vakantie tenerife 2

3,5kg Aangekomen!? Persoonlijke Update!

Goedemorgen lieve allemaal! Ik ben officieel weer lekker aan het werk na mijn vakantie. Zoals je in mijn vlogs hebt kunnen zien, was ik van 24 t/m 31 oktober op Tenerife, daarna had ik nog een weekje ‘vrij’. Het gezonde leven heb ik tijdens mijn vakantie even overboord gegooid. Vandaag een verslagje van hoe ik daarmee om ga en wat het resultaat was ;).

Op Tenerife
Zoals jullie misschien wel weten, leef ik normaal gesproken best heel gezond. Tijdens mijn vakanties wil ik daar echter niet heel strak aan vast houden. Ik ontzeg mezelf niets als ik op reis ben, maar ga ook niet ‘eten om het eten’. Ik beoordeel per dag waar ik écht zin in heb.

De eerste volledige dag op Tenerife (woensdag 25 oktober) zat ik nog een beetje in de gezonde vibe. Ik had niet heel veel behoefte aan ongezond eten, dus koos voor een ontbijt met kwark, fruit en muesli. Daarna nam ik nog een beetje havermoutpap en een kleine volkoren boterham met kaas. Meer dan anders, maar wel gezond. Tussen de middag at ik een salade met toast en het avondeten was ook niet al te gek. Ik at geen tussendoortjes, maar nam ‘s avonds wel twee alcoholische drankjes.

De dagen daarna had ik langzaam meer zin in lekkers. Ik merkte echt dat mijn lichaam steeds meer zin kreeg in suikers en vet eten, naarmate ik het meer at. Ik nam bij het ontbijt af en toe ook pannenkoekjes, bij de lunch vaker iets met patat, tussendoor had ik vaak niet heel veel trek maar na het avondeten nam ik lekker een toetje, wat alcoholische drankjes (zo’n 2-4 per avond) en bijna elke dag ook nog wat chocolade, koekjes en/of snoepjes.

We hebben overigens bijna iedere dag een uurtje gesport, maar de calorieën die je dan verbrandt, staan natuurlijk niet in verhouding tot wat je naar binnen werkt ;).

Toen ik thuis kwam
Toen ik thuis kwam, had ik me ook voorgenomen dat ik gewoon per dag zou bekijken waar ik zin in had. Het was tenslotte nog steeds vakantie! Woensdag 1 november at ik gezond, maar we gingen ‘s avonds lekker sushi eten. Donderdag 2 november was ook nog redelijk gezond. Daarna kickte de zoete trek weer flink in. Ik moest bijna ongesteld worden…dat betekent bij mij altijd meer trek dan normaal. Ik besloot er gewoon lekker aan toe te geven!

Overdag at ik redelijk gezond, maar ‘s avonds hebben we een aantal keer eten besteld en nam ik (een grote hoeveelheid) chocolade, koekjes, ijs en/of snoepjes. Ik had even geen zin meer om te sporten, dus besloot een paar rustdagen te nemen. Ik heb er echt ontzettend van genoten!

Vanaf dinsdag 7 november
Vanaf deze dag had weer even genoeg van mijn ongezondere leefstijl. Ik was ineens weer klaar met de ongezonde dingen en had weer zin om te sporten. Dat betekent niet dat mijn lichaam geen behoefte meer had aan suikers hoor, die lekkere trek bleef nog wel even. Maar mentaal wilde ik gewoon weer heel graag mijn gezonde leefstijl oppakken, omdat moment werd mijn koppie weer sterker dan mijn lichaam.

Ik ging op de weegschaal staan omdat ik nieuwsgierig was en kwam erachter dat ik 3,5kg (!!!) was aangekomen. Logisch als je twee weken ongezond leeft, dus ik probeer daar heel nuchter in te staan. Na een dag weer normaal doen (ik at hier echt niet minder, maar gewoon gezond), was ik alweer 1,5kg lichter. Het was dus kennelijk ook een hoop vocht.

Nu, na twee dagen gezond leven, is mijn behoefte aan suiker alweer een stuk verminderd. Ik voel me direct weer fitter en heb meer energie. Doordat ik mezelf heb toegestaan om het gezonde leven even op te geven, heb ik er nu weer 100% zin in om het op te pakken!

Mijn conclusie
Voor mij werkt het super goed om af en toe even een periode niet bezig te zijn met gezond leven, maar gewoon te doen waar ik zin in heb. Zoals ik al zei, beoordeel ik dan wel goed waar ik ECHT zin in heb…ik ga niet onbewust van alles naar binnen werken.

Wat ik heel lang lastig heb gevonden, is accepteren dat je dan dus ook aankomt. Logisch! Want je eet meer en ongezonder dan normaal. Inmiddels heb ik daar helemaal vrede mee. Ik ben dus momenteel ongeveer 2kg zwaarder dan ‘normaal’. So what? Waarschijnlijk zie ik dat alleen zelf en hebben anderen het niet eens door.

Door even flink te hebben genoten, heb ik nu ook weer een hele goede motivatie om gezond te leven. Tijdens de periode van minder gezond leven, heb ik alle vertrouwen dat die gezonde drive vanzelf wel weer komt. Ik weet dat ik me veel fijner voel bij een gezonde leefstijl, dus daar ga ik vanzelf weer naar verlangen. Ik probeer dat gevoel niet af te dwingen, maar het verschijnt door mijn positieve insteek vanzelf weer.

Die 2kg!? Die gaan er vast wel weer vanaf! Misschien heel snel, misschien duurt het wat langer. I don’t care :). Het heeft me JAREN gekost om tot deze mindset te komen, ik was ook altijd een beetje in paniek door de weegschaal na een vakantie. Ik kan je echter vertellen dat het zo heerlijk voelt om er relaxter in te staan! Hoe je daarnaar toe werkt? Dat gaat heel langzaam door veel te oefenen. Mij heeft het ook veel geholpen om veel te lezen over positief denken (zoals bijvoorbeeld ‘The Secret’)

Dit wilde ik je even meegeven. Ik hoop dat ik je een klein beetje geïnspireerd heb.

Groetjes, Marloes

Herken je deze gedachten-struggles? 

11 reacties

 1. Wat een fijne blog, vakantie is toch juist lekker om even de teugels te laten vieren. Ik heb ook lang geworsteld met een gezonde verstandhouding met de weegschaal. Ik houd zo nu en dan een eetdagboek bij als ik weer bewuster op mijn voeding wil letten. Ik train nu 4x per week voor een marathon en teveel eten betekent dat het lopen dus zwaarder gaat en dat zorgt dat ik nu beter eet.

 2. Wat een fijn artikel. Knap hoe je erover denkt. Je ziet er heel goed uit. Je kunt heel goed zien dat je je benen flink traint!
  Knap hoor.
  Fijne Robinson avond en alvast een fijn weekend!

 3. Ah het overkomt me ook wel eens , maar dankzij een goede diëtiste ?vind ik het niet erg meer om soms ff toe te geven en idd
  De positieve drang om weer gezond te leven komt altijd wel na een dag of 2 terug en is het er zo weer af!
  Alles komt goed!
  Fijn dat je zo eerlijk bent zo voel ik me niet alleen er in!
  Groetjes Tanja

 4. Beste Marloes,

  Bedankt voor jouw openheid hierover en het delen van jouw gedachten en gevoelens rondom deze kwestie.
  Erg helpend en geruststellend!

 5. Zeker weten dat je die 2kg wel kwijtraakt! Het zijn immers snelle kilo’s, dus die gaan er vaak makkelijker vanaf. Ik ken het gevoel wel een beetje, maar dat is ook de reden dat ik mij nooit weeg na de vakantie 😉 Ik ga dan echt los (veel meer dan jij), dus ik wil het gewoon niet weten. Maar ben vaak na een week wel weer op gewicht 🙂 Dus don’t worry!!

 6. Hoi daar!Alweer een mooi artikel waar we weer veel kunnen uit leren,en ooh zo eerlijk allemaal!Mijntrainins elastiekjes heb ik al besteld bij sportbay.nl!Dat ‘wasbordje’ bij jou heeft mijn motivatie nog een extra boost gegeven haha!

 7. Eten om het eten. Da’s een mooie waar ik op ga letten.
  Ik zit in een vreselijke “geen motivatie” put. Heb het boek the secret gekocht en ga het zsm lezen.
  Dankjewel voor dit artikel.

 8. Hi Marloes,

  Ik ben groot fan van je website/video’s maar ik heb een belangrijke vraag en jij weet misschien wel raad! Ik ben 17 jaar en was ontzettend sportief, nu ben ik twee maanden geleden geopereerd aan m’n knie omdat ik tijdens het sporten m’n kruisbanden afscheurde. Het gehele herstel duurt zo’n 10 maanden. Ik mag nu wel 3x per week naar de sportschool (cardio, 30 min) maar ik wil ontzettend graag afvallen. Het is maar 3 kg, maar het lukt me echt niet. Ik ben dan ook maar 17 en ben net geopereerd maar ik krijg d’r maar geen kilo’s af!

  Weet jij misschien raad? ??

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram