Niet snoepen
| 17 november 2020

Ineens 1kg zwaarder…hoe kan dat?

Je kent het vast wel: je bent super lekker bezig met gezond leven, omdat je benieuwd bent naar het resultaat stap je op de weegschaal en je komt erachter dat je ineens 1kg (of meer of minder) zwaarder bent. Hoe kan dat?? Je hebt toch écht je best gedaan. Ik leg je hieronder uit waarom je niet direct in paniek moet schieten.

Ik heb het al vaker over dit onderwerp gehad, maar merk dat veel mensen er vragen over hebben. Daarnaast snap ik natuurlijk dat het ontzettend frustrerend kan zijn. Daarom in dit artikel de oorzaken van plotselinge gewichtstoename nog maar eens overzichtelijk op een rijtje.

Ineens 1kg zwaarder…

Geen paniek dus! Dat de weegschaal ineens een hoger gewicht aangeeft, wil echt niet zeggen dat je blijvend in vet bent aangekomen. Er zijn nog heel veel andere verklaringen mogelijk:

Je hebt gisteren iets zouts gegeten

Door zout eten houd je vocht vast. Heb je soep gegeten? Chips? Een kant en klaarmaaltijd? Ben je uit eten geweest? Of heb je eten gehaald? Dikke kans dat je de dag erna ineens zwaarder bent. Dit vocht plas je overigens vanzelf weer uit.

Door een veranderde hormoonhuishouding houd je vocht vast

Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je vocht vasthoudt. Vlak voor (en soms tijdens) je menstruatie ben je bijvoorbeeld vaak iets zwaarder. Ook kan het voorkomen bij stress of als je slecht slaapt. Je kunt dan ineens 1-2kg zwaarder zijn.

Je darmen zitten voller

Niet iedereen moet elke dag naar de wc voor een grote boodschap. Hierdoor zitten je darmen de ene dag voller dan de andere. Ook na een grote maaltijd kunnen je darmen voller zitten dan normaal. Ook dit zorgt er uiteraard voor dat je iets zwaarder bent.

De glycogeenvoorraad in je lichaam is meer aangevuld

Ons lichaam beschikt over een voorraad energie die makkelijk beschikbaar is. Dit noemen we de glycogeenvoorraad. Deze voorraad is opgebouwd uit koolhydraten uit de voeding. Eet je ineens een dag meer koolhydraten? Dan kan deze energievoorraad zich aanvullen. Dit extra glycogeen houdt ook nog eens wat vocht vast, waardoor het gemakkelijk kan zorgen voor 1-2kg gewichtstoename. Doordat dit verdeelt zit over het hele lichaam, merk je het overigens niet in omvang of in je kleding.

Het is heel warm buiten

Bij heel warm weer, houden veel mensen meer vocht vast dan normaal. Je kunt dit merken aan ringen die strakker zitten of bijvoorbeeld doordat je sokken een rand achter laten in je enkels. Als de buitentemperatuur daalt, dan ben je dit extra vocht vrijwel direct weer kwijt. Geen reden tot paniek dus!

Door medicatie houd je vocht vast

Ook soort sommige medicijnen kun je vocht vasthouden waardoor je gewicht iets stijgt. Vaak vind je dit als mogelijke bijwerking in de bijsluiter.

In hele specifieke gevallen kan een plotselinge gewichtstoename wijzen op een aandoening. Merk jij dat je in een hele korte tijd (een paar dagen tot een week) extreem veel aankomt (bijv. 4kg) terwijl je niet heel gek hebt gegeten? Dan is het verstandig om voor de zekerheid contact op te nemen met je huisarts. Weeg dan trouwens wel op hetzelfde moment van de dag, met dezelfde weegschaal, die op dezelfde plek staat! En check ook even of jouw weegschaal niet kapot is ;).

Wanneer heb je een eetstoornis

1kg in vet aankomen

Om 1kg in vet aan te komen, moet je ongeveer 7700kcal meer eten dan je nodig hebt. Stel jouw behoefte is 2000kcal, dan zou je dus in 1 dag 9700kcal moeten eten om blijvend 1kg aan te komen. Dat is vreselijk veel!! De kans dat dit gebeurt, is dus onwijs klein.

Mijn tips voor jou

Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen paniek te voorkomen als je ineens 1kg zwaarder bent 🙂

  • Besef dat ons gewicht door veel oorzaken kan stijgen! Het meest belangrijke is de dingen hierboven goed in je oren te knopen.
  • Sta niet elke dag op de weegschaal, je gewicht schommelt namelijk sowieso! Ik raad je aan om maximaal 1x per week te wegen, of misschien zelfs nog minder. Je merkt namelijk echt vanzelf wel als je afvalt door hoe je kleding zit.
  • Focus op hoe jij vind dat het gaat. Besef dat het gewicht op de weegschaal niet bepaald of het goed gaat of niet. Hopelijk begrijp je door het stuk hierboven dat lichaamsgewicht een vertekend beeld kan geven van de werkelijkheid. JIJ bepaalt of je vindt dat je gezond bezig bent, de weegschaal heeft daar niets over te zeggen.
  • Meet meer dan alleen maar gewicht voor een meer betrouwbare uitkomst. Laat bijvoorbeeld je vetpercentage bepalen, meet je buikomvang of maak progressiefoto’s van jezelf. Zo zal je zien dat je soms toch resultaat boekt, ondanks dat je gewicht niet verandert.
  • Stel een doel dat niet gewicht-gerelateerd is. Zoals ik eerder al uitgebreid besprak, is wat mij betreft een bepaald lichaamsgewicht behalen geen sterk doel. Lees nog eens dit artikel voor meer uitleg. Als gewicht niet meer jouw doel is, wordt het getal op de weegschaal ook minder belangrijk.

Mijn conclusie

Lichaamsgewicht schommelt, bij iedereen! Ik weeg zo’n 66-68kg, verschillend per dag. Dat is volledig normaal. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op ons gewicht. Raak dus zeker niet in paniek als je ineens iets bent aangekomen.

Groetjes, Marloes

Herken je deze gewichtsschommelingen?

 

 

 

7 reacties

  1. Wat een goed artikel! Ik ben blij dat je er aandacht aan geeft. Want ik weet dit natuurlijk wel, maar soms moet het echt even herhaald worden hoor… Ik ben een aantal jaren geleden zo’n 14 kilo afgevallen. Ik ben nu heel blij dat ik veel gezonder eet en me veel fitter voel. Maar toch ben ik ergens altijd nog weer bang om aan te komen. Als ik dan toch ietsje zwaarder ben geworden dan vind ik dat altijd weer zo balen! Gelukkig gaat het steeds beter en nu zoveel vertrouwen in mezelf dat ik weet dat ik het gezonde leven gewoon weer oppak na een vakantie bijvoorbeeld. Toch blijft dat stemmetje altijd ergens in mijn achterhoofd…

  2. Iets wat ik wellicht nog in bovenstaande mis – maar wat mij betreft wel een heel interessant onderwerp is om over te schrijven – is dat ik tijdens het afvallen vaak eerst steady afviel, dan 1-3 dagen opeens n stuk zwaarder was en daarna weer veel lichter. Ik vond dat heel gek en werd daar ook onzeker van (zeker op het punt waarbij ik zwaarder was terwijl ik wist dat ik me heel netjes was geweest met mn voeding). Na wat googlen kwam ik er achter dat dat te maken heeft met het feit dat vetcellen tijdens afvallen leger worden en zich dan eerst vullen met water (verzwaring) voordat ze knappen en verdwijnen. Ik leg het vast niet correct uit, vandaar dat ik een artikel hierover heel interessant zou vinden!

    1. Wat je gelezen hebt is waarschijnlijk geen betrouwbare informatie geweest. Vetcellen verdwijnen namelijk niet meer, ze worden alleen kleiner. Dat afvallen met pieken en dalen gaat, heeft met heel veel verschillende redenen te maken. Onder andere ook met de redenen die ik in dit artikel bespreek 🙂

  3. Hi Marloes
    Ik herken het zeker. Maakte mij er nooit zo druk over. Maar nu val ik alleen maar af terwijl ik veel eet en meer snoep. Ben herstellende van een baarmoederoperatie. Dus beweeg weinig en zit thuis. Ben nu 63 kg. Hoe kan dit dat ik alleen maar afval?

  4. Hey,
    Ik ben zo’n 2 jaar geleden 30 kilo afgevallen, met een gezond eetpatroon en 3 workouts/trainingen in de week ( kettlebel, pilates, hiitt)
    Omdat de laatste vetjes er niet af wilde en ik ook wat strakkere huid wilde ben ik sinds een maand intensiever gaan sporten. Ik doe er nu ook afwisselend krachttraining bij en nu 5 a 6 dagen in de week. Eet hetzelfde als voorheen.
    Echter ben ik zo’n 3 kilo bijgekomen, en zie ook nog geen verschil in de spiegel of in cm… Wat doe ik verkeerd?

    1. Dat je iets zwaarder bent geworden,zijn spieren.spueren wegen zwaarder dan vet.en waarschijnlijk ,dat je nog niet onwijze resultaten in de spiegel ziet is dat overtollig huid erg moeilijk weg te trainen is..heeft inderdaad tijd nodig

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram