Niet snoepen

Ik wil afvallen maar heb geen discipline…

Jullie weten dat ik in mijn artikelen heel vaak in ga op reacties die ik krijg. ‘Ik wil afvallen, maar heb geen discipline’, maar daar zeker niet in ontbreken. Elke dag lees ik zo’n berichtje minimaal 1x en soms zelfs vaker. Natuurlijk kan ik ze niet allemaal persoonlijk beantwoorden, vandaar dat ik er in dit artikel uitgebreid op in ga.

‘Ik wil afvallen’

Ik start met in gaan op het eerste deel van de zin. Veel mensen hebben ‘afvallen’ als doel. Als je me lang volgt, dan weet je waarschijnlijk dat ik dit niet een sterk doel vind. Stel jij zou om welke reden dan ook een arm verliezen. Dan ben je afgevallen! Toch voelt het dan hoogstwaarschijnlijk niet alsof je jouw doel hebt bereikt. ‘Ik wil afvallen’ is dus eigenlijk niet jouw doel.

Jouw echte doel is de reden dat je wilt afvallen. Misschien wil je gezonder worden, de kans op aandoeningen verkleinen, je zelfverzekerder voelen, makkelijker dagelijkse bewegingen kunnen uitvoeren, weer in normale kledingwinkels kunnen shoppen of ga zo maar door. DIT is jouw echte doel. Waarom dat ontzettend belangrijk is, daar ga ik later op in.

Wanneer heb je een eetstoornis

‘Ik wil afvallen, maar heb geen discipline’

Ik snap wat je bedoelt met deze zin, maar toch is hij voor mij erg tegenstrijdig. Stel ik zou tegen je zeggen: ‘Ik wil heel graag gitaar leren spelen, maar ik sla consequent mijn lessen over’. Waarschijnlijk zeg je dan tegen mij dat het leren gitaarspelen niet zal gaan lukken. Gelijk heb je! Hoe graag wil ik dan eigenlijk leren gitaarspelen, als ik er maar weinig moeite in wil stoppen?

Met afvallen is dat hetzelfde! Zonder discipline en motivatie zal afvallen niet lukken. Punt. Dat klinkt misschien heel hard, maar het is de waarheid. Zoals je weet zal ik altijd zo eerlijk mogelijk tegen je zijn. In mijn ogen heb je daar uiteindelijk het meeste aan.

‘Ik wil afvallen, maar heb geen discipline’, is bovendien voor mij meer een opmerking dan een vraag. Het lijkt bijna alsof je er 100% zeker van bent dat je geen discipline hebt. Hoe vaker je dat tegen jezelf gaat zeggen, hoe meer je het zult geloven, hoe kleiner de kans dat je zult afvallen! Stel mij liever de vraag: ‘Ik wil afvallen, maar het lukt me niet, hoe vergroot ik mijn discipline?’. Daar kan ik iets mee!

Hoe vergroot je jouw discipline

Nu komen we ergens! Ik ga je tips geven hoe je jouw discipline kunt vergroten. Eerst wil ik je zeggen dat dit onwijs lastig is. Het zal je waarschijnlijk weken of zelfs maanden duren voordat je écht structureel vooruitgang ziet. Het is echter wel de enige manier om bij jou doel te komen! Here we go:

Stel een goed doel, waarvoor jij ultiem gemotiveerd bent

Ik beloofde al dat we terug zouden komen op het stellen van jouw doel. Naar mijn idee is het voor het ontwikkelen van discipline, heel belangrijk dat je duidelijk hebt waarvoor je het doet. Als jij iets niet héél graag wilt, zal je er waarschijnlijk ook niet hard voor werken. Denk dus goed na over waarom afvallen voor jou belangrijk is. Wat brengt het je? Wat zijn voordelen? Hoe zou jij je voelen als je afgevallen bent? Op die manier kom je bij jouw échte doel. Zorg voor een reden om jouw discipline te vergroten!

Lieve stem
Ga in kleine stapjes werken

Gitaar spelen leer je niet in een week, dat vinden we allemaal logisch. Dat je gezond leven niet in een week leert, vinden we echter vaak maar raar. We geven het op als het na een paar dagen ‘al’ mis gaat. Dit komt omdat we veel te hoge eisen stellen aan onszelf! Wat veel efficiënter is, is jouw doel op te delen in stapjes. Als je gitaar gaat spelen, begin je ook niet met een moeilijk muziekstuk! Stel je wilt gezond leven, begin dan bijvoorbeeld met twee stuks fruit eten per dag, met 2x per week sporten in plaats van 1x, of met 3 avonden een gezonde snack nemen in plaats van chocolade. Waarschijnlijk kun je wél de discipline opbrengen voor een kleinere taak!

Geef jezelf complimentjes en beloon jezelf

Als je dan zo’n kleine taak goed hebt gedaan, complimenteer jezelf daar dan voor! Vaak zijn we geneigd dat als vanzelfsprekend te zien. ‘Ja, als ik dat al niet had gekund, dan was het wel heel erg geweest’. Nee! Deze stap is een begin dat je hebt gemaakt, daar mag je rete-trots op zijn! Benader jezelf positief en durf jezelf ‘knap’ en ‘goed’ te vinden, daar kom je zo ver mee. Je kunt jezelf ook belonen door bijvoorbeeld na een maand 2x per week gesport te hebben, een nieuwe toffe sportbroek voor jezelf te kopen. Hierdoor heb je nog meer redenen om gedisciplineerd te zijn :).

Train je discipline!

Net als spieren, kun je discipline trainen. Als je ermee oefent, dan gaat het steeds beter. Discipline is jezelf ertoe zetten om dingen te doen die je misschien niet zo leuk vindt. Accepteren dat het leven niet altijd makkelijk is. Heb je geen zin om te wandelen? Ga toch! Ook al is het maar 15 minuten. Als je dan eenmaal aan het wandelen bent, zul je ervaren dat het niet zo erg is als je misschien dacht. Hierdoor is de kans dat je de volgende keer wél gaat, een beetje groter. Oefen hiermee, elke dag! Discipline ontwikkelen is ontzettend moeilijk. Ik heb echter wel een troost, het wordt langzaam makkelijker, omdat je er beter in wordt!

Herinner jezelf aan je doel

Weet je nog dat goede doel dat je gesteld had na puntje 1? Herinner je jezelf daaraan. Het liefst elke dag! Schrijf het ergens op en lees het bijvoorbeeld elke dag voordat je je bed uit stapt. Of maak er een foto van en stel dit als achtergrond op je telefoon in. Zorg ervoor dat je nooit kunt vergeten waarom je dit doet, waarom je jezelf pusht.

Plaatselijk vet verbranden
Herken jouw eigen saboteurs

Je eigen valkuilen kennen is een ontzettend grote kracht! Weet wat de stemmetjes zeggen die jou saboteren. ‘Je hebt nu wel een koek verdiend’, ‘Nu is het toch al verpest’, ‘Een klein beetje kan geen kwaad’ en ‘Je kunt het toch niet’, zijn voorbeelden van stemmen die vaak voorkomen. Er zijn er nog ontzettend veel meer! Herken degene die in jouw hoofd spelen. Het is niet erg dat ze er zijn, ik zelf heb die saboteurs ook! Doordat ik ze echter herken, weet ik dat het saboteurs zijn. Ik weet dat ze dingen zeggen die me niet vooruit helpen. Daardoor heb ik een sterkere stem ontwikkeld die ze tegenspreekt. Die sterke stem wint overigens echt niet altijd hoor ;). Maar wel véél vaker dan vroeger. Dat helpt me bij gezond leven.

Maak nieuwe gewoontes

Zorg ervoor dat jouw gezonde leefstijl langzaam een gewoonte wordt. Gewoontes doe je zonder erbij na te denken! Als jij elke dag 2 stuks fruit eet, al drie maanden lang. Dan zit dit in je systeem. Ik heb er bijvoorbeeld een gewoonte van gemaakt dat ik bij mijn ontbijt fruit eet. Ook heb ik vaste dagen dat ik sport of beweeg. Het is dan niet meer de vraag OF ik ga sporten, ik weet al dat ik ga…want het is mijn gewoonte.

Gewoontes creëren kost veel tijd, dus geef jezelf die tijd. Ik zou zeggen minimaal 6 maanden!

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Heel veel succes ermee.

Groetjes, Marloes

Vind jij dat jij veel discipline hebt?

Eén reactie

  1. Ik wilde altijd afvallen. Toen kwam ik jaren terug op jouw site. En je stelde de vraag: waarom wil je afvallen. En echt,ik wist het niet. Ik wilde gewoon afvallen. Pas toen ik een doel had,lukte alles!
    Ben ik je nog altijd dankbaar voor!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram