bolletje ovengebakken krokante muesli

15 Gezondere alternatieven op ongezonde producten

We krijgen tegenwoordig overal te horen wat ongezond is. Er zijn ontzettend veel producten die we niet meer zouden moeten eten. Zoals je misschien weet, ben ik niet zo van die aanpak. Ik heb jullie (of mijn cliënten) nog nooit gezegd dat je iets niet zou moeten eten. Jezelf dingen verbieden werkt naar mijn idee namelijk averechts.

Het ‘probleem’

Natuurlijk zijn er producten die je beter niet te vaak of te veel kunt eten, omdat er veel suiker en/of verzadigd vet in zit. Soms erg jammer, want vaak vinden we die JUIST lekker. Vandaag geef ik je 15 voorbeelden van hoe ik gezondere alternatieven heb gevonden op ongezonde producten.

LET OP: Ik schrijf expres gezondeRE alternatieven, omdat veel van deze opties ook niet helemaal 100% top zijn. Vrijwel altijd zit er nog een ‘maar’ aan. Mijn advies zou dus altijd zijn om matig te zijn met de producten hieronder (tenzij ik anders vermeld). Ook al ze een gezondere optie, dat betekent niet dat je er onbeperkt van kunt eten.

Gezondere alternatieven

Let’s go. Hieronder in willekeurige volgorde producten die naar mijn idee een betere keuze zijn dan hun ongezonde variant.

1. Ontbijtkoek zero in plaats van Snelle Jelle

Snelle jelle (en normale ontbijtkoek) bevat nog best veel suiker! Tegenwoordig kun je ook ontbijtkoek zero krijgen. Hierin zit xylitol in plaats van suiker. Als je fan bent van ontbijtkoek, is dit een leuk alternatief.

2. Remia friteslijn in plaats van mayonaise

Mayonaise wordt natuurlijk nooit echt gezond. Normale mayo bevat echter zo’n 600kcal per 100g, Remia friteslijn zit op 100kcal per 100g! Weglaten is altijd beter, maar als je mayo wilt eten dan is dit een goed alternatief.

3. 30+ kaas in plaats van normale kaas

Kaas bevat goede voedingsstoffen als calcium en B-vitamines. Het bevat echter ook veel verzadigd vet. Bij 30+ kaas is deze hoeveelheid flink minder! Vooral voor mensen met een hoog cholesterolgehalte is dit een perfecte vervanger. Qua calorieën scheelt het overigens niet super veel. Persoonlijk kies ik vaak voor gewone kaas en houd ik het bij maximaal 1 portie per dag.

Review Sultana Just Good

4. Sultana just good of Nakd repen in plaats van (school)koeken

Nog steeds wordt vaak gedacht dat Ligakoeken en Sultana’s gezond zijn. Ze bevatten echter veel suiker. Bovendien zitten er 2 of 3 koeken in een pakje, die meestal in een keer op gaan. Ik kies daarom liever voor Sultana Just Good of Nakd repen. Deze zijn puur natuur en ze zijn kleiner! Ze bevatten overigens wel fruitsuiker, dus ook hiervan kun je niet onbeperkt eten.

5. Optimel vla en yoghurt in plaats van vanille vla of yoghurt met een smaakje

Af en toe kan ik ZO genieten van vla of kwark met een smaakje. Hierin zit helaas veel suiker en vet. Ik vind de producten van Optimel ideaal als gezonder alternatief! Mijn absolute favoriet is de Optimel Griekse stijl yoghurt in de smaak vanille (of koffie, als die er is!). De Griekse stijl producten bevatten ook nog eens lekker wat eiwit!

6. Popcorn in plaats van chips

Chips is gefrituurd, daardoor bevat het de meest slechte soort vet (transvet). Een iets gezonder alternatief dat ik ook mega lekker vind, is popcorn! Een bakje popcorn eten, is naar mijn idee een betere keuze dan een bakje chips eten. Ik vind dit echter een lastig puntje, zoals jullie weten ben ik een groot fan van 2-3 genietmomentjes in een week! Op zo’n moment vind ik dat je moet nemen wat jij LEKKER vindt en dat je niet moet letten op gezondheid.

7. Bolletje krokante ontbijtgranen of cruesli volvezel in plaats van cruesli

We weten bijna allemaal dat krokante muesli vaak meer suiker en vet bevat dan normale muesli. Bij Cruesli volvezel en Bolletje ovengebakken ontbijtgranen is dit echter niet het geval! Een prima alternatief op normale Cruesli dus, die je wat mij betreft gewoon dagelijks zou kunnen eten.

8. Bloemkoolpizza in plaats van gewone pizza

Je hebt tegenwoordig gezondere pizzabodems in de schappen liggen. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van bloemkool of andere groenten. Een iets gezondere keuze naar mijn idee! Let er echter wel op dat een pizza vooral ongezond wordt door het beleg (veel kaas!). Bovendien geldt hier voor mij ook: ik eet niet zo vaak pizza, dus als ik het eet dan ga ik voor de ongezonde :).

9. Sorbetijs, Oppo ijs of Breyers ijs in plaats van roomijs

Roomijs bevat veel vet en suiker. Sorbetijs bevat alleen suiker, geen vet! Laatst schreef ik een review over ijs van Oppo en Breyers, wat naar mijn idee leuke alternatieve zijn voor de ijsfreaks onder ons.

Breyers delights ijs

10. Light frisdrank in plaats van normale frisdranken

Dit blijft een controversieel onderwerp. Toch blijf ik zeggen dat je naar mijn idee beter cola light, sinas light, sprite, rivella of crystal clear kunt drinken dan normale frisdranken. Het scheelt je namelijk een hoop suiker! Ik adviseer wel altijd gebruik met mate, tot +-4 glazen per dag. Zoetstoffen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk worden. Of je teveel binnenkrijgt, kun je testen met de zoetstoffencheck.

11. Suikervrije dropjes in plaats van normale drop

In het snoepschap kun je suikervrije dropjes vinden. Onder andere Klene heeft kleine zakjes van deze goodies. Ze bevatten aanzien minder calorieën dan normale drop (+- 200kcal vs. +- 350kcal). Er zit echter wel zoetstof in, waar je niet teveel van moet binnen krijgen. Bovendien vinden mijn darmen deze dropjes in grote hoeveelheden niet zo fijn. Zelfs Sven, die normaal nooit darmklachten krijgt van eten, heeft er last van als hij een heel zakje op eet (dit testen doen we natuurlijk speciaal voor jullie ;)). Best een grappig alternatief voor af en toe dus, maar wees er voorzichtig mee.

12. Blue band spread of groentespread in plaats van jam

Jam bevat veel suiker, ook als je het zelf maakt (want fruit bevat veel suiker). Groentespreads zijn doordoor een betere keuze. Wil je toch een zoete smaak? Probeer dan zeker eens de Blue Band fruit en groentespreads. Zeker voor kinderen vind ik dit een perfect alternatief.

Blue Band fruit en groentespread

13. Rozijntjes of stukjes gedroogd fruit in plaat van snoep

Snoep is een en al suiker. Gedroogd fruit vind ik een betere optie. Natuurlijk bevat dit ook suiker, maar iets minder. Bovendien zitten er ook vezels en wat vitamines en mineralen in. Gebruik niet teveel, maar ook voor kids is een handje rozijnen naar mijn idee gezonder dan een hand snoep.

14. Smoothie van fruit en yoghurt in plaats van een vruchtensmoothie

Wait, whut?? Smoothies zijn toch gezond? Ik vind dat nogal tegenvallen! Een fruitsmoothie bevat namelijk véél fruit en daardoor veel suiker en calorieën (evenveel als cola!). Natuurlijk bevatten ze ook vitamines, maar die kun je wat mij betreft beter binnen krijgen door vers fruit te eten. Wil je toch een smoothie hebben? Combineer dan yoghurt of melk met vers fruit. Dit scheelt je flink wat suiker.

15. Halfvolle cappuccino in plaats van een normale

Cappuccino en andere speciale koffies worden gemaakt van hele volvette melk. Voor af en toe is dat geen probleem, maar de diehard fans onder ons kunnen beter kiezen voor een cappuccino van halfvolle melk. In veel koffietentjes kun je dit gewoon bestellen! Vraag er maar eens naar.

Nogmaals: sla niet door in het nemen van deze producten, maar gebruik je verstand. Het zijn iets gezondere alternatieve, geen 100% gezonde keuzes. Ik zou altijd de voorkeur geven aan natuurlijke en ‘pure’ producten die zo min mogelijk bewerkt zijn. Voor af en toe vind ik deze alternatieven echter super fijn! Ik gebruik ze vrijwel allemaal zelf ook.

Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad!

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete gezonde alternatieven op ongezond producten?

7 reacties

  1. De Milde Goudse kaas, 28% vet en minder zout, van kaasboer van der Veen uit Kollom is een heerlijk alternatief voor de volvette kaas. Je proeft werkelijk geen verschil. Deze kaasboer staat op meerder plaatsen in het Noorden van het land, waaronder ook op de Vismarkt in Groningen.

  2. Hi Marloes, ik had de sultana crunchers gevonden. Zijn die dan ook zo ongezond? Mij leken ze namelijk best netjes voor een meeneem-tussendoortje. Liefs

  3. In je smoothie doe ik vaak een stuk komkommer of courgette, da’s weer een stuk fruit minder en meteen wat extra groenten erbij. Banaan maakt het nog steeds romig met beetje kwark of yoghurt ☺

  4. Ik eet ‘s morgens en ‘s avonds om 20.00 magere vanille yoghurt. Is dit ook ongezonder dan het klinkt?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram