calorieen tellen

Is elke calorie hetzelfde? Gezond vs. Ongezond

Ik heb de laatste tijd een paar keer vragen gekregen over of elke calorie hetzelfde is. Kom je sneller aan van 500 calorieën patat dan van 500 calorieën wortel? En zo niet, waarom kun je dan toch beter wortel eten? Ik probeer het je in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen.

Wat is een calorie?

Eerst even een stukje theorie, want wat is nu eigenlijk een calorie? Het is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water 1 graad celsius te verwarmen. Wist je dat wij in de voedingswereld eigenlijk niet spreken over calorieën (cal), maar over kilocalorieën (kcal). Als iets 100 calorieën bevat, bedoelen we eigenlijk 100 kilocalorieën (100.000 calorieën dus). Een calorie is namelijk vreselijk weinig!

Een calorie is niets anders dan de eenheid die we gebruiken om uit te drukken hoeveel energie onze voeding bevat. Er wordt ook wel eens de eenheid ‘joules’ gebruikt. 1 calorie is 4,184 joules.

Is elke calorie hetzelfde

Dus alle calorieën zijn hetzelfde!?

Simpel gezegd wel ja! Een calorie blijft altijd een calorie, net zoals een kilo altijd een kilo blijft. Weet je nog die instinker van vroeger: Wat is zwaarder, een kilo lood of een kilo veren? Allebei even zwaar! Je hebt alleen véél meer veren. Dat is precies zo bij 500 (kilo!)calorieën patat in vergelijking tot 500 calorieën wortels. Het is voor je lichaam precies dezelfde hoeveelheid energie, je hebt alleen veel meer wortels. Je komt dus niet sneller aan van 500 calorieën patat, dan van 500 calorieën wortels.

Waarom zijn sommige calorieën dan toch gezonder?

We weten allemaal dat we beter gezonde producten kunnen eten dan ongezonde. Waarom dan? Als alle calorieën toch hetzelfde zijn!? Er zijn twee grote verschillen:

 • Ongezonde producten vullen minder goed, doordat ze vaak minder vezels, eiwit en water bevatten en meer vetten en suikers. Hierdoor kun je er veel minder van eten zonder aan te komen. Stel je hebt een voedingsbehoefte van 2000 kcal. Je kunt ervoor kiezen om 4 kleine bakjes patat te eten op een dag, maar je kunt ook gaan voor een groot ontbijt, een grote lunch, een warme maaltijd EN nog 3 gezonde tussendoortjes! Als je alleen de bakjes patat eet, zal je meer trek hebben gedurende de dag. Je komt niet aan van jouw dagelijkse bakjes patat, want je eet gewoon naar behoefte je 2000 kcal.
 • Gezonde producten bevatten meer vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft. Als je te weinig gezonde producten eet, dan heb je een grote kans op tekorten. Hierdoor kun je je minder fit gaan voelen en andere lichamelijke klachten ontwikkelen. Bovendien heb je minder weerstand en wordt je dus sneller ziek.

Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je jouw gezonde calorieën in ieder geval binnen krijgt.

Mijn conclusie

Je komt niet sneller aan van 500kcal patat dan van 500kcal gezonde producten. Je krijgt er echter wél veel minder goede voedingsstoffen mee binnen. Hierdoor zal je sneller weer trek krijgen en ga je je uiteindelijk een stuk minder fit voelen.

Af en toe (flink) wat ongezonde calorieën naar binnen werken is écht geen probleem! Vergeet alleen niet OOK de healthy stuffs te gebruiken. Een dag wat minder vitamines en mineralen nemen is totaal niet erg, maar doe dit niet te vaak.

Ik probeer vaak éérst mijn gezonde producten te eten over een dag. Daarna vind ik het helemaal niet erg om af en toe wat ongezonde extra’s binnen te krijgen. Oh…en natuurlijk komt het ook wel eens voor dat ik mijn gezonde dingen een klein beetje oversla ;). Ik merk dan wel dat ik me heel snel minder energiek en fit ga voelen!

Ik hoop dat het zo wat meer duidelijk is. Als je vragen hebt, let me know!

Groetjes, Marloes

Wist jij dit al? Of zijn er dingen die je verbazen?

11 reacties

 1. Stel je zou 500 kcal extra eten, dan is het toch beter om die van wortels binnen te krijgen dan friet, omdat dit voornamelijk koolhydraten zijn en die minder snel worden opgeslagen als vet?!!?!? Of is dit een fabel?

 2. Hoi Marloes!
  Toevallig las ik jouw artikel vanochtend en vlak daarna weer een hoofdstuk uit het boek ‘hoe word je 100?’ en ‘lichter’. Het hoofdstuk over calorieën tellen staat haaks op wat jij hier schrijft. Mega interessant! Ik ben echt heel benieuwd of je deze boeken hebt gelezen en wat je vind van de visie van William Cortvriendt:)
  Ik ben bijna afgestudeerd diëtist en deze tegenstrijdigheid is soms enorm lastig. Ik vind in ieder geval dat jij informatie heel leuk en makkelijk over weet te brengen!
  Liefs,
  Sophie

  1. Hi Sophie! Dank je wel voor je compliment. Ik heb van het boek gehoord, maar heb hem niet gelezen. Ik ben ook benieuwd op welk vlak het verschilt. Het is natuurlijk ook maar net hoe je het bekijkt. Ik bekijk het nu vooral vanuit het aspect ‘afvallen’, maar qua gezondheid, oud worden en je fit voelen kun je natuurlijk VEEL beter gezond eten. Dat probeer ik ook uit te leggen in het artikel :).

 3. Hee Marloes, ik snap even iets niet.. Je zegt bij je conclusie dat je niet sneller aankomt van 500 kcal patat dan 500 kcal wortels/andere groente. Maar in patat zitten toch ook heel veel andere slechte elementen? Dus dan kom je van patat toch nog steeds eerder aan (als je voor de rest van de dag niet meer eet dan je dagelijkse behoefte kcal)?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram