Aankomen na 1 dag

Question – Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

Vandaag wil ik een redelijk gevoelig onderwerp aansnijden. Ik ben namelijk benieuwd hoe vaak jij op de weegschaal staat. Heb je misschien helemaal geen weegschaal in huis? Of vind je het moeilijk om een dagje wegen over te slaan? Natuurlijk geef ik zelf ook heel eerlijk antwoord.

Het ‘probleem’

Ik merk dat lichaamsgewicht nog steeds een GROOT issue is bij sommige vrouwen. Ergens weten we wel dat we niet zo moeten focussen op het getal op de weegschaal, maar het is zo’n makkelijke manier om te checken hoe we bezig zijn met onze voeding! Lichaamsgewicht zegt echt niet alles over onze gezondheid. Ik schreef er al vaak artikelen over, zoals deze over BMI, deze over gewicht, deze over buikomvang en deze over vetpercentage meten.

Gewicht zegt niet alles!

Ok, nog 1 keer in het heel kort: besef je dat lichaamsgewicht echt niet alles zegt over je gezondheid! Ik ken veel mensen met licht overgewicht die een stuk gezonder zijn dan andere mensen met een gezond gewicht. Je goed voelen en fit zijn is ZO veel belangrijker dan het hebben van een perfect gewicht. Bovendien wordt jouw lichaamsgewicht mede bepaald door je skeletbouw, de hoeveelheid spieren die je hebt, je genen, hormoonwerking en eventuele aandoeningen of medicatie. Ik had het hier gisteren ook al over in het ‘elke pondje gaat door het mondje’ artikel. Focus dus alsjeblieft niet alleen op gewicht, maar kijk naar meerdere factoren!

buikomvang meten hoe

Is elke dag wegen slecht?

We krijgen super vaak te horen dat het ontzettend slecht is om elke dag op de weegschaal te staan. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind het wel vrij zinloos, omdat ons lichaamsgewicht dagelijks kan schommelen met 1-2kg. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid zout die je eet, hoe je hormonen zich gedragen, hoe je stoelgang op dat moment is en hoeveel vocht je vasthoudt.

Waar ik het wel helemaal mee eens ben, is dat elke dag wegen kan zorgen voor een obsessie met gewicht. Dit is lang niet bij iedereen het geval! Voor sommige mensen is ‘s ochtends wegen gewoon een routine. Merk je dat jouw weging in de ochtend je humeur van de dag beïnvloed en dat je stiekem iedere dag hoopt op een lager gewicht? Dan is elke dag wegen naar mijn idee geen goed idee!

Hoe vaak sta jij op de weegschaal?

Dan de vraag van vandaag! Hoe vaak sta jij op de weegschaal? Als je het leuk vindt, kun je hieronder antwoord geven. Natuurlijk kan dit anoniem, het e-mailadres dat je invult zal ik nooit openbaar maken. Geef ook even aan hoe je je voelt tijdens jouw weegmoment. Mijn doel hiermee is dat je nadenkt over wat jouw gewicht voor jou betekent. Ben je er stiekem teveel mee bezig? Denk hier dan eens over na…

gewicht zegt niet alles

Mijn eerlijke antwoord…

Momenteel sta ik ongeveer 1x per week op de weegschaal. Het varieert bij mij echter ontzettend. Ik heb periodes gehad dat ik er iedere dag op stond, gewoon uit interesse. Ik heb echter een paar keer gemerkt dat deze interesse langzaam omsloeg in een lichte frustratie. Op dat moment stop ik direct met iedere dag wegen! Ik weeg me ook wel eens wekenlang niet. Ik voel wel aan mijn lichaam hoe het met me gaat!

Zoals je misschien weet, ben ik momenteel een stukje zwaarder dan ik een paar jaar terug was. Dat zal deels met spieren te maken hebben, maar het is ook een heel klein laagje vet. Ik voel me echter veel fitter en energieker. Om eerlijk te zijn vind ik mijn lichaam ook mooier nu het iets voller is.

Ik was afgelopen woensdag 67,2kg. Met mijn lengte van 1.72 komt mijn BMI op 22,7. Een gezond gewicht dus! Ik zal niet liegen…heel af en toe bekruipt toch even het idee dat ik terug wil naar +-64kg, we hebben allemaal denk ik wel zulke momenten. Ik probeer me dan echter te bedenken hoe veel fitter ik me momenteel voel! Na een paar dagen is die drang dan vrijwel altijd weer weg :).

Mijn conclusie

Elke dag wegen is in mijn ogen niet per definitie slecht. Het zijn jouw eigen gedachten daarbij, die bepalen of het schadelijk kan zijn. Lichaamsgewicht zegt naar mijn idee lang niet alles over gezondheid! Zwaar overgewicht is voor niemand goed, maar ik zie liever een cliënt met een paar kilootjes teveel, dan eentje die zijn/haar hele leven obsessief bezig is om een perfect gewicht te bereiken.

Lang verhaal kort: kijk alsjeblieft verder dan alleen je gewicht!!

Groetjes, Marloes

Hoe vaak sta jij op de weegschaal? 

46 reacties

 1. Ik heb mezelf nu al bijna 5 jaar niet gewogen. Nadat ik toen ben ontslagen uit een eetstoorniskliniek, heb ik voor mezelf besloten niet meer op een weegschaal te gaan staan. Dit getal zal voor mij toch nooit goed genoeg zijn…
  Ik voel me er rustig onder, ben inmiddels weer terug op een prima gezond gewicht; eet meer dan genoeg en heb ook een gezonde balans gevonden wat betreft sport.

  1. Elke maandagochtend sta ik op de weegschaal. En ook alleen op mijn eigen. Dus als ik op vakantie ben ga ik pas weer wegen als ik thuis ben en wacht ik altijd tot de maandagochtend. 🙂 De teller staat op -52kg and still going!

 2. Hoi Marloes,

  Ik heb een eerstoornis en ben opgenomen in het ziekenhuis. Toen ik heb genomen werdt at en dronk ik bijna niks, ik was ook uitgedroogd. Nu eet ik rond de 2000 kcal en ben in een week tijd bijna 2 kilo aangekomen. Is dit vet of vocht?
  Hoop dat je mij vraag kan beantwoorden

  1. Dat weet ik niet. Houd ik gedachten dat het eigenlijk totaal niet uitmaakt wat het is!! Dat jij je weer fit en gezond gaat voelen is ZO veel belangrijker dan je gewicht.

 3. Hoi Marloes. Ik weeg 55 kilo en ben 1.68. Door gezond leven en sporten (zwemmen en jouw workouts) val ik af. Ik weeg 1 keer in de week. Vooral om te zien of ik niet verder afval. Ik heb soms het gevoel dat ik niet veel spieren kan ‘kweken’. Dàt houdt me bezig. Liefs Anna

 4. Goede blog! Denk dat het echt belangrijk is dat mensen zich hier meer bewust van worden.

  Zelf weeg ik me nooit. Heb niet eens een weegschaal in huis. Wel kijk ik vrijwel iedere ochtend, voor het ontbijt, even in de spiegel. Ik vind de spiegel een goede graadmeter en zie zo ook of ik strakker ben geworden of juist iets voller.

 5. Als ik weer de draad oppak, wil ik altijd een goede beginmeting. Dan weeg ik wel eens een paar dagen achter elkaar….Dan weet ik rond welk getal mijn gewicht schommelt.
  Daarna weeg ik alleen 1 keer per week, op vrijdag. En meestal stop ik daar na een paar keer mee….en dan weeg ik weer een tijd niet. Ik merk het ook wel aan mijn kleding en mijn riemen.
  Gewicht zegt zeker niet alles!

 6. Hallo Marloes, ik weeg elke dag maar laat mijn humeur er niet door bederven, Ik ben gewoon benieuwd. Ik ben 1.78 m bij een gewicht van 68 kg maar met een vetprecentage van 28.2% en dat vind ik wel hoog. Mijn bovenlichaam is beter in verhouding als mijn onderlichaam en dat krijg ik maar niet anders. Het is niet overdreven hoor maar soms zou ik willen dat mijn “love handles” er niet waren! Krijg ik die ooit nog weg?

  1. Natuurlijk kun je ze weg krijgen…maar het is de vraag wat je ervoor over hebt. Waarschijnlijk is dat jouw ‘zwakke puntje’, zoals iedereen er een heeft!! Naar mijn idee kun het ook proberen te accepteren. Of er keihard voor knallen natuurlijk! ?

 7. Ik heb al jaren niet meer op de weegschaal gestaan! Ik weeg volgens mij ergens tussen de 65-70 kg… ik kijk, luister en voel gewoon mijn lichaam. (Klinkt een beetje wazig?) maar ik voel aan mijn kleren of ik aangekomen ben of niet en ik zie het gewoon in de spiegel. Overigens weeg ik al jaren ongeveer het zelfde volgens mij, waant sommige kledingstukken van 10 jaar geleden kan ik nog steeds aan!
  Fijn weekend!

 8. Ik weeg mezelf 1 keer in de week. Als controle voor niet aankomen en niet afvallen.
  Mijn humeur kan er echter wel flink door beïnvloed worden.
  Vaker dan 1 keer in de week wegen mag ik van mezelf absoluut niet.

 9. Thuis hebben wij al jaren geen weegschaal meer sinds ik daar te veel en ongezond gebruik van maakte. Eens in de paar weken ga ik in de sportschool toch uit nieuwschierigheid erop staan, ook om te kijken of ik wat aankom en iig niet afval. Eigenlijk maakt het getal me niet zo veel meer uit, liever sterk&fit dan te dun!

 10. Soms sta ik dagelijks op de weegschaal, juist om te zien dat het zo per dag kan verschillen.
  Als ik me dan 1x in de week weeg en het is net even een variatie naar boven, dan kan ik daar namelijk wel erg van in de stress schieten…
  In principe weeg ik me 2x per week, maar ik heb wel bedacht dat ik me misschien maar eens in de maand moet wegen, zodat het niet te veel mijn leven bepaalt inderdaad.

 11. Mijn gewicht is iets waar ik mij wel eens druk om kan maken. Ik proberen dan nu ook minder vaak te wegen, 1x in de 2 weken. Gewicht zegt idd niet alles. Ik eet bijna altijd gezond, er moet nl ook ruimte zijn om er soms niet mee bezig te zijn. Daarnaast sport ik 3x per week. En met mn 1.68 en 63/64 kg voel ik mij ook prima in balans.

 12. Elke dag/Om de dag. En ja, het is wel even balen als het niet minder geworden is of zelfs iets meer, maargoed ik houd precies bij wat ik eet en beweeg een stuk meer als eerder.. Dus vertrouw er ook wel op dat het gewoon weer minder word. En ben ondertussen ook al 10 kilo kwijt, dat elke dag even zien maakt m’n dag niet slechter.

 13. Ik weeg mij elke dag
  Voel me daar goed bij en het houd mij scherp
  Ik ben al heel wat afgevallen door bij jou te komen
  1 keer per maand meet je mij dan ook
  Geeft mij stimulans om vol te hoeden
  Op naar de laatste 8 kilo
  Groetjes tanja

 14. Hoi Marloes,
  Ik sta bijna iedere dag op de weegschaal. Je artikel zet me aan het denken en ik denk dat ik af en toe te obsessief bezig ben met mijn gewicht. Het beïnvloed ook mijn humeur als de weegschaal na het weekend niet het gewenste getal aangeeft. Ik wil het langzaam proberen los te laten door mezelf maar 1 keer in de week te wegen, maar dat vind ik best lastig omdat ik het gevoel krijg om dan geen controle te hebben.

 15. Ik weeg mezelf nooit. Ik merk aan mijn kleren wel of mijn gewicht toe- of afneemt. Ik vind mijn gewicht nu prima maar merk dat ik niet meer gewicht wil verliezen omdat mijn energielevel dan te laag is en ik erg moe word. Door prikkelbare darm kan en wil ik ook niet alles eten dus soms even een zoektocht om genoeg goede voedingsmiddelen binnen te krijgen aangezien ik ook best veel sport. Lang verhaal kort: weegschaal gebruik ik niet. Ik luister en kijk naar Mn lichaam

 16. Leuk artikel Marloes! 🙂
  Ik weeg mij 1x in de week op vrijdagochtend. Ook ter controle dat ik op gewicht blijf of liever nog iets afval. Maar inderdaad kilo’s zeggen niks, en ik voel me eigenlijk heel goed door gezond eten en jouw leuke ideeen. Woog in oktober 67 kilo en nu 63,2. Wat me alleen “stoort” is dat ik voor mijn gevoel niet strakker word bij mijn buik. Ik ben voor de rest namelijk best slank, slanke benen/armen. Heb jij hier nog tips voor? Of kan ik beter gewoon mn “buikje” accepteren?

  Thanks!
  Fijne avond, X

  1. Waarschijnlijk word je wel strakker….maar is dat gebied jouw doorn in je oog. Bekijk eens bikinifoto’s…of maak foto’s voor jezelf! Dan zul je zeker verschil zien!

 17. Hoi Marloes. Het wisselt bij mij. Meestal 3x per week. Puur om te zien of het goed gaat. Ik heb diabetes en mijn doel is om van de insuline af te komen. Soms ook weken niet en soms elke dag. Geen frustraties hoor. Het maakt me niet uit als ik maar niet bij kom

 18. Ik woog mezelf elke dag en mijn humeur was daar enorm aan onderhevig. Ik was echt een slachtoffer van de kilo’s die erop stonden… Ik heb er voor mijn gevoek veel positieve energie mee verloren helaas!
  Tegenwoordig weeg ik zo’n 10 kg meer dan toen en jij gaf al aan: wellicht ook spieren ivm krachttraining (eerder alleen cardio). Ik eet nu ook veel gezonder waardoor mijn lijf waarschijnlijk angstvallig vasthoudt aan vet omdat het “bang” is dat ik weer naar te weinig calorieën ga. Want dat is ook essentieel! Not skinny but strong!

 19. Hoi Marloes! Wat een fijne, ook herkenbare blog… In het verleden toen ik veel kilo’s was afgevallen werd wegen helaas een obsessie voor me. Ik stond er zelfs midden in de nacht op omdat ik anders niet verder kon slapen! Weegschaal verstopt door manlief, heeft mij toen enorm geholpen. Kreeg hem toen 1x per week en dat was het… Inmiddels kan ik het gelukkig beter handelen en weeg ik nu nog maar 1x per week op vrijdag. Helaas kan mijn bui voor de rest van de dag helemaal verpest zijn als het resultaat me tegenvalt, maar het komt gelukkig niet meer in mij op om weer zo obsessief om te gaan met die schaal. Belangrijker is dat mijn kleding (weer) lekkerder zit en ik sporten weer leuk ben gaan vinden. Hopelijk stimuleert dat om uiteindelijk die cijfertjes helemaal los te kunnen gaan laten…. Jij bedankt voor je positieve energie! Ook dat helpt mij enorm! ?

 20. Ik merk aan mezelf dat als het cijfertje tegen valt (nadat ik dacht dat ik goed bezig was geweest) op de weegschaal mijn hele stemming daardoor ( vaak negatief dus) wordt beïnvloed…daar heb ik echt geen zin meer in dus het ding is eerst voor een hele tijd weggestopt in een kast! Tot ooit haha.

 21. Hoi Marloes,

  Ik weeg me bijna elke dag. Niet omdat ik probeer af te vallen, maar gewoon uit pure interesse. Het is inderdaad waar dat gewicht schommelt. De ene avond ben ik 53 kilo de andere 55… ik ben zelf ook 1,72 lang en 13 jaar oud.

  Dag!

 22. Hallo hoe kan ik het best van me cola probleem afkomen want ik wil gezonder gaan leven

  Net vriendelijke groet Miranda van der Hoorn

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram