Hoe lang duurt 5kg afvallen
Afvallen Lichaamsmetingen

Hoe lang duurt 5kg afvallen? – Tips van een diëtist

Door

Ok, ik beantwoord graag jullie vragen…maar sommige stel ik maanden uit omdat ze eigenlijk een beetje tegen mijn principes in zijn. Stom natuurlijk, want alle (correctie, de meeste) vragen verdienen een antwoord! Daarom vandaag mijn antwoord op de vraag: ‘Hoe lang duurt 5kg afvallen?’.

Mijn gedachten na deze vraag

Als ik deze vraag krijg, dan wekt het de indruk dat de vraagsteller afvallen als belangrijkste doel heeft gesteld. Naar mijn idee is dat niet het beste uitgangspunt. Ik schreef daar al eens een uitgebreid artikel over. Is je doel eigenlijk niet gezonder te worden, je fitter te voelen, lekkerder in je vel te zitten en/of strakker te zijn? Dit heeft minder met het getal op de weegschaal te maken dan je misschien denkt! Mijn eigen bewijs daarvoor, zie je op de foto’s hieronder.

Daarnaast denk ik direct dat de steller van de vraag haast heeft. Ergens snap ik dat heel goed, want als ik iets wil dan wil ik het ook NU. Zo werkt het echter bij gezonder, fitter en zelfverzekerder worden niet. Als je heel snel 5kg afvalt, dan wordt je daar alles behalve gezonder, vrolijker en fitter door! Bovendien is de kans dat het gewicht er ook zo weer aan zit ontzettend groot.

Hoe lang duurt 5kg afvallen
Tussen deze foto’s zit 11 jaar tijd en 0kg verschil. Rechts voel ik me echter wel zo veel fitter, sterker en zelfverzekerder. Bovendien draag ik ongeveer een kledingmaat kleiner.

Het antwoord dat je wilt horen

Ok, nu het antwoord dat je waarschijnlijk toch wilt horen. Hoe lang duurt 5kg afvallen? Sommige mensen is het gelukt om in 1-2 weken 5kg af te vallen. Ze volgen dan echter een zeer streng dieet, in combinatie met veel beweging. Hier word je absoluut niet gezonder van! Bovendien zit het grootste deel van het gewicht er direct weer aan als je weer normaal gaat eten. Je verliest op deze manier namelijk ook veel vocht, glycogeenvoorraad (energie die is opgeslagen in je spieren) en darmvulling.

Op een gezonde manier afvallen doe je door gezond te eten en voldoende te bewegen. Eet niet te weinig, want dat geef je jouw lichaam tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan op langere termijn klachten veroorzaken. Ik raad een gewichtsverlies aan van maximaal 0,5kg per week. Op die manier zou 5kg afvallen dus 10 weken duren.

Zoals ik eerder al aangaf, zegt gewicht echter lang niet alles! Meet daarom ook vetpercentage en/of omvang, of maak progressiefoto’s van jezelf. Zo zal je zien dat je lichaam ook kan veranderen zonder dat je een verschil ziet op de weegschaal.

Daarnaast zegt snelheid ook niet alles! Ik heb meerdere cliënten die al meer dan 2 jaar bezig zijn met gezonder leven en 30kg of meer kwijt zijn! Bij hen ging het in een lager tempo dan 0,5kg per week, maar daardoor hebben ze het wel kunnen volhouden.

Mijn conclusie

Als iemand mij deze vraag stelt, dan weet ik al bijna zeker dat diegene niet in de goede mindset zit. Ik raad je écht aan om daar eens heel goed over na te denken. Wat is het écht dat je wilt. Lees nog eens het artikel over het stellen van een goed doel.

Probeer de focus te leggen op gezond leven, goed voor je lichaam zorgen en jezelf geven wat het beste is. Heb het vertrouwen dat je hierdoor écht je doel zult gaan bereiken! Hoe lang dat duurt, kan ik je helaas niet precies zeggen. Wat ik je wel kan zeggen, is dat je na 1 of 2 dagen al resultaten zult zien! Ik heb het dan niet over kilo’s verliezen, maar over je goed voelen, minder opgeblazen zijn, vrolijker zijn, een betere darmwerking hebben en langzaam meer zelfvertrouwen krijgen. Die kilo’s of die centimeters volgen echt wel!

Wat mij betreft 100x liever langzaam en gezond afvallen met een fit gevoel, dan snel afvallen en ongezond, chagrijnig en uitgeput zijn.

Groetjes, Marloes

Ben jij tevreden over je lichaamsgewicht?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Anne 2 jaargeleden

  Dit lezende herinner ik mij tijdens mijn afvallen de belangrijke woorden van de arts: Better fat and fit, than skinny and unfit.

  Reageer
 2. K 2 jaargeleden

  Ik ben het volledig met je eens Marloes! Aantal jaar geleden woog ik 58 kg met een strakkere buik, maar had ik een depressie dus zo gelukkig voelde ik me niet met dat gewicht. Nu weeg ik 65 kg en voel ik me top! Ok; dat ik een “buikje” heb kan ik me soms aan storen. Maar het zit me niet meer zodanig in de weg dat het me beperkt, omdat ik weet hoe fijn het is je happy en gelukkig te voelen! 🙂

  Reageer
 3. Conny 2 jaargeleden

  Ik trok vanmorgen mijn sportkleding aan en stond voor de spiegel en dacht, hey het ziet er echt strakker uit! Ik weeg echt nog te veel voor mijn lengte maar dat is al mijn hele leven zo! Ik weet dat ik gezond bezig ben en dat ik sterker word. Bewust ervan dat spiermassa compacter en zwaarder is dan vet. Dus ik ben een tevreden mens! 2x per week sportschool doet mij goed.

  Reageer
 4. A. 2 jaargeleden

  Is ook een vraag dat nergens op slaat, want de ene persoon is de andere niet. Iemand met overgewicht zal veel sneller 5 kg verliezen dan iemand die dat niet heeft.
  Ik ben happy met mijn gewicht. Ik heb een platte buik maar zou graag daar wat meer spierdefinitie willen. Maar zoals hierboven al aangegeven zou dat een mens gelukkiger maken?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.