Hoe kan ik zo snel mogelijk afvallen?

Weegschaal

Ik krijg de laatste tijd ontzettend veel mailtjes van vooral jonge meiden. De vragen die ze stellen hebben allemaal te maken met hun gewicht. Hoe kan ik zo snel mogelijk afvallen? Als ik sport en gezond eet, hoe snel zie ik dan resultaat? Hoe veel kan ik afvallen in een maand? Etc.
Ik kan deze mailtjes niet allemaal apart beantwoorden, maar ik wil er zeker aandacht aan besteden omdat ik weet hoeveel meiden (en jongens!) met deze vragen rondlopen. Daarom vandaag dit artikel.

Allereerst wil ik zeggen dat ik telkens weer schrik van zulk soort mailtjes. Ik weet dat heel veel mensen bezig zijn met hun gewicht, wat vaak juist een hele goede zaak is. Maar uit veel van deze mailtjes blijkt een soort van wanhoop. ‘Ik heb alles al geprobeerd’, of ‘ik heb er alles voor over om lichter te zijn’, zijn kreten die ik vaak lees.
Ook kom ik verhalen tegen van meiden en jongens met een prima gewicht, die toch nog heel graag af willen vallen, omdat ze nog net een heel klein buikje hebben. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens onzeker, maar ik denk dat het heel belangrijk is om te kunnen blijven relativeren. Wanneer ben je écht te zwaar en wanneer is het puur je eigen idee.

Snel afvallen?
Heel veel mensen die moeten (of willen) afvallen, willen dat zo snel mogelijk doen. Waarom denk je dat er ontelbaar veel diëten, pillen, shakes en producten zijn die supersnel bewijs beloven!? Fabrikanten spelen handig in op de wens van de klant. Vaak trappen die er ook nog in! Mensen willen graag geloven dat snel afvallen mogelijk is. We willen niet horen dat het een tijd kan duren voordat je echt resultaat ziet, we willen het nu!

Waarom is het in mijn ogen slecht?
Uit mijn bovenstaande verhaal begrijp je misschien al wel dat ik het niet toejuich om snel te willen afvallen. Dit denk ik niet zomaar, ik heb daar een aantal redenen voor. Natuurlijk zal ik die met jullie delen.

  • Als je snel afvalt, doe je dat vaak met een eet- of beweegpatroon dat je niet voor altijd kunt volhouden (lees: shakes, crashdiëten, héél veel sporten etc.). Vaak heeft dit snel resultaat, je verliest in korte tijd veel kilo’s! Na een tijdje zal je echter stoppen met het patroon, om wat voor reden dan ook. Je valt langzaam weer terug in je oude patroon, want je hebt jezelf immers niets anders aangeleerd! Hierdoor zal je heel snel weer aankomen, vaak zelfs meer dan dat je afgevallen bent (het jojo-effect!). Hoe dat komt, vertel ik hieronder.
  • Als je heel weinig eet, gaat je lichaam daar langzaam aan wennen. Je stofwisseling past zich aan, zodat het steeds minder energie (calorieën) nodig heeft om te kunnen overleven. Je lichaam leert dus omgaan met de hele kleine hoeveelheid voeding. Als je na een tijdje weer meer gaat eten, blijft je behoefte nog een tijdje wat lager. Het lichaam slaat voeding daarom eerder op als vet. Hierdoor kom je vaak meer aan dan je bent afgevallen.
  • Heel snel afvallen heeft een grote impact op je lichaam. Als je minder lichaamscellen krijgt, moet je lichaam de afgifte van allerlei verschillende stoffen (bijvoorbeeld hormonen) daarop aanpassen. Ik zie soms dat sommige mensen daar veel last van kunnen hebben, op allerlei manieren.
  • Mensen die heel snel afvallen, houden vaak veel overtollige slappe huid over. Bij mensen die geleidelijk gewicht verliezen, is dit vaak een stuk minder!
  • Als je snel wilt afvallen, moet je veel minder eten dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Hierdoor heb je letterlijk weinig energie. Je wordt moe, chagrijnig en bent prikkelbaar. Geloof me, hier doe je mensen in je omgeving geen plezier mee ;-)!

wpid-20140424_152147.jpg

Hoe dan wel? 
Ok, jullie weten nu hoe het in mijn ogen níet moet. Maar hoe dan wel? Ik geef je hieronder aan aantal tips om op een juiste manier gewicht te verliezen.

  • Eet voldoende! Dit klinkt misschien raar, maar juist door bij de hoofdmaaltijden goed te eten, krijg je tussendoor minder snel trek. Dat zijn juist de momenten dat je eerder voor ongezonde producten kiest.
  • Maak kleine stapjes tegelijk, verwacht niet van jezelf dat je je leefpatroon in één keer omgooit, maar doe het in fases.
  • Ga niet ineens héél veel sporten, dat houd je toch niet vol. Kijk wat voor jou haalbaar is en start daar mee. Ook al is dit maar een half uurtje per week, dat is altijd beter dan niets!
  • Doe een sport (of beweging) die je leuk vindt! Als je het niet leuk vindt, zal je het niet volhouden.
  • Drink voldoende! Als je weinig drinkt, kun je gemakkelijk een trekgevoel krijgen. Dit komt doordat je lichaam honger en dorst moeilijk van elkaar kan onderscheiden.
  • Maak elke maaltijd lekker! Zo wordt het gezond eten geen straf. Je vind genoeg recepten op optimavita.nl
  • Gun jezelf regelmatig iets ongezonds! Het is echt niet erg om een paar keer per week een koekje te nemen. Of een wijntje. Of chips. Juist al je dit jezelf gaat verbieden, krijg je er extra trek in. Lekker af en toe nemen dus!
  • Waardeer jezelf om hoe je bent! Of je nu dun of dik bent, dat is niet belangrijk. Als je een gezonde leefstijl volgt, kun je super trots op jezelf zijn!! Je zult merken dat deze positieve kijk je helpt bij het krijgen van het lichaam dat je wilt.

Maar het allerbelangrijkst is: heb geduld! Heel cliché, maar je bent niet in een paar weken aangekomen, dus verwacht ook niet dat je in een paar weken afvalt. Zoals ik hierboven al zei, focus niet teveel op je einddoel, maar op de weg er naar toe. Kijk positief naar jezelf, ongeacht de maat kleding die je draagt. Jij weet dat je goed bezig bent, dat is het belangrijkste!

Ik hoop dat ik jullie een klein beetje heb kunnen overtuigen ;).

Groetjes, Marloes

Hoe denk jij over snel afvallen?

17 reacties

  1. Goed artikel Marloes! Het was mij ook al opgevallen dat er regelmatig zorgwekkende reacties van jonge mensen bij je artikelen staan. Wat ik in dit artikel een beetje mis, is de waarschuwing voor het ontwikkelen van eetstoornissen bij (vooral) jonge mensen. Als je obsessief met voeding, calorieën, gewicht en afvallen bezig bent, ligt een eetstoornis op de loer.
    Mensen die zich realiseren dat ze inderdaad de hele dag door met die zaken (in hun hoofd) bezig zijn, doen er verstandig aan om hulp van een ouder, huisarts of diëtiste in te roepen. Die laatste twee kunnen je helpen om verantwoord af te vallen, als dat al nodig is… Want vaak is het niet eens nodig!

  2. lieve Marloes wat ben ik blij met je artikel van vandaag ,
    ik ben in januari begonnen met revalideren bij de fysio een nieuwe ivm verhuizing
    nu zo 5 maanden later blijft ze er op Hammer dat ik moet afvallen ik ben 1.55 en wegen nu 68.2 die ons wisselen nog weleens om dat ik allergie heb en het prikkelbaardarmsyndroom en nog meer gezondheids- problemen is veel bewegen geen optie ik word een beetje radeloos van de fysio ik doe op alle vlakken mijn best ,maar nu lukt het ook niet ik eet te weinig om dat ik mijn ontbijt bijna niet naar binnen krijg , heb jij misschien nog tips ik aten yoghurt maar dat spugen ik nu dus uit en ik eet nu vlokoren crackers van wassa

  3. Als je snel zou kunnen afvallen op een goede en gezonde manier waren er vast geen mensen meer met een buikje! 🙂
    Ik ben erachter dat het beter is om het langzaam te doen. En vooral, dat kilo’s niets zeggen.
    Sinds maart heb ik mijn levensstijl wat veranderd: nog iets gezonder eten (ik kookte al vers) en structureel bewegen. Heerlijk! Ik ben wat kilo’s kwijt, maar bovenal pas ik weer beter in mijn eigen vel 🙂 Ik had in april de omvang van mijn buik gemeten en kwam van de week het briefje tegen. Ik ben zo’n 8 cm kwijt. En nu is het prima. Het is mijn manier van eten en sporten geworden en ik geniet echt regelmatig van iets lekkers. Thanxxx Marloes 😉 Ik ben blij dat ik jouw website en workouts tegenkwam in maart!

    En voor iedereen die zich onzeker voelt… ben trots op jezelf, leef zoals jij dat wil. Dan lukt het zeker om zo veel mogelijk gezonde keuzes te maken. Iedereen doet er toe in deze wereld en kan op zijn/haar eigen manier iets toevoegen. Ik gun het iedereen om zich goed te voelen over zichzelf, dat is echt niet in kilo’s uit te drukken!

  4. Een ander groot nadeel van snel afvallen door heel veel te sporten (met name cardio) en jezelf uit te hongeren is dat je er (veel) spiermassa mee verliest. En dat wil je niet, omdat spieren zorgen voor een hogere verbranding, spieren nodig zijn en je lichaam er ook niet echt mooier op wordt (maar dat laatste is natuurlijk subjectief). Blindstaren op het getal op de weegschaal is niet goed, want dat vertelt je te weinig over de samenstelling van je lichaam. Het is beter om regelmatig je vetpercentage te monitoren en gewoon te kijken hoe je kleding zit.

    En wat jij zegt vind ik ook belangrijk…probeer te relativeren! Probeer van je eigen lichaam te houden en verlies je gezondheid nooit uit het oog.

  5. Goed artikel Marloes. Zoals je weet ben ik ervaringsdeskundig 🙂
    Ik vind het nog steeds bijzonder hoeveel ik geleerd heb van je programma Optima Fit. Na 25 jaar diëten voel ik me via jouw programma eindelijk gezond, fit en tevreden!
    Ook nu op vakantie geniet ik heerlijk van de rose en bbq zonder me schuldig te voelen, dat is ook een verademing. Uiteraard wel na een heerlijk musli ontbijt en een rondje hardlopen.
    Ik kan iedereen aanraden om je adviezen te volgen

  6. Wat een goed artikel Marloes! Ik hoop dat veel meiden en jongens je advies gaan opvolgen. Ik zie ook dat er veel druk ligt op jongeren door o.a. de social media. Instagram staat vol met die zogenaamde Fitspo-plaatjes en teksten en ik denk dat dat veel mensen onzeker kan maken. Er ontstaat zo een illusie: “als ik maar lang genoeg werk en zo veel mogelijk bezig ben met mijn gezondheid dan ga ik er ook zo afgetraind uitzien”. Het kan wel hoor, maar dat je daarvoor ontzettend hard voor moet werken en je bijna alleen maar gezond moet eten en daar 24/7 mee bezig moet zijn… daar komen mensen dan later achter. En er is niets zo slecht voor je zelfvertrouwen als keer op keer geconfronteerd worden met dat je niet zo kan worden als die afgetrainde mensen. Stel realistische doelen en vraag je af: wat wil je bereiken en wat ben je er voor bereid op te geven? Is het haalbaar? Wat vind jij belangrijk in je leven? Heel verhaal haha, maar deze onderwerpen boeien me als student Pedagogiek.

  7. Het is een goed artikel, maar ik snap de vragen wel. Ook al ben ik geen meisje meer, ik raak regelmatig gefrustreerd van het tempo waarmee ik afval. Sinds februari/maart heb ik stapje voor stapje het roer aardig omgegooid, maar mijn lijf doet nog niet echt mee. Ik ben wel afgevallen, natuurlijk, maar er moet ook nog een heel aantal kilo’s af. Het is heel verleidelijk om heel veel te gaan sporten, te crashen of koolhydraten volledig te mijden. Verstandelijk weet ik wel dat ik het niet moet doen, maar het blijft elke keer verleidelijk..

  8. Bedankt Marloes voor je steun,, het gaat nu maar niet zo snel het afvallen maar met alles goed in de gaten houden lukt het onsje per onsje af te vallen.En het klopt was ook niet over nacht dik, maar het komt goed.
    groetjes romy

  9. Dag Marloes, mooi en duidelijk stuk.ik dacht. Laat ik mijn verhaal ook maar eens schrijven, wie weet heeft iemand er iets aan, of herkent zich erin.

    In mij beleving zijn twee dingen belangrijk, een reeël tijdsdoel stellen en een knop omzetten.

    Een doel dat te dicht bij ligt qua tijd, zorgt enkel voor frustraties en moeilijkheden om vol te houden. Persoonlijk had ik twee jaar uitgetrokken om op mijn doel te komen (30kg eraf). Door die lange termijn, besef je ook dat een taartje op een verjaardag ( of een vreetbui ) echt geen drama is en verlies je het genot van lekker eten ook niet. Een dipje op de weegschaal is dan ook niet groter dan een dipje. Belangrijk was voor mij dus om je niet te laten leiden (lijden) door stilstand van het afvallen, want het is geen lineair proces. Vooral vooruit blijven kijken.

    “De knop omzetten” is minstens zo belangrijk. Iedereen kan wat vinden over je gewicht, maar je moet het echt zelf doen! Vrienden kunnen steunen, maar….. Die kunnen ook met je meepraten, een gevaarlijke, vaak goedbedoelde valkuil.
    Ik heb het alleen gedaan, maar terugkijkend was professionele begeleiding wel goed geweest. In mijn beleving is het toch een vorm van verslaving die overwonnen moet worden, een maatschappelijk aanvaarde verslaving, waar weinig tot geen oog voor is. Het is vaak meer dan eten alleen.

    Voor mij geldt dat het voordeel van afvallen vooral de positieve energie is, die je krijgt als je nieuwe kleren moet kopen en daarnaast da je een positiever zelfbeeld krijgt. Ondertussen ben ik 10 jaar op gewicht. Als overblijfsel heb ik mijn “mini obeesje :-)” een klein blubbertje. Hier ben ik trots op (omdat ik het overwonnen heb) en is mijn teken van “dit nooit meer”.

    Peter

  10. Mooi artikel!!

    Zelf heb ik vooral veel aan de tip: drink voldoende! Soms loop ik in huis in de kasten te struinen opzoek naar iest waar ik “trek” in heb. Dan denk ik weer aan jou tip en dan pak ik een flesje water uit de koelkast en moet ik die eerst opdrinken en een half uurtje wachten. Vaak is dan de “trek” verdwenen. Natuurlijk niet altijd!! Haha dan pak ik wel wat lekkers 🙂

  11. Begrijpelijk: snel willen afvallen! Ook al weten we heus wel de feiten daarover. Het is stiekem de wens van veel mensen. Maar nee, het is niet goed! Meet jezelf een eet/sport patroon aan dat voor altijd vol te houden is en daar past heus nog wel wat lekkers bij, als je daar behoefte aan hebt. Het is dan vol te houden, een leven zonder gebakje, chips, snoep of koek, dat houden denk niet veel mensen vol…….

  12. Hoe moet de verdeling zijn qua vet, koolhydraten en eiwitten. Ik ben 1.75 en ik weeg 57 kg. Ik zou graag mijn vetpercentage verlagen. Wat zijn goede verhoudingen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram