Fitspiration – Als gezond leven even niet lukt…

Allereerst een heel fijn Pasen guys!! Als diëtist zie ik heel veel verschillende cliënten in mijn praktijk die willen afvallen of gezonder willen gaan leven. Ze zijn allemaal anders, met hun eigen problemen. Er is echter iets waar ze vrijwel allemaal moeite mee hebben. Ze lopen er tegenaan dat het soms gewoon even een periode niet meer lukt om gezond te leven. Ze balen dan van zichzelf, benoemen alles wat fout is gegaan en zijn soms zelfs geneigd om er maar helemaal mee te stoppen. In dit artikel vertel ik je wat mijn advies dan is.

Het ‘probleem’
Je kent het waarschijnlijk wel, als je besluit om gezond te gaan leven of af te gaan vallen, gaat dat vaak de eerste periode heel goed. Je bent gemotiveerd, maakt goede keuzes en ziet ook resultaat. Dan ineens gaat het gewoon niet meer. Soms doordat je bijvoorbeeld een feestje hebt gehad of dat je even niet lekker in je vel zit, maart soms ook gewoon ‘ineens’ zonder verklaarbare reden.

Je baalt van jezelf, waarom kun je het nou niet? Er zijn toch genoeg mensen die het wel lukt? Je voelt je een slappeling en bent teleurgesteld in jezelf. Dit lokt vaak uit dat je nog meer en ongezond gaat eten, waardoor je uiteindelijk jouw poging om gezonder te worden maar weer laat gaan.

Je bent geen robot! 
Onthoud echter goed dat het héél normaal is dat het af en toe even niet zo goed gaat. Het lijkt misschien alsof anderen daar nooit last van hebben, maar geloof me als ik zeg dat iedereen wel een struggles heeft met gezond leven. Ik heb bijvoorbeeld zelf vrijwel altijd een moeilijke periode als ik op vakantie ben geweest. Tijdens de vakantie let ik wat minder op en geniet ik van meer lekkere dingen dan normaal. Als ik dan thuis kom vind ik dat ik de draad weer moet oppakken. Mijn lichaam denkt hier echter vaak totaal anders over! Ik ben gewend geraakt aan meer lekkere dingen en het gezond eten lukt even niet zoals ik zou willen.

Eigenlijk is dat helemaal logisch! We zijn geen robot of machine die alleen binnen hoeft te krijgen wat hij nodig heeft, we zijn mensen met emoties, hormonen en gedachten. Soms is alles in balans, voel je je goed en kun je de juiste keuzes maken. Soms is ons lichaam echter even in de war, zijn we uit balans en voelt alles anders dan anders. De trek in ongezonde dingen is dan vrijwel niet te weerstaan en/of de zin om te sporten is in geen velden of wegen te bekennen.

Mijn advies en wat ik zelf doe
Ok, het gaat dus soms gewoon even niet. Maar wat nu!?!? Ik wil alsnog mijn doelen behalen! Mijn advies aan mijn cliënten is om te accepteren dat het niet altijd gaat zoals je zou willen. Dat klinkt misschien ontzettend stom, want dan ga je alleen maar verder van je doel af, right!? Vaak is juist het tegenovergestelde waar! Bedenk maar eens hoe je je voelt als je boos op jezelf wordt. Zoals ik hierboven ook al schetste, eindigt het vaak in de gedachte ‘ik kan het toch niet’ en geef je jouw doel op.

Als je accepteert dat het een periode niet gaat, eet je vaak een paar dagen tot ongeveer twee weken minder gezond. Je geniet ten eerste veel meer van de lekkere dingen die je eet dan je zou doen als je gefrustreerd raakte. Ten tweede raak je de minder gezonde leefstijl vanzelf weer zat! De motivatie om gezonder te leven is namelijk nog steeds wel aanwezig! Ik merk vaak dat ik langzaam genoeg begin te krijgen van het losse leventje en weer zin krijg om gezond bezig te gaan. Soms duurt dit een dag, soms duurt het twee weken. Weer starten als het goed voelt, werkt bij mij VEEL beter dan mezelf pushen om eerder weer compleet gezond te leven.

Begrip vs. irritatie en hoge eisen
Als je dieper gaat nadenken is deze methode eigenlijk heel logisch. Een vriend of familielid zou je ook eerder benaderen met vriendelijkheid en begrip, dan dat je direct boos en geïrriteerd zou zijn als er even iets niet goed ging. Gek genoeg vinden we dat ontzettend logisch, maar zijn we voor onszelf zo veel strenger! We eisen vaak dat we constant op een effectieve manier bezig zijn om onze doelen te bereiken. Helaas lukt dat niet altijd…omdat we ook alleen maar mens zijn.

Conclusie
Accepteer dat gezond leven niet altijd 100% goed gaat. Soms voldoe je even niet aan je eigen eisen. Probeer begrip te hebben en geef jezelf de tijd. Geniet even lekker van wat meer ongezonde dingen, maar houd je uiteindelijke doel (gezonder worden) in je achterhoofd in gedachten. Je zult merken dat de motivatie vanzelf ECHT wel weer komt. Natuurlijk kom je hierdoor weer wat aan, maar dat is helemaal normaal! Ik heb zelf ook periodes dat ik een paar kilo zwaarder ben dan ik eigenlijk zou willen. Leef jij wél gezond, maar zie je geen resultaat? Lees dan eens dit artikel.

Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan uit dit artikel! En ik hoop dat je lief bent voor jezelf, want dat verdien je!

Groetjes, Marloes

Is dit herkenbaar voor je? Hoe ga jij ermee om?

22 reacties

 1. Wat een fijn artikel! Lief zijn voor jezelf is zo belangrijk. Vechten tegen jezelf vind ik zonde van de energie en werkt inderdaad vaak averechts. Het helpt bij mij heel goed om in stressvolle tijden dan maar te accepteren dat het met gezond leven wat minder gaat. Inmiddels weet ik dat ik het vanzelf wel weer oppak.
  Fijne paasdagen!!

 2. Echt wel, zeker op vakantie eet ik veel minder gezond! Dan voel ik me ook niet schuldig, integendeel! Ik probeer er optimaal van te genieten:) En vaak kijk ik er dan ook wel weer naar uit om thuis weer gezond te gaan leven. Tja, soms gaat het gewoon niet, want stress/feestdagen/bleh gevoel, maar uit ervaring weet ik dat ik vaak na een paar dagen/een week gewoon toch weer gezond bezig ga zijn. Vreemd genoeg heb ik dit niet met sporten. Ook als ik ongezonder eet, loop ik nog wel hard (en in de vakanties wandel ik veel)

 3. Dit artikel komt echt precies op het juiste moment! Ik ben nu een aantal weken terug van een vakantie in New York. De vakantie was geweldig en we hebben super genoten van al het Amerikaanse eten 😉 maar ik vind het erg lastig om weer in het gezonde ritme te komen. Zeker nu de paaseitjes overal lijken te zijn (a) Bedankt voor de inspiratie Marloes!

 4. Allereerst Fijne Paasdagen Marloes. En dank voor het mooie artikel. Idd ik was ook zo streng, maar het lukt mij steeds beter om de draad weer op te pakken en ook af en toe te laten gaan, vooral met emoties. En dan lief te zijn voor mijzelf. Dan komt er steeds weer een moment dat ik weer voor gezond wil gaan. Zo fijn dat dit steeds beter lukt. Maar oom na 2 jaar gezond keven nog steeds deze valkuilen.

 5. Hoi Marloes,

  Super artikel! Je beschrijft het heel helder en voor mij ook erg herkenbaar. Ik denk dat als je van jezelf houdt dat je jezelf die minder gezonde periode op een bepaalde manier gunt maar daarna je lichaam en dus ook jezelf de gezonde levensstijl nog meer gunt. Klinkt misschien vreemd maar zo voelt dat voor mij.

  Fijne Pasen!

  Bram

 6. Wat bij mij vaak wel helpt is dat ik tegen iedereen ga vertellen dat ik de komende week weer extra ga opletten. Ik vraag de mensen dan ook om even rekening met mij te houden en of ze gezellig met me meedoen. Meestal is mijn vriend wel zo lief om dan ook even mee te doen met het eten van gezonde dingen :).

 7. Weer een Heerlijk realistisch artikel van je!! Ik lees ze altijd weer met veel plezier en ik heb er ook ontzettend veel aan. Bedankt weer Marloes.

 8. Ik heb hier ook last van, maar dan dagelijks. Dus bij het ontbijt en het eerste tussendoortje lukt het vaak nog om gezond te eten/niet te veel, meestal gaat het bij de lunch ook goed. Maar bij mijn tussendoortje om vier uur en het avondeten en daarna lijk ik geen duscipline meer te hebben en eet ik het liefste alles wat los en vast zit. Nieuwe manieren van eten houd ik vaak maar een dag vol, ligt dit aan mijn discipline en het belangrijkste wat kan ik er aan doen? Ik ben het afgelopen jaar zo’n 18 kilo aangekomen, daar ben ik natuurlijk niet bepaald blij mee 😉 ik eet absoluut genoeg bij het ontbijt en lunch en tussendoor, ik probeer elke dag iig de 2000 kcal te halen. Vaak zit ik daar dus oveheen.. groetjes Anoniempje

  1. Lief anoniempje, heel veel mensen hebben hier last van. Het meest belangrijk is om vertrouwen te hebben dat je het kunt…en dat je voor 100% een bepaald doel wilt bereiken. Als je iets ECHT heel graag wilt, dan lukt het zeker weten!

 9. Ik ben een 38 jarige, alleenstaande moeder en heb vijf kinderen op deze wereld gezet. Ik heb een uitkering omdat mijn jongste van 5 nog steeds niet naar school kan door oa autisme. Ik was 86 kilo met de kerst en maar 169 lang. De knoop ging door. Ik weet goed wat gezond eten is, maar door alle stress doe ik daar niet veel mee. Ik heb vanaf 1 januari flink doorgezet en ben gaan eten ipv niets eten en snoepen. Ik fiets en loop altijd alles omdat en auto niet tor de optie behoort en openbaar vervoer te duur is voor ons allemaal.
  Nu ben ik 72 kilo en super trots. Ik heb soms een baaldag en snoep dan wat, maar verder gaat het geweldig. Ik zou nog graag leren hardlopen, maar heb geen hardloopschoenen.
  Doordat ik fybromyalgie heb, denk ik wel dat die nodig zijn…Maar wat voor en waar vandaan…

 10. Nou precies dat dus! Fijn artikel.
  Januari ging bij mij vliegend, begin februari ook nog. Toen moeilijke/stressvolle periode thuis die nog wat voortduurt en dus heb ik het lastig. In het begin het mezelf echt kwalijk genomen. Probeer nu te accepteren dat het zo is. En dat ik straks als alles weer rustig is ik het gewoon weer oppak.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram