Gezond leven volhouden
Afvallen Mindset

Gezond leven volhouden – Hoe ik dat doe!

Door

Het is alweer halverwege januari en de goede voornemens van veel mensen beginnen af te zwakken. Zo zonde! Want kennelijk wilde je twee weken geleden nog iets HEEL graag behalen. Wat is er gebeurd in die tijd? Ik ga je in dit artikel vertellen waarom gezond leven volhouden voor mij geen probleem is. Daarmee hoop ik je te motiveren om óók door te zettten ♥.

Gezond leven is niet altijd makkelijk, laten we eerlijk zijn. Overal zijn verleidingen en ons lichaam is ingesteld op het lekker vinden van suiker, zout en vet. Genoeg redenen om op te geven dus. Hieronder de redenen waardoor ik gezond leven tóch kan volhouden.

Ik heb heel duidelijk waar ik ECHT gelukkig van word

We denken vaak dat we gelukkig worden van snoepen en fastfood. Ik heb echter heel duidelijk voor mezelf dat dat op de lange termijn niet zo is. Heel even wordt ik heel gelukkig als ik chocolade eet, maar is maar van hele korte duur. Als ik veel ongezond eet dan voel ik me lichamelijk minder goed (al na een paar dagen!), maar ook psychisch word ik minder stabiel en kan ik minder aan.

Als ik gezond leef dan voel ik me onwijs sterk, mijn eigenwaarde is hoger, ik heb minder stress, ben minder vaak chagrijnig, voel me zelfverzekerder, voel me een betere partner en zo kan ik nog wel even doorgaan met positieve effecten. Dit is voor mij de allerbelangrijkste reden om gezond leven vol te houden. Ik word er gelukkig van!

Ik gun mezelf regelmatig iets ongezonds

Dat ik gezond leef, betekent niet dat ik alleen maar gezonde dingen eet. Ik sta mezelf toe om meerdere keren per week iets ongezonds te nemen als ik daar zin in heb. ‘Genietmomentjes’ noem ik dit. Ik ben gek op chocolade, dus eet het vrijwel elke week. Ook houd ik van een borreltje op z’n tijd, een bak ijs of een lekkere koek. Als ik dit soort dingen eet, probeer ik er intens van te genieten zonder me schuldig te voelen.

Ook mijn normale maaltijden zijn echt niet altijd even gezond en dat vind ik prima! Mijn man houdt bijvoorbeeld van hartige taart, van pasta met roomsaus en van kip tandoori uit een pakje. Ik eet dit rustig mee! Mijn gezonde leven bestaat dus écht niet uit alleen maar gezonde dingen.

Pannenkoeken gezond leven leuk maken

Ik maak mijn gezonde leven zo leuk mogelijk

Het is mijn motto: ‘Gezond leven leuk maken’. Ik doe dit onder andere door mijn standaard maaltijden leuk te maken. Zo kun je me gerust gezonde pannenkoeken zien lunchen op een random woensdagmiddag. Ik probeer mijn maaltijden écht lekker te maken.

Ook mijn sportmomenten maak ik zo leuk mogelijk, door te doen wat bij me past. Ik houd niet zo van mega intensieve trainingen waarbij je helemaal dood gaat. Krachttraining en duurtraining vind ik een stuk leuker, dus dat doe ik voornamelijk! Ook zorg ik voor leuke muziek of een leuke podcast, ik gun mezelf regelmatig nieuwe sportkleding of ik train samen met mijn man of met een vriendin.

Ik raak niet in paniek als het even niet lukt

Jep, ook bij mij lukt het af en toe even niet. Eet ik alles wat los en vast zit en heb ik geen zin in sporten en bewegen. Ik raak hier echter niet van in paniek, het hoort erbij! Als er weer eens zo’n periode aanbreekt dan grinnik vriendelijk om mezelf. Ik weet dat ik me na een tijdje vanzelf ga realiseren dat ik er echt niet gelukkiger van wordt (zie het eerste punt).

Ik verwacht geen wonderen op korte termijn

Ik ga niet gezond leven met als doel ‘even snel 5kg afvallen’. Ik leef gezond omdat het me een super goed gevoel geeft. Dit gevoel wil ik natuurlijk voor altijd behouden, dus mijn gezonde leven is nooit ‘klaar’. Dat besef ik me heel goed. Mensen die afvallen als doel hebben, vallen vaak terug in hun oude gewoontes als het afvallen (even) niet lukt.

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel en dat gezond leven volhouden voor jou ook langzaam makkelijker wordt. Onthoud dat het heel erg oefenen is met de juiste mindset. Geef jezelf de tijd!

Groetjes, Marloes

Lukt gezond leven volhouden bij jou? Heb je aanvullende tips?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Anne 2 jarengeleden

  Super sterk artikel❤️En mooie foto’s hahaha!

  Reageer
 2. Sanne 2 jarengeleden

  Mooi en behulpzaam artikel! Ik vind het soms lastig balans te houden als ik mezelf niets wil verbieden, maar nagaan waar je je op langere termijn het best bij voelt is een goede reminder! Je mag het, maar wil je het op dit moment ook echt en zo ja, is dit echt waar je nu behoefte aan hebt?

  Reageer
 3. Dj 2 jarengeleden

  Dag Maloes, super fijn al jouw motiverende artikelen om vol te houden wat je uiteindelijk graag wilt bereiken!
  Zou je misschien eens een artikel kunnen maken hoe je juist het gwzond aankomen kunt volhouden? En hoe je dit vooral leuk maakt voor jezelf? Zelf merk ik dat ik best vrij snel vol zin en dit dat een onprettig gevoel geeft. In plaats van dat het meer meer energie geeft, lijkt het wel of het me meer energie kost wanneer ik extra eet.

  Dank je wel alvast!

  Reageer
 4. Yasmin 2 jarengeleden

  Tijd inplannen om te sporten doe ik eigenlijk niet. Sowieso beweeg ik veel en wandel en fiets veel. Daarnaast moet ik voor mijn werk veel bewegen. Maar als ik bijvoorbeeld wacht op de waterkoker doe ik squats, crunches, plank of mountain climbers of zoiets en eigenlijk doe ik dat altijd wel als ik ergens op wacht. Zo doe je ongemerkt op een dag toch best wat zonder dat het je extra tijd of moeite kost. Mediteren heb ik ook opgebroken in drie blokken. ‘S ochtends voor het opstaan 10 minuten, in mijn pauze 5 of 10 minuten en ‘s avonds in bed voor het slapen 10 minuten. Zo kost het je ook nauwelijks extra tijd en moeite. Alles ik qua snoepen gaat in een keer op en voorheen haalde ik het dan niet in huis en alleen als ik er echt trek in had, maar ik wil niet vaker dan 1 keer per week naar de supermarkt en soms ga ik 1 keer in de twee weken dus ik haal nu wat ik denk lekker te vinden en leg het in mijn box en als ik weer een snaaibui heb moet ik eerst 9 trappen naar beneden ( ik neem sowieso de lift nu niet) dan hoef ik niet meer en mocht ik de verleiding niet kunnen weerstaan dan neem ik een bakje en de rest gooi ik direct weg en hetzelfde geldt voor koekjes enz. Er zit niets in qua gezonde voedingswaarden dus weg ermee. Gezond eten zal ik nooit weggooien, maar dit doet niets goeds voor mijn gezondheid en met alcohol doe ik hetzelfde. Verder maak ik tegenwoordig een maaltijdplanning en maak ik veel op zondag van te voren klaar zodat ik als ik thuis kom minimaal tijd in de keuken besteed en vaak eet ik direct bij thuiskomst ook warm en neem ik ‘s avonds een kleine salade of boterham en een bak kwark. Ontbijt maak ik overigens ook de avond van te voren zoveel als mogelijk klaar zodat ik niet door slechte planning mijn ontbijt oversla. Dus eigenlijk probeer ik zo gezond mogelijk te leven zonder dat het me nu meteen extra energie en moeite kost. Voor mij werkt het zo, maar het koste even tijd om het op deze manier gaande weg te ontwikkelen.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: