Jezelf uit de negativiteit halen

Gun jezelf vrijheid!

Bevrijdingsdag! We vieren onze vrijheid. Of eigenlijk de vrijheid die we op papier zouden hebben… Ik merk namelijk dat we onszelf vaak helemaal niet die vrijheid geven! We zijn ontzettend streng voor onszelf en hebben torenhoge verwachtingen van alles wat we doen. Ook als het gaat om voeding en sporten. Durf jij jezelf een beetje vrijheid terug te geven??

Dingen die we ‘mogen’ en ‘niet mogen’ eten

Als we streven naar een gezonde leefstijl of willen afvallen, dan hebben we vaak een oordeel over alles wat we eten. Chips, chocolade en pizza zijn voorbeelden van dingen die we niet mogen eten van onszelf. Sla, havermout en appels mogen dan juist weer wel.

Soms houd je het niet langer, voordat je het weet heb je een hele reep chocolade naar binnen gewerkt. STOM! Want dat mocht niet. Je voelt je flink schuldig. De rest van de week maar extra streng doen. Dit kan toch niet!

Kritische stem

Alles moet snel en efficiënt

Daarnaast eisen we van onszelf dat we onze doelen effectief aanpakken. Gezonder leven moet direct goed gaan. Afvallen moet minimaal met een kilo per week. Als anderen het kunnen, dan moet het bij jou toch ook lukken!?

Dat betekent ook dat je op een weekendje met vriendinnen jezelf maar moet inhouden. Je bent namelijk ‘op dieet’. Als dit vervolgens niet lukt, voel je je een zwakkeling. Je wilde dit toch?? Waarom doe je het dan niet gewoon??

Geef jezelf de vrijheid!

Je herkent vast wel de stemmen hierboven. Ze lijken je de goede kant op te willen duwen, maar eigenlijk doen ze juist het tegenovergestelde! In ons zit nog steeds dat kleine kind dat zijn hakken in het zand zet als iets ‘moet’ of ‘niet mag’. Probeer daarom eens om jezelf veel meer vrijheid te geven!

Natuurlijk heb ik ook wel eens gedachten zoals hierboven. Ik probeer ze echter zo snel mogelijk te corrigeren. Hoe ik probeer te denken is als volgt:

‘Ik mag alles eten van mezelf, maar waar word ik uiteindelijk écht gelukkig van?’ Soms is het antwoord: gezond eten, want daardoor voel ik me beter. Soms is het antwoord: m&m’s, want daar heb ik op dit moment mega veel trek in. Beiden antwoorden zijn helemaal prima!

Ik merk dat als ik alles mag van mezelf, veel dingen niet eens zo interessant zijn als ze vroeger leken. Pizza of patat daar heb ik vaak niet eens écht zin in. Ijs en chocolade daarentegen vind ik wél ontzettend lekker. Door mezelf niets te verbieden, kom ik er steeds beter achter wat ik echt lekker vind en wat eigenlijk niet hoeft.

Lieve stem

Het hoeft niet snel…

Natuurlijk wil je graag jouw doel bereiken als je die hebt gesteld. Het liefst zouden we het zo snel mogelijk doen, maar realiseer je dat dit niet altijd de beste manier is. Zeker als het om afvallen gaat, zie ik vrijwel altijd een terugval als het te snel gaat. Bovendien eet je dan niet meer gezond, maar honger je jezelf uit. Word je hier écht gelukkiger en gezonder van?

Langzaam is ok! Sterker nog, het is beter, gezonder EN effectiever op lange termijn. Als je een marathon wilt gaan rennen, verwacht je toch ook niet van jezelf dat je dat volgende maand al kunt??

Mijn conclusie

Als we iets willen, dan zijn we geneigd de touwtjes flink strak aan te trekken. We eisen van alles van onszelf. Bekijk het eens van een compleet andere kant! Behandel jezelf liever en geef jezelf de vrijheid die je verdient. Het zal je verbazen wat het resultaat gaat zijn…

Oh…en verwacht ook hierbij niet dat je het direct kunt :). Verandering van denken kost tijd! Veel tijd.

Groetjes, Marloes

Herken jij de stemmen uit het eerste gedeelte?

13 reacties

 1. Marloes, je klinkt een beetje als de Marie Kondo van de voeding. Ik vind het wel een mooie vraag of het je vreugde brengt. Heel vaak kom ik dan ook bij het gezonde uit en geniet ik meer van het ‘verbodene’. Zo heb ik gisteren sinds lang (meer dan een jaar) genoten van een Koffiekoek. Het is voor mij wel een hele lange weg (geweest) om mijn eetgedrag en -gewoontes en vooral de eetgedachten en verlangens gezonder te maken. Het blijft een beetje een oefening van elke dag. Zoals bij vele andere dingen in het leven gaat wat je oefent altijd maar beter!

 2. Hoi Marloes fijn artikel weer en heel herkenbaar idd, niet voor mij om af te vallen maar meer voor de gezondere keuzes en geloof me (niet dat ik zo ongezond at of zo maar er zat geen regelmaat in) het was moeilijk en wilde me idd ALLES ontzeggen in t begin en via jou artikelen blogs en vlogs te volgen ben ik mezelf niet meer aan t straffen en geniet ik ook meer als ik iets ongezonds eet ik pak daar dus ook t weekend voor om een geniet momentje te doen 🤗 hartige dingen zijn mijn voorkeur maar met suiker minderen en stoppen vond ik best moeilijk (in de thee en koffie) en dat duurde best een poos voordat ik helemaal suikervrij was, vind t nog steeds een beetje vlak af en toe maar je hebt zoveel meer smaak als je met die dingen stopt ook met zout verminderen goh alsof je een klap in je gezicht kreeg dát was moeilijk maar het lukt échte wel en ik merk t als er bv teveel zout of suiker ergens inzit dat vínd ik dat smérig haha dus echt iedereen die jou volgt, het lúkt je echt zolang je jezelf maar idd af en toe verwent met een guilty pleasure 💞😘

 3. Wat een mooi artikel voor deze dag! Ik vind het echt top. Deze wil ik vaker teruglezen.
  (Kun je een artikel in een “apart mapje” zetten? Bijv. bij favorieten?? Of merken met bijv. een❤️, ?)

  1. Ik tag ze met de tag ‘psychologie’ als je op die tag klikt, vind je zulk soort artikelen! Ook kun je zoeken op psychologie in het zoekbalkje 🙂

 4. Wat mooi op deze dag,
  Dat ik eten mag.
  Vrijheid is geen menu of dieet, maakt niet uit, je eet!
  keuzes die je daarin maakt
  Dat is vrijheid die me raakt
  Die vrijheid heeft niet elk mens
  Daarom is mijn wens,
  Gebruik je vrijheid wees er gelukkig mee!
  Ben tevree!!

  Wat mooi Marloes, deze dag zo’n item! Ik ben deze dagen altijd heel erg bezig met het verleden. Wij kunnen daar niet omheen. Mijn Opa was Duitser , hij heeft in de oorlog 3 jaar gevangen gezeten omdat hij niet voor Duitsland wilde vechten. Mijn oom is wel gegaan anders kreeg de rest van het gezin geen eten! Hij is nooit terug gekomen, vermist! Mij raakt dit soort dingen, het besef dat wij vrij zijn in onze keuzes en eten, is daarin een hele grote factor. Alleen al als je beseft waar alles vandaan komt en wat er aan vooraf is gegaan voordat het op je bord ligt!
  Liefs Conny

 5. Mooi artikel bij deze dag! Een belangrijk onderwerp… Zelf heb ik deze neiging ook steeds meer gehad naar mate ik meer leerde over voeding en training. Maar streven naar perfectie is onmogelijk en maakt het voor jezelf ook niet fijner.

  1. Dank je Marloes,dat had iknet even nodig.
   Na weken onafgebroken streng voor mezelf zijn,nam ik toch een keer iets lekkers,mijn gedachten zijn sindsdien niet meer 100% positief…
   Alsof ik iets heel slechts heb gedaan,van die spanning kreeg ik steeds meer “trek” in ongezond eten…
   Ik wil gaan leren om genietmomentjes in te gaan bouwen in mijn leven,niet zo zwart wit,alles of niets,met roken heb ik dat destijds wel gedaan maar eten blijf je doen,en dus de balans zoeken tussen gezond en mezelf idd af en toe iets ongexonds gunnen.
   Vind ik lastig,zo is het altijd weer mis gegaan,ik wil leren om mijn gezonde levenstijl te behouden en toch ook af en toe kunnen snoepen.
   Gelukkig heb ik jouw hulpdaarbij
   Nogmaals bedankt.

 6. Best wel een beetje toepasselijk bericht , zojuist nog van toepassing . Maandelijkse periode ontzettend veel zin in chocolade maar Mn hoofd zij nee je hebt al zo veel gesnoept afgelopen week . Anne nu even weer “gezond” , toen dacht ik Anne luister naar je craving anders blijft het in je hoofd . Dat gezonde komt wel weer .

 7. Dank je wel Marloes, de reminder dat langzaam aan gezonder is. Ik weet het, maar ik raak af en toe gefrustreerd. Ben nu in een half jaar tijd 8 kg afgevallen door iets gezonder (en minder) te eten en sporten op te pakken. Ik sta een beetje stil de afgelopen 2 maanden, komt ook door veel stress en dan stiekem meer snoepen.
  Maar vanavond weer coachingsgesprek op de sportschool, dus vast ook nieuw schemaatje en we gaan door op een weg die op zich goed vol te houden is (en heee…niet afgevallen….maar ondanks snoepen ook niet aangekomen afgelopen 2 maanden)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram