Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Gezond Gourmetten – 10 Tips!

Door

 

Tijdens de feestdagen halen we massaal het gourmetstel uit de kast. Ik geniet altijd ontzettend van lekker lang tafelen met leuk gezelschap en heerlijke producten. Op zulke dagen staat gezond eten natuurlijk niet voorop. Toch weet ik dat er heel veel mensen zijn die het toch fijn vinden om een klein beetje op te letten. Daarom heb ik vandaag 10 tips voor gezond gourmetten voor je!

1. Kies voor magere vleessoorten
Vlees kant ontzettend vet zijn, waardoor het heel veel calorieën bevat. Eet daarom liever niet teveel hamburger, slavink, speklapjes en worstjes maar kies voor mager vlees. Voorbeelden zijn kip, kalkoen, rosbief, biefstuk, tartaar, entrecote, varkensfilet, fricandeau, hamlap en varkenshaas. In dit artikel zie je de verschillen in calorieën.

Je kunt ook eens denken aan ei als vleesvervanger! Je kunt in een pannetje een heerlijke omelet maken. Kaas en noten zijn ook vervangers voor vlees, maar pas daarbij goed op de hoeveelheid die je neemt. Doordat het vette producten zijn, krijg je snel teveel binnen.

Collage vlees

2. Varieer met vis
Je denkt er misschien minder snel aan, maar vis in een pannetje is ook mega lekker! Kies bijvoorbeeld voor witvis, zalm, tonijn, garnalen, coquilles of krab. Vis met een paneerlaagje zoals lekkerbek of kibbeling, is een minder gezonde keuze.

3. Gebruik zo min mogelijk olie of boter
Olie is gezond, maar het bevat MEGA veel calorieën. Bovendien heeft ons lichaam er maar héél weinig van nodig. Let dus heel erg op met de hoeveelheid olie die je in je pannetje doet. Ik vind het altijd ontzettend handig om een bakje olie met een siliconen kwastje erin op tafel te zetten. Met het kwastje kun je een heel klein beetje olie in je pannetje smeren. Een drupje is echt genoeg!

guacamole-kwast

4. Pas op met sausjes
Dit is misschien een inkopper, maar hij mag zeker niet bij de tips ontbreken! Sausjes bevatten vaak veel vet en suiker. Gebruik dus zeker niet teveel. Breng je gerechtjes liever op smaak met bijvoorbeeld kruiden, specerijen, knoflook, uit, citroen, (spaanse) peper of gember. Je kunt ook zelfs dips en sausjes maken. Denk bijvoorbeeld eens aan hummus, tzatziki en guacamole. Ook kun je gaan voor een klein beetje sweet chilisaus of ketjap. Deze hebben zo veel smaak, dat een klein beetje voldoende is.

5. Veggies baby!
Groenten kun je vrijwel onbeperkt eten, omdat ze nauwelijks calorieën bevatten. Je kunt ze daarom perfect gebruiken op je gourmettafel. Hieronder een paar ideetjes op welke manieren je meer groenten kunt toevoegen:

  • Serveer rauwkost als snack. Bijvoorbeeld wortel, komkommer, paprika, snoeptomaatjes, radijsjes, selderij etc. Eventueel met een dipsausje zoals ik hierboven aangeef.
  • Gooi groenten (bij je vlees/vis) in je pannetje. Bijvoorbeeld stukjes ui, courgette, champignons, broccoli, aubergine, paprika, wortel, prei etc.
  • Maak een salade van veel verschillende groenten met een klein beetje dressing.

Recept Quinoa Salade met Kip

6. Water bij de wijn
Een wijntje is natuurlijk super lekker bij het gourmetten. Alcoholhoudende dranken zijn echter allemaal caloriebommetjes. Als je gaat eten krijg je ook vaak dorst, waardoor je je wijntje ongemerkt sneller opdrinkt. Neem daarom ook een glaasje water bij het eten! Je zult merken dat je langer met je wijntje doet. De hoeveelheid calorieën in alcoholhoudende dranken zie je hier.

7. Niet teveel brood
Brood is ook zoiets wat ik mega graag eet! Als je wacht op het gaar worden van je vlees, eet je gemakkelijk wat broodjes weg. Stokbrood is helaas calorierijk, zeker als er ook nog (kruiden)boter op zit. Snoep daarom liever ook van wat snackgroenten, om de hoeveelheid brood een beetje te beperken.

Fruitsalade

8. Maak een fruitsalade
Het is voor de frisse afwisseling ook heerlijk om een fruitsalade te serveren! Als je jouw salade een klein beetje luxer wilt maken, kijk dan eens naar deze met meloen en banaan, met ananas en kokos of deze met watermeloen en feta. In dit artikel vind je er ook nog een met vijgen en noten.

9. Eet langzaam
Hoe sneller je eet, hoe later je merkt dat je voldoende hebt gegeten. Je eet daardoor dus makkelijk meer dan je zou willen. Eet daarom langzaam en kauw goed. Zo lang de anderen aan het eten zijn, zul jij ook in de verleiding blijven om door te eten. Als de anderen stoppen met eten, is stoppen voor jou ook makkelijker.

Gezonde toetjes

10. Gezond toetje
Serveer een gezond toetje! Je kunt natuurlijk gaan voor een fruitsalade zoals ik hierboven aangeef, maar er zijn nog veel meer heerlijke opties. In dit artikel geef ik mijn 10 favoriete gezonde toetjes.

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond om te lezen! Nogmaals, het hoeft natuurlijk écht niet altijd gezond. Ik kies er zelf met feestdagen meestal voor om gezond leven even aan de kant te zetten. Dat komt de volgende dag wel weer. Dit artikel is dan ook echt bedoeld voor mensen die het wél prettig vinden om ook tijdens speciale dagen hun maaltijden iets gezonder te maken.

Groetjes, Marloes

Heb jij nog aanvullende tips? Hoe zou jij gourmetten gezonder maken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
  1. Nynke 3 jaargeleden

    De tip van de olie vind ik echt heel handig, waarom ben ik daar zelf niet op gekomen :-). Wij gaan waarschijnlijk ook nog gourmetten dus dat gaat zo helemaal goed komen.

    Reageer
  2. Ellen 3 jaargeleden

    Wij hebben zaterdag nog van de grilplaat gegeten. Wat ik heb gedaan is 1 schepje huzarensalade en 3 broodjes gepakt en verder geen sausjes alleen wat stukjes vlees/vis en veel courgette/champignons.
    Mijn moeder had vlees van de slager en de visboer gehaald waardoor het al lekker gekruid was en ik dan helemaal geen sausje meer nodig heb. Doordat het kleine porties zijn en we de plaat niet te vol legden zaten we eerder vol en hebben we niet teveel gegeten 🙂 Toetje hebben we overigens niet gedaan, wel een zelfgemaakt tomatensoepje vooraf.

    Reageer
  3. bianca 3 jaargeleden

    Hoi Marloes,

    Heel vaak zie je dat bij kant en klare gourmetschotels het magere vlees gemarineerd is. Hoe denk je daar eigenlijk over?
    Bedankt nog voor de vele nuttige tips.

    Reageer
    • Marloes 3 jaargeleden

      Deze marinade bevat vaak veel vet helaas. Liever zelf kruiden dus 🙂

      Reageer
  4. jolanda 3 jaargeleden

    Ik kruid en marineer mijn vlees, vis, groente ed. zelf dan kan ik bepalen hoeveel zout en suiker er in gaat. Lekkerder en goedkoper… want snijden kan ik zelf ook nog wel.

    Reageer
  5. Erika 3 jaargeleden

    Hey Marloes.
    Ik volg nu al een tijdje je blog. Door jou blog ben ik makkelijker sochtens gaan eten.
    En heb al wat recepten uitgeprobeerd en dat ging goed.
    Ik heb niet veel geld maar nu heb ik wel een vraag aan jou Marloes.
    Heb jij tips voor iemand die wil afvallen met het prikkelbare darm syndroom.
    Heb te horen gekregen dat ik dat heb. Sta nu op de wachtlijst voor de diëtist.
    Maar heb jij tot die tijd wat tips. Zou ook het leuk vinden als je er een blog over maakt

    Met vriendelijke groeten Erik Corstanje uit Zeeland

    Reageer
    • Marloes 3 jaargeleden

      Je kunt gewoon gezond eten, net als iedereen! Alleen dan de producten vermijden die jouw darmen prikkelen. Lees even mijn artikel over PDS

      Reageer
  6. R 3 jaargeleden

    Hey Marloes!

    Wat een handig artikel 🙂 Klopt het dat je ook in plaats van olie wat zout kan gebruiken op zo’n gourmetplaat?

    Reageer
  7. Linda 3 jaargeleden

    Hey Marloes,

    Wat een handig artikel 😀 Wij gaan vanavond met de familie gourmetten en ik ga een aantal van deze tips zeker voorstellen aan mijn moeder.

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: