What I eat in a week eten
Afvallen Voedingstips

Psychologie achter gezond eten – 3 opdrachten!

Door

Na de feestdagen zijn we weer massaal gezond aan het eten. Zo leuk om al jullie enthousiasme te zien! Bij sommigen gaat het heel goed, anderen hebben meer problemen. Voor hen heb ik drie kleine opdrachten die ontzettend kunnen helpen bij het gezond eten. Misschien zijn niet alle opdrachten op jou van toepassing, maar er zit er vast eentje bij waarmee je aan de slag kunt.

Waarom deze opdrachten?

Ik merk dat heel veel mensen focussen op WAT ze eten als ze gezond gaan leven en/of willen afvallen. In mij werk als diëtist vind ik het echter minimaal zo belangrijk om na te denken over HOE je iets eet of over hoe je denkt over bepaalde producten.

Veel mensen denken dat ik in mijn praktijk vooral aan mensen vertel wat ze moeten eten. Ik zie mijn werk echter totaal anders! Veel mensen weten namelijk wel ongeveer wat gezond is. Natuurlijk geef ik tips en ideeën over productkeuzes, maar ik zie mezelf vooral als coach die helpt in hoe je het gaat aanpakken! Daarnaast vind ik het ook ontzettend belangrijk dat mensen leren omgaan met ongezond eten. Het helemaal uit je patroon schrappen is naar mijn idee niet de juiste manier.

De opdrachten hieronder geef ik regelmatig aan cliënten. Ik vind ze super waardevol

weer fit worden

Opdracht 1: Goed kauwen en bewust eten

Als je snel eet en niet goed kauwt, voel je minder snel wanneer je verzadigd bent. Daarnaast kan je lichaam minder goed de nuttige voedingsstoffen uit jouw voeding halen. De eerste opdracht is dan ook dat je bewuster gaat eten en minimaal 20x op elk hapje kauwt. In het begin voelt dit vreselijk overdreven, maar het zo belangrijk! Probeer daarnaast altijd tijd te nemen voor het eten. Eet niet staand, maar ga even zitten. Zorg voor zo min mogelijk afleiding door bijvoorbeeld TV (guilty!). Op deze manier registreer je veel meer dat je aan het eten bent.

Opdracht 2: 3 minuten adempauze

Over deze opdracht schreef ik al eens een compleet artikel. Hij is zo ontzettend goed om af en toe te doen! Hij is vooral geschikt voor mensen die heel regelmatig de kasten doorspitten op zoek naar iets lekkers (lees: half nederland ;)).

Als jij naar de kast toeloopt, zet dan een timer voor 3 minuten. In die drie minuten ga je nadenken over wat je gaat doen. Waarom loop je naar de kast? Wat ga je pakken? Kun je niet net zo goed iets gezonds maken? Of heb je überhaupt wel trek? Is het niet uit verveling of uit gewoonte? Of heb je misschien dorst? Stel jezelf deze vragen eens. In het artikel dat ik hierboven linkte, vind je nog meer van zulke vragen.

Na die 3 minuten ga je bepalen of je inderdaad iets gaat nemen. Er is geen fout antwoord! Je zult echter merken dat je in heel veel gevallen een betere keuze zult maken, dan als je in een opwelling iets had gepakt. Natuurlijk werkt het niet altijd, maar daarvoor zijn we mensen en geen robots ;).

Favorieten gezond leven 6

Opdracht 3: Mindful genietmomentje

Ook deze opdracht plaatste ik al eens eerder. Regelmatig een minder gezond genietmomentje hebben, is naar mijn idee super waardevol. Ook in een gezonde leefstijl! We vergeten echter heel vaak te genieten van ongezond eten. Voordat je het weet heb je een zak chips weggewerkt. Vandaar deze opdracht.

Bedenk waar je écht zin in hebt tijdens jouw genietmomentje. Wat vind jij mega lekker? Pak/koop dat product en ga er lekker voor zitten. Geniet van elk hapje en laat de smaken op je in werken.

Als ik dit doe lukt het me vaker (niet altijd!) om met een kleinere portie voldoende te nemen. In mijn praktijk heb ik zelfs mensen gehad die er op deze manier achter kwamen dat ze hun ‘verslavingsproduct’ eigenlijk niet het allerlekkerste vinden.

Mijn conclusie

Ik houd van zulke oefeningen! Natuurlijk kun je dit niet altijd toepassen. Bij sommige banen moet je bijvoorbeeld even snel iets tussendoor eten. Dit is niet het allerbeste, maar soms is het niet anders.

Doe dan op een ander moment eens zo’n oefening. Je zult merken dat het je weer eventjes bewuster maakt. Dat is zo ontzettend belangrijk in een gezonde leefstijl!

Ook ik doe regelmatig zo’n oefening. Dat ik diëtist ben en al jaren bezig ben met gezond leven, wil namelijk zeker niet betekenen dat het altijd goed gaat! Ook ik eet wel eens achteloos een zak M&M’s leeg of loop 10x op een avond naar de voorraadkast.

Soms moet je er gewoon weer even wat extra aandacht aan besteden. Deze opdrachten zijn daar heel fijn bij!

Groetjes, Marloes

Vind jij zulke opdrachten fijn? Zou je er nog meer willen de komende tijd?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (12)
 1. Margot 3 jarengeleden

  Dat zijn leuke en zinvolle opdrachten die ik zelf ook wel toepas. Met name het bewuster en langzamer eten. Dat betekent voor ons ook ‘s avonds aan tafel eten en niet gedachteloos voor de tv. Dit weekend heb ik mijn chips afgewogen, 30 gram, en ondanks dat ik dit wel heel weinig vond, heb ik er zo van genoten! Alleen al door heel bewust elk stukje te proeven en daardoor had ik na het eten ervan ook genoeg. Terwijl ik anders in veel kortere tijd veel meer zou hebben gegeten en er minder van zou hebben genoten.

  Reageer
 2. Kim 3 jarengeleden

  Heel waardevol zulke tips. Mag je van mij zeker vaker geven🙏

  Reageer
 3. Conny 3 jarengeleden

  Super die aanwijzingen! Graag meer! Bewust wording. Ik ben wel aardig in de war de laatste tijd. Het houd mij te veel bezig en daardoor verlies ik zoveel tijd! Ik kan even geen structuur vinden.

  Reageer
  • Marleen 3 jarengeleden

   Zo…super fijne handige tips en motivaties lees ik…Dank daarvoor. Heb nog wel.een vraag, ik lees verschillende berichten over “nuchter” sporten. Hiermee bedoel ik op nuchtere maag in de ochtend, is dit nu wel of niet beter voor je als je wil afvallen??

   Reageer
 4. Kelly 3 jarengeleden

  Super tips! Ik ga zeker de 3 minuten tip toepassen de komende tijd om te voorkomen dat ik constant de hele kast leeg eet of net even snel een dropje uit de pot pak als ik langs loop.
  Ook een goede tip om langzamer en bewuster te eten is na iedere hap je vork neerleggen en deze pas weer oppakken als je mond leeg is, je eet dan ook veel rustiger en bewuster ipv je vork al vol maken als je mond nog vol zit, en je mond weer vol stoppen als deze half leeg is.

  Reageer
 5. Lydia 3 jarengeleden

  Die 3 minuten adempauze vind ik wel een leuke tip.
  Mijn moeder had me vroeger geleerd 30x kauwen, dat heb ik als kind wel vaak toegepast, nu tel ik niet meer, ik weet wel dat ik zeker in die 20x in de buurt kom.
  Er zijn zelfs mensen die soms tegen me zeggen, leuk om te zien hoe jij van je eten geniet.
  Ik denk dan, of ik er nu echt van geniet weet ik niet, ik eet gewoon langzaam haha.
  Alleen struggel ik wel vaak met dat verzadigd gevoel, want ik kan nou niet echt zeggen dat ik altijd verzadigd ben na een maaltijd ook niet na een half uur, terwijl ik dan toch een grote maaltijd op heb

  Reageer
 6. yvonne 3 jarengeleden

  Weer super tips Marloes, eentje waarbij ik het allemaal wel weet en vaak het toegepast maar dan in de loop van der tijd weer vervaagd. Super om dit als opdracht er neer te zetten.
  En ja we willen meer van dit soort tips, kom maar op….

  Reageer
 7. Patries 3 jarengeleden

  Fijne tips en eigenlijk heel logisch. Ik ben een heel snelle eter. Echtgenoot vraagt zich oprecht af of ik wel proef wat ik eet. Vanavond geprobeerd om mijn aandacht meer bij t eten te houden. Lastig.
  Graag meer van dit praktische tips, ik heb er behoefte aan (net als veel mensen, zo gaf Hé aan in je vlog/video)!
  Dank!

  Reageer
 8. Katinka 3 jarengeleden

  Jaaa, dit zijn echt hele waardevolle tips! Ik heb gisteravond een zak Engelse drop gegeten, was een genietmoment. En heb ervoor gekozen om bewust niet tegelijk tv of vlogs te kijken tegelijk. Puur omdat ik er dan minder van geniet. Ik merk ook vaak dat je, als je met andere mensen eet, minder bewust proeft. Wel jammer aangezien je soms iets heel lekkers eet. Het lijkt wel of ik er het allermeest van geniet als ik in m’n eentje eet haha.

  Reageer
 9. Diana 3 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Mijn man heeft besloten om zijn chips momentjes door de weeks op te geven evenals zijn glaasje cola. We zitten nu heerlijk aan de thee om 21.30.
  Daarbij eten we een volkoren cracker met light jam. Daar zit weinig vet in, maar wel koolhydraten. Is dat handig zo laat op de avond? Worteltjes oid vindt hij niet lekker.
  Zijn we op de goede weg? Groetjes Diana

  Reageer
  • Anoniem 3 jarengeleden

   Complexe koolhydraten zijn niet erg, de suiker in de jam wel. Ik vermoed echter wel dat dit maar een kleine hoeveelheid is, toch is ander broodbeleg beter

   Reageer
  • Marloes 3 jarengeleden

   Hi Diana!
   Ik vind dat hij hiermee een super goede stap heeft gezet! Het kan altijd gezonder, maar daar zou ik nu even niet de focus op leggen. Thee met een volkeren cracker met jam is super veel beter dan chips met cola :). Dat beetje koolhydraten is echt niet erg hoor ♥
   Groetjes!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: