Het lukt me even niet
Afvallen Voedingstips

Ik begin maandag… Of in januari…

Door

Je kent het waarschijnlijk wel, op donderdagavond zit je op een borrel en heb je veel zin in wat glaasjes wijn…en in die bitterballen! Dit weekend heb je allemaal gezellig dingen gepland staan, maar eigenlijk wil je ook wel gezonder gaan leven en misschien zelfs wat afvallen. Weet je wat, dan ga je nu nog even genieten en start je maandag! Dit herhaalt zich iedere week, want de week daarna kom je erachter dat er ook weer gezellige momenten zijn die je niet wilt missen. Half november is het dan heel makkelijk om jezelf te beloven om vanaf het nieuwe jaar ECHT te starten…

Waarom stellen we uit?

Elke week, of elk jaar heb je dus weer goede voornemens. En telkens lukt het niet! Logisch dat je daarvan baalt en dus eigenlijk het ‘beginmoment’ constant wilt bijstellen. Ergens weet je namelijk dat het waarschijnlijk toch niet gaat lukken.

Bovendien is het niet zo’n aantrekkelijk uitzicht. Niemand heeft zin om allerlei lekkere dingen af te slaan, terwijl je er juist zo’n zin in hebt. En als je niet zo’n sporter bent, is het compleet logisch dat je ertegenop ziet dat je straks 3x per week van jezelf naar de sportschool moet.

Je kunt dus om verschillende redenen het begin van jouw gezondere leefstijl uitstellen. Misschien heb je er gewoon geen zin in. Of geloof je niet in jezelf. Of denk je dat de methode die je gebruikt niet gaat werken.

Bepaal wat belangrijk is in jouw leven

Ik zeg het letterlijk dagelijks tegen mijn cliënten. Alles valt of staat met een goed doel. Bedenk waarom jij gezonder zou willen leven. Schrijf zo veel mogelijk redenen op. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je fitter voelen
 • Meer energie hebben
 • Beter slapen
 • Een goed voorbeeld zijn voor je kinderen
 • Minder kans op ziektes/aandoeningen hebben
 • Trots op jezelf zijn.

Zo kan ik nog wel 30 redenen opnoemen waarom gezond leven goed voor je is.

Bedenk nu ook eens wat de voordelen zijn van jouw leven van nu, dat kennelijk iets minder gezond is dan je zou willen. Waarom wil je het niet opgeven? Ben je ergens bang voor?

Nu is het tijd om jouw doel te gaan bepalen. Wat wil jij écht?? Misschien kom je erachter dat je gezond leven eigenlijk niet zo belangrijk vindt op dit moment. Helemaal prima! Besef dat het 100% jouw keuze is. Als je er niet volledig achter staat, gaat het waarschijnlijk niet lukken. Push jezelf dan niet, maar blijf erover nadenken. Er komt waarschijnlijk vanzelf een moment waarop je het wél echt wilt.

Als je wel een doel stelt. Denk dan niet aan ‘ik wil 10kg afvallen’. Ik vind dat geen sterk doel. Stel bijvoorbeeld als doel: ‘Ik wil goed voor mijn lichaam zorgen’ of ‘ik wil me fitter voelen’.

Tips voor planning

Werk met kleine stapjes

Het allerbelangrijkste om niet tegen jouw beginmoment op te zien, is te gaan werken in kleine stapjes. Eis niet van jezelf dat alles direct goed gaat en gun jezelf regelmatig genietmomentjes. Zo kun je tóch lekker je wijntje en je bitterbal nemen (of je pepernoten ;)), zonder je er schuldig over te voelen.

Veel mensen denken dat afvallen niet mogelijk is als je ook elke week 2x een genietmomentje hebt. Dit is zeker niet waar! Als je de rest van de tijd gewoon een beetje meer op let, dan is af en toe snoepen of snacken totaal geen probleem.

Stel jezelf bijvoorbeeld elke week een klein doel. Denk daarbij aan:

 • Elke dag 2 stuks fruit eten
 • Elke dag 250g groenten eten
 • Minimaal 1x per week naar de sportschool gaan
 • Minimaal 2x per weer 30 minuten wandelen
 • Dagelijks 2 liter drinken (thee, water en af en toe een kop koffie)
 • Op doordeweekse dagen neem ik gezonde tussendoortjes
 • In plaats van 6x per week chips te nemen, doe ik het 3x
 • Gebruik volkorenbrood in plaats van normaal bruin brood
 • Drink wekelijks 6 glazen alcohol in plaats van 10
 • Eet langzamer en kauw goed

Bouw langzaam op

Sommige van deze doelen lijken misschien heel makkelijk. Dat is juist de bedoeling! Je wilt dat je vertrouwen krijgt in jezelf en dat je niet tegen de komende periode op gaat zien. 3x per week sporten is misschien teveel van het goede, maar 1x daar heb je waarschijnlijk veel meer vertrouwen in!

Op deze manier krijg je veel meer te maken met succesmomenten als jij jouw kleine doelen behaalt. Hierdoor raak je enthousiast en zul je langzaam merken dat je je beter gaat voelen. Om even het voorbeeld van de sportschool aan te houden, als je een aantal keer bent geweest zul je merken dat het langzaam makkelijker gaat en dat het minder eng wordt. Een tweede keer per week gaan is dan al een stuk verleidelijker.

Conclusie

Stel jij jouw goede voornemens altijd uit? Dan is er kennelijk iets dat je tegenhoudt. Minder ambitieuze doelen stellen helpt daar ontzettend bij. Je denkt misschien nu dat die kleine doelen totaal geen zin hebben, maar het zal je verbazen hoe positief het effect is! Ik daag je uit om het te proberen…

Bovendien heb je niets te verliezen, want op deze manier lukt het sowieso niet ;).

Groetjes, Marloes

Heb jij een klein doel voor jezelf waar je de komende tijd mee bezig wilt?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Teha 3 jarengeleden

  Mijn kleine doel hoewel het groot lijkt is om de hele maand december juist niets te kopen aan pepernoten,marsepein,borstplaat,speculaas. Je krijgt al veel extra’s bij de koffie in restaurants en bij mensen thuis dus op die manier help ik mezelf. Vroeger ging ik los op borstplaat,nu eet ik er twee of drie en geniet dan helemaal!
  De beste tip die ik ooit van jou kreeg en die ook nu terugkomt, was: waarom wil je afvallen. Daarover nadenken was zo’n eyeopener voor mij,daar ben ik je nog altijd dankbaar voor 🙏

  Reageer
  • Annet 3 jarengeleden

   Knap van je, vooral nu de winkels vol liggen met al dat soort lekkers. Wil je daarvoor mijn complimenten geven

   Reageer
   • Teha 3 jarengeleden

    Dank je!

    Reageer
 2. Vera 3 jarengeleden

  Voor mij Is de eye-opener ooit jouw vraag geweest van…wil je het wel echt? En het even-niet-willen mag ook.
  Ik weet nu dat ik alleen gezonder kan leven als ik bewust die keuze maak. Wel soms lastig als ik een periode wat ongezonder heb geleefd…pfff….

  Reageer
 3. Anne 3 jarengeleden

  Hallo, ik ven 56 jaar en het laatste jaar ben ik enkele kilo’s bijgekomen door de menopauze waardoor ik me verschrikkelijk slecht voel in mijn vel. Troost : witte wijn en chips ( dagelijks 😏). Lopen en wandelen gaat wat moeilijker door artrose aan mijn gewrichten. Dus ik liet me wat gaan. Door deze site heb ik terug wat moed gevonden. Ik heb al enkele leuke workouts gedaan, ga weer op mijn eigen tempo lopen en wil nu wat minderen met chips en wijn.

  Reageer
 4. Annet 3 jarengeleden

  Je schrijft heel vaak dat we naar de sportschool ‘moeten’ maar wat als dat niet tot een mogelijkheid zit, en ipv daarvan men heel veel beweging heeft.
  Want voor mij is naar een sportschool geen optie maar ik beweeg wel veel.

  Ik ging heel goed tot ik van diverse mensen te horen kreeg dat ik moest stoppen etc, en dat werkte bij mij zeer averechts waardoor ik bijna weer terug bij af ben. Ondanks dat ik me heel goed voelde en me ook absoluut niet uithongerde. Maar dat soort reacties, daar kan ik slecht tegen vooral omdat er niet naar mij wordt geluisterd. Want wanneer ik dus zei dat ik me goed voel en me niet uithonger bleven dat soort reacties komen…

  En nu is idd weer dat ik mezelf er moet zetten om me eetschema op orde te krijgen, wat goed aansluit bij dit artikel, dank je voor de argumenten. Kan ik nu zeer goed gebruiken.

  Reageer
 5. Teha 3 jarengeleden

  Dank je!

  Reageer
  • Teha 3 jarengeleden

   Ach dat dank je was bedoeld voor Annet…

   Reageer
 6. Wivineke 3 jarengeleden

  Super fijne en haalbare tips! Ik heb een kleintje van 7 maanden, dus dat is een steuntje in de rug. Als hij zijn fruitmoment heeft, pak ik ook fruit. En hij eet ook ongeveer hetzelfde avondeten als ons, dat stimuleert ook weer om gezond te eten.

  Reageer
 7. Annet 3 jarengeleden

  Na onze bruiloft ben ik ziek geworden en door de prednison kreeg ik heel veel honger.. tel daarbij het niet sporten op en in 6 weken zat er 2 kg bij (valt gelukkig mee).
  Nu wel weer zelf de keuze gemaakt om keihard te gaan knallen en hopelijk voor januari minimaal 5kg er weer af te hebben! Doordat ik zelf de keuze nu weer maak voelt het ook niet moeilijk. ik doe dit voor mijzelf en voor niemand anders. er komen maar 2 dagen kerst en 1x sinterklaar aan. op die dagen kan ik best een geniet momentje hebben maar ook die dagen blijft de basis gezond. Als je het voor jezelf doet en het resultaat ook ziet is het altijd makkelijker 🙂

  Reageer
 8. Chantal 3 jarengeleden

  Deze blog en de blog over geen calorieën tellen hebben mijn eigen geopend! Tel ze al jaren en probeer al jaren wat af te vallen (81 kilo met 1,79 is toch net te hoog en voel me niet lekker met dit gewicht) ik dacht inderdaad shit het is al november volgend jaar maar weer.. en heb last van eetbuien. maar nee ik ben nu bewuster aan eten, veel meer! (Groente en brood) en niet meer tellen hoeveel maar luisteren waar ik zin/behoefte in heb. (Zelfs ijs en chips zijn langsgekomen maar dit keer is het geen eetbui geworden, mezelf echt gevraagd of ik er zin in heb of emotionele honger eerst!) en ben nu in een maand 3 kilo kwijt! Voel me al zo veel beter dus dankjewel voor je onbewuste steun in de goede richting! Dit is mij al jaren niet gelukt en heb nu vertrouwen dat ik gewoon weer onder die 75 kan komen!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: