| 16 juli 2016

Hoeveel Calorieën Verbrand je met Verschillende Sporten

Sporten

Oh wat geniet ik van deze verzoekjes-zomer! Ik vind het ontzettend leuk om te horen wat jullie willen zien op optimavita.nl en op mijn YouTube kanaal. Ik kreeg heel veel vragen of ik wilde vertellen hoeveel calorieën je verbrandt met verschillende sporten. Eerst twijfelde ik daarover, waarom dat vertel ik je hieronder. Ik heb het toch besloten om te doen, omdat jullie het tenslotte leuk vinden om te lezen! Here we go…

Ik wil eerst even zeggen dat de titel eigenlijk niet correct is. Je verbrandt namelijk energie. De eenheid van energie is in dit geval een calorie, of eigenlijk zelfs een kilocalorie. De term ‘calorieën verbranden, klopt dus niet helemaal. Jullie snappen echter op deze manier misschien beter wat ik bedoel :). 

Waarom vind ik dit een lastig artikel?
Ik ga je dus vertellen hoeveel calorieën je verbrand, als je een uur lang verschillende sporten doet. Dat lijkt heel makkelijk, maar dat is het absoluut niet! Het hangt namelijk af van heel veel verschillende factoren. Onder andere hoe zwaar je bent, hoe fanatiek je een sport beoefend en op welk niveau je een sport doet. Iedereen is anders, dus iedereen heeft een andere stofwisseling en inzet. Daardoor zal de een meer verbranden tijdens een uur sporten dan de ander.

Buiten sporten

Bovendien ben ik niet zo fan van het precies bijhouden van hoeveel calorieën je verbruikt en eet. Ik vind het veel belangrijker dat je goed naar je lichaam luistert. De ene dag heb je wat meer voeding nodig, de andere dag wat minder. Hierdoor zit je de ene dag misschien wat boven je verbruik en de andere dag eronder. Je gewicht blijft dan evengoed in balans.

Door precies te weten hoeveel je verbrandt, kan het sporten een obsessie worden. Ook kan je doel worden om zoveel mogelijk te verbranden, in plaats van lekker te sporten. Ik hoop bovendien dat je niet een sport gaat doen omdat je er veel energie mee verbrandt, maar omdat je het leuk vindt!

Hoeveel calorieën verbrand je per sport
Genoeg gepraat, ik hoop dat jullie mijn punt begrijpen :). Hieronder zie je hoeveel calorieën verbrandt tijdens een uur sporten, bij verschillende vormen van sport. Ik ga daarbij uit van een gemiddeld persoon van 70kg.

Calorieen verbranden sporten

Nogmaals, dit zijn schattingen. Bovendien moet je echt een vol uur actief bezig zijn met deze sporten, om dit te verbranden. Weeg jij meer of minder dan 70kg? Deel dan het getal door 70 en vermenigvuldig het met jouw eigen gewicht.

Hardlopen

Wat kun je hiermee?
Ik raad je dus absoluut niet aan om altijd bezig te zijn met het tellen van de calorieën die je eet en verbruikt. Je kunt deze getallen wel als leidraad nemen. Je weet nu bijvoorbeeld dat je lichaam na een uur kickboksen echt flink wat extra energie kan gebruiken, terwijl dat na een uur volleyballen best wel meevalt. Zo kun je op dagen dat je traint, ongeveer bepalen wat je extra zou moeten eten.

Het allerbelangrijkst is naar mijn idee om goed te blijven luisteren naar je lichaam. Op sommige dagen ligt je behoefte nu eenmaal hoger dan op anderen. Je kunt je energiebehoefte nooit helemaal 100% precies berekenen, het blijft altijd een schatting. Ik vertelde trouwens in dit artikel al, hoe je ongeveer kunt bepalen hoeveel je op een dag zou moeten eten.

Ik hoop dat het zo duidelijk is! Als jij ook nog een verzoekje hebt voor deze verzoekjes-zomer, dan hoor ik het graag.

Groetjes, Marloes

Welke sport doe jij het liefst?

11 reacties

 1. Wat heb ik toch ontzettend veel aan jouw site! Je filmpjes zijn super en ook deze artikelen vind ik erg fijn. Ik doe nou al zo’n 2 jaar 3x per week jouw workouts en ik zit beter in mijn vel dan ooit! Zou je misschien weer zo’n fitde zomer in workout van 30 min. Willen maken? De vorige bevalt me heel goed!

 2. GoedeMorgen

  Optimavita.nl leuke info voor sporter net als ik leuke tips ,,ben zelf ook aan het leren voor voeding en sport moeite waard om te kijken

 3. Ik doe het liefst zumba, is dat vergelijkbaar met aerobics? Doe meestal 2x zumba en 1x circuit of bodypower per week

  1. Ja dat kun je inderdaad ongeveer vergelijken met aerobics. Ik schat gemiddeld zo’n 400-500 kcal per uur. Maar zumbalessen kunnen erg verschillen qua intensiteit.

 4. Wat ik altijd lastig vind is om in te schatten hoeveel kcal ik nodig heb met het sporten. Ik sport 3 keer per weke redelijk intensief, ik heb dan toch meer nodig dan die 2000kcal die men voor vrouwen als richtwaarde heeft? En wanneer moet ik doe kcal dan het beste opnemen, voor of na het sporten? Heel ingewikkeld, misschien kan je hierover een artikel maken?

 5. Dag Marloes,

  Je hebt een hele leuke site met nuttige info erop. Ik wilde je graag een vraag stellen over het gewicht. Ik had op internet gelezen dat het gewicht niet zo belangrijk was, maar dat het juist meer om vetpercentage gaat. Is dat wel zo?

  Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.

  Mvg,

 6. Ik sport veel. Ik doe aan fitness en groepslessen. Ook zwem ik ongeveer 1 keer per week. Dat heet banenzwemmen. Verder doe ik veel op de Wii. Vanmorgen heb ik fitwalk gedaan,dat is lopen op drie niveau’s: langzaam,gemiddeld en snel en ook krijg je oefeningen met een dynaband. Daarna ben ik gaan steppen. Dit was een mix van niveau 2 en 3, al had ik de indruk dat het toch meer niveau 3 was, het was keimoeilijk. Maar ik heb het superleuk gehad. En is fruit een gezond tussendoortje of kan je dat beter op een ander moment eten?.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram