Wanneer heb je een eetstoornis
| 25 januari 2020

Hoe snel zie je resultaat met afvallen?

Hoe snel zie je resultaat met afvallen? Dit is een vraag die ik ontzettend vaak krijg. Het antwoord lijkt misschien simpel te geven, maar dat is het niet. Sterker nog, deze vraag roept duizend andere dingen bij me op die ik wil vertellen en vragen! Ik leg het je uit in dit artikel en geef mijn advies.

Wat bedoel je met resultaat?

Met ‘resultaat’ zal je waarschijnlijk doelen op kilo’s die je afvalt. Ik vind het echter zó jammer als mensen dat zien als teken van succes. Voor mij is resultaat vooral je beter voelen, trots zijn op jezelf, meer energie hebben, sterker in je schoenen staan, stresssituaties beter aan kunnen, minder kans hebben op ziektes en aandoeningen, een betere conditie krijgen, beter slapen, een goed voorbeeld geven aan je kinderen en ga zo maar door.

Wat mij betreft zie je na 1 dag gezond eten of 1 training al resultaat. Je bent trots op wat je gedaan hebt en voelt je de volgende ochtend al direct een beetje fitter (of dit tussen de oren zit of niet, maar me helemaal geen zak uit :)).

Waarom stel je deze vraag?

Als mensen deze vraag stellen, is het voor mij een teken dat ze niet met de juiste mindset bezig zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik snap echt wel dat je beloning wilt zien voor jou harde werken, maar waarom zo snel mogelijk en waarom in kilo’s?

Als kilo’s verliezen voor jou het grootste doel is dat je gezonder bent gaan leven, wat ga je dan doen als je jouw streefgewicht bereikt hebt? Weer ongezond leven?

Waarom niet gezond leven om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen? Is dat niet het allergrootste doel? Je lekker voelen is zo veel belangrijker dan wat je weegt. Bovendien is het écht niet zo dat je perse mooier wordt als je slanker bent, of dat al je problemen ineens zijn opgelost. Naar mijn idee is dat niet de juiste drijfveer om te willen afvallen. Ik zie ook bij mijn cliënten dat mensen die het puur om het gewicht doen, vrijwel nooit succesvol zijn op lange termijn.

Hoe snel zie je resultaat bij afvallen

De theorie

Als je dan echt antwoord wilt op je vraag, dan kan ik je die volgens de theorie best geven. Om een kilo vet te verliezen moet je ongeveer 7700kcal minder eten dan je nodig hebt.

Stel je dagelijkse behoefte is 1800kcal. Je besluit om 1600kcal te eten en dagelijks 300kcal te verbranden met bewegen of sport. Elke dag heb je dan een calorietekort van 500kcal. In ruim 15 dagen (7700kcal/500kcal) zul je 1kg vet zijn verloren.

Op lange termijn zou ik dit als ‘maximum tempo’ aanraden. Is het verschil tussen verbruik en inname namelijk nog groter, dan heb je een grote kans op tekorten in voedingsstoffen. Daarnaast zul je je lichamelijk zeker niet sterker voelen, doordat je energiebalans zo negatief is.

De praktijk

De praktijk is echter vaak totaal anders dan de theorie. Er zijn namelijk zo ontzettend veel andere factoren die van invloed zijn op jouw lichaamsgewicht. Denk bijvoorbeeld aan stress, vocht vasthouden, hormoonhuishouding, jouw stofwisseling, je glycogeenvoorraad, hoe je slaapt, eventueel medicijngebruik, ziektes en aandoeningen etc.

Ik zie bij mezelf dat ik gemakkelijk een dikke kilo zwaarder kan zijn als ik een dag eerder iets zouts heb gegeten. Ook als ik ongesteld ben, is mijn lichaamsgewicht flink wat hoger.

Daarnaast kan afvallen flink sneller gaan als je ook vocht verliest, of als je jouw glycogeenvoorraad (energievoorraad in je spieren) opgebruikt bij een koolhydraatarm dieet. Het gaat hier dus echter niet om vet dat je verliest!

Mijn tips voor jou

Ik hoop deze vraag steeds minder vaak te krijgen. Daarom heb ik een aantal tips voor je:

  • Focus niet op gewicht als (enige) resultaat. Denk aan hoe goed je je gaat voelen bij een gezonder en fitter lichaam en aan de andere voordelen die ik hierboven noemde!
  • Streef naar een gezond leefpatroon dat niet als straf voelt, maar dat je ook op lange termijn kunt volhouden. Af en toe flink genieten van iets ongezonds hoort daar ook bij!
  • Houd ook je sport- en beweeggedrag haalbaar. Ga niet ineens 5x naar de sportschool als je weet dat je dat niet vol gaat houden. Doe iets wat je leuk vindt en kies een frequentie die je volhoudt.
  • Leer omgaan met mindere momenten. Bij NIEMAND gaat gezond leven altijd 100% goed. Leer jezelf foutjes te vergeven. Een week niet gesport? Dat komt bij iedereen wel eens voor. Een hele zak chips leeg gegeten? Glimlach erom en ga gewoon weer verder. Denk hooguit even na of je dit in het vervolg zou willen voorkomen en hoe je dit wilt doen.

Als je dit door hebt, dan ben je er! Dit klinkt nu even heel makkelijk, maar realiseer dat dit ontzettend lastig is om te bereiken. Het is belangrijk om heel veel te oefenen. Zo kom je er langzaam achter welk gezonde patroon bij jou past en hoe jij jouw gedachtes in bedwang houdt.

Ook bij mij heeft het een paar jaar geduurd voordat ik écht die balans had gevonden. Bovendien komt het elke maand wel een keertje voor dat ik véél meer snoep dan ik gepland had :). Dat hoort er voor mij nu eenmaal bij en dat heb ik geaccepteerd. Voorheen kwam dit veel vaker voor, maar door mezelf niet te veroordelen en realistisch naar oplossingen te zoeken, werd dit langzaam minder.

Mijn resultaat? Ik heb veel energie, ben over het algemeen vrolijk, kan mentaal en fysiek veel aan en ik ben trots op mezelf! Is dat niet het allermooiste resultaat?

Groetjes, Marloes

Herken jij dingen uit dit artikel?

11 reacties

  1. Hoi Marlies,
    Ik vind de artikels die je schrijft erg leuk en interessant o te lezen. Probeer er zelf ook wat van mee te nemen. Weet niet of je het al een keer hebt gedaan (ben net nieuw namelijk). Maar zijn er ook artikelen die je hebt geschreven om juist aan te komen inplaats van afvallen? Zo nee zou ik het wel eens leuk vinden om daar ook eens een artikel over te lezen.

    1. Hi Marloes,
      Ik vind het zo interessant om je artikelen te lezen. Ik ben nu een tijd bezig met afvallen maar merk nog weinig verschil. Ik eet vrij eenzijdig en probeer op koolhydraten te letten in plaats van calorieën te tellen. Is dit verstandig?
      En is het gezond om elke dag 200 gram huttenkase te eten? Ik hoor het graag!

  2. Ik snap je verhaal naar als ik probeer af te vallen gaat het me in eerste instantie erom dat ik kilo’s en gewicht kwijtraak.. Als dat niet gebeurt haak ik al snel af. Hoe gezond het ook is. Hopelijk begrijp je dat ook😊
    Denk dat ik niet de enige ben.. Je ziet toch een beeld in de spiegel die je anders zou willen zien. Dan is je 1e prioriteit afslanken en daarbij en of erna gezond leven.

    1. Dat snap ik zeker! Ik zie dit ook heel vaak bij mn cliënten. Daarom schrijf ik juist dit artikel. Ik weet namelijk ook dat de kans dat het je gaat lukken als gewicht je drijfveer is, ontzettend klein is!

  3. Goed artikel, Marloes!

    Ook wel interessant, het eerste doel is idd die kilo’s. Maar veel mensen vergeten daarna er verder aan te werken, misschien wel door alle drukte. Misschien moet je daar ook wel ‘klaar voor zijn’.

    Ben nu bijna 10 kilo afvallen en heb nu zoiets van: het is wel goed zo. Misschien nog een paar kilo, maar ik hoef eigenlijk niet 69 kilo te wegen (1,67 m, dus volgens BMI zou ik 69 moeten wegen). Ik voel me zoveel beter nu.
    Alleen als ik dan in de spiegel kijk, zie ik nog steeds wel dingen die anders mogen… Maar dat is ook een deel zelfacceptatie. Ook een doel om aan te werken 🙂

  4. Omg! Dit artikel had ik zo nodig op dit moment!! Dank je Marloes!
    Heb mijn man zelfs vorige week gevraagd de weegschaal voor me te verstoppen ( ja, erg hé….;p ) ,zodat ik even niet zo met die kilo’s bezig ben.
    Focus mij nu inderdaad eerst op gezond eten. Dan volgt de rest op termijn (hopelijk) vanzelf….

  5. Dag Marloes!

    Door jou en je handige tips kwam ik tot een besluit..
    Ik wou mijn huidige (ongezonde) levensstijl niet meer, door de medicatie hield ik meer vocht op maar eerlijk is eerlijk mijn voeding kon heel wat beter.
    Ondertussen 12,5 afgevallen om een kleine 3 maanden. Super trots!
    Maar ik was diegene die sport vreselijk vond tot ik de crosstrainer vond en terug begon met lopen/steppen. Ik doe afwisselend dit 5a6 dagen per week. Omdat ik moet afvallen? In het begin een beetje maar ik vind het nu fijn en mis het zelfs als ik eens een dagje of 2 oversla.
    Enkel wel een vraagje voor jou: ik track mijn nutriënten want ik wil me vooral focussen op een gezonde levensstijl en kom telkens niet aan mijn eiwitten, ik ben ook wel vegetariër.
    Zou een eiwitshakes een gezond aanvulling kunnen zijn?
    Nogmaals jou tips hebben me goed op weg geholpen!

  6. Hoi Marloes!

    Wat een perfect artikel, ik ben nu zo’n 1.5 jaar bezig om er een bepaald systeem in te krijgen.. dit gaat idd met ups en downs..
    Iets wat mij helpt is wat ik eet invoeren in de Yazio (of bij andere bekend Myfitnesspall app) Hierdoor zie ik meteen wat de status is, en dat het

  7. Goed artikel Marlies.
    Mij ging het ook ooit om de kilo’s.
    Vorig jaar ergens ben ik jou vlogs en vlogs gaan volgen en toen heb ik de knop omgezet.
    Een goede balans zoeken en niet alleen aan de kilo’s denken.
    Ik heb altijd al geaccepteerd dat ik nooit een slanke den word en dat vind ik ook niet erg.
    Ik heb nog maar 1 doel en dat is dat ik niet boven de 75 kilo meer wil komen, omdat ik me daar niet prettig bij voel.
    En begin vorige jaar was ik wel boven de 75 kilo en toen ik jou ben gaan volgen ben ik ook dingen gaan eten die ik nog nooit gehad had. Kwark en hüttenkase vond ik blijkbaar lekker, avocado is niet mijn ding dus laat ik ook weg.
    Gelukkig vind ik veel groente en fruit lekker.
    En nu probeer ook weer zoveel mogelijk zelf te koken.
    Ik merk dat ik dit eet patroon makkelijk kan volhouden en afvallen gaat ook, misschien niet heel snel, maar dat is mijn hoofddoel ook niet meer.
    Dat ik lekker in mijn vel zit en gezond voel is belangrijker

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram