8x Gezonde Broodtrommel – Lunch Meenemen zonder brood

 

Ik heb een aantal video’s en heel wat artikelen die je ideeën geven voor gezonde lunchgerechten die je makkelijk kunt meenemen naar school of werk. Toch krijg ik er nog super vaak vragen over. Het leek me daarom leuk om een soort samenvattend artikel te maken boordevol ideetjes en links naar leuke recepten. Maak je dus klaar voor een hele berg aan inspiratie :).

Het ‘probleem’
Wij Nederlanders lunchen vrijwel altijd met brood. Tegenwoordig willen steeds meer mensen variëren met lunchgerechten. Het probleem is echter dat we zo gewend zijn om onze broodtrommel gewoon te vullen met simpel belegde boterhammen. Andere gerechten meenemen zit niet zo in ons systeem. Wat inspiratie is dus voor veel mensen erg welkom.

Lunch ideeën om mee te nemen
Hier een heel aantal ideeën van lunchgerechten die je kunt meenemen, met daarbij een aantal tips hoe ik het verpak.

  • Een salade is een van mijn favoriete lunchgerechten om mee te nemen. Je kunt eindeloos variëren met de vulling. Een aantal van mijn favorieten zijn snoeptomaatjes, komkommer, paprika, wortel, augurk, (gerookte) kip, tonijn of zalm uit blik, garnalen, olijven, maïs, hamblokjes, peulvruchten (linzen, kikkererwten etc.), druiven, appel etc. Ook kun je bijvoorbeeld wat aardappel of pasta toevoegen, maar dat hoeft niet! Hier vind je meer tips voor een gezonde salade en hier vind je tips voor dressing.

Lunch meenemen salade

  • Crackers zijn ook perfect voor lunch. Gebruik bij voorkeur volkoren crackers. Ik beleg ze meestal rijkelijk, zodat ze goed vullen. Het beleg neem ik graag in een apart bakje mee, dat blijven de crackers knapperig. Mijn favoriete belegsoorten zijn hüttenkäse, ei, avocado, kipfilet, rosbief, rauwkost en vis.
  • Je denkt er misschien niet aan, maar je kunt kwark, yoghurt of havermoutpap ook heel goed meenemen. Ik ga graag voor magere kwark met gezonde ontbijtgranen en vers fruit. Ik doe het kwark en het fruit in een bakje en de ontbijtgranen in een ander kleiner bakje. Zo blijft het knapperig! Je hebt tegenwoordig zelfs bakjes waar een kleiner bakje opgeschroefd zit, speciaal bedoeld om jouw ontbijtje mee te nemen. Ik kocht er laatst een bij Action. Je havermoutpap kun je koud eten, of even opwarmen als je een magnetron hebt.

Lunch meenemen havermout

  • Een omelet kun je gewoon in een simpele broodtrommel mikken. Snijd hem in stukjes en eet hem tijdens lunchtijd op. Dit kan koud, of je warmt hem even op. Ik gebruik vaak 3 eieren met een heleboel groenten. Ik vul het soms aan met kipfilet, kaas, kruiden etc. Je kunt er eventueel een boterham bij eten. Hier vind je een recept.
  • Wie houd er nu niet van pannenkoeken!?  Ik neem ze vaak mee naar mijn werk! Reken maar dat je collega’s jaloers zijn. Het kost natuurlijk wel wat voorbereiding, maar je kunt ze daarna gewoon in een plastic bak meenemen. Eventueel kun je beleg apart houden. Hier en hier vind je voorbeeld recepten.
  • Ik zei dat dit lunchgerechten zonder brood gingen zijn, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een speciale sandwich! Beleg je boterhammen rijkelijk met bijvoorbeeld vis, mager vlees, ei, rauwkost, augurk, olijven, champignons, fruit etc. Hier, hier en hier vind je voorbeelden. Houd ook weer eventueel het beleg apart.

Lunch met wrap en groenten

  • Een wrap vind ik ook super lekker om mee te nemen. Ook hiermee kun je weer eindeloos varïeren. Vlees, vis, vegetarisch, rauwkost, roerbakgroenten, peulvruchten en ga zo maar door. Ook kun je een wrap zowel koud als warm eten. Hier, hier en hier wat ideeën.
  • Restjes van de avondmaaltijd zijn perfect voor als je weinig tijd hebt. Gooi ze gewoon in een passend bakje en klaar is Kees. Dit kun je ook weer zowel koud als warm eten (ja, alles is koud te eten :)).

Ik heb eerder twee video’s gemaakt met recepten voor lunchgerechten die je makkelijk kunt meenemen. Die vind je hier en hier.

Mijn ultieme tips
Hieronder een aantal tips om het makkelijker te maken om lekker te kunnen variëren met een gezonde lunch:

  • Schaf plastic bakjes aan in verschillende maten en/of met verschillende vakjes. Bijvoorbeeld een grotere bak voor salade, een klein bakje voor kwark, yoghurt of havermout en eventueel een bak met meerdere vakjes om producten te scheiden. Je vindt deze bakjes bij bijvoorbeeld Blokker, Hema, Albert Heijn, Xenos en Action.

Broodtrommels voor lunch

  • Neem producten apart van elkaar mee, dan blijft het lekker! Doe bijvoorbeeld je noten nog niet in je salade maar houd ze apart in een bakje of zakje. Neem crackers en beleg apart mee, net als bijvoorbeeld.
  • Eventueel kun je een klein koeltasje kopen. Ik merk echter dat veel producten gewoon goed blijven (tenzij het super warm weer is).
  • Vergeet ook niet om even een lepel, vork en/of mes in je tas te mikken als dit niet aanwezig is op je werk.
  • Voeg ook gerust wat extra’s toe aan jouw lunch! Denk bijvoorbeeld aan rauwkost, fruit, een gekookt ei, cup à soup, augurk of wat rijstwafels.

Om een lang verhaar kort te maken: in mijn ogen kun je vrijwel alles meenemen! Zeker in een relatief koel land als Nederland. Haal gewoon wat extra bakjes in huis en een kind kan de was doen!

Groetjes, Marloes

Wat voor lunchgerechten neem jij graag mee naar school of werk?

15 reacties

  1. Mijn complimenten weer voor de manier waarop jij jou bevindingen tip motivatie enthousiastme enz enz met ons wil delen!
    Jou gerechten zijn deze week ook goed in de smaak gevallen..

    Gisten zag ik ook je trotse lieve ouders..Ze zullen trots zijn.
    En…De jurk…!!! Goed dat jij een “eigen” keus hebt gemaakt..
    Ik begrijp jou met deze keuze want wat staat hij je mooi met idd dè Pipa billen…(die van jou zijn mooier?) heb je hard voor gewerkt ?

    Omdat ik nog lang niet in je jurk pas…mag je nog lang doorgaan waarmee je bezig bent?

    Succes meid…

  2. Hoi Marloes,

    Ik kijk graag naar je videos en je blog. Persoonlijk en ik denk dat vele mensen met mij dit ook intressant vinden als je meer gaat vertellen over of je met voeding kunt afkomen van psoriasis. En welke effecten voeding kan hebben op ziektes.

    Ik wil graag anoniem blijven en hoop dat je er meer over gaat vertellen.

    Alsvast bedankt.

  3. Goede inspiratie, bedankt!
    Nog een tip: elke dag plastic zakjes/folie meenemen is natuurlijk zonde en slecht voor de wereld. Persoonlijk ben ik helemaal fan van een herbruikbare boteramzak: bijvoorbeeld de Boc’n Roll (zelf heb ik m gewoon een namaakversie). Die kun je elke dag gebruiken, alles blijft lekker vers, en hij kan zelfs in de vaatwasser! Hersluitbare bakjes zoals op jouw foto’s zijn natuurlijk ook helemaal goed!

    1. Even nieuwsgierig: bestaat er een namaakversie van de Boc ‘n Roll? Ik wil er namelijk nog wel wat bij hebben, maar als ze wat minder prijzig zijn is dat natuurlijk wel gunstig 🙂

  4. Wat een fijn artikel!! Ik neem eigenlijk altijd salades als lunch, en heel af en toe bak ik een omelet, pannenkoekje of neem ik wel een boterham. Dat laatste vooral als ik niet zoveel tijd heb, want eigenlijk vind ik brood niet zo lekker.
    Nu ik dit artikel gelezen heb, heb ik wel zin om meer te gaan variëren. Dankjewel!!

  5. Goede tips! Havermout ontbijt maak ik ook wel eens in een potje als het mee moet. Toch neem ik als lunch meestal brood mee, snel gemaakt en vult goed, preppen denk ik niet altijd aan. Daarnaast moet ik op m’n werk in vrij snelle tijd m’n lunch opeten, dat lukt met brood wel prima.

  6. Ik houd zelf totaal niet van brood (behalve afbakbrood of vette broodjes, haha). Ik lunch de laatste tijd vaak met havermoutpap met fruit. Lekker en vult goed! Kwark is hier ook favoriet.

  7. Het wrap recept met hoemoes en komkommers (van de bovenste foto) maak ik best vaak voor lunch! Ik neem ook graag salades mee. Maar ook vaak genoeg een lekker belegde boterham. Wij hebben op werk wel een magnetron maar die staat onhandig ver weg dus ik eet mijn lunch meestal koud.

  8. Als je er een beetje handigheid in krijgt (qua klaarmaken, in huis halen etc) kost het echt niet zoveel extra moeite.. al krijg ik daar in mijn omgeving wel vaak vragen over! Jouw voorbeelden zien er ook weer super lekker uit 🙂

  9. Variatie is belangrijk, wij zien ook dat mensen qua brood ook erg variëren van haverbrood tot spelt waarbij het traditionele bruin langzaamaan steeds minder populair aan het worden is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram