Gezond eten met Pasen
Afvallen Voedingstips

Gezond eten met Pasen!? Tips!

Door

Het is eerste Paasdag! Bij deze wil ik je daarom een heel fijn Pasen wensen. In de afgelopen tijd kreeg ik veel vragen over of ik tips had om gezond te leven op deze dagen. Ik sta daar heel gemengd in… Tot nu toe heb ik er dan ook vrij weinig over gezegd, maar in dit artikel wil ik je tips geven die ik zelf heel graag toe pas op feestdagen.

Gezond eten met Pasen?

Als je me langer volgt, dan weet je dit waarschijnlijk. Maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Een gezonde leefstijl hebben, wil niet zeggen dat je ALTIJD gezond eet en veel beweegt. Voor mij zijn feestdagen zoals Pasen, juist een moment dat ik minder oplet of alles wat ik in mijn mond steek gezond is. Vaak eet je maaltijden bij familie of vrienden, waardoor je sowieso minder invloed hebt op wat er op je bord ligt. En dat is prima!

Gezond leven gaat naar mijn idee om het vinden van een balans tussen gezond en minder gezond. Dit betekent dat er ook minder gezonde dagen bij zullen zitten! Mijn visie is vooral dat je écht niet elke dag bewust gezond hoeft bezig te zijn. Bewust ongezond genieten kan ook af en toe heerlijk zijn. 🙂

Toast met ei en avocado

Tips die ik zelf graag toe pas

Zelf start ik vaak een feestdag met het stellen van een vraag aan mezelf: WIL ik vandaag enigszins opletten op gezond leven? Soms is het antwoord een hele duidelijke nee. Nu ik dit typ (het is vandaag donderdag) neig ik voor deze paasdagen naar een ‘ja’. Ik ben namelijk de laatste dagen weer wat beter aan het opletten na een paar flinke snoep-uitspattingen waar ik heerlijk van heb genoten. Ik voel me daar nu even zo goed bij, dat ik dit tijdens de Paasdagen niet helemaal weer teniet wil doen. Dat betekent echter zeker niet dat ik niets ongezonds ga eten hoor :).

Bovendien is mijn Paasweekend lang. Morgen (goede vrijdag) heb ik een gezellige dag met Sven, zaterdag heb ik een babyshower van een vriendin (inclusief VEEL lekkers) en zondag en maandag is het Pasen. Ik kies er daarom dit weekend voor om ook wat bewuste keuzes te maken. Ik gebruik hierbij de volgende tips:

 • Bepaal vooraf de momenten waarop jij het liefst iets ongezonds wilt nemen. Bij de babyshower wil ik bijvoorbeeld lekker mee snoepen en maandag gaan we naar familie, waar ik ook iets lekkers wil eten. Dat betekent dat ik op de andere momenten iets meer op kan letten.
 • Beoordeel datgene dat voor jou staat. Hoe lekker vind jij dit écht en hoe graag zou je het op dit moment willen eten? Dit helpt mij om bijvoorbeeld op zo’n babyshower met een overload aan snacks, mezelf niet helemaal vol te vreten (al geef ik eerlijk toe dat dat ook wel eens mis gaat, haha). Je kunt in gedachten de 8 soorten honger oefening doen. Of denk gewoon even een paar seconden beter na, of je het product echt wilt opeten, of dat je het stiekem toch niet zo aantrekkelijk vindt.
 • Zorg voor lekkere en gezonde alternatieven op de momenten dat je wel een beetje gezonder wilt doen. Gezond eten kan namelijk ook ZO ontzettend lekker zijn. Kijk bijvoorbeeld nog eens naar dit artikel uit 2017, waarin ik gezonde ideeën voor het Paasontbijt (of lunch) deel. Natuurlijk kun je ook met behulp van het menu hierboven door de recepten gaan voor inspiratie, want er zijn ook mega veel nieuwe recepten die ik sinds toen gedeeld heb!
 • Drink voldoende! Soms schiet drinken erbij in op zulke dagen. Dit kan ervoor zorgen dat je een dorstprikkel gaat verwarren met trek en onverzadigbaar aan het snacken slaat. Zorg dus voor flink wat bekers water en thee!
 • Besef goed dat het JOUW keuze is! Dit is denk ik mijn belangrijkste tip. Je bent snel geneigd je zielig te voelen als je dingen moet af slaan. Trap niet in die valkuil! Besef heel goed dat je het doet omdat JIJ je er beter bij voelt. Er is niemand ter wereld die je verbiedt om dingen te eten. Blijf dat zielige gevoel toch hangen? Ga dan maar gewoon lekker snoepen en begin morgen weer met gezond leven ;).
Gezonde snack ideeën.

Bewegen

Tijdens feestdagen vind ik het vaak heerlijk om toch even in beweging te zijn. Dit zijn niet perse super intensieve sportmomenten, maar een stuk wandelen of fietsen vind ik super fijn. Vooral met het prachtige weer op dit moment! Dit kun je bovendien gezellig samen met de mensen doen waar je Pasen mee viert. Ik weet zeker dat ik vrijdag heerlijk ga wandelen met Sven. Zaterdag staat een hardlooptraining gepland die ik niet wil missen en maandag verwacht ik ook nog wel even met mijn billen van de bank te gaan, op welke manier dan ook.

Ook hierbij geldt echter: voel je niet verplicht! Een paar dagen extra rust nemen zorgt er echt niet voor dat je al je conditie en spierkracht verliest. Heb jij geen zin om met Pasen te bewegen? Start dan gewoon lekker de komende week weer.

Mijn conclusie

Eis niet altijd te veel van jezelf! Af en toe lekker genieten van iets ongezonds, hoort gewoon bij een gezonde leefstijl. Het is wel goed om jezelf af te vragen of je er écht van geniet. Dit helpt je te bepalen welke ongezonde producten jouw favorieten zijn. Zo kun je dingen die dat niet zijn, makkelijker laten staan.

Ik hoop je een beetje geïnspireerd te hebben!

Groetjes, Marloes

Hoe ga jij om met gezond eten/snoepen met Pasen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Conny 4 jarengeleden

  Wij zitten op dit moment vlak bij je in de buurt, Scandinavisch-dorp. We hebben een romantische overnachting gehad met een ‘Noors” ontbijt! We kregen dit van onze kinderen aangeboden. Het ontbijt was heerlijk inclusief warme wafels. Heel veel zoet allemaal. Kon het natuurlijk niet laten staan. Helaas geen vis zoals zalm of zo.
  Ik heb genoten. We gaan nu Groningerstad in en zijn daar ook nog een nachtje bij vrienden. Biertjesopterrasweer is het dus dit weekend is lekker fout. Dinsdag gaan we weer gezond verder!
  Liefs Conny.

  Reageer
 2. Ise 4 jarengeleden

  Goed om er zo bewust mee bezig te zijn! Ikzelf denk er op deze dagen niet teveel aan (dat zijn twee dagen, dat maakt echt niet zo’n groot verschil) en combineer dat inderdaad met extra wandelen en fietsen. Geen straf met dit mooie weer 🙂

  Fijne tweede paasdag!

  Reageer
 3. Karine 4 jarengeleden

  Proficiat met je 80K 👍
  Groetjes uit België 😉

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: