calorieen tellen
Afvallen Voedingstips

Gezonder leven – 15 Simpele Aanpassingen

Door

Als mensen gezonder willen gaan leven, gaan ze vaak super fanatiek aan de slag. Je kunt echter ook met hele kleine veranderingen een heel groot verschil maken! Het grote voordeel van kleine veranderingen, is dat je ze vrij makkelijk kunt blijven volhouden. Als je in één keer je hele leefstijl wilt omgooien, dan is de kans dat je snel weer opgeeft veel groter.

Hieronder in willekeurige volgorde simpele aanpassingen die je kunt maken, om jouw leefstijl een klein beetje gezonder te maken. Het zijn vooral dingen die ik ook als tips mee geef aan veel van mijn cliënten. Ik weet dus dat veel mensen er iets mee zouden kunnen.

1. Eet je toetje later op de avond
Je hebt dan nog iets om te eten, waardoor je ongezonde snacks makkelijker kunt weerstaan.

2. Drink uit grotere glazen
Zo krijg je veel makkelijker meer water of thee binnen, zonder dat je het echt door hebt.

3. Neem altijd een stuk fruit bij je ontbijt (of lunch)
Veel mensen vinden voldoende fruit eten lastig. Als je het automatisch al bij je ontbijt neemt, heb je al 1 stuk op!

4. Gebruik gezeefde tomaten in plaats van een pot pastasaus
Kant en klare sauzen bevatten vaak veel suiker en vet. Gezeefde tomaten vind ik perfect! Ik gooi er meestal een kruidenmix door en klaar is Kees!

5. Neem tot en met de derde verdieping altijd de trap
Zeker als je op je werk trappen hebt, zorgt dit voor flink wat extra beweging!

6. Zorg dat je lunch altijd groenten bevat, of eet anders rauwkost als snack
250g groenten is de richtlijn… dat is best veel! Eet het daarom niet alleen bij de avondmaaltijd.

7. Vervang frisdranken en vruchtensappen voor water, thee, koffie of eventueel een paar glazen van de light variant.
Mensen krijgen nog steeds veel calorieën binnen met dranken. Ook bijvoorbeeld met speciale koffies. Ik vind dit altijd super zonde. Bouw de hoeveelheid dus langzaam af.

8. Neem rond 15:30 uur een wat groter gezond tussendoortje
Bij veel mensen is de periode voor het avondmaaltijd DE tijd dat ze gaan snacken. Zorg er dus voor dat je dan niet zo veel trek hebt!

9. Weeg hoeveelheden af bij het koken
Vooral van pasta en rijst kook je snel teveel! Je komt dan in de verleiding om meer te eten dan nodig. Wegen is voor mij dan ook ideaal! Ik houd +-75g droge rijst of pasta per persoon aan. Sven eet er dan iets meer van dan ik.

10. Eet rustiger en kauw vaker
Ik heb het al vaker gezegd, maar dit is ZO belangrijk om goed te voelen wanneer je voldoende hebt gehad. Ook kan je lichaam de goede voedingsstoffen beter opnemen als je beter hebt gekauwd.

11. Eet je groenten als eerste op
Dat voorkomt dat je teveel vlees, aardappel, pasta en rijst eet. Bovendien heb je dan in ieder geval alle vitamientjes van je groenten binnen!

12. Zorg voor voldoende slaap
Heeeeell belangrijk in een gezonde leefstijl! Wat ‘voldoende’ is, verschilt per persoon. Hier lees je meer over het belang van slapen.

13. Drink alleen alcohol als je daar écht zin in hebt
Ik merk dat het voor veel mensen haast een automatisme is om elke avond een glas wijn te drinken. Zonde toch! Alcohol drinken is namelijk niet echt goed voor je gezondheid.

14. Verdiep je eens in mager vlees
Veel Nederlandse gezinnen gebruiken meerdere keren per week saucijsjes, hamburgers, gepaneerde schnitzels, gehakt en andere vettere vleessoorten. Dit kan hard aantikken! Hier vind je een overzicht.

15. Kies voor volkorenvarianten van een product
Bij volkorenproducten is de hele graankorrel gebruikt, waardoor het product meer vezels, vitamines en mineralen bevat. Stap dus snel over naar volkorenbrood, volkoren crackers, volkoren pasta en zilvervliesrijst :).

Je kunt bijvoorbeeld per week 1 van deze punten uitkiezen en daar volledig op focussen. Als je elke week een nieuw puntje pakt, krijg je toch langzaam een veel gezondere leefstijl!

Ik hoop dat ik je inspiratie heb kunnen geven.

Groetjes, Marloes

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (8)
 1. silke 5 jaargeleden

  handige tips voor velen, maar (helaas?) niet voor mij.
  ik volg al deze tips al uit mezelf zonder enige moeite.

  Ik eet nooit in de avond, mijn avondmaal heb ik best vroeg, zo rond 17.30 en dan eet ik niets meer in de avond, ook geen behoefte aan. Ik denk dat dit komt doordat ik overdag al voldoende en grotere maaltijden eet dan de meeste mensen. Mijn lichaam heeft dus alles al gekregen dan dat het nodig heeft en snacks in de avond doen mij niets. Mijn tip is dus om overdag ECHT voldoende te eten en niet bang te zijn om te eten, ik denk dat veel mensen bang zijn om voldoende te eten omdat ze later op de dag nog zouden kunnen eten als ze honger/zin hebben, maar dit zorgt dus juist voor honger en zin in -vaak ongezond- eten.
  Ik heb altijd zin in fruit en eet het liefst fruit maaltijden, ik moet me inhouden om niet de hele tros bananen te eten als ontbijt als ze rijp zijn (soms doe ik het wel hoor ) ik ben echt dol op fruit en het is altijd mijn eerste keuze als snack. Vroeger was dit anders, maar door juist meer fruit te gaan eten ging de trek in koekjes tussendoor weg.

  Deze doe ik ook al! Mijn grote luie maaltijd is simpel pasta gekookte in een heel blik tomaten en hieraan wat Italiaanse kruiden (de versie zonder zout) toegevoegd. luie spaghetti die nog eens lekker smaakt ook 
  Hier heb ik altijd moeite mee, begrijpen wat mensen moeilijk vinden aan groenten. 250gram is zo weinig :O ik eet dit in 1 maaltijd en vaak meer, tussendoor eet ik met gemak al een halve kilo worteltjes weg, zo lekker en knapperig! Vooral als ik iets kook wat langer duurt, in de oven bijvoorbeeld dan kook ik graag een 300 gram (een halve diepvries zak) broccoli en eet deze op terwijl mijn eten kookt in de avond.

  Deze tip kan ik wel gebruiken, ik ben heel slecht in kauwen op mijn eten, altijd al geweest helaas. Moet ik echt meer aandacht aan besteden. En slapen is ook een werkpuntje voor mij, ik raak heel moeilijk in slaap en kom meerdere keren per nacht wakker. Maar ik weet waardoor het komt en helaas is het iets wat niet eenvoudig op te lossen is.

  Ik ben 23 en trots op te schrijven dat ik nog nooit alcohol op heb!!!

  En ik heb een hekel aan wit eten, smaakt toch nergens naar? Volkoren is zoveel lekkerder!

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Leuk om te lezen hoe jij ermee om gaat.

   Reageer
 2. Laura 5 jaargeleden

  Goeie tips! Een aantal van deze dingen doe ik al. Zoals alleen volkoren producten eten. M’n pasta en rijst afwegen. M’n groente als eerste opeten is iets wat ik sinds kinds af aan al doe. Puur om het lekkerste voor het laatst te bewaren en m’n groenten wel binnen te krijgen. Bij mij thuis at iedereen super snel dus dat probeer je dan ook bij te benen automatisch. Sinds ik het huis uit ben eet ik al drie keer zo langzaam ongeveer. Als ik dan weer bij m’n ouders eet, ben ik echt veel langer bezig hehe. Alsnog zou het nog langzamer kunnen, maar ik heb ook een hekel aan koud eten…

  Reageer
 3. Inge 5 jaargeleden

  Leuk om te lezen dat ik al heel wat van deze dingen doe… Nr 2 t/m 7 en 9 en 11, 12 en 14. En regelmatig 15. En aan toetjes doe ik niet. Goh…!

  Reageer
 4. Joep Feron 5 jaargeleden

  Goede praktische tips! De meeste voer ik allemaal uit. Ik heb misschien nog een tip als ik zo vreg mag zijn. 🙂

  * eet zo weinig mogelijk koolhydraten en suikers maar meer gezonde vetten. Ik ben hier nu 2 weken mee bezig. Mijn trek in zoetigheden of snacks in de avond is helemaal weg!! En ik zal je zeggen, ik kon vroeger echt veel snaaien. ? Ik voel mij vol energie en nuttiga alleen volkoren koolhydraten als ik overdag zware inspanning ga leveren met duursporter.

  Bedankt voor dit interessante bericht.

  Reageer
 5. jantiene 5 jaargeleden

  ik woon op de 4e verdieping en neem bijna altijd de trap! Lekker.

  Reageer
 6. Tamara 5 jaargeleden

  Fijn om te lezen. Ik ben niet altijd in staat om video’s te bekijken, dus heel fijn dit 🙂 lees graag dit soort tips, heerlijk. Dank je wel Marloes!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.