Feiten en fabels over afvallen
| 12 november 2019

Het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent

Ik krijg heel vaak de vraag welke opleiding ik heb gedaan om diëtist te worden. Daar is er maar eentje voor, voeding en diëtetiek. Je hebt wel meerdere opleidingen die je klaarstomen voor het begeleiden van mensen op het gebied van voeding, zoals bijvoorbeeld die voor gewichtsconsulent of voedingsconsulent. Maar wat is eigenlijk het verschil? Ik leg het je uit.

Opleiding

Er zijn heel veel verschillende opleidingen en cursussen voor voedingsconsulent of gewichtsconsulent. Meestal is er geen vooropleiding nodig en duurt de opleiding 6-12 maanden. Mocht je zo’n opleiding willen gaan doen, dan raad ik je een erkende opleiding door de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland) aan.

Voeding en diëtetiek, de opleiding tot diëtist, is een officiële HBO opleiding die 4 jaar duurt. Hij wordt gegeven in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Den Haag. In sommige gevallen kun je het iets sneller doen als je vrijstellingen krijgt door bijvoorbeeld eerdere opleidingen, maar dit verschilt per locatie.

Wie kun je begeleiden

Als gewichtsconsulent of voedingsconsulent leer je om mensen te begeleiden op weg naar een gezondere leefstijl en/of een gezonder gewicht. De meeste gewichtsconsulenten begeleiden mensen met een BMI tussen 18,5 en 30. Ze moeten de officiële richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad aanhouden. Bij medische complicaties zoals bijvoorbeeld diabetes, een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte verwijs je door naar een arts of diëtist.

Een diëtist heeft ook kennis van deze medische complicaties. Ik behandel bijvoorbeeld ook mensen met zwaar overgewicht en diabetes, of mensen met darmproblemen, of mensen met ondergewicht die drinkvoeding nodig hebben. Zo zijn er nog heel veel andere groepen die een diëtist begeleid. Je bent dus zeker niet alleen met overgewicht bezig.

Beschermd beroep?

De term ‘gewichtsconsulent’ of ‘voedingsconsulent’ is niet beschermd. In principe mag iedereen zich zo noemen. Als een gewichtsconsulent is aangesloten bij de BGN, dan gelden er wel kwaliteitseisen.

Het beroep ‘diëtist’ is beschermd. Elke diëtist is ingeschreven bij het kwaliteitsregister voor paramedici, die kwaliteitseisen stelt. Zo moet je bijvoorbeeld jaarlijks punten halen door middel van onder andere bijscholing en een bepaalde hoeveelheid werkuren maken. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan word je niet meer opgenomen in het kwaliteitsregister en mag je jezelf officieel geen diëtist meer noemen.

buikomvang meten hoe

Vergoeding door de zorgverzekering

Verschillende zorgverzekeraars bieden (deels) vergoeding voor de (erkende!) gewichtsconsulent vanuit een aanvullende verzekering. Wil je jouw consulten vergoed krijgen? Check dan goed welke verzekering en welk aanvullend pakket je neemt.

De diëtist wordt voor 3 uur vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Iedere zorgverzekering vergoed dus een diëtist, je hebt geen aanvullende verzekering hiervoor nodig. Sommige aanvullende pakketten bieden nog meer vergoeding bovenop die 3 uur. Houd er wel rekening mee dat je voor je basisverzekering een eigen risico hebt.

Wie kies je?

Heb jij overgewicht en twijfel je waar je heen wilt? Misschien heeft de informatie hierboven je al geholpen. Ik ben natuurlijk zelf diëtist, dus je verwacht misschien dat ik absoluut een diëtist zou aanraden. Dat vind ik echter niet het juiste advies. Ik ben namelijk van mening dat er ook hele goede gewichtsconsulenten zijn, die je super kunnen helpen met het verminderen van jouw overgewicht. Ik raad je dus wel echt aan om te kiezen voor een gewichtsconsulent die zich heeft aangesloten bij de BGN. Dan heb je meer garantie op kwaliteit.

Een diëtist zou je dus ook heel goed kunnen helpen en wordt vergoed door je basisverzekering. In sommige gevallen is een verwijsbrief nodig van de huisarts, maar voor de meeste zorgverzekeraars niet.

Mijn belangrijkste tip is voordat je een afspraak maakt, online te zoeken welke diëtisten/gewichtsconsulenten bij jou in de buurt gevestigd zijn. Bekijk hun websites en eventueel social media kanalen. Wie spreekt je het meest aan? Vaak is online al veel te lezen over hun werkwijze. Ieder persoon is anders, dus zal zich aangetrokken voelen door een andere professional. Zo kun je echter al veel voorwerk doen en inschatten met wie je de juiste klik zult hebben. Praten over voeding en gewicht is namelijk best een persoonlijk onderwerp.

Mijn conclusie

Heb je (licht) overgewicht? Kies dan online een diëtist of BGN erkend gewichtsconsulent uit die jou aanspreekt. Heb je complicaties zoals bijvoorbeeld diabetes, darmklachten, ondervoeding etc.? Dan kun je het beste een afspraak maken met een diëtist.

Ik hoop dat je dit een interessant artikel vond! Ik heb geprobeerd zo objectief mogelijk te schrijven, ondanks dat ik zelf diëtist ben :).

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens bij een diëtist of gewichtsconsulent geweest? Heb je aanvullende tips?

2 reacties

  1. Alle respect dat je dit zo objectief geschreven hebt.

    Ik vind dat er altijd een verschil is tussen competent en gediplomeerd. Sommige mensen zijn zeer competent maar hebben niet het hoogste diploma…anderen hebben het hoogste diploma maar misschien toch wat competenties die ik prettig zou vinden.

    Dus ik snap best dat een gewichtsconsulent je in sommige situaties prima zou kunnen helpen. Ik vind het wel jammer dat je sommige titels te pas en te onpas mag gebruiken. Dat kan wel bij mensen een verkeerde indruk wekken.

    Mooi artikel dus!

  2. Dank Marloes voor dit artikel! En om zo eerlijk je verhaal te schrijven, je stelt me gerust ☺ Ik ben psychologe en heb sterke interesse in gezonde voeding, leefstijlcoaching etc. Omdat dit zo erg samenhangt met je mentaal welbevinden… En omdat ik dat super interessant vind! Maar om nu een opleiding als diëtiste te volgen, was er net iets te veel aan. Door mijn achtergrond ben ik er heel bewust van dat bij medische indicaties je dan best doorverwijst naar een diëtist.
    Bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram