Gezond Pasen
Afvallen Trends Voeding Voedingstips

Doe jij aan Gezond Pasen? Gezonde Tips en inspiratie!

Door

Het is alweer bijna Pasen! Voor mijn gevoel wordt dat steeds meer ‘een ding’ in Nederland. Ik kan me niet herinneren dat de supermarkten 20 jaar terug ook zo vol lagen met lekkers rond deze tijd. Heerlijk natuurlijk! Zoals je weet ben ik best een bourgondiër en kan ik ontzettend genieten van lekker eten tijdens de feestdagen. Ik ben benieuwd hoe dat met jou zit! Daarnaast geef ik je wat tips, inspiratie en wat aandachtspunten.

Vind jij gezond leven rondom Pasen lastig?

Ik ben eigenlijk eerst heel benieuwd hoe jij het gezonde leven rondom Pasen ervaart. Vind je het lastig om de paaseitjes en het andere lekkers te weerstaan? Of heb je er eigenlijk niet zo’n moeite mee?

Ik heb er eigenlijk niet zo’n problemen mee. Ik haal geen paaseitjes in huis, alleen als ik ze gebruik als genietmomentje (zie mijn vorige vlog ;)). Op zo’n moment schep ik een bakje vol met de allerlekkerste en geniet ik daar heerlijk van. Ik kies bewust voor een klein bakje in plaats van een kilozak, anders weet ik dat ik ze niet kan weerstaan. Op doordeweekse dagen vind je ze niet in ons huis.

zoete omelet met banaan

Calorieën in paaseitjes

Dat er veel calorieën en suiker in paaseitjes zitten, dat weet denk ik iedereen wel. 1 eitje bevat zo’n 50kcal en 5g suiker (=+- 1,5 suikerklontje). Ook luxe broodjes die je eet tijdens het paasontbijt, bevatten aardig wat extra calorieën. Dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke belegsoorten, (borrel)hapjes, drankjes en andere snacks die je eet op feestdagen.

Ik zou nu natuurlijk een tabel kunnen plaatsen van hoeveel calorieën alles precies bevat, dat ga ik niet doen! Zoals je misschien weet, vind ik het namelijk helemaal niet zo interessant om te weten hoeveel calorieën je eet op een feestdag. Geniet er gewoon lekker van! Misschien eet je inderdaad (veel) te veel, maar dat is echt geen drama. Pak het gewoon de dag erna weer op. Ik houd meestal wel de volgende tips in mijn hoofd:

 • Probeer niet te veel in huis te halen ver voor feestdagen. De kans is groot dat je het daarvoor al op eet!
 • Beoordeel tijdens de Paasdagen goed waar je écht zin in hebt en wat je écht lekker vindt. Ga niet zomaar dingen eten ‘omdat ze er zijn’, maar kies datgene wat je echt lekker vindt. Misschien kun je zo al een paar snoepmomentjes overslaan.
 • Geniet optimaal van jouw lekkere hapjes en probeer je niet schuldig te voelen! Twee dagen lekker zondigen is echt geen ramp. Je bent de dag daarna waarschijnlijk iets zwaarder, maar dat is er zo weer af als je weer normaal gaat doen.
 • Eet langzaam en kauw goed. Dan wordt genieten makkelijker én zit je sneller vol. Win-win dus :).

Gewoon lekker genieten dus! In mijn ogen hoort dat bij een gezond leefstijl. Alleen maar streng gezond eten houdt niemand vol.

Tips voor een gezonder Pasen

Wil je toch een klein beetje extra opletten, dan kan dat natuurlijk! Lekker eten kan namelijk ook ontzettend gezond zijn. In een artikel van vorig jaar, gaf ik je al een heleboel tips. Hieronder een aantal van deze tips plus een aantal nieuwe op een rijtje:

 • Wissel luxe broodjes af met volkoren crackers, volkoren beschuit of normale boterhammen.
 • Koop luxe fruitsoorten die je misschien anders niet koopt, of maak een lekkere fruitsalade.
 • Ga ‘s ochtends een stukje hardlopen, doe een thuisworkout of ga naar de sportschool als deze open is.
 • Wandel samen met de visite een rondje in het bos, over het strand of door een natuurgebied.
 • Serveer ‘infused water‘ naast alcoholische dranken. Bijvoorbeeld water met een paar schijfjes citroen en/of takjes munt.
 • Maak het ontbijt of de lunch specialer met bijvoorbeeld havermoutpannenkoeken, een lekkere omelet, een gezonde pizza, gezonde smoothies, gezonde muffins, een lekkere salade of een gezonde soep.
 • Serveer naast de chips en de borrelnootjes ook gezonde hapjes (hier nog een video).

Maar vergeet dus vooral niet te genieten!

Mijn conclusie

Tijdens feestdagen let ik niet specifiek op gezond eten. Ik haal echter niet te vroeg al lekkers in huis. Op de Paasdagen snoep ik gerust wat extra’s zonder me schuldig te voelen. Ik pak de draad daarna wel weer op. Genieten staat bij mij bovenaan! Dat hoeft trouwens echt niet perse ongezond te zijn. Ik maak graag heerlijke gezonde gerechten op deze dagen en houd van een wandeling of sportmoment in de lentezon. De ongezonde snacks beoordeel ik goed. Ik neem alleen waar ik écht zin in heb.

Groetjes, Marloes

Doe jij aan gezond Pasen? Wat is je gameplan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Bianca W. 5 jarengeleden

  Hoi Marloes, dankjewel voor de tips! De havermoutpannenkoeken ga ik zeker serveren tijdens de paasbrunch. Paaseitjes eet ik nooit, ik kan niet tegen chocolade, ik krijg er migraine van. Soms baal ik ervan, want als je het niet eet kom je er pas achter waar het allemaal in zit. Maar voor mijn gewicht is het wel handig ?. Wij gaan tijdens de feestdagen ook altijd sporten, we hebben een tag waardoor we er altijd in kunnen. We gaan zeker genieten van de vrije dagen en alle lekkere dingen! Fijne paasdagen! Groetjes Bianca

  Reageer
 2. anoniem 5 jarengeleden

  Hey Marloes
  Super leuke en handige tips! Wat kan je doen als je met Pasen bij iemand anders gaat eten? Alvast bedankt! groetjes

  Reageer
 3. Jacqueline 5 jarengeleden

  1,5 klontje suiker in een paasei, wtf! 🙂 Daar ga ik dus niet meer zo op los! Dank voor de reminder 🙂

  Reageer
 4. Mevrouw Marloes 5 jarengeleden

  De zakken paaseitjes zijn bij mij al een paar keer opgegaan dit jaar, oeps. Het is nog niet eens Pasen… Maar ik zorg er wel voor dat ik dan niet teveel neem. Het is dan paaseitjes of een ander stukje chocola en dan gaat mijn voorkeur toch uit naar paaseitjes. Die pizza’s zien er trouwens erg lekker uit!

  Reageer
 5. silke 5 jarengeleden

  ik eet rond feestdagen niet extra. wel ongezonder.
  zo vervang ik mijn dagelijkse handje noten voor 3 paaseitjes.
  of mijn ontbijt in het weekend voor een lekkere paaskoek (soort van botersandwish in de vorm van een paashaas).

  ik doe dit niet dagelijks, misschien 2x per week paaseitjes ofzo (gemiddelde van dit jaar tot nu toe) en heb nog maar 1 paaskoek op. morgen worden dat er 2 hahaha en met pasen doen wij hier niet veel, is gewoon een normale dag, maar dan maakt mijn vader warme chocomelk bij het ontbijt.

  Reageer
 6. Valerie 5 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik heb je tips eerder gelezen dat je gewoon 2 dagen lekker mag genieten. En dat ga ik zeker doen. Ik ben mijn la al aan het vullen met dingen wat ik normaal nooit eet en ga 2 dagen los. Heerlijk! De laatste week is ingegaan ?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: