Eten na 8 uur 's avonds

Feit of fabel: Is eten na 8 uur ‘s avonds slecht?

Is eten na 8 uur ‘s avonds slecht? Die vraag krijg ik ontzettend vaak, vooral van mensen die willen afvallen. Ik schreef er al eens een artikel over, maar dat is ruim 8 jaar (!!) terug. Na die tijd heb ik dit onderwerp alleen even kort in een vraag maar raak video benoemd. Hoog tijd dus voor een update! Word je dik van eten na 20uur?

In dit artikel richt ik me vooral tot mensen die willen afvallen, omdat juist zij me deze vraag heel vaak stellen. Hetzelfde verhaal geldt echter voor iedereen die gezond eten in meer of mindere mate belangrijk vindt. Of je nu wilt afvallen of niet :).

Wanneer val je af?

Om goed te begrijpen hoe dit zit, nog even een opfrismomentje: je valt af als je gedurende een langere periode gemiddeld gezien minder energie (calorieën) binnen krijgt dan je verbruikt. Je komt aan als je voor langere tijd méér energie binnen krijgt dan je verbruikt.

Je ziet het al, in deze omschrijving vind je niets terug over het tijdstip waarop je de energie naar binnen werkt of verbruikt.

Na 8 uur eten…

Na acht uur eten is dus zeker niet per definitie slecht! Ook niet als je wilt afvallen. Bedenk je maar eens: vrijwel alle Italianen en Spanjaarden eten al hun avondmaaltijden na acht uur en zij zijn écht niet allemaal ongezond en/of dik.

Wat echter wel zo is, is dat wij Nederlanders niet perse de beste keuzes maken na acht uur ‘s avonds. De kans dat je op dat moment naar iets minder gezonds grijpt, is vrij groot. Voor af en toe kan dat helemaal geen kwaad, ook niet als je wilt afvallen. Elke avond grote hoeveelheden ongezonde dingen eten, is echter niet zo’n goed idee voor je gezondheid en voor je gewicht.

Maar je verbruikt ‘s avonds toch niets meer?

De vraag die ik vervolgens heel vaak krijg, is of datgene dat je na acht uur eet, niet direct wordt opgeslagen omdat je het niet meer verbruikt. Ook in je slaap verbrand je echter energie (calorieën). Je lichaam is namelijk nog steeds bezig met verschillende processen zoals onder andere voedsel verteren, je hart laten kloppen en al je lichaamscellen in leven houden. Ook kan het zo zijn dat ‘restjes’ van de avondinname de volgende dag nog als energiebron worden gebruikt.

Hogere kans op overgewicht door ‘s avonds eten

Toch wijst een aantal wetenschappelijke onderzoeken uit dat de kans op het hebben van overgewicht groter is, bij mensen die er een gewoonte van hebben gemaakt om ‘s avonds nog iets te eten. Dit komt echter vooral de productkeuzes die ze op dat moment maken en door het feit dat maat houden lastiger is in de avond. Je bent vermoeid, je wilskracht is op en de kans dat je meer eet dan je eigenlijk gepland had, is een stuk groter dan bijvoorbeeld in de ochtend!

Wanneer ik aanraad ‘s avonds nog iets te eten

Heel regelmatig komt het voor dat ik mensen aanraad om ‘s avonds nog iets te eten. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Je hebt gesport en sport vaker dan 3x per week en/of je hebt een specifiek doelen. Herstel van het lichaam is nu onwijs belangrijk. Dat doe je onder andere door de juiste voeding.
  • Je hebt gedurende de dag relatief weinig gegeten. Als je nu ‘s avonds niets meer eet, is de kans op erge trek de volgende dag heel groot!
  • De avondmaaltijd heb je nog niet gehad. Neem die dan natuurlijk gewoon na 8 uur.
  • Je weet dat je anders ongezonde dingen gaat snaaien en een oplossing voor jou is om iets gezonds te pakken waardoor je de trek beter kunt weerstaan.

aanleg om dik te worden feit fabel

Wanneer ik aanraad om ‘s avonds niets meer te eten

Ook raad ik wel eens aan om juist niets meer te eten in de avond. Bijvoorbeeld als jij van jezelf weet dat je je niet in kunt houden als je eenmaal iets genomen hebt. Soms is een bakje yoghurt met fruit eten het startschot om de rest van de voorraadkast ook naar binnen te werken ;). Ik heb dit zelf in sommige periodes ook! Wat ik dan doe is zorgen dat ik overdag voldoende heb gegeten, zodat ik ‘s avonds niets meer nodig heb. Niets eten is soms makkelijker dan een klein beetje eten.

Ook als jij het gevoel hebt dat je ‘s avonds iets MOET eten (en hierdoor problemen krijgt met je gewicht/gezondheid), is het goed om jezelf dit langzaam af te leren. Je kunt namelijk prima stoppen met eten na de warme maaltijd, als je verder voldoende hebt gehad gedurende de dag. Laat jezelf zien dat je het kunt, dat vergroot je vertrouwen.

Gezonde snacks

Het is dus helemaal prima om in de avond iets gezonds te eten als je daar behoefte aan hebt. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, snackgroenten, een cracker met beleg of als je veel trek hebt yoghurt/kwark met fruit (en muesli) een of meerdere boterhammen met beleg of bijvoorbeeld 2 gekookte eitjes. Meer ideeën voor gezonde tussendoortjes geef ik in deze video.

Mijn conclusie

Eten na 8 uur is absoluut niet per definitie slecht. Ook niet als je wilt afvallen. Je komt er in principe ook niet van aan, als het binnen je energiebehoefte past.

Het is echter verleidelijk om ‘s avonds ongezonde producten te pakken en/of (veel) meer te eten dan je eigenlijk had gepland. Hierdoor kun je natuurlijk wél aankomen, niet afvallen en/of ongezonder worden.

In de avond een gezonde snack of maaltijd nemen is helemaal prima, maar het hoeft zeker niet perse. Als je voldoende eet gedurende de dag, kun je het ook prima overslaan.

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak nog iets na 8 uur? Wat neem je dan?

2 reacties

  1. Ik eet doordeweeks niks meer na mijn avondmaaltijd van 17.30 tot de volgende dag 12u omdat ik aan IF doe. In het weekend snack ik wel ‘s avonds, nootjes, m&m’s enz. en ontbijt ik ook meestal wel.

  2. Ik werk onregelmatige tijden, wanneer ik late dienst heb moet ik mij ervan weer houden om niet te gaan snaaien wanneer ik thuis kom. Daar heb ik de meeste moeite mee…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram