Gezond eten op vakantie
Afvallen Voedingstips

Gezond Eten op Vakantie – Tips die je niet verwacht!

Door

Voor veel mensen komt de zomervakantie eraan! We gaan massaal lekker naar het buitenland om te genieten van onze vrije tijd. Super leuk natuurlijk, maar ik merk dat het voor veel mensen ook wat stress oplevert. Gezond eten op vakantie is namelijk niet altijd even makkelijk. Vandaag vertel ik je hoe ik hiermee omga en geef ik je tips.

Ik heb een paar jaar terug al eens een video gemaakt met daarin tips over gezond leven op vakantie. Daarin had ik echter een iets andere insteek dan vandaag. Mijn mening is de afgelopen jaren iets veranderd…

NIET de focus op gezond

Momenteel vind ik het heel fijn om op vakantie niet de focus te leggen op gezond eten. Ik ga ongeveer 2x per jaar op vakantie voor maximaal twee weken. Ik vind het dan heerlijk om mezelf niets te ontzeggen. In een restaurant neem ik waar ik op dat moment zin in heb, ik drink vaker drankjes die ik anders niet zou nemen en ik neem een ijsje wanneer ik dat wil.

In het verleden heb ik dat wel eens anders gedaan. Ik vond het toen belangrijk dat ik niet aankwam op vakantie en lette veel meer op wat ik at en dronk. Ik merkte echter dat het me veel moeite kostte en dat ik het gevoel had dat ik niet optimaal kon genieten. Super jammer natuurlijk! Want zo vaak ga ik niet weg. Bovendien weet ik dat het me thuis de meeste dagen toch wel lukt om gezond te leven. Waarom dan ook nog eisen stellen op vakantie??

niet aankomen op vakantie

Mijn ultieme tip voor jou

Dat ik niet focus op gezond eten, betekent niet dat ik me helemaal laat gaan en niets gezonds meer naar binnen werk. Mijn ultieme tip voor jou is om te beoordelen welke ongezonde dingen je ECHT lekker vindt en welke je eigenlijk meer uit ‘gewoonte’ eet. Zo kun je voor jezelf bepalen op welke momenten je het ongezonde eten echt waardeert en wanneer het eigenlijk niet zo nodig is.

Zo eet ik bijvoorbeeld als ontbijt heel graag yoghurt met fruit en muesli, vind ik soms een salade als lunch helemaal prima, drink ik overdag graag water en heb ik vrijwel nooit écht nog behoefte aan een toetje na de warme maaltijd. Ook houd ik erg van fruit als tussendoortje, vooral in warme landen! Ik houdt echter wél heel erg van ijs, heb soms gewoon vreselijk zin in spareribs in plaats van een salade en vind ik iedere avond speciale koffie én een cocktail mega lekker.

Zoals jullie weten houd ik ook enorm van sporten, dus ga ik met alle liefde een paar keer per week hardlopen of naar een locale sportschool. Niet iedere dag hoor, maar gewoon als ik daar zin in heb! Op deze manier heb ik een soort van balans voor mezelf gecreëerd tussen gezond en ongezond. Ik vind dit ideaal, want ik kan hierdoor oprecht genieten van mijn vakantie zonder dat ik me vol prop en me niet meer fijn voel.

En weet je…juist doordat ik geen hoge eisen aan mezelf stel en lekker ‘mag’ genieten, lijkt het beter te gaan dan ooit!

vakantie tenerife 2

Ik kom 2-3kg aan…

Ondanks deze ‘balans’ kom ik elke vakantie zo’n 2-3kg aan. Logisch, want ik eet veel meer ongezonde dingen dan normaal! Ik heb geleerd dat te accepteren. Eenmaal thuisgekomen weet ik dat ik het gezonde leven toch wel weer oppak (al is de start soms wel mega moeilijk!). Ik ben dan binnen een paar weken weer op mijn normale gewicht. Voor mij is dat het dubbel en dwars waard!

Conclusie

Voor mij werkt het heel goed om mezelf op vakantie niets te verbieden. Wel maak ik bewuste keuzes en bepaal ik per moment of ik écht zin heb in iets ongezonds, of dat een gezonde keuze op dat moment ook prima is. Omdat ik vaak ongezonder eet op vakantie, accepteer ik de consequentie dat ik aankom. Voor mij is dat waardevoller dan heel erg moeten opletten op mijn voeding om mijn gewicht gelijk te houden.

Bedenk echter goed dat dit míjn mening is. Voor jou kan het misschien wel heel anders zijn! Ik hoop je met dit artikel aan het denken te zetten over welke aanpak goed past bij jou.

In ieder geval een hele fijne vakantie als je gaat!

Groetjes, Marloes

Hoe ga jij om met gezond eten op vakantie? 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Kim 4 jaargeleden

  Hele leuke en inspirerende blog!
  Ik was pas een lang weekend weg (5dagen). Ik dacht toen ook van te voren hoe ga ik het qua eten doen. Heb toen ook gekozen voor lekker eten waar ik zinin heb. Daarnaast veel door de stad gewandeld en nog een keer hardgelopen. Na die tijd maar 1.5kg erbij, ik kon de knop naar gezond eten zo weer omzetten dus die extra kilo’s waren er zo af!
  Ik denk dat ik het deze zomer weer zo aanpak tijdens mijn 8-daagde vakantie. Fijn dat jij in deze blog nog even extra benadrukt dat dat prima kan!

  Reageer
 2. Lilian 4 jaargeleden

  Ik zou willen dat ik er zo mee om kon gaan als jij. Ik ben zes weken vrij in de zomer en kom gerust 5 kg aan ondanks dat ik in het begin van de vakantie mijn eetpatroon redelijk vast kan houden en alleen het aller lekkerste neem. Ik ga er weer voor.

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Je kunt het! Maar ook 5kg aankomen kan geen kwaad als je het weer oppakt!

   Reageer
 3. Mylène 4 jaargeleden

  <3
  Ik hou van deze adviezen. Dit maakt jou blog zo menselijk en waardevol.

  Reageer
  • Willemieke 4 jaargeleden

   Precies dit.
   Alweer een hele waardevolle blog! ♡

   Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Dank je wel!! ♥

   Reageer
 4. Bianca 4 jaargeleden

  Herkenbaar. Ik doe dit precies zo. Lekker hardlopen langs het Gardameer is echt geen straf voor mij :-).
  Fijne donderdag.

  Reageer
 5. Kim 4 jaargeleden

  Mijn laatste vakantie was ik juist 3 kilo afgevallen, het eten op Cuba was veel kip, rijst en groenten en veel beweging.

  Reageer
 6. Sabrine 4 jaargeleden

  Hoi echt heel bruikbare tips voor mij. Maar als ik op vakantie ben is het wel moeilijk om een sportschool in de buurt te vinden. Op vakantie loop ik sowieso altijd meer maar heeft iemand tips wat bewegen op vakantie betreft?

  Groetjes

  Reageer
 7. Nicky 4 jaargeleden

  Ik ga ook lekker veel bewegen en ik probeer overdag zo gezond mogelijk te doen. Tijdens het avondeten neem ik lekker pasta,pizza of een salade en daarna lekker een cocktail. Ik hoop dat ik op gewicht blijf.

  Reageer
  • Marloes 4 jaargeleden

   Goedzo! Maar een beetje aankomen is ook echt geen probleem hoor. Is er zo weer af!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.