruit. Je gebruikt namelijk nooit 100g honing in je yoghurt, maar wel 100g fruit. Toch vond ik het waardevol, omdat ik vind dat je jouw ontbijtje bijvoorbeeld veel beter kunt zoeten met fruit, dan met honing of suiker.

Zoals je ziet bestaat honing voor 80% uit suiker. De rest is water. Er zit verder niets in. In fruit zitten ook nog wat vezels en bovendien vitamines en mineralen. De hoeveelheid hiervan is in honing veel lager.

Mijn conclusie
Het is naar mijn idee echt niet erg om af en toe honing te gebruiken. Het bevat meer anti-oxidanten en andere goede stoffen dan suiker. Ik zou het gebruik echter wel zo veel mogelijk proberen te beperken. Honing bestaat voor 80% uit suiker, de rest is water. Hierdoor werkt het wel degelijk bloedsuiker-verhogend. Bovendien wennen wij makkelijk aan een zoete smaak. Hoe zoeter je eet, hoe meer behoefte je krijgt aan zoete dingen. Vooral voor mensen met diabetes (suikerziekte) is het verstandig om honing te vermijden.

Ik maak mijn yoghurt, kwark of smoothies liever zoet met fruit. Dit bevat minder suikers, heeft een lagere glycemische index en bevat meer vitamines, mineralen en voedingsvezels (en evengoed de anti-oxidanten!).

Toch heb ik zeker een potje honing in mijn kast staan! Ik vind het gewoon af en toe heel erg lekker. Bijvoorbeeld over mijn pindakaas, in mijn dressing voor over de sla, een beetje door de thee, over de kwark, op een pannenkoek of gewoon op een crackertje. Ik beperk het gebruik, maar af en toe kan het zeker geen kwaad. Soms gebruik ik zelfs expres honing, omdat het me snel energie levert! Bijvoorbeeld als ik vlak voor het sporten nog een boost wil krijgen om een goede workout eruit te kunnen knallen.

Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven! Als je nog vragen hebt, dan kun je die hieronder stellen.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij wel eens honing?

7 reacties

  1. Dankje voor je artikel! Het is momenteel volgens mij hip honing te gebruiken ipv suiker zoals je aangaf, omdat het “natuurlijk” is ( rietsuiker niet?) Dus vooral veel biologische producten hebben honing. Als je geen honing eet(want veganist, zoals je al in je artikel zei:)) is dat echt lastig. Suiker=suiker…

  2. wat vind jij van stevia zoetsstof? is het een betere vervanging van suiker of honing en heeft dat ook invloed op je glycemische index?

  3. Hoi,hoi Marloesje!Leuk artikel maar ik vroeg me af of je honing dan ook kan onderverdelen?Ik heb me eens laten gaan en enkele weken geleden liet ik mij verleiden door wat resarch en kwam ik erop uit dat de MANUKA honing toch zoooo gezond zou zijn en dit heeft te maken met de MGO dat erin zit(hoe hoger hoe duurder)zo een potje kost dus veeeeel centjes en er zijn er zelfs van 154 euro!Is deze dan écht zo speciaal en supergezond of blijven we best bij de stelling van suiker=suiker?Fijn weekeinde,groetjes,Isabelle

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram