Vaak denken we dat het bij mensen die gezond leven altijd goed gaat. Dat ze altijd de goede producten eten en een oneindige motivatie voor sporten hebben. Als het bij onszelf niet goed gaat, hebben we hier een oordeel over. We worden boos, teleurgesteld of gooien zelfs het bijltje erbij neer. Ik leg je uit waarom het probleem niet ligt in de ‘foutjes’ die je maakt, maar in de manier waarop je daarmee om gaat! Soms lukt gezond leven gewoon even niet.
Het probleem
Hieronder schets ik een situatie die ik ontzettend vaak zie voorkomen bij cliënten, maar ook bij mensen in mijn omgeving of bij volgers van mijn video’s en artikelen:
Het is zo ver: je besluit nu echt gezond te gaan leven. Het is uit met al dat gesnoep en dat luie gedrag. Je start op maandag, een nieuwe frisse week. Het gaat geweldig! Je zit er lekker in, sport vaker dan normaal, eet gezonder en snoept minder. Wat ben je trots op jezelf.
Tot dat ene moment…je hebt ineens geen zin om te sporten, je hebt een feestje waarop je meer eet dan normaal of je kan die reep chocolade of zak chips in de supermarkt niet weerstaan. Zie je wel! Je kan het niet. Wat voel je je een mislukkeling. Waarom gaat het bij anderen altijd zo goed terwijl jij het telkens weer moet verpesten?
Je besluit ermee te stoppen. Dit heeft toch geen zin. Je bent kennelijk niet gemaakt voor gezond leven. Wat maakt het ook eigenlijk allemaal uit? Er zijn echt wel belangrijkere dingen in het leven dan een strak lichaam. Flink teleurgesteld in jezelf val je weer terug in je oude gedrag.
Denkfouten
In het bovenstaande voorbeeld maak je meerdere denkfouten. De belangrijkste is dat gezond leven betekent dat het altijd goed gaat. Dat is totaal niet het geval! Ook mensen bij wie het allemaal vlekkeloos en vanzelf lijkt te gaat, hebben moeilijker momenten, dagen, weken of zelfs maanden! Het is onwijs belangrijk om je te beseffen dat niet de hoeveelheid mindere momenten bepaalt hoe succesvol je bent, maar het feit hoe je omgaat met die momenten.
Als jij onwijs gaat balen, een negatief oordeel hebt over jezelf of misschien zelfs jezelf gaat straffen, dan levert dat heel veel negatieve energie op. Hiermee kom je geen steek verder. Ik zie heel vaak een van de twee volgende situaties als gevolg:
- Je hebt het volle vertrouwen dat je niet gezond kunt leven en valt constant terug in je oude gewoontes. Kortom, je komt geen steek verder of gaat zelfs langzamerhand steeds ongezonder leven door je negatieve instelling.
- Je wordt steeds strenger voor jezelf, waardoor je doorslaat in gezond eten en/of sporten. Ik zie regelmatig dat mensen met een sterk negatief oordeel over zichzelf belanden in obsessief gedrag rondom voeding of bewegen. Ook dat is natuurlijk verre van gezond.
Meer succesvolle gedachtes
Mensen die succesvol gezond leven op een ontspannen manier, gaan anders om met mindere tijden. Ze kunnen het beter relativeren en weten dat het erbij hoort. Ze schrikken niet van een periode met minder zin om te sporten, maar geven eraan toe met vertrouwen dat ze het later wel weer oppakken. Ze kijken niet op van een eetbui of van een paar weken vol feestjes, barbecues en drankjes, maar genieten ervan en pakken het na die tijd weer op.
Kortom, begripvoller en liever voor jezelf zijn, brengt je zo ontzettend veel op dit gebied. Als jij oprecht gelooft dat jij gezond kunt leven, dan is de kans véél groter dat het gaat lukken, dan als je vooraf al verwacht dat het mis gaat. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die dat bewijzen.
Ok, simpeler gezegd dan gedaan. Hoe krijg je die positieve gedachtes voor elkaar?? Ik raad je aan om veel te oefenen! Corrigeer jezelf als je te streng denkt. In het begin voelt dit misschien gemaakt, maar als je het consequent blijft doen, dan zal je merken dat het meer een automatisme wordt. Ook is het helemaal geen gek idee om hulp in te schakelen van een psycholoog of gedragstherapeut. Hij/zij kan je heel goed helpen bij het veranderen van jouw denkpatronen. Vraag eventueel je huisarts naar mogelijkheden in de buurt.
Nooit meer negatief over jezelf?
Betekent dit dat gezonde mensen nooit meer negatief over zichzelf denken? Hell no! Ik ben er zelf ook heel open over. Regelmatig ben ik te streng voor mezelf. Bij mij uit dat zich vooral op het gebied van sporten. Ik kan oprecht balen als ik minder gemotiveerd ben of als het niet zo gaat als ik had gehoopt. Het grote verschil is denk ik dat ik me bewust ben dat die gedachtes niet helpend zijn! Ik kan ze herkennen, relativeren en omdraaien. Soms op eigen houtje en soms door er met mijn man Sven (of met iemand anders die dicht bij me staat) over in gesprek te gaan. Dit heeft me echter wel tijd en moeite gekost, want er zijn zeker tijden geweest dat ik meer obsessief met sporten bezig was en me daardoor minder goed voelde. Er zijn ook mensen die hetzelfde ervaren op het gebied van voeding.
Ook hier geldt: het gaat er niet om dat je altijd perfecte gedachtes moet hebben…maar het is van belang hoe je met die gedachtes om gaat! Accepteer dat gezond eten en sporten/bewegen soms even niet lukt, ook bij mensen die altijd gezond lijken te leven.
Mijn conclusie
Het kan ontzettend frustrerend zijn als gezond leven niet lukt. Het is dan zo verleidelijk om van jezelf te balen en negatieve gedachtes te hebben. Die brengen je echter nergens! Mensen die succesvol gezond leven, kunnen zichzelf mindere momenten (of periodes!) vergeven. Ze staan er nuchter in en hebben vertrouwen in zichzelf.
Dit kun jij ook krijgen door veel te oefenen! Je kunt dit zelf oppakken door je eigen negatieve gedachtes te gaan herkennen en om te draaien. Ook kun je er hulp voor zoeken bij bijvoorbeeld een psycholoog of gedragstherapeut. Dit zal je zeker helpen om mooie stappen te maken in gezond leven én in gelukkiger zijn met jezelf. Verwacht echter niet dat je dit binnen een paar weken bereikt. Het kost tijd, aandacht en moeite…maar dat is het 100% waard. ♥
Groetjes, Marloes
Lukt gezond leven bij jou soms ook niet? Hoe ga jij hiermee om?
Tja, dat is wel een dingetje maar ik denk dat ik er wel steeds beter mee om kan gaan. Ik ben van jongs af aan al met mijn lichaam bezig. Meestal in negatieve zin. Laten we zeggen vanaf de puberteit. Stevige billen en een buikje nooit slank genoemd altijd stevig. Wat denk je dan als je 16 bent? Zo groeit het in je hoofd tot en met het krijgen van kinderen waarna je weer “slank” wilt zijn. Nou mij is dat nooit gelukt, sterker, ik werd alleen maar zwaarder! Nu ben ik op mijn zestigste eindelijk zo ver dat ik idd kan omdraaien wat er in mijn hoofd afspeelt, niet altijd maar vaak genoeg! Ik ben een gelukkiger mens! Deze artikelen zijn heel belangrijk Marloes, hierdoor kan ik het in m’n uppie met man en vrienden. Veel lezen over voeding en relativeren! Dank!❤
Heel graag gedaan! Zo goed om te horen dat je er iets aan hebt. Je mag mega trots zijn op jezelf dat je het toch hebt geflikt!
Dag Marloes,
Bedankt voor weer een ontzettend waardevol artikel! Dit soort artikelen sla ik graag op onder mijn favorieten om op moeilijke momenten steeds weer opnieuw door te kunnen lezen, dat helpt me echt enorm. 🙂
Mag ik misschien iets vragen wat een beetje off-topic is? Je hebt namelijk van die websites waar je je caloriebehoefte kunt berekenen, en dat vind ik best nuttig als globale richtlijn, maar ook verwarrend; er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen je dagelijkse caloriebehoefte, en het minimum aantal calorieën dat je nodig zou hebben. Bij mij zou dat 2285 en 1662 zijn, op dit moment. Nu is het zo dat ik bezig ben met afvallen, en dan moet je natuurlijk iets onder je energiebehoefte gaan zitten. Maar zou ik dan iets onder die 2285 moeten blijven, of onder die 1662? Ik hecht niet veel waarde aan die precieze getallen hoor. 😉 Maar het is nogal een verschil!
Mooi artikel Marloes. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk maar het probleem is dat als je 2 weken goed bezig bent en dan erge snaaitrek krijgt en je daar aan toegeeft de weegschaal gelijk weer t gewicht aangeeft waar je mee begon en dat is natuurlijk erg frustrerend🙄 Dan denk je al snel laat maar het lukt me (weer) niet, ik kan niet zonder lekkere dingen…