biceps curls
| 4 augustus 2020

Het nut van sporten voor afvallen wordt overschat…

Als mensen willen afvallen is sporten een van de eerste dingen die ze gaan doen. Het effect dat sporten heeft op afvallen wordt naar mijn idee echter zwaar overschat. Ik heb het hier vaker over gehad, maar het lijkt me nuttig om in dit artikel precies uit te leggen wat ik bedoel.

Sporten is goed voor je!

Laten we voorop stellen dat sporten onwijs goed voor ons is. Onder andere voor je conditie, je ervaren fitheid, voorkomen van blessures en aandoeningen en zelfs voor onze psychische gezondheid. Ik zal dus altijd iedereen aanraden om sporten op te nemen in je weekpatroon.

fitgirl van optima vita

Effect van sporten op afvallen overschat…

Ook als je wilt afvallen, vind ik sporten heel belangrijk! Niet alleen verbrand je extra calorieën, maar het zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel zit en fysiek en mentaal sterker wordt. Toch wordt het effect van sporten op afvallen vaak ontzettend overschat naar mijn idee. Onder andere om de volgende redenen:

Calorieverbruik tijdens sporten

Veel mensen dragen tegenwoordig een sporthorloge, dat aangeeft hoeveel calorieën ze verbruikt hebben tijdens een uur sporten. Ik merk dat heel veel mensen dit optellen bij hun dagelijkse behoefte. Dit is echter niet helemaal de juiste manier. Als je niet zou sporten, zou je namelijk ook calorieën hebben verbruikt gedurende die tijd! Deze hoeveelheid zou je er eigenlijk weer vanaf moeten trekken, om te weten wat je extra hebt verbruikt. Wat ik dan wél zou aanraden, vind je bij de tips.

Gegevens voor calorieverbranding

Ook de gegevens die online worden gegeven over calorieverbruik, kloppen lang niet altijd. Ik zie bij sommige YouTube workouts staan dat ze X calorieën verbranden. Je kunt dit echter onmogelijk zo zeggen, omdat een man van 100kg véél meer calorieën zal verbranden tijdens die workout dan een klein vrouwtje van 55kg. Om deze reden vermeld ik dat nooit bij mijn workouts.

Ook lees ik wel eens claims over bepaalde sporten. Een uur voetballen of een uur Zumba doen zou een bepaalde hoeveelheid calorieën verbranden. Maar ben je écht een uur actief bezig geweest? Of deed je ook een warming up en een cooling down? Nam je tussendoor even rust? Deed je wel elke minuut zo fanatiek mee? En ook hier weer geldt dat de verbranding onwijs verschilt per persoon.

Calorieverbruik gedurende een sportdag

Een andere reden dat calorieverbruik door sporten wordt overschat, is dat je na een sportmoment vaak passiever bent dan normaal. Je ploft voldaan op de bank en doet de rest van de avond niets meer. Of je besluit niet in de tuin te gaan werken, je hebt immers al gesport!? Hierdoor verbrand je de rest van de dag misschien wel iets minder dan normaal, waardoor de winst door het sporten flink wat minder is geworden!

2 uur sporten per week…

In een week ben je ongeveer 7×16=112 uur wakker. Gedurende die 112 uur, kun je invloed uitoefenen op hoe jouw energieverbruik is. Je snapt misschien wel dat 2 uur van die 112 uur sporten niet een hele grote invloed heeft. Als je de rest van de tijd vooral op een stoel, in de auto of op de bank spendeert, zal je totale energieverbruik nooit heel hoog uitkomen.

Eten na het sporten

Door sporten krijg je trek. Bovendien vinden veel mensen dat ze na het sporten wel ‘iets extra’s verdiend hebben’. Ongemerkt eet je héél gemakkelijk de calorieën die je eraf hebt gesport, er zo weer bij!

Mijn tips voor jou

Misschien is je eerste reactie nu om direct te stoppen met sporten: NOOO!! Niet doen! Het heeft namelijk ZO veel prachtige effecten op je lichaam. Mocht je willen afvallen, dan weet je nu echter dat alleen sporten niet voldoende is. Ik heb een aantal goede tips voor je:

 • Besef dat sporten veel mooiere resultaten biedt dan afvallen. Een paar voorbeelden zijn minder kans op ziektes en aandoeningen, mentaal en fysiek sterker zijn en een beter zelfbeeld krijgen. Sport dus niet met afvallen als enige doel.
 • Focus naast sporten ook op krijgen van meer beweging in je dagelijks leven. Pak vaker de fiets, wandel kleine stukjes en/of stap een halte eerder uit de tram. Zo creëer je gemakkelijk véél meer actieve uren in jouw week.
 • Ik ben geen fan van calorieën tellen. Ik zou je aanraden meer op gevoel te werken. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je voldoende hebt gehad. Op lange termijn is lichaamsgewicht een mooie maatstaf om te weten of je te veel, voldoende of te weinig binnen krijgt. Weeg dan wel altijd op hetzelfde moment en bekijk de cijfers op lange termijn.
 • Wil je toch calorieën tellen? Be my guest! Ik doe het zelf soms ook om meer duidelijkheid te krijgen. Staar je echter niet blind op de getallen en houd ook je eigen gevoel in de gaten. Ga niet eten omdat een app vertelt dat je nog meer zou kunnen eten.
 • Wil je jouw calorieverbruik juist berekenen? Bepaal dan je basaalmetabolisme en vermenigvuldig dit met de juiste pal-waarde. Reken dit om naar 23uur als je een uur gesport hebt, en tel er dan pas jouw sportmoment bij op. Hier vind je een voorbeeld van het berekenen van jouw basisbehoefte.
 • Eten na het sporten is goed om je lichaam de kans te geven om te herstellen. Sport je onder andere om af te vallen? Dan raad ik je aan om een kleine maaltijd te ‘bewaren’ voor na het sporten. Eet dus op een ander moment van de dag iets minder.

Ik hoop dat je snapt waarom het nut van sporten voor afvallen vaak wordt overschat. Misschien heb je iets aan mijn tips!

Groetjes, Marloes

Sport jij om af te vallen?

10 reacties

   1. Haha…ik vond het een heerlijk begin van de dag daardoor….en als credits voor Ingeborg, want mij was het niet opgevallen #foeijuf #ikleesdeinhoud #superfout

 1. He Marloes. Ik heb een vraag die hier ook een beetje over gaat. Ik neem altijd het openbaar vervoer naar mijn werk. Op de gewone fiets is het te ver en ik heb nu een elektrische fiets gekocht. In hoeverre is een uur fietsen op de elektrische fiets nog “beweging” of “zwaar” voor je lichaam? Het is toch sowieso beter dan met de bus gaan? Ik kan er online weinig over vinden!

  1. Het is zeker beter dan met de bus gaan, maar precieze getallen geven is ook lastig. Je doet zelf natuurlijk meer als hij in ecostand staat dan in standje turbo. Wat Sven ook wel eens doet, is 28km/uur gaan fietsen als hij ondersteunt tot 27km/uur, dan doe je dus zelf ook meer 🙂

 2. Ik sport ten eerste om meer energie te krijgen, stress kwijt te kunnen en een betere weerstand op te bouwen.
  Voor mij heel belangrijke doelen!

  Ten tweede om aan te komen (: Waar ik al zoveel heb geprobeerd om aan te komen (met hulp, tevergeefs), heb ik het nu op mijn spiermassa gegooid.

 3. afvallen?
  Sporten is daar niet effectief voor.
  Wat echt werkt is overstappen op het eten van groenten.
  Geen zetmeel producten eten.
  Geen wit brood enkel nog volkoren brood.
  Geen zuivel producten, die ontregelen je stof wisseling.

  Sporten heeft wel ander nut, sommigen worden er blij van of voelen zich beter.

  Kan sport bijdragen aan afvallen? Ja dan kan. Het effect van gezond eten is vele vel malen groter.
  Wat wel helpt is het verhogen van je spiermassa. Dit verhoogt je standaard verbranding waardor je iedere dag standaard meer energie verstookt.

  vragen??

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram