Afvallen Feiten en fabels Voeding Voedingstips

HELP: Jouw lichaam na de Feestdagen…

Door

Weegschaal2

Ik merk dat héél veel mensen in deze dagen na de feestdagen ontzettend schrikken van zichzelf. Er is een paar kilo bij op de weegschaal, je voelt je opgeblazen, hebt minder energie en kan jezelf wel voor je hoofd slaan dat je zo veel hebt gegeten en gedronken. In dit artikel probeer ik je uit te leggen waarom het allemaal écht niet zo erg is als het lijkt. Ook geef ik je een aantal tips om je snel weer de oude te voelen.

Lichamelijke klachten na de feestdagen
Hieronder zet ik voor je op een rijtje welke klachten ik bij de meeste mensen hoor na de feestdagen. Ik vertel je waar ze (meestal) vandaan komen en hoe je ze kunt verminderen.

1. Ik ben ineens een paar kilo zwaarder
Iedereen zegt dat je niet in een paar dagen een paar kilo kunt aankomen, maar bij jou is dat toch écht zo. Geen zorgen, dit is grotendeels vocht en ontlasting. Je hebt meer gegeten, waardoor je darmen voller zitten. Waarschijnlijk moet je in deze dagen gewoon wat vaker naar de wc :). Daarnaast houd je meer vocht vast, doordat je meer zout hebt gegeten. Dit verdeelt zich over je hele lichaam, waardoor je zomaar een paar kilo zwaarder bent. Dit vocht plas en zweet je binnen een paar dagen weer uit. Het aangekomen gewicht dat overblijft is vaak écht niet meer dan 1-2kilo. Ook dit is er mega snel weer af als je weer ‘normaal’ gaat eten. Vaak binnen 2 weken.

opgeblazen-gevoel

2. Ik voel me opgeblazen
Ook dit heeft te maken met het vocht waar ik het hierboven ook al over had. Ik zei al dat dit door je hele lichaam gaat zitten, waardoor je overal een beetje meer ‘poeffy’ bent. Ik krijg bijvoorbeeld mijn ring moeilijker om en heb striemen in mijn enkels van mijn sokken.
Daarnaast hebben de goede bacteriën in je darmen het moeilijk met de grote hoeveelheid etensresten die ze moeten verwerken. Om hun werk te kunnen doen, scheiden ze gassen uit. Door deze gassen zwelt je buik een beetje op en voel je je opgeblazen. Als je weer gezond gaat eten, is dit opgeblazen gevoel al na 1-2 dagen een stuk minder.

3. Ik heb minder energie en ben snel moe
Logisch! Je lichaam heeft de afgelopen dagen minder nuttige voedingsstoffen binnen gekregen en veel meer suiker. Suiker geeft ons lichaam een korte tijd heel veel energie, na deze energiepiek volgt echter een energiedip. Als je gedurende de dag veel suiker eet, heb je dus constant pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Daar word je moe van! Wil je meer weten over wat suiker doet in je lichaam? Kijk dan eens deze video.

4. Mijn conditie/kracht is ineens veel minder
Tjah…waarschijnlijk heb je minder gesport in de afgelopen tijd. In combinatie met minder energie en een opgeblazen gevoel, merk je dit direct aan je resultaten in de sportschool of op het sportveld. Ik merk vaak al dat het me iets meer moeite kost, als ik een week niet heb gesport. Ook dit is binnen no time weer opgelost als je jouw normale ritme weer oppakt. Bij de tweede keer sporten zul je al merken dat het weer beter gaat.

mijn-sportjaar

5. Ik houd super veel trek in ongezonde dingen
Vet en zout zijn smaakmakers, we vinden dit daarom van nature ontzettend lekker. Als je tijdens de feestdagen veel van deze ‘sterke’ smaken hebt gehad, zal je lichaam hier de dagen daarna om blijven vragen. Ook de ‘suikerrush’ waar ik het hierboven over had, is voor ons lichaam ontzettend fijn. Logisch dus dat je na de feestdagen neigt naar zoet, vet en/of zoute producten! De beste oplossing is om even een paar dage sterk te zijn. Bij mij is dit gevoel meestal in 2-3 dagen vrijwel helemaal weg, als ik de zoete en vette producten even helemaal vermijd.

6. Ik eet weer gezond, maar heb nu ineens hoofdpijn
We hadden het er laatst al over in de discussie van het Facebook evenement van deze challenge. Heel veel mensen krijgen last van hoofdpijn als ze een periode ongezond hebben gegeten en daarna ineens het gezonde leven weer oppakken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een combinatie van het afdrijven van afvalstoffen en het wennen aan een veranderd patroon. Je lichaam is even uit balans. Deze hoofdpijn komt vaak aan het eind van de dag op. Bij de tweede dag gezond eten is deze klacht al verdwenen, of in ieder geval flink minder.

7. Mijn buik rommelt, doet pijn en/of ik heb diarree
Vooral mensen met gevoelige darmen zullen hier zeker weten last van hebben. Ik loop in deze dagen ook ongeveer 5x per dag naar de wc (#TMI). Dit komt echter puur doordat de bacteriën in de darmen druk bezig zijn met het verwerken van de grote hoeveelheid voeding. Je leger van bacteriën wordt langzaam weer sterker als je gezond gaat eten, dit kan echter helaas wel even duren. Mijn ervaring is dat het wel 1-2 weken kan duren voordat je darmen weer helemaal rustig zijn na een periode van ongezond eten. De klachten worden wel elke dag minder als je het gezonde leven oppakt!

instagram-maaltijden

Is alles nu verpest?
Nee, absoluut niet! Pak dus gewoon je gezonde leefstijl weer op, dan zul je je binnen een 2-3 dagen weer vrijwel helemaal de oude voelen. In dit artikel vind je mijn adviezen over het houden van een balansdag. Hieronder wat hele korte tips voor als je zo snel mogelijk weer de oude wilt worden :):

 • Eet gezond, kies voor pure producten en gebruik niet teveel zout.
 • Vermijd suikerrijke producten, maar ontzeg jezelf niet alles! Neem 2x per week je genietmomentje.
 • Drink veel! Minimaal 2 liter per dag, een halve liter extra per uur sporten.
 • Sport en beweeg, doe daarbij waar je zin in hebt en wat goed voelt. Stel doelen, maar maak het geen obsessie.
 • Houd je doel voor ogen! Besef dat jij je hier beter door gaat voelen. Jezelf zielig vinden is dus echt niet nodig.

Ik hoop dat ik je een beetje gerustgesteld heb! Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.

Groetjes, Marloes

Wat merk jij aan je lichaam na de feestdagen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (20)
 1. Bert 6 jarengeleden

  Fijn artikel, helder!

  Maar puntje 6: “Je lichaam is letterlijk even uit balans” – hoezo letterlijk?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Daar heb je een goed punt :). Dat heb ik niet handig verwoord. Ik ga het aanpassen, thanks!

   Reageer
   • Bert 6 jarengeleden

    Bedankt voor je reactie!

    Reageer
 2. R 6 jarengeleden

  Bedankt. Heel goed en duidelijk artikel. Deze info steekt me echt een hart onder de riem! Ik had gisteren een ganse dag hoofdpijn, buikpijn en een enorme trek naar zoete dingen. Ik ben nu blij dat ik de restjes toch in de koelkast laten staan heb. Hopelijk gaat het vandaag al beter. Zou het ook helpen om wat probiotica pillen te nemen?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Dat helpt mij zeker om mijn darmen rustig te krijgen.

   Reageer
 3. Charile 6 jarengeleden

  Goed artikel!

  Reageer
 4. Michelle 6 jarengeleden

  Thanks Marloes! Mijn lichaam schreeuwt echt om ongezonde dingen!

  Reageer
 5. Mij 6 jarengeleden

  Ik merk aan mijn broek/riem dat het wat opgeblazener is allemaal. Maar ik pak het gezonde leven wel weer op nu.

  Jij hebt het trouwens over 2 genietmomentjes, maar voor mij werkt het veel beter om bijvoorbeeld elke dat een chocotofje te nemen bij de thee savonds en af en toe een klein snoepje. En ja die 2 genietmomentjes kom ik eigenlijk ook wel aan. Mij alles ontzeggen dat werkt voor mij echt niet, evenals die 2 liter water. Bah ik krijg dat gewoon echt niet weg en vind het vervelend dat ik dan elke keer naar de wc moet.

  Dus ik kijk mee maar doe het ook op mijn manier zeg maar.

  Herken je dit bij meer mensen en is dit erg?

  Tevens merk ik dat ik voor het slapen en snachts als ik wakker word echt enorme honger heb. Dus zeggen even doorzetten savonds en gewoon naar bed gaan is niet altijd goed denk ik.
  Ik neem dan waarschijnlijk smiddags niet genoeg. Maar wat is nou een goede snack voor rond 15.00? Dat moment vind ik ook altijd lastig. Dan neem ik te weinig en krijg ik dus trek voor het slapen gaan/snachts.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Het is altijd helemaal goed om het op je eigen manier te doen! 1 chocotofje is echt niet erg, behalve als je weet dat je er veel meer neemt en het niet bij een kunt houden. Ik zou dan bijvoorbeeld ‘s middags 250ml kwark met fruit nemen, of 2 gekookte eieren, of twee crackers met beleg of een boterham. Succes!

   Reageer
   • Marieke 6 jarengeleden

    huttencase met appel en kaneel is als een heerlijk toetje rond 15.00/15.30 uur
    een paar plakjes kipfilet of kalkoenfilet met een klein beetje roomkaas is ook een heerlijke snack

    Reageer
 6. Lobke 6 jarengeleden

  Weer een mooi artikel! Tijdens de feestdagen heb ik aardig rustig gedaan en dat gewicht was er tijdens oud& nieuw al weer af. Nu ben ik gister uit eten geweest bij een All You Can Eat restaurant en dit is ook wat ik gedaan heb.
  Nu was ik vanmorgen 3(!!!!!) kg zwaarder als gisterochtend. Ik vind dat wel een héél groot verschil en het kan ook echt niet zo zijn dat ik voor 3 kg heb gegeten.
  Nu weet ik uit ervaring dat het er inderdaad zo weer af is, maar toch.. Lastig, lastig!
  En het vervelendste van alles, vandaag heb ik ook nog 2 verjaardagen! Wat te doen….

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Doen wat op dit moment goed voelt! Als dat genieten van ongezond eten is: lekker doen! Als dat dingen weigeren is, dat doen!

   Reageer
 7. Silvia 6 jarengeleden

  Ik ben 2 kilo aan gekoom draam maar het komt goed hoop ik goed tips dank je wel

  Reageer
 8. Marjolein 6 jarengeleden

  Dat opeens enorm zit hebben in suiker is echt heel erg herkenbaar! En ook erg moeilijk om weet vanaf te komen.

  Reageer
 9. Simone 6 jarengeleden

  Erg fijne blog 🙂 Goede tips en fijn om te lezen hoe jij hiermee omgaat!

  Reageer
 10. Sanne 6 jarengeleden

  Haha, super herkenbaar dit!

  Reageer
 11. Ise 6 jarengeleden

  Alleen maar motivatie om weer goed verder te gaan! Fijn en duidelijk artikel 🙂

  Reageer
 12. L 6 jarengeleden

  Super duidelijk artikel en ook zoo herkenbaar! Bij mij is er ook nog (heel vervelend 😉 ) een vakantie achter aan geplakt. Lekker skiën maar daar hoort ook het ongezonde eten en drinken bij! Ik lees je artikels en ga zondag gelijk van start met de challenge!

  Reageer
  • Sarah 6 jarengeleden

   Hoi Marloes,

   Hoe denk jij over een cheatday? Een dag per week dat je van alles kan eten! Denk aan snoep, pannekoeken, tosti kaas, pizza en chocola. Verpest je het dieet hierdoor als je juist wil afvallen? Werkt het juist goed of wordt het afvalproces vertraagd? Er zijn zoveel verschillende meningen te vinden op internet en daarom zou ik graag willen weten hoe jij hierover denkt.

   Alvast bedankt!

   Groet, Sarah

   Reageer
   • Marloes 6 jarengeleden

    Voor sommige mensen werkt dit heel goed, voor anderen is het niets. In een dag kun je heel veel calorieën eten als je je helemaal laat gaan, waardoor al het harde werken van de rest van de week teniet wordt gedaan. Ik ben persoonlijk meer fan van ‘cheatmomenten’, ook omdat je vaak je voorkeur hebt wanneer je cheat. Ik vind een gezond ontbijt en lunch bijvoorbeeld prima, maar heb ‘s avonds dan zin in iets lekkers.

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: