Afvallen Voedingstips

Gezond leven volhouden: Mijn 8 tips!

Door

Gezond2

Afgelopen maand hebben we de januari challenge gedaan. Ik probeerde jullie te helpen bij het langzaam gezonder gaan leven. Heel veel mensen hebben dat als doel, gezonder leven. Vaak lukt het de eerste dagen prima, maar dan ineens val je langzaam weer terug in je oude patroon. ‘Hoe houd ik mijn gezonde leefpatroon vast?’ Was dan ook de meest gestelde vraag van de afgelopen tijd! In dit artikel geef ik je tips, die voor mij ontzettend goed werken.

Welke fases ben je al doorgegaan? En wat komt er nog?
Allereerst, super goed dat je überhaupt bent begonnen! Besef dat dit al een hele grote stap is. Een bekend systeem uit de psychologie voor gedragsverandering, is het Stages of Change model. Stagiaire Anneloes schreef er al eens over in dit artikel over waarom verandering van je leefstijl zo lang duurt. Dit model kent 5 fasen, in de eerste fase denk je er niet eens over na om je gedrag te veranderen, je denkt dus nog niet aan gezonder gaan leven. In fase twee komen die gedachten wel, je wilt graag gezonder leven, maar doet nog niets met die gedachten. Dat komt in fase drie, je zoekt informatie op en denkt na over hoe jij gezonder kunt gaan leven. Échte actie komt in fase vier, nu ga je ook écht veranderingen aanbrengen. Je gaat bijvoorbeeld sporten of gezonder eten. Dan hebben we tenslotte nog fase vijf, waarin het gezondere leefpatroon een gewoonte is geworden, deze fase bereik je pas na minimaal 6 maanden het gedrag te hebben uitgevoerd. Soms duurt dit zelfs nog langer, gewoontes zijn moeilijk te doorbreken!

Ik vuist

Bedenk dus, dat je al super ver bent gekomen als je al actie hebt ondernomen. Je zit al in stap vier! Je hebt nog maar één stap te gaan totdat jouw gezonde leven een gewoonte wordt. Helaas is dit vaak wel de moeilijkste stap, die het meeste tijd kost. Daarvoor geef ik je hieronder tips.

Tips om jouw gezonde gedrag vol te houden
We willen natuurlijk uiteindelijk in de vijfde fase van gedragsverandering terecht komen. Je wilt dat jouw gezonde leefstijl normaal wordt. Je hebt op dat moment een nieuwe gewoonte aangeleerd. Ik ga ervan uit dat je al veranderingen hebt aangebracht in jouw leefstijl. Dit helpt mij om deze veranderingen vol te houden:

 • Geef jezelf de tijd, zoals ik hierboven al zei, duurt het echt een tijd voordat gezond leven echt een gewoonte zal zijn. Verwacht dus niet dat het direct goed gaat, maar geef jezelf minimaal een jaar om je leefstijl te veranderen.
 • Werk in kleine stapjes, zoals we ook tijdens de challenge hebben gedaan. Je kunt niet direct helemaal gezond eten én veel sporten én stoppen met roken. Begin bijvoorbeeld met 2 stuks fruit per dag eten, als dat goed gaat, dan ga je een andere kleine uitdaging voor jezelf stellen. Zo werk je langzaam naar een gezonder patroon en is de kans dat je het volhoudt, veel groter. Het duurt misschien langer, maar uiteindelijk heb je er zo veel meer aan!

Samen trainen

 • Zoek een gezonde leefstijl die bij jou past en die je leuk vindt. Zoek lekkere recepten, schrijf voor jezelf op wat jij lekkere gezonde producten vindt en kies een sport waar je plezier in hebt. Een andere goede optie, is om het samen met iemand te doen. Ik sport bijvoorbeeld super graag met vriendinnen of met mijn vriend. Dat motiveert me enorm. De foto hierboven plaatste ik afgelopen week op instagram.
 • Besef dat een (kleine) terugval heel normaal is. Ik heb nog nooit iemand gezien bij wie het gezonder gaan leven, in één keer helemaal vlekkeloos ging. Er zullen altijd momenten komen dat je het moeilijk hebt en toch de ‘fout’ in gaat terwijl je dat niet wilde. Straf jezelf hier niet voor, het hoort bij het proces! Zelfs als gezond leven helemaal in je patroon is gesleten, zul je zulke momenten houden. Het is dus écht niet verpest als je een keer een zak chips leeg eet. Van zulke momenten kun je leren en weer gewoon verder gaan. Eigenlijk is het goed om e terugval eigenlijk al te verwachten, hoe klein of groot hij dan ook is. Als je dan de fout in gaat, schrik je er niet zo van.
 • Houd je doel goed voor ogen. Of nog beter, schrijf uitgebreid op wat je wilt bereiken! Houd het natuurlijk wel realistisch, verwacht geen mooie sixpack als je nu nog 30kg overgewicht hebt. Focus meer op gevoel. Waarom zou jij gezonder willen gaan leven en hoe zou je je dan voelen? Denk eens aan fitheid, energie, vermoeidheid, soepelheid, goed slapen, lekker in je vel, zelfverzekerd zijn etc. Uiteindelijk is dat zoveel belangrijker dan je uiterlijk of gewicht.

Gezonde producten

 • Focus op de dingen die goed gaan, hoe klein deze ook zijn. Het is vaak veel makkelijker om voor jezelf aan te wijzen wat nog beter kan, maar juist de positieve punten geven je extra motivatie! Schrijf bijvoorbeeld elke dag 1 puntje voor jezelf op wat die dag goed ging. Bijvoorbeeld dat je gesport hebt, veel groenten hebt gegeten, of voor gezonde tussendoortjes koos.
 • Alleen maar gezond kan niet, gun jezelf ook minder gezonde momenten. Juist dan houd je het op de lange termijn vol. Het is niet realistisch om van jezelf te verwachten dat je altijd maar gezond bezig bent! Het is heel normaal om in een gezond leefpatroon een aantal keer per week iets ongezonds te eten. Probeer je hier niet schuldig over te voelen, maar juist extra van jouw ongezonde momentje te genieten.
 • Vergelijk jezelf niet met anderen. Je bent vaak snel geneigd om te kijken naar die healthblogger of fitnessgoeroe die al jaren bezig is met gezond leven. Bedenk je echter, dat diegene waarschijnlijk ook een heel proces heeft doorlopen. Vergelijk jezelf met hoe je het een tijd geleden deed! Als je kleine stapjes vooruit maakt, is dat helemaal top! Hoe anderen het doen, is helemaal niet van belang in jou eigen proces.

Onthoud vooral: YOU CAN DO IT! Hoe moeilijk het soms ook lijkt, als je het ECHT wilt, lukt het je. Natuurlijk gaat dat met vallen en opstaan, maar dat is helemaal logisch.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips. Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar wat jou helpt om je gezonde leefstijl vol te houden. Heb je misschien aanvullende tips voor de andere lezers?

Veel succes!

Groetjes, Marloes

Welke tip is belangrijk voor jou? Heb je aanvullende tips?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (24)
 1. Elle 7 jarengeleden

  Heel erg bedankt! Je hebt mij met dit artikel goed geholpen. Ik ga proberen om zo nu en dan mezelf wat ongezond te gunnen zodat ik het inderdaad langer kan volhouden. Heb je misschien een tip op welk moment van de dag ik het beste een snackje kan nemen? Voor het sporten bijvoorbeeld?

  Groetjes,
  Elle

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Graag gedaan! Probeer te luisteren naar je lichaam, dus wanneer jij trek hebt!

   Reageer
 2. Ise 7 jarengeleden

  Goed artikel! Ik denk ook dat het belangrijkste is dat je niet te snel moet veranderen en een leefstijl moet zien te vinden die je altijd vol kan houden, niet alleen voor een tijdje (om daarna weer aan te komen)

  Reageer
 3. Arian prins 7 jarengeleden

  Goede morgen , het zou leuk zijn als er ook een aparte site met gezonde snacks zou zijn voor veganisten , want er zijn veel gezondesnacks ,maar allemaal met vlees-vis -eieren en kaas . Arian.prins

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Das inderdaad ook leuk, er zijn ook veel veganistische bloggers! Daar vind je het vast.

   Reageer
 4. PatriciaKleijn 7 jarengeleden

  Handige tips hoor, ik ben zelf ook aan het veranderen en het grootste deel hier is toch wel dat ik aan het ontdekken ben wat ik aan bewegen leuk vind. Ik wil dolgraag gaan hardlopen maar dit is nu (nog) niet te doen ivm mijn overgewicht en slechte knieeen (afraden van de huisarts) dus eerst afvallen en dan langzaam proberen dat te gaan realiseren!

  Reageer
 5. Tamara 7 jarengeleden

  Ik merkte in het begin nog niet zoveel, maar nu ineens zie ik het verschil!
  Begon ik met 5 minuten op de loopband (snelwandelen), nu, na een aantal weken kan ik wel een uur lopen zonder dat ik er last van heb.
  Het voelt gewoon fantastisch, na het sporten of zwemmen bruis ik van de energie!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Wow, super goed Tamara!! Zo trots op je.

   Reageer
 6. barbara 7 jarengeleden

  zo waar! de knop moet om, definitief, en daar moet je aan toe zijn en dat gaat langzaam, met vallen en opstaan en bijna-opgeef-momenten. Tenminste bij mij.
  Maar motivatie kreeg ik nog meer toen ik resultaat zag of meer nog als andere het resultaat zien en het je vertellen. IK ben trots maar evengoed voelt het nog steeds als levenslang want zodra ik koek of chocolade proef wil ik meeeeerrrrr.

  Reageer
 7. Ariane Kuijt 7 jarengeleden

  Wat een onwijs motiverend artikel. Sinds november was ik goed begonnen met sporten, maar toen mijn tentamens begonnen 3 weken geleden, heb ik niets meer gedaan. Nu zijn ze voorbij en wil ik dit weekend weer beginnen om er vol tegenaan te gaan. Het is echt deprimerend om te zien hoe snel de kilo’s er weer aan vliegen in zo’n korte tijd. Deze post geeft me nog meer motivatie, ik ga ervoor!!!

  Reageer
 8. L 7 jarengeleden

  Wat een super boost aan motivatie! 🙂 Bij mij is de basis goed qua eten en sporten, maar blijf snoepen. Soms is dat een eierkoek of rijstwafel, soms ook echt een snoepje(s) of koekje(s)… Ik moet hiermee echt opletten en mezelf aanleren dat ik zulke dingen wel mag, alleen beperkt! Dat blijft mn grootste struikelblok…

  Reageer
 9. Annemarie Voets 7 jarengeleden

  Superartikel en zoooo herkenbaar. Ik zit inmiddels wel in face 5 het gezonde leven in geïntegreerd in mijn dagritme. Echter ben nog steeds erg boos op mijzelf als het eens fout gaat. En dat ging het in de maand december. Wat mij goed helpt is alles weer opschrijven. Mijn eten, water drinken en beweging. En dan ben ik zo supertrots als het weer een week goed is gegaan. Ik zit nu na de januari challenge weer helemaal in de flow en ben ook nog wat extra gewicht kwijt. Heerlijk.

  Reageer
 10. Anne 7 jarengeleden

  Ik denk dat ik tussen stap 4 en 5 inzit. Bijvoorbeeld 3x per week sporten is een gewoonte, gezond eten overdag ook, maar ik vind het lastig om ‘s avonds niet elke dag iets lekkers te nemen en ik vind het ook lastig om genoeg eiwitten te eten voor mijn nieuwe training (krachttraining 3x p/w). Ook wil ik soms te weinig eten, terwijl juist met krachttraining het belangrijk is om écht genoeg te eten. Dus daar moet ik echt op blijven letten. Gelukkig vind ik het niet vervelend om er veel mee bezig te zijn.

  Een jaar geleden had ik dit nooit durven dromen: Ik at niet teveel maar wel te ongezond (zolang ik maar niet dik werd was ik tevreden, zeg maar) en sporten deed ik nooit, ik had er een hekel aan. Nu is het mijn hobby!

  Reageer
 11. Nicole.H 7 jarengeleden

  Ik volg je al een tijdje en vind al je recepten en tips super!

  Wat ik vaak doe, is plannen. Dus vandaag schrijf ik op wat ik morgen als ontbijt en lunch wil eten. Het wijkt af en toe ook wel af, maar ik vind het fijn dat ik er op het moment zelf niet over hoef na te denken. Ik ben sinds 6 weken echt op de super gezonde tour en voel me echt veel beter!

  Nogmaals super fijn dat ik je tips en recepten gevonden heb ????

  Ik blijf je volgen!

  Reageer
  • Marloes 7 jarengeleden

   Super leuk om te horen, dank je wel! Veel succes verder.

   Reageer
  • Mina 6 jarengeleden

   It’s about time sonoeme wrote about this.

   Reageer
  • http://www./ 6 jarengeleden

   Caro Dr. Tavares Moreira,Pelo conhecimento vasto que têm sobre os paises do PALOP,neste caso,Timor tambem segue o mesmo caminho negativo.Mas haja quem esteja interessado.Um abraçoPedro Sérgio (Palmela)

   Reageer
 12. Nynke 7 jarengeleden

  Mooi artikel blij dat ik hem vandaag heb gevonden en gelezen, precies wat ik even nodig had. Dankjewel Marloes.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: