waarom buikomvang meten

Female Sixpack, Yay or Nay?

 

Ik ben vandaag weer eens benieuwd naar jouw mening! Ik zie namelijk een trend bij vrouwelijke fitnessbloggers en gezondheidsgoeroes. Het lijkt wel alsof het een uitdaging is om ‘zo strak mogelijk’ te worden. Ik zie regelmatig foto’s en filmpjes voorbij komen van meiden die súper afgetraind zijn. Hierdoor zijn alle spieren van het lichaam heel duidelijk zichtbaar, ook de buikspieren! Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt, daarom de vraag: Een sixpack bij een vrouw, yay or nay?!

De trend
Gezond lijkt tegenwoordig soms niet meer genoeg, alles moet súper gezond. Clean eten, hard trainen, super fit worden, superfoods, geen lactose, geen gluten en ga zo maar door. Allemaal om zo gezond mogelijk te worden met een zo strak mogelijk lichaam.

Het vrouwenlichaam
Vrouwen hebben van nature meer lichaamsvet dan mannen. Bij jonge mannen is een vetpercentage van maximaal 15% ideaal, bij vrouwen is dit 25%. Ook is de vetverdeling anders, vrouwen krijgen bijvoorbeeld sneller ‘lovehandles’ dan mannen. Doordat mannen een lager vetpercentage hebben, zijn hun spieren beter zichtbaar. Ze worden namelijk niet verborgen onder het laagje vet. Vrouwen moeten daarom veel harder trainen en ‘cleaner’ eten om een sixpack te krijgen! Ze hebben meer vet om weg te trainen.

Gezond?
Een súper laag vetpercentage is dus niet natuurlijk voor een vrouw. Ze kunnen er zelfs lichamelijk anders door gaan functioneren. Zo kan de hormonale balans van de vrouw verstoord worden en uiteindelijk kan zelfs de menstruatie uitblijven en kan de vrouw onvruchtbaar worden. Dit kan gebeuren vanaf ongeveer 15% vet of minder, terwijl dit voor een man een hele normale hoeveelheid is. Ik wil daarbij benadrukken dat natuurlijk iedere vrouw anders is gebouwd, soms heb je van nature al iets minder vet dan gemiddeld.

Het is dus de vraag of het hebben van een sixpack gezond is voor een vrouw. Hier kan ik je niet een heel duidelijk antwoord op geven, omdat dit per vrouw verschillend is. Als je heel slank en tenger gebouwd bent, zullen je spieren sneller zichtbaar zijn. Dit hoort dan meer bij je figuur. Vrouwen die van nature wat voller zijn, zullen heel veel moeite moeten doen om een sixpack te krijgen, waardoor het ongezond kan worden.

De trend die ik de afgelopen tijd zie, is dat gezondheidsfreaks het mooi gaan vinden als vrouwen (en mannen) zo afgetraind mogelijk zijn. Ik schreef hier al eerder over in mijn ‘fitspiration’ artikelen. Foto’s van super afgetrainde vrouwen worden op verschillende blogs gebruikt als motivatie om gezond te leven en hard te trainen. Ik vind dit vaak ontzettend dubbel. Natuurlijk is gezond leven goed, maar het kan ook té! Waarom jezelf vergelijken met iemand anders, als jouw lichaamsbouw totaal anders is?!

Een sixpack bij een vrouw mooi?
Of het hebben van een sixpack bij een vrouw gezond is, verschilt dus per individu! Wel kan ik iets zeggen over of ik het mooi vind of niet. Ik houd het hierbij puur bij mij eigen mening en het is niet de bedoeling om iemand te beledigen.

Persoonlijk vind ik het heel mooi als een vrouw slank is en als je ziet dat ze aan sport doet. Ik vind het mooi als sommige spieren een klein beetje zichtbaar zijn, bijvoorbeeld bij de armen en op de rug. Een súper afgetraind lichaam bij een vrouw is echter niet echt mijn ding. Zo vind ik de lichamen van Halle Berry en Nicole Scherzinger  (twee rechtse foto’s hierboven) mooier dan die van Gwen Stefani en Megan Fox (twee linker foto’s). Nogmaals, dat is puur mijn mening, ik snap heel goed als je het als uitdaging kunt zien om te kijken hoe ver jij kunt gaan met aftrainen.

Jouw mening!
Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening! Vind jij het mooi als vrouwen een sixpack hebben? Of vind je een (heel) klein laagje vet mooier? Ik ben erg benieuwd, aangezien ik echt het idee heb dat het een trend aan het worden is om zo strak mogelijk te zijn.

Groetjes, Marloes

Vertel! Vind jij het mooi als een vrouw een sixpack heeft?

42 reacties

 1. Ik ben het helemaal met je eens. Al getuigd het wel van respect dat die dames het voor elkaar gekregen hebben 🙂
  Het nadeel van deze trend is, net als bij die skinny modellen op een catwalk, dat het een verkeerd beeld aan onze tienermeisjes geeft. Mijn (slanke!) dochter van 14 begint ook al te mutsen over haar ‘buikje’, ‘lovehandels’, calorieën en koolhydraten. Uiteraard druk ik dat meteen de kop in, maar ja, je weet niet wat er zich ondertussen allemaal in dat hoofdje afspeelt…

 2. Mmm lastig verhaal dit. Ik Denk dat ik de vrouwen zonder sixpack mooier vind dan met. Maar stiekem wel jaloers ben op die vrouwen die het lukt een sixpack te krijgen is dat niet raar? Xd

 3. Tsja, ik vind het niet heel mooi, maar ben natuurlijk wel stik jaloers! Hahaha.. Ik vind slanke dames mooi. Maar de uitstraling doet ook veel hoor. Een gelukkige meid is 10 keer mooier dan iemand die niet gelukkig is, maar wel slank.

 4. Ik heb het met je eens.

  Ik vind het heel mooi dat je ziet dat een vrouw traint, maar je mag niet overdrijven.

  als ik naar de foto’s hierboven kijk, zit Halle Berry in de buurt.

 5. Ik ben het ook helemaal met je eens. Natuurlijk zijn er inderdaad mensen die van nature een laag vetpercentage hebben, maar ik hoor daar niet bij. Het lijkt me dan ook niet gezond als ik ga streven naar een sixpack. Gezond eten en leven lijkt me een stuk beter.

 6. Iedereen moet zijn eigen doelen stellen. Mijn doel in het leven zal noooooit het krijgen van een sixpack zijn. Ik wil gezond leven en goed zorgen voor mijn lichaam. En naast die buitenkant zijn er voor mij andere zaken in het leven belangrijk. Tijd voor familie, kunnen zorgen voor de mensen om me heen, professioneel in mijn werk zijn en mijn vak bijhouden.

  En als het me dan lukt om zeker 5 keer per week met verse producten te koken, 4 keer per week te sporten, dan vind ik dat ik goed voor mijn lichaam zorg. En dan besteed ik de rest van de tijd liever aan de andere zaken in mijn leven die ik belangrijk vind.

  Kortom, een sixpack zou mij nog lang geen ‘mooi mens’ maken!

 7. Ben het helemaal met je eens. Spieren mogen, maar té veel is niet meer mooi inderdaad. De mensen die zo’n keiharde sixpack willen moeten heel clean eten en alle zoete lekkernijen laten staan. Vind het knap als ze het volhouden, maar ik zou het zelf toch niet willen missen….!

  Zelf ben ik een paar jaar geleden net zo slank geweest als Gwen Stefani ongeveer, alleen waren mijn buikspieren minder groot haha. Ik had het echt de hele dag ijskoud, zelfs in de zomer. Verder was mijn gezicht heel dun geworden, ik had geen ovaal gezicht meer maar ik had een ontzettend spitse kin gekregen. Het maakte me in ieder geval niet mooier. Ben nu zoals Nicole Scherzinger ongeveer, heb het nooit meer koud en heb mijn ovale gezichtje weer terug. Ik voel me nu zoveel beter!!!

  1. Voor een goede sixpack zullen de meeste mensen op hun eten moet letten ja, maar clean eten en geen zoetigheid is zeker geen vereiste hoor! Gewoon goed je inname plannen, wil je bij een bepaalde maaltijd of snack meer calorieën eten omdat je bijvoorbeeld chocolade wilt, kun je dat prima bij een andere maaltijd compenseren door daar wat minder calorieën binnen te krijgen. Dat kan door middel van clean eten, maar hoeft niet. Clean eating is zeker geen garantie voor een sixpack, ook ‘clean’ kun je teveel eten 🙂

   Ik vind een sixpack erg mooi, zeker (vooral) ook bij verder ook gespierde vrouwen. Ik eet regelmatig zoete, ‘minder gezonde’ dingen en heb toch een sixpack (en ben van nature niet mager). Ik denk dat het vooral neerkomt op consequentie en keuzes maken, en dat moet je er wel voor over hebben inderdaad. Maar ieder zijn ding natuurlijk 🙂

    1. Ik vind het wel mooi een sickpak bij vrouwen,vind het niet zo mooi als je erg mager word vandaar dat je veel met gewichten moet werken zodat je zwaarder word van de spieren.
     En als je een vriend hebt met een sickpak voel ik me bijna verplicht om niet achter te blijven anders zou ik niet samen met hem op het strand kunnen lopen
     Dan zou ik me kleren willen aanhouden omdat iedereen naar zijn strakke buik zou kijken dan moet ik hem ook hebben ervaren andere dames dat ook?

 8. Ik vind het mooi zolang het niet te is, buikspieren mogen best wel gezien worden maar het moet niet te erg worden zoals bij bodybuilders 😉

 9. Interessante vraag! Zo’n sixpack als op de bovenstaande foto’s vind ik te veel van het goede, maar vrouwen bij wie je de verticale lijnen een beetje ziet vind ik wel heel mooi! Dus mijn mening wel een beetje buikspieren zien maar niet alle blokjes en spieren 🙂

  1. Dat vind ik ook. Dat je een “Two-pack” ziet. Daar wil ik ook zelf graag weer naartoe. Dat je ziet dat je buikspieren hebt, maar ook dat lekkere vrouwelijke laagje er over.

 10. Lastig! Ik vind slanke vrouwen juist helemaal niet zo mooi. Beetje jammer dat dit momenteel het “ideaalbeeld” is. Ik vind volslanke vrouwen juist mooier, zoals Whitney Thompson. Vollere vrouwen kunnen ook fit ogen en zelfs een beetje gespierd. Ik heb helemaal niks met slanke vrouwen, laat staan vrouwen die zo dun zijn als een plank.

 11. Ik vind een sixpack bij vrouwen erg mooi. Het toont veel respect dat ze zo gedisciplineerd zijn om hun lichaam zo te krijgen en te houden. Het lichaam van bodybuilder vrouwen vind ik te ver gaan en niet meer mooi.
  Voor mezelf heb ik het doel om ooit ook een lager vetpercentage te hebben zodat mijn spieren meer zichtbaar zijn. Ik zou graag een lichte sixpack hebben en duidelijke rugspieren. Gespierdere benen en lichte spieren op de armen. Zolang ik thuis woon sport ik ong 3 keer in de week en probeer ik gezond te eten. Als ik het huis uit ga hoop ik dat doel wel te halen.

 12. Ik vind het heel erg mooi! Misschien heeft het er mee te maken dat ik zelf een sixpack heb. Zolang het maar niet bodybuilding achting word! Het is inderdaad moeilijk om een sixpack te krijgen, je moet er veel voor laten staan. Maar ik ben er gelukkig mee, en train ook voor de flexcup in december!

 13. zo’n felle sixpack als op de foto’s, is naar mijn mening er over.. Het moet vrouwelijk blijven vind ik..

 14. Hoi marloes en Daniëlle,

  Ik ben een trouwe stille lezer reageer nooit maar nu heb ik eigenlijk een vraag.
  Op internet staan vaak challenges zoals bijvoorbeeld de Squat challenge. Graag wil ik hieraan beginnen maar naar verder surfen en researchen lees ik dat het niks helpt. Dit omdat je constant dezelfde beweging maakt en er geen afwisseling in zit. Is dit zo? Graag hoor ik een reactie van een van jullie.

  Groetjes

  1. Hey Lisanne! Ik ben ook altijd wel fan van afwisseling….maar het is natuurlijk altijd goed om iets te doen!! Zulke challenges motiveren wel, ze geven je een start met bewegen. Variëren kan daarna ook! Succes!

 15. Ik vind het mooi, en spieren zijn zonder aanspannen inmiddels mooi zichtbaar, maar ja ik ben inderdaad iemand die nog verder wil gaan.
  Tevens helpt het laatste schema wat je voor me hebt opgesteld me hier wel bij ;-), Verder het gebruik van verschillende supplementen en fatburners maakt het iets makkelijker. Maar ga kijken hoe afgetraind en droog ik kan worden, vind het ook gewoon leuk om te doen 😀

 16. Nee, een six pack bij een vrouw gaat me net te ver! Vind ik te mannelijk. Wel gewoon de rechte buikspieren mooi zichtbaar en een platte buik. Dat vind ik wel bij vrouwen met teveel spieren, ze gaan er te mannelijk uitzien, ook in hun gezicht, niet mooi!!

 17. Hallo, ik ben zelf 15 jaar en ik heb een sixpack
  omdat ik 7uur perweek modern ballet doe
  en daar nog eens bij elke avond buikspier oefeningen
  maar ik vind ook niet dat het te heftig moet worden of zo

  Groeten!

 18. Hoi,

  IK ben het met jou eens hoor. Ik vind persoonlijk een sixpack niks voor een vrouw.
  Dat hoort bij een afgetrainde man (hihi) een vrouw mag best een laagje vet hebben.
  Het is niet voor niks dat een vrouw van nature meer vet heeft dan de man. Waarom zouden we allemaal op elkaar willen lijken??
  Wees jezelf en doe wat voor jou goed voelt. ik vind juist een vrouw met curves mooi.

  ik kan namelijk trainen wat ik wil. Maar na me 16 waren bij mij mijn buikspieren verstopt haha..
  Maar ik ben der dan ook tevreden mee. Nu het extra laagje vet wat ik tijdens het samen wonen heb gecreëerd ( ik weet het is geen excuus) er weer aftrainen en ik ben gelukkig met mezelf :D…

 19. vind het mooi als het niet overdreven is. ben zelf consequent buikspieren aan het trainen en zie al een verbetering!
  zal al heel blij zijn dat mijn buik gewoon terug toonbaar is! 🙂

 20. Als man zijnde, mits ik hier mag reageren heet dat.

  Heb ik respect voor vrouwen die dit lukt, maar persoonlijk heb ik liever een 6-pack bier dan een 6-pack vriendin. Zonder uiteraard iemand voor het hoofd te willen stoten, een vrouw moet nog wel enige vorm hebben.

  Groetjes uit het ”zonnige” zuiden.

 21. Ik vind het mooi als je spieren lichtelijk ziet maar geen extreme sixpack. Ik vind het nog veel belangrijker als je goed in je vel zit en gezond en fit voelt. En op een manier sport waar je je goed bij voelt zowel lichamelijk als geestelijk. Uiteindelijk kom je daar denk ik het meest ver mee, met ook nog de andere dingen/doelen in je leven die je onderneemt en wil ondernemen, wat dat ook mag zijn.

 22. Als vrouwen een six pack willen dan moeten ze dat lekker zelf weten, daar heeft niemand wat over te zeggen of wat mee te maken. We leven niet in de middel eeuwen, ga je ook lopen zeuren dat mannen maar geen lang haar mogen hebben ? want dat is vrouwelijk ? Als je geen vriendin wil met een six pack dan respecteer je niet iemand zijn keuze en krijg je het nog vrij moeilijk in het leven. Met je een vrouw moet nog wel enige vorm hebben, doe ff lekker normaal man, dat bepaal jij niet. Wij vrouwen kunnen ook zeggen wij willen geen mannen met een dikke vette pens.

 23. ieder zijn mening maar je moet niet gaan lopen bepalen hoe vrouwen er uit moeten zien, want dan ben je fout bezig, met ze moeten dit en dat, we moeten helemaal niets.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram