Hoe stop ik met calorieën tellen

Hoe stop ik met calorieën tellen?

Ik zie het zo vaak gebeuren: om af te vallen of controle te krijgen op het eetpatroon, starten mensen met calorieën tellen. Als ze dit een tijdje hebben gedaan, hebben ze het gevoel er niet meer mee te kunnen stoppen! Je hebt misschien het gevoel dat je dan geen controle meer hebt. Dat je niet meer weet hoe veel je zou moeten eten. De vraag: ‘Hoe stop ik met calorieën tellen?’ krijg ik dan ook vaak! In dit artikel geef ik je tips en adviezen.

Waarom stoppen met calorieën tellen

Als calorieën tellen een gewoonte voor jou is geworden, kan stoppen heel eng lijken. Ik wil je daarom even herinneren aan een aantal belangrijke redenen waarom stoppen misschien een goed idee is:

  • Hoe veel calorieën jij eet, zegt niets over hoe gezond je bezig bent. Het zegt namelijk niets over de hoeveelheid verschillende vitamines, mineralen, anti-oxidanten en andere goede voedingsstoffen er in jouw voeding zitten.
  • Calorieën tellen geeft veel minder controle dan jij misschien denkt. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om exact te weten wat jouw behoefte is. Net als dat het onmogelijk is om precies jouw inname goed in te voeren. Hoe weet je bijvoorbeeld dat jouw stukje zalm niet vetter is dan de standaard zalm die je invoert? Of dat er in jouw scheppen ontbijtgranen niet net wat meer pompoenpitten zitten?
  • Het laat je de hele dag door intensief bezig zijn met voeding. Zou het niet fijn zijn om er iets minder over na hoeven te denken?
  • Denk eens goed na over wat écht belangrijk is in jouw leven. Is dat niet je goed voelen, energiek en gelukkig zijn? Draagt calorieën tellen daaraan bij? Of zou luisteren naar je lichaam misschien een stuk beter zijn om dit te bereiken?
  • Door calorieën tellen ben je misschien geneigd om producten te gaan vermijden waar iets meer calorieën in zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je waardevolle voedingsstoffen mis loopt!
  • Je leert door calorieën tellen af om naar je lichaam te luisteren. Je voelt langzaam minder goed wanneer je trek hebt of juist verzadigd bent.
  • Ik merk dat mensen die calorieën tellen vaak minder plezier hebben in eten. Uit eten gaan is bijvoorbeeld misschien eng voor je, omdat invoeren van je voeding dan erg lastig is.
  • In eerste instantie geeft een periode van calorieën tellen je misschien inzichten in wat goede en minder goede keuzes zijn. Na een tijdje voegt het echter niets meer toe aan jouw gezondheid! Vaak is het zelfs zo dat mensen die langdurig calorieën blijven tellen juist minder snel hun doelen bereiken.

calorieen tellen

Hoe stop ik met calorieën tellen?

Als je voor lange tijd jouw calorieën telt, dan kan het ontzettend eng zijn om daarmee te stoppen. Voor je gevoel laat je de controle los. Bedenk goed dat dit gevoel niet klopt! Sterker nog: je neemt juist de controle over jouw lichaam terug! Je gaat er namelijk weer écht naar luisteren en logisch beredeneren wat het nodig heeft, in plaats van klakkeloos een bepaald getal aan te houden.

Er zijn twee methodes om te stoppen met calorieën te tellen. Afhankelijk van welke jou aanspreekt, kun je er eentje uitkiezen:

1. Stop er direct volledig mee

Wat voor veel mensen heel goed werkt, is gewoon in 1x stoppen. Geen excuses, de app verwijderen en weer naar je lichaam gaan luisteren. Je weet inmiddels waarschijnlijk prima wat gezond eten is! Bovendien hoeft het écht niet allemaal gezond te zijn. Zie het als een uitdaging, als een nieuwe reis om jouw lichaam weer écht te leren kennen en het te geven wat het nodig heeft.

Bedenk voorafgaand aan een maaltijd hoe veel trek je hebt. Eet langzaam en kauw goed. Probeer van elke maaltijd te genieten! Heb je genoeg gehad? Stop dan met eten, ook al ligt er nog maar een heel klein beetje op je bord. Wees niet bang om later trek te krijgen, want zodra dit gebeurt, kun je gewoon weer iets pakken! Zo leer je langzaam wat porties zijn die bij jou passen. Misschien kom je er wel achter dat je om bepaalde momenten van de dag veel meer of juist minder kunt gaan eten.

Ben je toch nog onzeker of je niet veel te veel of juist te weinig binnen krijgt? Ga dan 1x per week op de weegschaal staan op een vast moment. Schrik niet van 1kg extra (dit kan gewoon vocht zijn), pas als je een paar weken achter elkaar (ongewenst) zwaarder of lichter wordt, dan weet je dat je jouw inname iets moet aanpassen.

Als je dit een paar maanden doet, dan ken je jouw eigen behoefte en kun je ook het wegen weg laten.

2. Stop in fases 

Vind je in 1x stoppen te eng? Bouw het calorieën tellen dan langzaam af. Hieronder een aantal stapjes die je zou kunnen nemen. Kies degene uit die jij fijn vindt. Ook de volgorde van de stappen kun je helemaal zelf bepalen.

  • Stop met bijhouden van 1 maaltijd of 1 tussendoortje. Gaat dit goed? Dan kun je er een ander maaltijdmoment bij pakken.
  • Weeg niet meer alle producten af, zodat je niet meer exact weet hoe veel je ervan neemt. Breid dit langzaam uit naar (vrijwel) alle producten in je voeding.
  • Houd 1 dag van de week je voeding niet bij. Jij mag kiezen welke dag. Probeer op deze dag op je gevoel te letten (maar verlies ook vooral je verstand niet!). Breid dit langzaam uit naar meerdere dagen.
  • Eet een keer een product dat je een beetje eng vindt om te eten, omdat het bijvoorbeeld wat meer calorieën bevat. Voer dit product niet in! Doe dit langzaam wat vaker.

Tekenen dat je te weinig eet

Ik zie heel vaak dat mensen die calorieën tellen (of geteld hebben) geneigd zijn te weinig gezonde producten te eten over de dag. Ze onderschatten hun eigen behoefte vaak! Hier een aantal tekenen dat je misschien iets te weinig eet:

  • Je hebt regelmatig snaaitrek.
  • Het komt regelmatig voor dat je onverzadigbare trek hebt, waarbij je niet meer kunt stoppen met eten.
  • Je bent regelmatig moe gedurende de dag.
  • Je bent vaak licht in je hoofd.
  • Het komt vaak voor dat je chagrijniger bent dan normaal of wat licht ontvlambaar bent.
  • Je kunt stresssituaties minder goed hanteren.

De signalen hierboven kunnen natuurlijk ook door andere factoren  veroorzaakt worden, maar als je ze herkent dan raad ik je zeker aan om eens te proberen iets meer te eten. Ik zie namelijk ontzettend vaak dat daar de oplossing ligt.

Mijn conclusie

Ik hoop van harte dat je uiteindelijk niet meer afhankelijk bent van het tellen van calorieën. Het is écht niet nodig om gezond te leven. Sterker nog: ik geloof dat naar je lichaam luisteren een stuk gezonder is, dan krampachtig bijhouden wat je volgens de normen nog zou mogen hebben. We zijn nu eenmaal geen robots die elke dag dezelfde behoefte hebben! Er zijn ontzettend veel factoren die onze caloriebehoefte bepalen, een app neemt daar maar enkele van mee in zijn berekening.

Ik hoop dat ik je in ieder geval aan het nadenken heb gezet.

Groetjes, Marloes

Tel jij calorieën? Vind je het soms lastig om dat los te laten?

8 reacties

  1. Hoi Marloes, ik ben het deels met je artikel en mening eens over calorieën tellen. Als je daar op een ongezonde manier mee om gaat, niet meer geniet, intensief aan het tellen bent, dan zou ik er inderdaad zeker mee moeten stoppen. Maar… ik gebruik de app myfitnesspal juist wel vanwege mijn gezondheid. Ik gebruik schildkliermedicatie en heb jarenlang gezocht naar een juist balans van voeding en bewegen om te kunnen afvallen. 7 jaar geleden at ik te weinig, viel wel heel veel af maar niet op een gezonde manier en mocht ik niet boven zoveel kcal per dag uitkomen en was ik er de hele dag mee bezig. Niet gezond, hield ik na 1,5 jaar ook niet meer vol. Heel lang heb ik niet meer de moed, energie en motivatie gehad om het weer op te pakken door allerlei gezondheidsredenen. Nu sinds januari lukt het weer! Langzaam, 1 kilo per maand, maar het lukt! Ik heb een gemiddelde berekend op de app myfitnesspal maar ik mag er boven en er onder zitten. Ik eet ongeveer 80% gezondheid en 20% minder gezond of een genietmomentje. Ook heb ik jouw habittracker idee overgenomen die me het zetje gaf om wat gezonde doelen in de stellen. Dat gaat nu als vanzelf dus daar stop ik ook weer mee. Die app ben ik aan het eind van de dag nog niet eens 5min mee bezig en beïnvloed niet heel erg mijn dag. Ik weet ondertussen goed wat gezond eten is. Waarom ik het toch doe? Die schildklier… ik ben erachter gekomen dat als ik alle kcal van een week optel en door 7 deel en dat voor een langere tijd, ik precies zie bij welk weekgemiddelde ik wel en niet afval. Op gevoel eten en afvallen blijkt dus met een schildklier, zelfs met medicatie daarvoor, wat lastiger te zijn bij mij. Deze manier werkt voor mij. Ik ben nu 6,5 kilo afgevallen en voel me heel goed bij deze winst. Ik wil er zeker nog wel meer af maar heb geen einddatum in mijn hoofd. Hoe ik daarna met kcal tellen omga? Ik denk af en toe een soort steekproef ga nemen en 2x in de week op de weegschaal blijven staan om het in de gaten te houden. Ik ben het dus met je eens dat kcal tellen in principe niet zou nodig zou moeten zijn maar zoals ik het nu doe val ik eindelijk weer af en kost het me geen extra moeite om hier aan het eind van de dag nog geen eens 5min aan te besteden. Ik heb expres geen getallen genoemd omdat dit voor iedereen anders is.

    1. Wat goed om te horen! Als je mn eerdere artikelen over calorieën tellen hebt gelezen, dan weet je dat ik er ook niet per definitie tegen ben. Alleen dus als je niet meer zonder zou kunnen of als het een obsessie wordt 🙂

  2. Wat een goed, uitgebreid artikel. Ik heb 18 jaar geleden anorexia gehad, en was toen vreselijk doorgeslagen met calorieën tellen. Dat kwam gelukkig goed, maar ben inmiddels wel weer (heel erg) te zwaar. Nu ben ik sinds 10 weken weer bezig met afvallen, maar wel op een gezonde manier (met heel veel dank aan jouw site, ik heb zoveel bruikbare tips, oefeningen en recepten gevonden!), al sluimert de anorexia natuurlijk nog steeds onder de oppervlakte, iets waar ik zeer waakzaam voor ben. Ik vind het heerlijk om niet meer alles precies bij te houden, maar “gewoon” gezond te leven en wel te kijken waar het schip strandt! 🙂
    Ik had nog wel een vraag, al is het misschien niet helemaal gerelateerd: Kan het zo zijn dat je met warm weer minder afvalt/je stofwisseling vastloopt? Want hoewel ik in die 10 weken toch al 6 kilo ben verloren, blijf ik de laatste drie, vier weken steeds op hetzelfde gewicht hangen… Ik word er erg moedeloos van. Natuurlijk weet ik dat je (veel) meer vocht vasthoudt met dit weer (ik wel, in ieder geval), maar ondanks dat zou mijn gewicht toch wat omlaag moeten gaan als ik tegelijk toch ook vet verlies? Vroeger merkte ik ook al dat ik in de zomer veel moeilijker afviel. 🙁

    1. Hi Marloes, wil je hier ook een zelfde artikel over maken alleen dan hoe je moet stoppen met heel vaak wegen?
      @mb: dit komt volgens mij omdat je meer vocht vasthoudt in de zomer! Maar lekker gezond blijven eten, dan komt het vanzelf:)

    2. Als je vet verliest en vocht vasthoudt, dan kan het heel goed zijn dat je gewicht stabiek blijft of zelfs iets stijgt. Ik zie dat heel vaak bij warm weer.

      1. Heel erg bedankt voor de reacties! Ik hoop van harte dat het dat gewoon is. Vanmorgen inderdaad ook nog een kilo erbij, als kers op de taart… Ik doe mijn uiterste best om het van me af te laten glijden, maar het blijft toch een gevecht in mijn hoofd. Afijn, komende week wordt het wat koeler, misschien maakt het verschil!

  3. Wat een interessant artikel! Ik merk bij mezelf dat ik eigenlijk zodanig ‘van buiten’ weet hoeveel kcal er in bepaalde voeding zit, dat ik zelfs zonder trackers elke dag toch een inschatting maak van de kcal die ik op heb. Ik probeer hier ook mee te stoppen (en zeker niet meer naar alle tabellen op de verpakkingen te kijken) maar er zijn er zoveel die ik vanbuiten weet.. Hopelijk geraak ik hier ooit ook vanaf!

  4. Ik heb een tijdje calorieën geteld om er achter te komen hoeveel er in alles zit. Nu weet ik dat en doe ik het nog maar af en toe, met nieuwe producten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram