Is BMI betrouwbaar
| 2 maart 2021

Is BMI betrouwbaar? Mijn tips als professional!

Vrijwel iedereen heeft wel eens van de term BMI, oftewel Body Mass Index gehoord. Het is een getal waarmee wordt bepaald of een persoon een gezond gewicht heeft, of misschien juist ondergewicht of overgewicht. De laatste jaren ontstaan steeds meer kritische verhalen rondom dit getal. Is BMI betrouwbaar? Of zegt het eigenlijk niet zo veel? Ik geef je mijn mening in dit artikel.

Wat is BMI?

De BMI is een formule met je lengte en je gewicht. Om precies te zijn: je gewicht in kilo’s gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Ik ben 1.73m en weeg rond de 67kg. Mijn BMI is: 67/(1.73×1.73) = 22,4. Hieronder zie je de richtlijnen voor BMI, die we in ons land voor volwassenen gebruiken. Volgens deze richtlijnen heb ik een gezond gewicht.

Is BMI betrouwbaar

Voor kinderen gebruiken we anderen grenzen voor hun BMI, afhankelijk van de leeftijd. Wil jij makkelijk voor jou en/of voor jouw kind bepalen hoe je BMI is? Gebruik dan bijvoorbeeld de BMI meter op de site van het Voedingscentrum.

Veel mensen denken dat de BMI iets zegt over je vetpercentage. Dat is dus absoluut niet zo. Het zegt alleen iets over de verhouding tussen jouw gewicht en jouw lengte. In 2019 had ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht of zwaar overgewicht (obesitas). Bron

Is BMI betrouwbaar?

Dan een belangrijke vraag, is BMI betrouwbaar? Hier kan ik geen duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden, maar ik ga toch mijn best doen je meer duidelijkheid te geven. Als jij een BMI van 25 of hoger hebt, dan ben je volgens deze richtlijn ‘te zwaar’. De formule houdt echter geen rekening met de samenstelling van je gewicht. Hele gespierde mensen zoals bijvoorbeeld bodybuilders, hebben hierdoor vaak overgewicht volgens de richtlijn, maar zijn natuurlijk lang niet altijd ongezond!

Bovendien zegt de term ‘overgewicht’ niet altijd alles over je gezondheid en fitheid. Ik ken genoeg mensen met overgewicht volgens de BMI-richtlijnen, die gezonder zijn dan mensen met een gezond gewicht.

Ook een te lage BMI (ondergewicht) hebben, zegt niet altijd alles. Er zijn mensen die heel tenger gebouwd zijn. Ze hebben een smallere skeletstructuur dan de gemiddelde persoon. Denk maar eens aan sommige Franse of Japanse vrouwen. Bij sommigen van hen past een BMI van 19 prima, terwijl het volgens onze richtlijnen ondergewicht is.

buikomvang meten hoe

Mijn tips voor jou

Hieronder een aantal tips die ik je wil meegeven:

  • Zie BMI als één van de factoren die iets zegt over je gezondheid. Kijk daarnaast echter ook naar bijvoorbeeld vetpercentage, buikomvang, bloedwaarden, eetpatroon, beweegpatroon, stresslevel etc.
  • Streven naar een gezond gewicht volgens de richtlijnen, is wat mij betreft niet voor iedereen haalbaar. Focus in plaats daarvan véél liever op (grotendeels) gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en goed voor je lichaam zorgen.
  • Ben je erachter gekomen dat je (flink) overgewicht hebt en wil je graag afvallen? Doe dit dan alsjeblieft op een gezonde manier. Zoek desnoods hulp van een professional. De diëtist wordt in dit geval vergoed uit het basispakket van je zorgverzekering.
  • Let niet teveel op je lichaamsgewicht, maar wees eens eerlijk naar jezelf. Hoe voel je je? Hoe gezond leef je? Weet je stiekem dat er flink wat verbeteringen te maken zijn? Of vind je het prima zoals het nu is? Jij bepaalt! Het is jouw leven en jouw lichaam.

Mijn conclusie

Je BMI bepalen is één van de factoren die iets kan zeggen over je gezondheid. Het zegt echter láng niet alles. Voor vrijwel iedereen met een BMI boven de 30 zou het gezondheidswinst opleveren als het lukt een paar kilo af te vallen. Doe het dan echter wel op een goede manier. Wat mij betreft zou daarbij nooit de focus op lichaamsgewicht moeten liggen. Let liever op voldoende gezond eten, bewegen, voldoende slapen en stress zo veel mogelijk vermijden. Dit is goed voor iedereen, ongeacht je lichaamsgewicht.

Ik hoop dat we met z’n allen gezond kunnen gaan eten en bewegen omdat het goed is voor ons lichaam. Afvallen kan daarbij een gevolg zijn, maar is wat mij betreft nooit een hoofddoel. Gelukkig, fit en gezond zijn is ZO veel belangrijker ♥. Om die reden heeft lichaamsgewicht bij mij nooit een hele grote rol binnen de behandeling van mijn cliënten.

Ik hoop dat ik je wat meer informatie heb kunnen geven.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens je BMI berekend?

7 reacties

      1. Ik heb een gezond BMI van 23 maar toch is mijn vetpercentage te hoog!? Heel frustrerend.. Ik eet meestal gezond met af en toe een uitschieter en daarnaast sport ik 3x per week. Heel lastig om ook mijn vetpercentage op een normaal niveau te krijgen.. wie herkent dit ook?

  1. Fijn dat er aandacht aan een ‘stom’ getal wordt gegeven. BMI zegt niets over je gezondheid, en al helemaal niets over wat voor een prachtig en waardevol mens iemand is. We zijn allemaal uniek. Het is maar een getal. Net zoals gewicht, liters, km’s etc. Ik snap dat er in de media met Corona er nu aandacht voor een gezonde levensstijl is, maar er worden direct termen als ‘overgewicht’ gebruikt. Dat vind ik jammer want het is zo stigmatiserend. Het gaat er ook om dat je je goed voelt in je lijf. Dat je in ‘jouw uitvoering’ fit voelt. Dat je je gezien, gehoord, erkend en geliefd voelt. En inderdaad voor de ene persoon is dat bij een andere ‘uitvoering’ dan bij een ander. Misschien een eigenaardige vergelijking, maar als ik aan een Hollandse boerin denk, dan zie ik niet een slank persoon in mijn verbeelding. Dan zie ik een sterke, fitte, parmantige dame die de hele wereld aankan. Waarom worden we dan in de tang gehouden door ‘nietszeggende’ getallen?

  2. Tof artikel! Ik vind persoonlijk BMI sowieso een beetje achterhaald, helemaal in mijn geval. Wanneer ik mijn gewicht invoer, en mijn lengte en leeftijd, kan ik m’n taille omtrek niet mee laten tellen omdat ik te zwaar zou zijn. BMI van 25, nogwat dus echt net over het randje. Maar wanneer ik ‘valsspeel’ en een ‘gezond’ gewicht invoer, kan ik m’n taille omtrek wél invoeren, en dan begint dat ding weer te gillen dat die wel aan de lage kant is… Wat wil je nou ben ik te zwaar of niet hihi. Anyways, goed dat er aandacht wordt geschonken aan het niet suf staren op cijfertjes en formules! Daar was ik vroeger namelijk erg goed in 😉

  3. Fijn artikel! Ik heb een BMI van 23. Net iets te laag. Ik ben veel afgevallen door al mijn slechte gewoontes te vervangen door goede. Nu vinden mensen me dun. Ik ben echter heel tenger gebouwd en wandel heel.erg veel. Daarbij kan ik dan ook vrij veel.eten zonder aan te komen. Ik ben er super blij mee. Dit artikel helpt me minder aan mezelf te twijfelen! ThanX

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram