Hoe vaak cheaten
| 12 november 2018

Hoe vaak cheaten, als je wilt afvallen?

Zoals je weet zeg ik altijd dat je tijdens het afvallen af en toe moet blijven genieten van ongezonde dingen. Maar hoe vaak dan? Hoe vaak cheaten is een goede hoeveelheid? Ik krijg er heel vaak vragen over. In deze video beantwoord ik die vraag zo goed mogelijk. Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor je wordt!

Afvallen vs. gezond leven

Zoals ik je vaker heb uitgelegd, val je af als je minder eet dan je verbruikt. In de video leg ik uit dat bij een behoefte van 2000kcal en een inname van 1600kcal, je langzaam zal afvallen. Waar die 1600kcal uit bestaan, maakt voor het afvalproces niet uit! Qua gezondheid maakt het uiteraard wel degelijk een verschil of je 1600kcal chocolade eet, of 1600kcal gezonde producten.

Alleen maar gezond eten houdt echter vrijwel niemand vol. Het vinden van een balans tussen alle voedingsstoffen binnen krijgen en genieten van gezonde dingen, is een uitdaging!

Hoe vaak cheaten

Het is ontzettend lastig om je een specifieke hoeveelheid te geven. Ik probeer het echter zo goed mogelijk te doen. Ik raad je echt aan om de video te bekijken, want daarin geef ik meer uitleg. Globaal gezien geef ik vaak 3 opties:

 • Elke dag een mini genietmomentje van bijvoorbeeld een klein koekje of twee kleine blokjes chocolade.
 • 3-4x per week een middelgroot genietmomentje zoals bijvoorbeeld een plakje cake, een glas wijn of een klein schaaltje chips.
 • 2x per week een groot genietmomentje zoals een halve zak chips of 100g chocolade.

Als je verder gezond (en niet te veel!) eet, passen deze ‘cheats’ prima in een gezonds leefstijl. Ook als je wilt afvallen.

Ik hoop dat het zo duidelijk voor je is! Anders kun je altijd hieronder je vragen stellen.

Groetjes, Marloes

Hoe vaak heb jij een genietmomentje? Voor welke optie zou jij gaan?

 

12 reacties

 1. Hm, ik zou best voor optie 1 willen gaan, voor mij persoonlijk werkt dat wel. Ik probeer niet af te vallen, wel op gewicht te blijven en mijn dagelijkse behoefte is dichterbij 1600 dan 2000 kcal. Mijn favo genietmomentjes zijn uit eten gaan! Een of tweemaal per week ga ik uit lunchen, en dat is toch wel wat “groter” genietmomentje dan een zakje chips, ook al maak je gezondere keuzes.
  Eigenlijk eet ik nooit chips, chocolade of ijs. Wel koekjes, als ik echt heel lekkere heb, maar dan eet ik er eentje, en dan eens of tweemaal in de week. Dus ik denk dat optie 3 ook mijn optie is 🙂

 2. Ik eet iedere dag chocolade, meerdere koeken (bijvoorbeeld eierkoek/sultana/Liga) per dag, 2 tot 3 x per week eet ik een ‘grote’ lekkernij zoals een oliebol, appelflap, wafel, donut, muffin of een brownie etc.

 3. Wat een onzin. Dit is ongeveer hetzelfde als tegen een roker zeggen dat een half sigaretje per dag nog wel kan.
  En, realy?, Met 1600kcal suiker vaak je ook af? Reageert je lijf op elke calorie die je in neemt hetzelfde? Wat is dit voor een advies..?

  1. Ik ben niet marloes maar wil hier toch even op reageren. Als je wilt afvallen moet je minder calorieen binnenkrijgen dan dat je verbruikt, dus ja, als je bijvoorbeeld alleen 1 pizza eet elke dag dan val je ook af. Natuurlijk zitten er in andere gezondere voedingsmiddelen ook vitamines, mineralen, vezels enz. en is dit dus ook gezonder. Maar voor afvallen maakt het dus eigenlijk niet uit.

 4. Wij houden lekkere dingen als koek, chocola en chips voor het weekend.
  Dan eten we een keer pannenkoeken, patat of pizza en kies ik verder iets waar ik zin in heb.
  Meestal chocola of wat blokjes kaas ofzo.
  Dan is het voor de kinderen ook lekker duidelijk. Door de week fruit of een cracker tussendoor en in het weekend iets ongezonds.

 5. Door Khdr beperkt te eten ben ik binnen een half jaar 12 kg afgevallen en diabetes vrij! Ik blijf door deze levensstijl – want dat is het – makkelijk op gewicht. Tip 1 pas ik inmiddels ook al een tijdje hierin toe, die werkt prima, evenals een enkele keer een handvol frietjes bijv. Kaasblokjes e. d. mogen overigens best als tussendoortje.. Of spekknabbels.. Of olijven.. Er zijn prima boeken met khdr arme recepten en dagmenu’s te koop waar je ook veel tips kunt vinden en waarmee je ook met af en toe cheaten succesvol kunt afvallen!

 6. Goede blog! Zelf ben ik niet bezig met afvallen, ik probeer juist op een gezonde manier aan te komen. Ik tel niet al mijn ‘cheats’ omdat het dan een obsessie voor mij wordt.
  Ik neem regelmatig 2/3 keer per week een groot genietmomentje zoals een taartje of wat patatjes. Dit is dan meer omdat ik me in sociale situaties ‘verplicht’ voel om mee te doen en ik het asociaal vind als ik altijd nee zeg. Als ik een weekje geen verjaardag of zoiets heb, neem ik 1/2 keer een klein genietmomentje. Bijvoorbeeld een blokje pure chocolade. Ik ben wel bezig om dit nog wat meer uit te breiden, want ik weet dat wat meer genietmomentjes ook nog in een gezond eetpatroon passen!

  1. Dus als ik het goed begrijp, kan het echt geen kwaad om bijvoorbeeld ieder weekend een stuk chocolade van ongeveer 350 calorieën te eten? Of zelfs een grotere portie van plusminus 550 calorieën (als het maar in je caloriebehoefte past)? Ik kan heel erg genieten van eens per week een kuipje ijs van 100 g dat dan zo’n 200 kcal bevat, maar ik zou het ook lekker vinden om dat twee keer per week te kunnen doen, of om juist een keer per week echt wat groters te eten. Ik ben altijd wel bang dat dat dan een nadelig effect heeft, maar daar hoef ik me dus eigenlijk niet druk om te maken?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram